un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

SpaceX testează cu succes racheta Starhopper cu un hop de 150 de metri

28 Aug 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

SpaceX lucrează la alte rachete pentru viitor,  una dintre ele fiind numită Starship, gândită să ajungă pe Lună și poate pe Marte. Adevărul este că, având acea formă și fără payload detașabil, chiar nu pare să aibă un scop comercial imediat.

Starship va fi echipată cu 6 motoare Raptor, un nou motor dezvoltat tot de SpaceX. Cele de pe actualele rachete Falcon 9 se numesc Merlin. Momentan, pentru a testa Starship, cei de la SpaceX au realizat un prototip mai mic numit Starhopper, echipat cu un singur motor Raptor.

Still with me? Că ne-am cam complicat în nume de rachete și motoare acum.

Starhopper, cu noul motor Raptor, poate decola de la punct fix și poate ateriza la alt punct fix, “levitând” până acolo. Treaba asta ar putea fi utilă pentru Lună, unde un astfel de modul se poate separa de nava-mamă, aseleniza și decola la loc spre orbită, așa cum s-a întâmplat în programul Apollo.

Testul recent a făcut racheta (nava?) să decoleze 150 de metri și să aterizeze la punct fix la câțiva zeci de metri depărtare, demonstrând că tehnologia este viabilă și că măcar sunt pe calea cea bună. Vor urma Starship Mk1 și Mk2 cu trei motoare în viitor, înainte de a testa varianta finală de navă.

Treaba asta arată cool și arată că SpaceX nu stă degeaba. Dacă mai țineți minte, acum câțiva ani le ieșeau bine primele teste cu Falcon 9 și lumea se uita ciudat la conceptul unei rachete care revine la sol pentru a fi reutilizată. Acum zborurile Falcon 9 sunt ceva uzual, la fel și aterizările cu succes la loc.

    16 comentarii

  1. Cateva corectii.
    – Motorul Raptor nu este nou, el este prezent pe Stage 2/Dragon in rachetele Falcon actuale. Raptorul de pe Starhopper este un v.2
    – StarHopper este prototip pentru stage 2 / Dragon din viitorul Starship. El va putea sa decoleze de pe Marte / Luna asa cum Dragon se desprinde de pe ISS si zboara spre pamant.
    In concluzie: Starhopperul impreuna cu noul booster (stage 1) va fi noul Falcon si nu va decola niciodata singur de pe pamant. Pana de curand el se numea BFR, adica Big Falcon (Fucking) Rocket.

      (Citează)

  2. Off topic: Burger King revine in Romania si va deschide o locatie in Mega Mall.

      (Citează)

  3. Vazand filmuletul incepe sa mi se para dubios cum in filmuletul aselenizarii era praf la greu pe langa modulul lunar si lipsa vre-unui crater de aterizare. Asta ca sa nu mai zic de fluturarea nesimtita a steagului.

      (Citează)

    • Da, rezultatele aselenizarii in conditii de mase diferite, gravitatie la 1/6 si lipsa de atmosfera ar trebui sa fie similare. Clar conspiratie.

        (Citează)

    • Asta pentru ca pamantul e plat si luna e sferica. Cum, nu stiai? New Funar stie sa explice mai bine.

        (Citează)

    • Stiai ca au explicat si ‘fluturarea steagului’ ca aveau un mecanism de tije care sa intinda steagul care s-a blocat si nu l-au intins complet dand impresia ca flutura in vant? Ca sa nu mai zic de restul misiunilor Apollo (inca 5 pe langa Apollo 11) care au ajuns pe luna, pe alea cu ce teorii conspirationiste le mai combati?

        (Citează)

    • Flutura steagul?

      Cu gravitația mică de pe Lună, modulele lunare decolau și aselenizau cu putere mult mai mică. Cu oameni la bord, nu poți să dai cu ele de pământ (mă rog, lună) de să lași crater.

      Aș spune, chiar, că dacă lasă crater la aselenizare probabil nu mai decolează la loc.

        (Citează)

  4. Putin off-topic (or not?). Va dati seama ce este in capul acestui omulet, dupa ce a pus pe picioare PayPal, Tesla, Neuralink, Boring, SpaceX, OpenAI, Hyperloop?

    In fiecare industrie in care intra face ravagii printre CEOs. Cum sa concurezi cu Elon? :)

      (Citează)

    • Nu poți concura cu el pt simplul fapt ca nu ai banii cu care sa începi firmele alea.
      Plus Tu ai griji gen trafic și țigani versus unde e el și are investitori șamd.
      Priorities

        (Citează)

    • Nu chiar. Citiți cartea asta despre cum a început toate acele business-uri https://www.libris.ro/elon-musk-tesla-spacex-si-misiunea-construirii-PUB978-606-722-267-8–p1250416.html

      Este despre copilărie dificilă în Africa de Sud, bani făcuți din propriile idei și mai ales multă muncă, 20 de ore pe zi. La un moment dar povestește cineva despre cum sărbătoreau cu toții vânzarea PayPal sau ceva așa și Musk citea o carte rusească despre rachete în loc să petreacă.

      Lăsând banii la o parte, nu cred că aș vrea genul acela de viață. Și după ce ai “succes”, ai responsabilitatea zecilor de mii de angajați care depind de deciziile tale.

        (Citează)

  5. e simplu, da afara lume fara nici o jena de fiecare data cand are probleme cu bani.
    hai sa nu avem idoli aiurea.

    e misto si frumi sa zici ca lucrezi la tesla, dar daca intra in groapa, poti zbura azi la ora 12, last day.

    nwradu:

    Lăsând banii la o parte, nu cred că aș vrea genul acela de viață. Și după ce ai “succes”, ai responsabilitatea zecilor de mii de angajați care depind de deciziile tale.

      (Citează)

    • Corect, sa nu avem idoli aiurea. Dar e bine si sa nu interpretam gresit realitatea pentru ca nu ne place Musk.
      Sa zici ca banii sunt motivul pentru care nu poti concura cu el e cel putin stupid. E demonstrabil stupid – uita-te cu cati bani a intrat SpaceX pe piata si cati bani a incasat din investitii sau de la guverne si compara asta cu celelalte firme care lanseaza. Plm, uita-te cati bani s-au bagat in SLS pana acum. Dar nu o sa faci asta, nu? Pentru ca nu il suporti pe gigel si lucrul asta te face sa ignori faptele care iti invalideaza parerea. Problema e ca facts don’t care about your feelings.

        (Citează)

    • ”da afara lume fara nici o jena de fiecare data cand are probleme cu bani.”
      Ai uitat să ne spui că măgarul nu împarte cu angajații atunci când nu are probleme cu banii. Normal că o să recurgă la concedieri, omul e un capitalist, așa funcționează sistemul, nu e caritate să plătească salarii pentru activități care nu produc banii pentru acele salarii. Dar da, o mentalitate de ”să ni se dea”, mixată cu ”chiaburul”…

        (Citează)

    • SUA pune prioritate pe dezvoltarea afacerilor și este foarte simplu să dai oameni afară când trebuie să faci asta. La ei este considerat un sistem normal, la noi e cumva în extrema cealaltă după 50 de ani în care statul îți găsea de muncă și avea oricine un job.

      Per total, sistemul american pare să fi mers mai bine, că au câteva companii mărișoare.

        (Citează)

  6. nwradu:
    Nu chiar. Citiți cartea asta despre cum a început toate acele business-uri https://www.libris.ro/elon-musk-tesla-spacex-si-misiunea-construirii-PUB978-606-722-267-8–p1250416.html

    Este despre copilărie dificilă în Africa de Sud, bani făcuți din propriile idei și mai ales multă muncă, 20 de ore pe zi. La un moment dar povestește cineva despre cum sărbătoreau cu toții vânzarea PayPal sau ceva așa și Musk citea o carte rusească despre rachete în loc să petreacă.

    Lăsând banii la o parte, nu cred că aș vrea genul acela de viață. Și după ce ai “succes”, ai responsabilitatea zecilor de mii de angajați care depind de deciziile tale.

    Nu e vorba de viata asta, ci de renumele si rezultatele lasate dupa. Eu oricand as alege asta, dar e o alegere personala a fiecaruia – iar dupa ce ai copii, intelegi. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus