un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Am comparat Talisker, Lagavulin și Cragganmore în duelul whisky-urilor afumate

31 Aug 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

35 comentarii

Nu o să mint, acesta este episodul care-mi place cel mai mult până acum. Lumină bună, setări bine făcute, microfonul nou, trei whisky-uri de calitate. Am comparat Talisker 10 ani, care-i excelent, cu Lagavulin 16 ani și Cragganmore 12 ani, pentru că am cumpărat un pachet de degustare de la Finestore.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

Talisker este de luat și savurat în tihnă.

Pachetul acesta are sticle de 200 ml, adică 4 pahare, chiar 8 shoturi în funcție de cât de mare îl vreți, din fiecare whisky. Mi se pare o soluție foarte bună pentru a încerca diverse whisky-uri înainte de a investi într-o sticlă mare. Găsiți Talisker și la sticlă mare (159 lei), la fel și Lagavulin (284 lei). Finestore începe să fie magazinul meu preferat, inclusiv astăzi mergem acolo după niște vinuri, iar un tur prin el găsiți aici.

TLDR: beți Talisker, este un whisky afumat mediu, exact cât să aibă o aromă interesantă de fum, dar nu cât să treacă în barca whisky-urilor de nișă, pentru cei pasionați de whisky-urile afumate, și are un gust complex, foarte bun. Este dintre acelea foarte bune.

Anterior: Jack Daniel’s Single Barrel, Nikka From the Barrel, Glenfiddich 26 ani.

    35 comentarii

  1. între talisker și lagavulin, ce ai alege?

      (Citează)

  2. vali:
    între talisker și lagavulin, ce ai alege?

    Uigeadail

      (Citează)

    • True. Lagavulin e un whisky excelent, obiectiv vorbind poate ca e mai bun decat Ardbeg (10), dar prefer Ardbeg in orice situatie.
      Iar Talisker e decent si atat.

        (Citează)

    • Lagavulin este “excelent” doar dacă-ți plac cele foarte afumate și sunt puțini care preferă asta. Și recent am descoperit că mai bine bei Caol Ila decât Lagavulin, e mai mișto. Sunt însă duse în extremă, Talisker este mai echilibrat din toate punctele de vedere.

        (Citează)

    • Neah, daca iti plac cele foarte afumate nu e “excelent” ci e excelent. Si din punctul meu de vedere, ca om care bea aproape exclusiv afumate, nu e chiar asa de puternic si e excelent tocmai pentru ca e echilibrat. Iar Talisker e decent pentru ca uneori ai chef sa te prefaci ca bei ceva.
      Caol Ila e ok, mai bun ca Talisker dar nu e mai bun decat Lagavulin.
      Deci:
      -daca vrei sa faci lucrurile pe jumatate: Talisker
      -daca vrei sa bei the complete package: Lagavulin
      -daca vrei ceva afumat si corect, care sa nu iti distruga contul: Ardbeg 10
      -daca vrei ceva afumat si ai primit bonus-ul luna asta: Octomore
      -daca nu iti plac afumaturile: Macallan si altele pe care nu le stiu, pentru ca apa pot sa beau si de la robinet.

        (Citează)

    • Eu nu cunosc whisky uri dar Ron Swanson bea Lagavulin si daca Ron zice ceva, atunci asa e.
      :-)

        (Citează)

    • Am degustat Octomore și de atunci nu am mai întâlnit vreun whisky afumat care să merite menționat/recomandat.
      Mai cer în cârciumi, dar nu prea îl găsești, iar de cumpărat cu sticla nu merită efortul că nu beau atât de mult.

      Ardberg -> spirt cu tăciuni in el.
      Lagavulin -> merge
      Talisker -> E ok doar pentru că îl găsești destul de des prin bodegi și e relativ ieftin ( 4 – 8 euro o “cinzeacă” de 25 sau de 35 ml ) și băubil.
      Cragganmore nu am incercat.

        (Citează)

  3. Viskey afumat n-am baut in viata mea. Dar din ce spune Radu, e ca la slanina: cu cat e mai afumata cu atat devine mai greu de mancat.

    Iar Lagavulin ar fi de evitat: dai 250 de lei si bei in sila sau nu poti sa-l bei deloc. E numai pentru excentrici.

      (Citează)

    • Kopa_Kopan:
      Viskey afumat n-am baut in viata mea. Dar din ce spune Radu, e ca la slanina: cu cat e mai afumata cu atat devine mai greu de mancat.

      Iar Lagavulin ar fi de evitat: dai 250 de lei si bei in sila sau nu poti sa-l bei deloc. E numai pentru excentrici.

      Cum o dai, cum te invarti, tot de pret de plangi ca e scump si nu merita. Iti recomand Mona, tras prin carpa de bumbac arsa sa nu te mai plangi ca e prea scump.

        (Citează)

    • “N-am baut niciodata whisky afumat, dar din ce imi zice cineva caruia nu ii place whisky-ul afumat, e naspa”

      Tu ar trebui sa iti gasesti un job la care sa iei decizii importante bazate pe multe surse de date, vad ca ai talent la asta.

        (Citează)

  4. Marius Popescu

    31/08/2019 la 11:20 AM

    iMars.ro: Cum o dai, cum te invarti, tot de pret de plangi ca e scump si nu merita. Iti recomand Mona, tras prin carpa de bumbac arsa sa nu te mai plangi ca e prea scump.

    ))))))
    Dar are dreptate omul… E cam scump totuși…
    Și apoi alcoolul e alcool.. îl bagi pe gura și l scoți pe … cul , daca nu cumva tot pe gura )))

    Ideea este alta, fumul ăla, daca este prea intens, strica flavour-ul licorii.. ii ofilește buchetul că sa zic așa.
    PS: Mona e cea mai tare 😁😁😁

      (Citează)

    • Marius Popescu: Și apoi alcoolul e alcool.. îl bagi pe gura și l scoți pe … cul , daca nu cumva tot pe gura )))

      Pe baza afirmatiei tale ar trebui sa mancam numai parizer si pateu.

      Daca mergi in club si platesti 200 lei pe o sticla care valoreaza 50 lei, cum mai sta treaba?

        (Citează)

    • iMars.ro: Pe baza afirmatiei tale ar trebui sa mancam numai parizer si pateu.

      Daca mergi in club si platesti 200 lei pe o sticla care valoreaza 50 lei, cum mai sta treaba?

      Nu e chiar asa. Din mancare ramai cu nutrienti, pentru ca mancarea este “combustibilul” corpului. Si atunci ai pretentia sa dai bani pe hrana de calitate. Mancarea nu trece prin corp ca alcoolul. Corpul isi trage ce are nevoie, apoi resturile ajung in wc.

      Alcoolul nu iti aduce niciun beneficiu. E trecut la categoria “placeri vinovate”, la fel ca pateul si parizerul, sau ceva mancare scumpa sau foarte proasta.
      La un moment dat, iti iei, de pofta, chiar daca stii ca e un cacat care nu face bine.

      PS: Cine munceste pentru banii lui, nu calca in cluburi.

        (Citează)

  5. Giani Mucea: -daca vrei ceva afumat si ai primit bonus-ul luna asta: Octomore

    Octomore e cel excelent, daca nu luam in considerare pretul.

    Giani Mucea: -daca vrei ceva afumat si corect, care sa nu iti distruga contul: Ardbeg 10

    Ardbeg 10 este afumat bine, doar ca se simte prea tare alcoolul. Ardbeg Uigeadail e mai aromat si afumatura persista chiar si a doua zi, daca te ungi bine pe instalatie.

      (Citează)

    • Stiu, de-aia zic ca si Uigeadail si Lagavulin sunt mai bune in mod obiectiv. Dar mie imi place mai mult 10, cu tot cu defecte.

        (Citează)

  6. O palinca buna n-ati mai bea nici unul… numai “uiskane”. :)

      (Citează)

  7. Juan Panamera

    31/08/2019 la 6:29 PM

    De Cragganmore nu zici nimic?
    Probabil pentru că nu-i “afumat” ;)
    Kopane, du-te cu vânt din pupa și comentează doar pe bloguri de gospodine triste și sinistre de-acum înainte.Dar du-te!
    Pentru fanul Ardbeg : zilele astea se lansează Ardbeg 19yo ;) Superb!

      (Citează)

  8. Ca idee, cele 4 sm-uri la extrema, sunt:

    Afumat si cu note de cirese – Lagavulin 16
    Delicat si usor intepator, lemnos – Glenlivet 15
    Fructos si cu arome florale – Glen Grant 10
    Picant, usor afumat, intepator si cu note de fructe coapte – Ardbeg 10

    Intre ele isi au locul aproape toate celelalte. E bine sa le gusti pe astea 4 si apoi te sfatuiesc sa incerci unele complexe, care au multitudinea de arome care se gasesc in toate cel putin 2 din cele 4 sm-uri de extrema: jura, glenmorangie, cardhu, clynelish, aberfeldy, isle of aran …iar lista continua :)

    Succes!

      (Citează)

    • Juan Panamera

      31/08/2019 la 8:34 PM

      Știu fițuica din care te-ai documentat; perseverează, internetul e mare.

        (Citează)

    • Bai nene, beau whisky de toate genurile de cativa ani, dar nu am reusit pana acum sa detectez note de cirese in Lagavulin sau de fructe coapte in A10. Felicitari papilelor tale!
      Cu toate astea, cateva completari:
      – Glenlivet e cam ca Glenfiddich: meh, dar sigur il gasesti in orice magazin daca iti arde buza dupa un single malt.
      – Glen Grant 10 e prost. Asta e doar o presupunere, pentru ca nu am baut decat 5 acum multi ani si mi s-a parut mizerabil. Daca 10 e la o distanta mare, greseala mea.
      – Ardbeg 10 usor afumat? :))))

        (Citează)

  9. Juan Panamera

    31/08/2019 la 8:44 PM

    Radu-Mihai:
    O palinca buna n-ati mai bea nici unul… numai “uiskane”. :)

    Trimiți mostre? :D

      (Citează)

  10. Juan Panamera

    31/08/2019 la 9:32 PM

    M:
    Hibiki de la Suntory sau Nikka from the barrel. :)

    Altul care citește fițuici prost traduse și interpretează ce vede pe net.

      (Citează)

  11. Lagavulin mie mi s-a parut aspru – poate inca nu am dezvoltat un asa gust pentru el .
    Glenlivet este bun . Glenmorangie mi se pare muuult mai bun – desavarsit pe gustul meu. Si eu tot Talisker as alege – pe gustul meu , dar daca e necesar de ales , as prefera oricand un cognac bun .

      (Citează)

  12. Giani Mucea:
    “N-am baut niciodata whisky afumat, dar din ce imi zice cineva caruia nu ii place whisky-ul afumat, e naspa”

    Tu ar trebui sa iti gasesti un job la care sa iei decizii importante bazate pe multe surse de date, vad ca ai talent la asta.

    Probabil are deja acel job sau unul asemănător.

      (Citează)

  13. Juan Panamera:
    Știu fițuica din care te-ai documentat; perseverează, internetul e mare.

    Nu mai scrie asa ca stiu ca ai invatat literele astea din Abecedar.
    Daca m-am documentat, care e problema? Pesemne ca asa mi-am dat seama si ca esti…

      (Citează)

    • Stai jos; 4.
      Fulguleț, dacă ai absorbit cu nesaț câteva clip-uri de-ale lui Ralfy nu ești expert.Ești la început de drum.
      Du-te la vreo câteva degustări cu băieții de la TheWhiskyClub.ro , repetă, aprofundează, renunță la traducerile făcute cu Google Translator.

        (Citează)

  14. Juan Panamera:
    Stai jos; 4.
    Fulguleț, dacă ai absorbit cu nesaț câteva clip-uri de-ale lui Ralfy nu ești expert.Ești la început de drum.
    Du-te la vreo câteva degustări cu băieții de la TheWhiskyClub.ro , repetă, aprofundează, renunță la traducerile făcute cu Google Translator.

    Cred ca nu iti dai seama cu cine vorbesti. :)
    Ce sa zic, spor la tastat si te astept la degustat ;)

      (Citează)

    • Juan Panamera

      02/09/2019 la 1:14 AM

      Franța e cea mai mare consumatoare whisky-uri Scoțiene.Orașul în care locuiesc are cel puțin 2 “cluburi” ce se întrunesc săptămânal pentru degustări.

        (Citează)

  15. Vad aici tot felul de pareri despre care e cel mai bun whiskey. Gustul e o chestie pur subiectiva si cea mai buna bautura e cea pe care iti place sa o bei. Si cel mai bun mod de a o bea e felul in care in care iti face placere.

    Vrei sa bei o mona trasa prin paine pentru ca asta te face sa auzi ingerii cantand? Asta e. Iti place spritz-ul? Nu are nimeni dreptul sa iti zica ca de ce nu bei vinul sec. Iti place gheata in pahar? Sa te pupe undeva aia care zic ca strici bautura etc

      (Citează)

  16. Incearca si Laphroig care e si el tare afumat, dar are un gust medicinal. Pentru mine e favoritul din trio-ul celebru Islay (Ardbeg/Lagavulin/Laphroig).

    Recomand si Johnny Walker Green Label de 15 ani, care este un blend de Talisker, Linkwood, Cragganmore şi Caol Ila.

      (Citează)

  17. Marean:
    Eu nu cunosc whisky uri dar Ron Swanson bea Lagavulin si daca Ron zice ceva, atunci asa e.
    :-)

    Asta am vrut sa spun si eu!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus