un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Digi lansează o televiziune 4K (și va transmite duminică Formula 1)

23 Nov 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Update 3: primit de la Cătălin Nițu, care prinde deja canalul cu card CI+ după o rescanare. În cealaltă imagine, l-am prins și eu prin decodor (modelul mai mic), dar nu văd imaginea. Postul este pe numărul 200. Cu cablu înfipt în televizor, am prins postul (pe DVB-C), dar tot nu văd imaginea, probabil televizorul meu nu știe așa ceva, deși este 4K.


Iată o surpriză înainte de venirea weekendului: RCS-RDS lansează Digi 4K, prima televiziune din România ce emite Ultra HD 4K, iar aceasta va fi disponibilă în “orașele mari” începând de sâmbătă, 24 noiembrie.

Comunicatul nu include multe detalii, dar spune că se vor emite în 4K în special meciuri sau alte evenimente sportive, practic atunci când și producătorul original al transmisiunii o dă de la început în 4K. Cursa de duminică de Formula 1, cea din Abu Dhabi (ultima a sezonului) se va transmite în 4K pe acest nou post. În viitor vor transmite și meciuri de fotbal și alte competiții, plus documentare.

Din păcate, nu îmi este foarte clar cum se poate recepționa Digi 4K. Postul este disponibil gratuit abonaților la cablu digital (pentru testare, probabil că în viitor va fi pe bani) și este indicat să faceți o rescanare pentru a-l găsi. Nu știu însă dacă este disponibil doar celor ce folosesc un card CI+ sau și celor cu decodoare (și dacă și pe decodoare, pe ce modele?). Spuneți-mi voi dacă îl găsiți și cum.

Culmea este că, dacă Digi anunța acum acum o săptămână, pun pariu că se vindeau multe televizoare 4K în plus de Black Friday.

Update: vedeți că-i complicat cu 4K-ul acesta. Ca idee, inclusiv versiunea de standard suportată de porturl HDMI dintr-un receiver sau televizor poate influența astfel de lucruri. HDMI 1.3 nu suportă 4K, HDMI 1.4 introduce suportul pentru acea rezoluție. Chiar ar fi nevoie de clarificări de la Digi despre cum se poate recepționa noul canal, să sperăm că le vom primi.

Update 2: am primit un răspuns de la Digi. “Pentru moment, in perioada de teste, canalul se poate receptiona fara smart card si fara decodor, dar cu doua conditii: ecranul/televizorul sa fie UHD/4K, iar serviciul CATV digital sa fie furnizat de Digi.”

    40 comentarii

  1. Se stia de luna trecuta, de cand au cerut licenta la CNA, ca luna asta se lanseaza. Poti scana de acum, e deja disponibil in Bucuresti pe frecvența 498 daca ai cablul infipt in TV. Pe decodoare nu are cum sa fie, ca nu stiu alea 4K.

      (Citează)

  2. de anunțat au anunțat din 30 octombrie, dar nu foarte precis https://www.paginademedia.ro/2018/10/rcs-digi-4k-canal-cna

      (Citează)

  3. Salut, postul nu va fi disponibil prin decodoare sau satelit, doar prin card CI.

    Pe langa formula 1 vor mai fi si meciuri din campionatul Spaniei dupa care urmeaza CL si EL.

      (Citează)

  4. Este deja disponibil in București.
    Trebuie sa faci o rescanare a posturilor.
    Se recptionează doar prin CI+.

      (Citează)

  5. Scanat, testat, verificat. Am vazut momentan doar videoclipuri. Astept ceva mai interesant :).

      (Citează)

  6. Mie îmi apare doar ecranul albastru.
    Totuși au zis mai adineauri că de mâine (sâmbătă) va funcționa.
    Folosesc card ci.

      (Citează)

  7. A intrat si la Drobeta Turnu-Severin

    https://imgur.com/a/f36zTmX

      (Citează)

  8. Am scanat si eu pe acuma si l-am prins tot pe 200. Era un documentar fără subtitrare în franceză.

      (Citează)

  9. Am găsit și eu canalul TV după un update la lista de canale TV.

    Img 1: https://imgur.com/a/rpasRIt
    Img 2: https://imgur.com/a/L0S4xcD

    Nu am card CI, pur și simplu cablu în tv.

      (Citează)

  10. Eu inca aștept de săptămâni fabricarea cardurilor mele CI+… Au introdus canal 4K dar nu pot furniza serviciile contractate către clienții noi. Și nici nu m-au anunțat că nu le au când au tăiat fibra Telekom. Pachetul Discovery nu e, FLN nu e… Poate după ce vine Moș Crăciun cu restul de programe decriptate las frustrarea uitării.

      (Citează)

  11. Testat și în Brașov cu TV-ul.
    Acum e un documentar. Fără subtitrări.

      (Citează)

  12. Eu nu l-am gasit. Brasov, TV Samsung 4K, CI

      (Citează)

  13. Am dat scanare, am card CI+, televizor 4K, dar ultimul canal se termina la 145, apoi incep cele de radio
    ps: semnal de provincie

      (Citează)

  14. E și la Tg-Jiu; pe tv 1080p este “program audio” (fără imagine) dar din nefericire tot nu are audio 5.1; nu pricep de ce nu fac nici o dată lucrurile până la capăt.

      (Citează)

  15. Aparent Ramnicu Valcea e oras mic, petru ca eu nu prind asa ceva. Am tv 4k samsung, CI+, am scanat, reconfigurat, am invocat si divinitatea. No 4k for you!!!

      (Citează)

  16. E disponibil și la mine, RDS Târgoviște. Fără decodor, fără CI, îl recepționează TV-ul direct (un Samsung 4k seria 6000)

      (Citează)

  17. Radu,zi-mi te rog daca prin decodor ai si imagine pe Digi 4k ,sau doar sunet.
    Vad ca il ai in lista.

      (Citează)

  18. Nu merge in Ramnicu Valcea. Am tv 4k, decodor. Am refacut configurarea si pe RDS si pe “Altele”.

      (Citează)

  19. Poate nu mai am eu ochii de altadata sau poate stau prea departe de TV, dar nu vad nici o diferenta intre 4k si 1080p. :D
    4.5-5m, 75 inci.

      (Citează)

  20. Am rescanat și eu programele pe un LG 42LF652V (1080p). L-a găsit, dar zice că serviciul nu e compatibil. Mă așteptam ca televizorul să știe el să decodeze și să afișeze la rezoluție mai mică. Dar ori televizorul nu știe de HEVC ori alte cauze. Oricum, în afară de ecran, totul e nașpa la televizorul ăla (WebOS-ul e oribil).

      (Citează)

  21. Nici mie nu mi-a mers pe televizorul meu 4K (Philips ceva mai vechi). Prind canalul, aud sunetul, nu văd imaginea.

      (Citează)

  22. În ce orașe se transmite uhd?

      (Citează)

  23. Transmisia este HDR HLG, cel putin pentru cursa.

      (Citează)

  24. Asa e. Si mie mi-a aparut un popup cu HLG HDR. E diferenta de imagine intre Digisport2 HD si DIGI 4K. Felicitari DIGI pentru aceasta transmisie 4K.

      (Citează)

  25. Da, chiar e diferenta mare intre Digi 2 HD si Digi 4K.
    In unele cadre pare ca esti acolo.

      (Citează)

  26. Catalin Tanase

    26/11/2018 la 9:31 AM

    Eu am doua tv-uri, un LG 43UH668V si un Samsung 40MU6102, ambele cu carduri CI+. Pe Samsung receptionez, pe LG nu

    Bucuresti

      (Citează)

  27. KUDOS DIGI . Transmisia pe 4K arata la alt nivel , am identificat un rate de 37-38 Mbps .

    Pe SONY 55XE8577 nu functioneaza . Pentru ca SONY . FMM SONY. Am depus sesizare la SONY RO
    Pe Horizon marca No1 43″ al mamei mele all OK .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus