un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un nou reportaj excelent despre amploarea hoției din România

20 Feb 2019  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

Am mai scris eu pe blog despre amploarea hoției din România, în sensul că mulți cetățeni se gândesc că unii cu relații mai dau și ei câte un tun, poate două, dar nu acceptă că este vorba despre o mafie organizată și foarte bine pusă la punct.

Recorder.ro are un reportaj intitulat Dumnezeul Achizițiilor și merită să-l vedeți pe tot, este ca un duș rece pentru cei în a căror bulă nu ajung astfel de informații. Are 25 de minute clipul, dar efortul celor care l-au realizat merită cu prisos acest timp. La final, însă, respirați adânc ca să vă liniștiți un pic.

Pe scurt, s-au uitat unde au ajuns bani din Programul Național de Dezvoltare Locală, cel inițiat cu tam-tam de Dragnea și finanțat cu 10 miliarde de euro (sau lei, că poate mai țineți minte când Dăncilă zicea de altă valută, semn că primise servit întreg programul) pentru modernizarea satelor și comunelor.

Puteți vedea acolo cum o firmă ce în 2017 avea zero angajați și zero venituri a primit, în 2018, nu mai puțin de 130 de contracte cu statul român, în valoare totală de 4 milioane de euro. Puse datele în alt context, înseamnă că au încheiat un contract la fiecare 3 zile, iar dacă socotim doar la zile lucrătoare, un contract la fiecare două zile pentru renovat școli, construit trotuare și alte asemenea lucrări mărunte, uneori la prețuri cu 800% peste media pieței, uneori cu 2.000 de euro prețul pentru un singur bec stradal. Așa da reușită!

Explicația este și mai interesantă: patronul acelei firme este preot, slujește la o biserică, dar a preluat și această firmă pe zero și imediat după aceea a câștigat 130 de contracte cu statul. Nu-i doar preot cu vilă cu trei etaje, ci și consilier în Ministerul Dezvoltării, adică instituția care împarte banul. Și na… i-a împărțit!

Asta este miza tuturor acțiunilor pe care le vedeți pe la știri. O rețea de oameni aflați la putere alocă bani din bugetul țării în ce direcții vor ei, împart acei bani propriilor firme sau prietenilor de familie cu cel mai probabil un parandărăt serios, iar simultan modifică legile justiției pentru a face imposibilă anchetarea unor astfel de fapte sau, dacă acestea vor fi anchetate, pedepsele să fie simbolice.

Vlad Petreanu, de la emisiunea căruia am aflat de acest reportaj, spunea la radio că probabil peste câțiva ani românii se vor uita la furtul aceasta din întreaga țară și se vor întreba cum a fost posibil și poate că vor cere măsuri urgente. Eu mă tem de altceva, mă tem că oamenii vor fi preocupați în continuare de vedete de carton, de combaterea vaccinurilor și fotografii cu pisici, iar astfel de fapte, toată paragina și noroiul în care se va fi scufundat țara, va trece neobservată pe lângă oameni resemnați.

Mie mi-a plăcut suficient de mult acest reportaj încât am donat 25 de euro celor de la Recorder prin pagina dedicată. Aceasta este genul de presă pe care vreau să o susțin și să o văd dezvoltată.

    43 comentarii

  1. Si pe mine m-au convins in sfarsit sa le dau niste bani pe Patreon.

    Din pacate, cred ca Recorder nu are audienta acolo unde informatia asta chiar ar face o diferenta. Dar poate cu ceva timp si sustinere, vor ajunge si acolo, asta daca nu se revoca si libertatea presei prin OUG, ca nu mai avem mult pana acolo.

      (Citează)

  2. Cum? PSD fura? Noooo.

      (Citează)

  3. Îi urmăresc de ceva timp pe cei de la Recorder. Mi se par cei mai obiectivi. Cât despre reportajul de mai sus……nu exista cuvinte in DEX la cat am înjurat.

      (Citează)

  4. Recorder inseamna inregistrare ?

      (Citează)

  5. Eu mă tem de altceva, mă tem că oamenii vor fi preocupați în continuare de vedete de carton, de combaterea vaccinurilor și fotografii cu pisici

    Eu mă tem de altceva, mă tem că noi, oamenii, vom fi preocupați în continuare de vedete de carton, de combaterea vaccinurilor și fotografii cu pisici.

    Fixed it.

      (Citează)

  6. Printre altele, AKTA si DIGITAL CABLE SYSTEM concediaza 766 de oameni. Mulțumim PSD

      (Citează)

  7. Recorder m-au pierdut cu reportajul cu chinezul care s-a aruncat din tren despre care au spus că a “murit româneşte”.

    Nu am nici o încredere în capacitatea lor de a realiza reportaje profesioniste şi echilibrate şi nu am de gând să le mai dau o şansă. Prefer să citesc din alte surse despre corupţia (care e un fenomen real) din România.

      (Citează)

    • Nu ai inteles limba română se pare, sa mori căzând din trenul care tocmai pleca din gara , e românește din păcate, a ajuns un adjectiv și nu e de bine.
      In rest, cred ca nu stii ce inseamna un reportaj adevărat daca astea nu ti se par obiective, rămâi cu carmen avram tu…

        (Citează)

    • Andrei:
      Nu am nici o încredere în capacitatea lor de a realiza reportaje profesioniste şi echilibrate şi nu am de gând să le mai dau o şansă. Prefer să citesc din alte surse despre corupţia (care e un fenomen real) din România.

      Gaelex, tu esti ?

        (Citează)

  8. @Andrei

    esti postac.

      (Citează)

  9. Va dati seama ca pe asta l-a turnat cineva. Adică s-a aflat pentru ca s-a vrut.A fost un pont.Oare cate din astea nu or fi si nu aflăm niciodată? Zeci? Sute?

      (Citează)

  10. nu mai va plangeti atat. este un parteneriat public – privat. :

      (Citează)

  11. bianca:
    Recorder inseamna inregistrare ?

    In hindi inseamna fluier. Altceva?

      (Citează)

    • Ce-ți veni, motanes, tantea a întrebat o întrebare simplă, la care răspunsul simplu e “nu”. Acu ne apucăm să explicăm engleza, că recording e inregistrarea iar recorder e aparatul care face integistrarea… e prea mult pentru o tante care atit a inteles să întrebe după acest articol…

        (Citează)

  12. Ce reportaj. De fffff mult timp nu am urmarit așa ceva….Mâine finanțez și eu. Cum fac sa le dau ponturi? :)))))

      (Citează)

  13. Doar mie mi se pare că oamenii care merg cu căruța nu prea au dreptul de a se plânge că străzile sunt ca-n evul mediu?

      (Citează)

    • Care ar fi mai precis legatura, in afara de implicatia mizerabila ca saracia e vina lor?
      Sa te vad daca te nasteai in comuna aia, oare mai aceai arogante de astea cu “numai fitz saraki”?

        (Citează)

    • Marean, ma arunc eu cu un răspuns, cu riscul de a fi bălăcărit de majoritatea de pe aici. Poate s-a referit la căruțele din trafic luate nu neapărat din sărăcie, cat din fudulie, cazane vechi de 10 ani +, cu tobe sport și filtre de particule scoase.
      Ok, inteleg ca dacia nu e pt toți, dar în locul unei dacii euro 6, buna-rea, cati nu se arunca la TDI-uri vechi de când lumea?
      Dacă pt sărăcie mai poți sa ai o scuza, pt fudulie nu ai nici una dpmdv.

        (Citează)

    • Mai lasă-mă cu înapoiați din ăștia că am destui în familie. Nespălați care știu doar să bea. Nu pune unul mâna pe o carte ca să iasă din sărăcie. Dacă chiar nu aveau posibilități de ieșire din sărăcie măcar era căruța aia ingrijită, casa curată. Se organizau să aducă piatră de la râu sau lemn ca pe vremuri ca să nu meargă prin noroi.
      Chiar și un “cazan” de mașină ar fi o evoluție. De aia fură PSD-ul, meltenii ăia de abia pot să citească.
      Au exact ceea ce merită.

        (Citează)

    • Iti dai seama ca nu am cum sa te contrazic eu in legatura cu familia ta – daca tu zici ca sunt niste nespalati care stiu doar sa bea, atunci asa o fi. Desi nu prea inteleg cum se pupa “nespalati care stiu doar sa bea” cu “nu ar pune unul mana pe carte” – adica asta cu mana pe carte se refera de obicei la copii, dar copiii nu pot fi “nespalati care stiu doar sa bea”. In fine.

      Tot ce zic eu este ca exista o cauzalitate intre accidentul de a te fi nascut sarac si faptul ca ramai sarac toata viata. Sigur ca unii pot iesi din saracie cu eforturi mari, dar sintagma “capcana saraciei” nu s-a inventat degeaba, cautati pe google.

        (Citează)

    • Aici e probelma, în România învățatul e doar pentru copii. De aia sunt orașe monoindustriale pe moarte. Pentru că oamenii au crezut că pot să facă același lucru până la moarte indiferent de epocă. Și după aia normal că copiii nu învață la randul lor. Așa modele, așa rezultate. Programele europene de formare profesională sunt pușculița PSD-ului pentru că conceptul nu există în România. Nu există pentru ca pe oameni nu-i interesează.

        (Citează)

    • Da, copiii nu invata partial pt ca asa au vazut la parinti si partial pentru ca nu au unde sau nu au mijloace. Este exact ce se intelege prin capcana saraciei: lipsa de educatie si de mijloace perpetueaza lipsa de educatie si de mijloace.
      De aia inainte sa aruncam cu “nespalati si puturosi” e bine sa ne gandim un pic – de exemplu sa ne gandim la faptul ca nimeni nu alege de bunavoie sa fie sarac si needucat, nu?

        (Citează)

    • Și mie, din întreg reportajul, mi s-a părut că nu-mi poate părea rău de sătenii aceia care se plâng de cât de rău le arată localitatea. Sunt convins că fiecare dintre ei a votat primarul PSD care a semnat mizeriile alea.

      Dacă tu n-ai drumuri, dar primarul votat de tine pune becuri de 2000 euro bucata, te plângi degeaba acum.

        (Citează)

  14. “Eu mă tem de altceva, mă tem că oamenii vor fi preocupați în continuare de vedete de carton, de combaterea vaccinurilor și fotografii cu pisici, iar astfel de fapte, toată paragina și noroiul în care se va fi scufundat țara, va trece neobservată pe lângă oameni resemnați”

    Serios? Pai calculul este cu totul altul:
    – sunt 5.3 milioane de pensionari care voteaza cu ciuma rosie fie ca le-a mai dat doi lei la pensie, fie ca le da 1 kg de zahar la alegeri, fie ca le este frica ca vin altii si le fura pensiie
    – sunt aproximativ 1.6 milioane de bugetari si angajati ai companiilor de stat. Aici nu am ce comenta. Cred ca se trezesc si noaptea sa se roage la D-zeu sa-si pastreze averile ( caci despre asta vorbim, s-a umplut tara de suv-uri, vile, apartamente cumparate de bugetari ca sa le inchirieze, intr-un cuvant nu mai stiu ce sa faca cu banii)
    – asistati sociali parca sunt vreo 3 milioane, exceptand copiii si mamele in concediu de crestere
    Si la urma mai raman vreo 3 milioane de angajati la privat, Adica cei care produc si sunt platiti foarte multi dintre ei cu salarii de mizerie. Proabil vreun milion dintre ei au sotul/sotia angajati la stat si logica lor este urmatoarea: eu castig minimul pe economie sau undeva pe acolo dar sotul/sotia castiga inzecit. Asa ca votez si eu ciuma rosie ptr ca sunt foarte multumit de bugetul familiei.
    Iar dintre cei 2 milioane ramasi probabil jumatate dintre ei se complac cu situatia in care sunt sau , dupa cum spuneai, ii preocupa vedetele de carton mai mult decat propria lor viata.
    Sa faca cineva o scadere sa vada ce a mai ramas.
    Intrebarea nu se pune daca, ci cand va da tara asta faliment

      (Citează)

  15. You’ve donated 10,00 EUR to
    Asociatia Recorder Community

    Recurent.

      (Citează)

  16. Mâine o sa donez celor de la recorder

      (Citează)

  17. Felicitari pentru donatie si promovare a jurnalismului de ancheta! Foarte bune reportaje au cei de la Recorder. Pe ei si pe cei de la RISE i-am sustinut aproape lunar din septembrie. Sper sa reziste, multi sunt cu ochii pe ei.

      (Citează)

  18. Auzi tu becuri de 2000 de ieuroi…. De banii ăștia canta bitman o săptămână. Pacat de banii aruncați. In loc sa le facă la oamenii aia spectacole și festivale

      (Citează)

  19. Poate cu ocazia asta a inteles si nwradu ce inseamna “electorat captiv al PSD” – a zis f clar primarul ala cum se pune problema: ai de ales intre a primi ceva, dar ei isi iau spaga, sau a nu primi nimic.

    Sper deci ca la urmatorul articol in care dam vina pe saraci/ pensionari ca iese PSD-ul sa ne amintim macar de reportajul asta daca tot nu reusim sa intelegem ce se intampla de fapt.

      (Citează)

    • Eu să înțeleg? Am zis de multe ori aici cum ține PSD captiv electoratul: educație slabă, salarii mici, pensii mici, iar înainte de vot le promite că le dă ceva în plus. Țin oamenii prizonieri în sărăcie și le mai aruncă ceva în schimbul unui vot.

      Dacă toți s-ar gândi “băi, ia hai să încercăm și cu alții vreo 4 sau 8 ani, că poate ne va fi mai bine pe termen lung nouă și copiilor noștri”, PSD n-ar mai prinde pragul electoral. Oamenii, însă, se gândesc doar la masa sau medicamentul de mâine.

        (Citează)

  20. Lasa ca vine Marius M si ne explica faptul ca furtul din bani publici este pentru binele nostru si cei de la Recorder sunt niste sorosisti nenorociti care vor sa denigreze maretele realizari ale partidului :D

      (Citează)

    • Nimic nou in filmulet asta pentru mine. Stiu ca asa se procedeaza de la revolutie incoace. Stiu chiar si alte cazuri de care nu am auzit in spatiu public. Daca pentru tine filmuletul asta e o noutate ori ai 12 ani, ori nu ai inteles nimic pana acum dim viata asta.

        (Citează)

  21. ovidiu:
    nu cred ca mai voteaza toti cu psd-ul…. De ex. eu sunt bugetar, si condus bineinteles de un teleormanean dar in institutia unde lucrez eu 70% sunt impotriva acestui curent Dragnea si clar voteaza altceva. Chiar daca s-au marit salariile lumea nu mai e atat de proasta si a vazut ca au crescut preturile, taxele si per total tot acolo ajungi poate chiar mai putin pentru unii.

    Voi va plangeti ce mult v-a lovit inflatia? Cu salarii de 1000 eur si n,spe mii de tichete de vacanta si alte mizerii de astea pe spinarea celor care produc? Auzi, sa stimuleze turismul in romania. Da nu vrei tu stat idiot sa-l stimulezi mai intai pe ala care produce si abia apoi sa incepi sa iei de la el si sa imparti la angajatii tai? Cat de idiot trebuie sa fii ca stat sa crezi ca asa ceva va tine la nesfarsit?
    In firma unde lucrez media salariului net este de 1800 lei. Acum doi ani era 1500 lei. Inflatia reala ( nu cea calculata de statistica care este un instrument al puterii) depaseste lejer 50%. si se calculeaza ptr un cos de produse pe care amaratii aia cu salarii de mizerie din privat si le pot permite. Vorbim aici in primul rand de alimente unde preturile s-au si dublat in doi ani. Reaalizati ce inseamna un asemenea nivel al inflatiei pentru astfel de salarii?
    Si culmea, bugetarii cu 1000 de eur se plang ce mare este inflatia si ca defapt nivelul lor de trai a scazut
    Va doresc sa ramaneti singuri in tara asta.

      (Citează)

  22. Salut.
    Stim ca se fura….mult. Avem si confirmari si exemple.
    Ne vedem fiecare de viata lui “mica”, jobul lui.
    Dincolo de notiuni abstracte, precum: sa luam atitudine, sa fim uniti, sa luptam impotriva ciumei, etc.
    Cine vine cu o idee concreta?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus