un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Discuția săptămânală cu Matilda – ep 28 / RMN, medici, salarii și teama mea ciudată de înălțime

20 Feb 2019  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Dacă mai țineți minte, prin decembrie povesteam că trebuie să fac un RMN. L-am făcut, încă nu știu rezultatele, dar voi povesti altă dată mai pe larg despre asta. Am vorbit însă un pic cu Matilda despre RMN, doctori, salariile lor, cum e cu șpaga și ce-ar trebui făcut. Am trecut și prin alte evenimente ale săptămânii și la final am povestit despre o fobie de-a mea: mi-e teamă de înălțime, dar numai acolo unde sunt balustrade mici, peste care mă tem că aș putea cădea din neatenție. Dacă e balustradă până la piept, n-am nici o problemă.

Mai trece cineva prin așa ceva sau doar eu?

Puteți asculta doar sunetul prin Podbean, de unde puteți descărca și un fișier mp3.

Emisiunea este hostată și pe Anchor.fm

O găsiți și în Spotify, iTunes, Google Podcasts și alte servicii.

  9 comentarii

 1. Aveam dureri mari, medicii nu prea stiau ce am, m-au intors pe toate părțile, analize, apoi analize repetate timp de 2 zile. I-am intrebat daca pot sa fac un RMN, mi-au raspuns ca sunt programari pana peste 8luni prin Casa de asigurari. Am spus ca platesc din buzunar. In 45min faceam un RMN(550ron), peste inca 1ora si 20 min aveam rezultatul, peste 30min intram in operatie. La Rm.Valcea. Peritonită cronică acută.

    (Citează)

  • Ce să zic, felicitări pentru inițiativă. Acum gândește-te ce s-ar fi întâmplat cu oamenii care nu au 550 de lei de dat așa rapid.

     (Citează)

 2. Patesc exact ca tine. Nu e chiar rau de inaltime, doar un disconfort care devine grav unde nu gasesc un sprijin. Daca e o balustrada solida la inaltimea corect e ok, sub control.
  Am fost la 200+ m inaltime pe o podea de sticla si a fost foarte ok, dar daca ma sui pe bloc (4 etaje e destul) nu ma pot apropia la mai mult de 1,5 – 2 m de margine.

    (Citează)

 3. Cat ma bucur ca am gasit inca o persoana cu aceeasi fobie ca si a mea :)) Sunt exact la fel, chiar daca sunt la etajul 1 si nu e nicio balustrada, mor de frica. In schimb, daca merg pe o cladire oricat de inalta, dar care are geam / balustrada / gard, nu am nicio problema.

    (Citează)

  • Nu sunteti doar voi doi, si nici trei (cu mine). E ceva normal. Nu e vorba de fobie, ci e doar de un grad de disconfort pe care oamenii il simt in diferite grade de intensitate. Acrofobia e altceva, aia are si manifestari fizice, ameteala, vertij, greata, batai rapide ale inimii si chiar lesin, si nu tine de locul in care te afli. In cazul tau, sau al lui Radu sau al altcuiva, nu e decat un rezultat al unui proces subconstient (normal) care pune in balanta inaltimea si nivelul de siguranta pe care il percepem. De aici si problema balustradei: cu cat crezi ca balustrada e mai nesigura , cu atat mai mare e impotrivirea fireasca de a te apropia de ea. Si asta intra la instinctul de conservare (instinct de apărare pe care îl manifestă omul și animalele în scopul menținerii ființei proprii), nu la fobii.

     (Citează)

 4. Am facut RMN cu substanta la Monza (nedecontat), mai mult de 2 ore am asteptat peste ora la care eram programat. Motivul invocat de ei a fost ca sunt urgente din spital.
  Din pacate indiferent de cat le-au crescut salariile inca se cere spaga in spitale.

  PS Gaina cotcodaceste dupa ce face oua.

    (Citează)

 5. De multă vreme mă chinuie ideea / piticul. Noi spunem RMN la procedura de achiziție a imaginilor prin rezonanță magnetică. E un abuz de limbaj. Corect ar fi IRM de la Imagistică (și ăsta cam forțat, dar na!) prin Rezonanță Magnetică. RMN e o procedură care oferă o măsură fizică asupra unui eșantion mic de substanță și e globală (tot eșantionul participă la semnal). RMN se folosește de obicei pentru a evalua substanțele componente ale eșantionului. La IRM e ca și când ai avea mii de astfel de eșantioane, fiecare pixel al imaginii corespunzând unui eșantion.

    (Citează)

 6. Radu ,
  sper ca nu ai facut RMN la coloana lombara , ma rog sa nu ai nici macar un inceput de hernie
  este foarte nasol sa ai asa ceva , crede ma , pe termen lung e chiar nasol rauu…
  sanatate multa

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus