un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La doctor cu probleme de spate

24 Nov 2018  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Povestesc de ce am ajuns la doctor și nelămuririle mele privind anumite analize.

    27 comentarii

  1. E funny,si eu am patit ceva similar,nu am fost informat care e procedura…noroc ca eu am descifrat pe fisa de analize primita de la specialist, ce analize aveam sa fac apoi m-am dus la farmacie,am cumparat flacoane care nu le-am primit si nu am fost informat ca trebuie sa le procur de undeva,apoi m-am informat temeinic pe net ce trebuie facut si a doua zi dimineata m-am prezentat la cabinetul de analize pregatit cu mostrele de rigoare…si uite asa am evitat o situatie neplacuta la analize unde trebuia probabil sa ma chinui sa elimin dejectii,cum am vazut ca faceau altii acolo ,sigur oameni ce nu au fost informati ce trebuie si cum sa faca ,oameni care s-au prezentat cu fisa de analize si atat…Lipsa de procedura, dezinteres sau rutina medicilor care am observat ca lucreaza mecanic fara a informa temeinic omul despre ce si cum au de facut…

      (Citează)

  2. La cat ai vorbit de urină, mi-am adus aminte de Bivolaru.
    Scrisul urat se trage din facultate deoarece în România inca se baga kilometri de dictare și chiar nu vrei sa pierzi nimic din ce “preda” proful. Te asigur că si in afara 90% din medici scriu foarte urat și cu foarte multe abrevieri inventate doar de ei.( Mă lupt cu astea zilnic :)) )
    Foarte fain să poți avea o programare la neurolog de azi pe mâine; in Franța aștepți și 10 luni

      (Citează)

  3. Ma gândeam cum apar problemele cu spatele de la vârste tot mai fragede.. Cumnatul deja le are, hernie de disc, datorată supraponderalitatii si vegetarii cu orele si zilele in fata calculatorului ..8 ore birou, 8 ore gheiming si restul somn..
    Scaune si poziții inadecvate, fara pauze in sedintele de jocuri online (cele noi nu admit nici macar o banală iesire la toaleta) , viata sportivă inexistentă, toate concură la deznodământul flagelului secolului..capac o sa puna scăderea fertilitatii, generalizată si ea..

      (Citează)

  4. Salut Radu,

    Am fost putin plecat in concediu medical si nu am mai comentat. Nu ca mi-ai fi dus lipsa dar motivul are legatura cu problema ta.

    Acum 2 ani si jumatate am inceput sa slabesc prin a merge la sala. Dupa 6 luni de activitate si 45 de kg mai putin, m-am trezit de dimineata cu o durere de spate.

    Primele 2 luni am cam ignorat problema insa aproape 2 ani mai tarziu dupa multe tentative esuate de a rezolva situatia, am ajuns sa accept sa ma operez de asa numita hernie de disc care imi oferea si o minunata sciatica.

    Inainte de a ajunge la operatie am trecut prin pastile (anti inflamatorii, relaxatoare de muschi si anti depresive pentru calmarea nervilor), creme cu chilli, masaje, fizio terapie, injectii cu steroizi si altele. Cica ar fi fost o sansa ca organismul sa se vindece natural dupa vreo 4 ani dar traind cu durerea aproape 2 ani am zis ca nu mai vreau.

    Astept cu interes rezultatele tale de la RMN si daca vrei sa ne spui si noua ce se intampla, ar fi interesant de stiut.

    Bafta si sanatate!

      (Citează)

  5. 1. Nu te opera de hernie! Dupa 10 ani de la primul diagnostic am fentat de 2 ori operatia! Kinetoterapie apoi exercitiile de acolo le faci acasa 30 min zilnic, in realitate o data la 2-3 zile si iti revi!
    2. Nu te opera de hernie de disc! Dupa 10 ani am aflat ca discurile sunt regentabile iar musculatura antrenata specific iti pune vertebrele la loc

      (Citează)

    • Ce a spus Misu este 100% adevarat.
      NU TE OPERA!
      Mergi la un kinetoterapeut BUN si nu va fi nevoie de operatie.
      Doar ca trebuie sa ai rabdare si nu in ultimul rand sa-ti schimbi pe cat posibil modul de viata. Nu vreau sa dau aici mai multe detalii, descopera-le singur ca sa nu starnesc polemici.

        (Citează)

  6. operatiile de coloana is singurul caz in care doctorul trebuie complet ignorat.

    Cunosc persoane care ar fi trebuit sa se opereze de 2-3 ori pana acum si n-au nimic. Cu operatie ar fi mers in baston.

    Kineto, o zi la pat, iti trece.

      (Citează)

  7. Recomandare personala.
    Bancă + gatere 0,5-40 kg.
    Stai pe spate pe bancă și faci câteva zile câte 3 seturi de ridicări de pe piept, cu eventuale largări în laterale. (pe lângă altele)
    Rezultat: ți se reașeaza osatura stern/coloana/sacral și dispar pentru o perioada durerile de la nervi.

      (Citează)

  8. O scanare prin IRM durează cam 20 de minute de segment de coloană și trebuie să stai liniștit tot timpul acela. Sunt 3 segmente: cervical, toracic și lombar. Tu îl vei face cel mai probabil numai pe cel lombar. Să le ceri perna aia ca s-o pui sub genunchi. E mai confortabil. Dacă trebuia și cel cervical, atunci era mai problematic. Dacă ești claustrofob, n-ai să suporți să stai în tubul ăla al aparatului mai mult de 30 secunde.

      (Citează)

  9. This reminds me of a joke: https://youtu.be/moAZ3AsyhLU?t=43

    PS: nu te mai programa la doctori, toate adevarurile despre durerile de spate le ai in comentarii, pe blog!!!111one

      (Citează)

    • Cand a avut Federer timp sa joace in filme?

        (Citează)

    • Corect, asta voiam sa zic si eu, nu te lua dupa doctori, ia-te dupa comentatorii de pe blog, se stie ca “your average blog commentator” e mult mai bine pregatit decat un doctor :-)))

        (Citează)

  10. Omu’ probabil și-a întins un mușchi. De unde până unde ați sărit direct la hernie de disc?

      (Citează)

  11. Din ”urina din 24 de ore” se ia o proba pentru a determina valori medii la anumite substante. Nu te cheama nimeni la laborator cu tot borcanul de 2-3 litri de urina, duci doar o mostra intr-un recipient precum ala care l-ai primit si tu.

      (Citează)

  12. Succes, eu am de 5 ani dureri groaznice de spate (nu pot sa conduc masina sau sa stau in picioare mai mult de 30 de minute) dar RMN-ul arata aproape normal si toate analizele sunt in regula. Am fost la vreo 6 neurochirurgi si nu vor niciunul sa ma opereze, nu au ce. Daca ai ghinion, ne vedem pe r/chronicpain.

      (Citează)

  13. Meh, dupa vreo 2 ani de dureri de mijloc in care am incercat diverse, mi-a dat un neurochirurg intr-un final sa fac RMN, si aparent am o minunata hernie de disc, L5-S1, la frageda varsta de 32 de ani, cu o fisura si discul deshidratat.
    Mi s-a spus ca nu e nevoie de operatie, ca kineto/fizio/masaj ar trebui sa ma tina pe linia de plutire multi ani de acum incolo.

    Din cate am inteles de la el, si cate am mai citit si eu, e ireversibil procesul, odata deshidratat nu se mai hidrateaza.

    Asta a fost prima parere, urmeaza sa mai cer cateva.

    Morala povestii e ca daca ai o durere dubioasa, mergi si fa-ti RMN cat mai devreme, poate o prinzi din pripa si in stadiu reversibil; daca n-ai nimic cu atat mai bine.

      (Citează)

  14. :) n-ai prea fost pe la doctor la viata ta :)

    1. Nu se rade si nu se glumeste inainte de a avea un diagnostic clar. Gama de optiuni poate fi atat de mare si doctorii au vazut atatea la viata lor ca vor pune mereu poker face pana nu vad analizele. Nu o lua personal, ei traiesc in alta lume.

    2. NICIODATA sa nu le spui ca gasesti/ai gasit pe net/youtube despre ce crezi tu ca ar fi acolo !!! Il pierzi imediat ca si consultant, te trimite sa te rezolvi singur.

    3. Nu te juca cu coloana, lucrurile pot sa o ia south nasol de tot. Nu vrei sa vezi cum arata afectiunile si problemele de prin jur. Life quality se poate paradi inimagibabil.
    Fa analizele cu atentie, vezi ce iti zice la IRM (probabil e ceva incipient daca esti la primele episoade) si tine-te de ce iti da sa faci (kineto, exercitii, dieta, pozitie corecta pe scaun, educatie de miscare, restrictii, etc). DO NOT MESS AROUND !

      (Citează)

  15. 3. Nu te juca cu coloana,

    Inainte sa inchizi robinetul de la subsol.
    Asta mi-a spus si mie instalatorul.
    Merci,

      (Citează)

  16. http://coloanamedicala.ro
    Eu as apela la cei de aici daca as fi in locul tau!

      (Citează)

  17. E prima data cand postez un comentariu, dar blogul il urmaresc zilnic fiindca este exact pe gustul meu.

    De ce postez prima data? Fiindca mi se pare important sa te atentionez ca operatia poate nu e cea mai buna solutie in cazul problemelor cu coloana.

    Din cate am observat in jurul meu (colegi, prieteni cu probleme grave), doar in cazul unei singure persoane a fost nevoie de operatie, dar a verificat cu patru medici acest lucru,

    Restul, desi aveau dureri mari, s-au apucat serios de mers pe jos, inot, si kineto, iar problemele s-au rezolvat si durerea a fost tinuta sub control.

    Din cate am inteles, in unele cazuri operatia poate lasa urmari mai rele decat problema initiala, astfel ca nu merita sa o faci decat daca chiar nu ai de ales.

    Si eu am probleme, medicul mi-a zis sa nu ridic niciodata mai mult de 10Kg. Dar durerile apar doar daca nu ma mentin in forma si fac un efort deosebit (de ex: carat obiecte peste 20Kg) si nu dureaza niciodata mai mult de doua saptamani.

    O astfel de decizie cred ca trebuie luata doar dupa 2,3 luni de activitate fizica benefica pentru coloana.

      (Citează)

  18. speedy.gonzales

    25/11/2018 la 3:43 PM

    dupa cum arati in video, acum ai vreo 95-100 Kg, deci cam cu 15-20 Kg peste greutatea optima.
    fiecare kg in plus apasa pe coloana si in special pe discurile intervertebrale.

    faceam mai demult haz de tine sa o lasi mai usor cu review-urile la burgeri, ca se cunoaste.
    acum e momentul potrivit sa te apuci de review-uri la salate si la sali de sport.

      (Citează)

  19. Nu îmi permit sa iti dau sfaturi de viata sau de sănătate. Acum ceva timp ti-am zis când postai niște articole (scrise tot de tine) care nu erau în ton cu ce scriai de obicei.

    Tldr. Ma simt dator sa te felicit pentru ca ai făcut o treaba buna cu vlogul/materialele video

      (Citează)

  20. Terapia Bowen. 13 ani de la prima hernie și încă umblu neoperat 😉. Vrei detalii, mail me. Sare și piper…

      (Citează)

  21. Toti comenatorii (prespus) educati, cu venituri peste medie, interesati de de tehnologie si life-style, care se reped sa dea sfaturi definitive: :Nu te operaaaa!”, fara sa aibe habar despre ce e vorba si, suspectez eu, pe ce lume sunt.
    Si care se uita , sunt sigur, cu dispret la “tarani”, “asistati”, “prostii care voteaza pentru un kil de ulei”.
    E greu sa te pui cu desteptul roman, imediat te lumineaza el cu un sfat competent venit direct din putza gandirii.

      (Citează)

  22. Daca nu functioneaza cu pastile cea ce chiar nu cred….. obligatoriu masaj terapeutic NU de relaxare, cat mai multe sedinte , inot , miscare (dar nu alergat ) mersul postasului ….orice dar nu sta in pat mai mult de 1 -2 zile altfel se accentueaza durerea .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus