►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
« Știri despre tehnologie – 24 august 2018
Fundația lui Asimov devine un serial de 10 episoade făcut pentru Apple »
Sunt mai mult decât impresionat de ce-a reușit DJI să pună pe drona Mavic 2, proaspăt lansată. Diferențele față de generația anterioară sunt mari, iar DJI își confirmă poziția de lider pe piața dronelor de acest tip printr-un pas foarte mare în față.
Mavic este seria lor de drone ceva mai compacte, cu brațe rabatabile, ajunsă acum la a doua generație. Mavic 2 vine în două versiuni, Pro și Zoom, ambele cu aceeași carcasă și dimensiuni 214 × 91 × 84 mm rabatate.
Pro are o cameră Hasselblad L1D-20 cu senzor de 1 inch și 20 de megapixeli, mult mai mare decât senzorul de 1/2,3 inchi de pe generația anterioară. Are gamă dinamică crescută, filmează HDR și 4K și are diafragmă variabilă între F2.8 și F11. Pentru oamenii care fac bani din filmări aeriene cu drona, probabil că aceasta va obține imagini extraordinare pentru clasa sa.
Zoom are o cameră cu senzor de 1/2,3 inchi, dar cu zoom optic 2x (și zoom lossless 4x când filmează 4K și apoi imaginea este randată Full HD) și focalizare rapidă.
Ambele au camera stabilizată de un gimbal pe trei axe, desigur. Aș spune că Pro-ul se adresează marii mase a doritorilor de drone pentru că obține imagini de o calitate mai bună, iar pentru zoom poți pur și simplu să apropii drona de subiect în majoritatea cazurilor. Zoom-ul se adresează mai degrabă unor aplicații de nișă precum filmarea animalelor sălbatice sau a zonelor unde diverse restricții de securitate te împiedică să te apropii mai mult.
Dincolo de asta, majoritatea îmbunătățirilor sunt specifice ambelor variante. Mavic 2 are senzor de detecție a obstacolelor pe toate părțile, ceea ce o ajută, de exemplu, să ocolească copaci atunci când zboară în urmărirea automată a unei ținte. Poate zbura cu maxim 72 km/h, poate transmite imagini la 8 kilometri distanță și are o autonomie de până la 31 de minute. Full specs here.
Mi-au plăcut multe alte funcții software. Îi poți face un plan de zbor în aplicație, pe telefon, marcând waypoint-uri pentru deplasarea dronei și zone de interes spre care ar trebui să îndrepte camera, ea urmând apoi automat traseul. Practic, un pic de planificare pe hartă elimină nevoia de a controla manual filmarea. În plus, există funcții Hyperlapse prin care drona nu doar obține un timelapse accelerat, dar urmează de mai multe ori același traseu, ceea ce-ți permite apoi să îmbini imaginile inclusiv într-o tranziție de la zi la noapte în timpul zborului, după cum demonstrează DJI pe site-ul oficial.
Mai au și fotografiere HDR, codare HEVC, funcții îmbunătățite de recunoaștere și urmărire automată a unei ținte, funcții îmbunătățite de filmări tip selfie în care drona zboară în jurul tău, ba chiar și obținerea de efecte Dolly Zoom pe modelul Mavic 2 Zoom.
Dacă vă uitați pe site-ul oficial DJI la prezentările lor, probabil veți avea un moment de genul “shut up and take my money”. Mavic 2 Pro costă 1.449 de euro și Zoom costă 1.249 de euro pe site-ul oficial pentru majoritatea țărilor europene, iar F64 listează Mavic 2 Pro la 6.729 lei. Folosiți regula de 3 simplă pentru a determina cât va costa un Mavic 2 Zoom la noi.
Clipul de mai sus este lung. Cel de mai jos, mai scurt, arată cât de frumoasă este planeta noastră, dronele surprizând imagini superbe din diverse zone:
« Știri despre tehnologie – 24 august 2018
Fundația lui Asimov devine un serial de 10 episoade făcut pentru Apple »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
36 comentarii
24/08/2018 la 2:30 PM
Dronele sunt produse care in esenta nu fac nimic. Obtii o filmare, o pui pe yotube si cam atat. Nu rezulta nimic.
Orice ai filma, nu conteaza, nu ajuta cu nimic la dezvoltarea omenirii.
Gaelex(Citează)
24/08/2018 la 2:37 PM
Dacă e să o dai in filozofia consumerismului, sunt mult mai multe produse care fac chiar mai puțin decât o drona. Si despre Pc -uri, telefoane, electricitate s-a găsit cate unul care sa le considere inutile.
Gogu(Citează)
24/08/2018 la 2:52 PM
As zice ca chiar ajuta foarte mult omenirea la dezvoltarea hartilor, supravegherea culturlor agricole(poti vizualiza ce zone sunt afectate de calamitati si alte lucruri), supravegherea granitelor(ca sa nu mai moara politisti de frontiera atunci cand sunt surprinsi de contrabatisti si sunt sigur ca mai sunt si alte zone FOARTE utile oamenilor in care sunt folosite. Da, e drept ca folosirea lor la o nunta/ botez poate parea un moft.
Dan(Citează)
24/08/2018 la 2:58 PM
Nici despre comentariul tau nu se poate spune ca a ajutat la a aduce plus valoare acestui articol.
GabrielG(Citează)
24/08/2018 la 9:36 PM
Pe utilizarea dronelor se bazeaza cele mai performante solutii pentru cartografiere si cadastrare 2D si 3D, asa ca nu sunt in niciun caz inutile.
eLectorul(Citează)
24/08/2018 la 11:55 PM
Mie imi convine, ca pun altii filmari pe youtube, facute cu drona.
De exemplu, am fost intr-o drumetie la munte si am putut sa arat cunoscutilor traseul, datorita faptului ca altii au avut inspiratia de a filma cu drona. Asa, nu a mai trebuit sa explic pe unde am fost, mai ales ca pozele si filmarile cu telefonul nu surprind maretia locurilor. Cu ocazia asta, revad si eu traseul, din alta perspectiva, ca nu mereu retii tot ce ai vazut.
Apoi, mai vad si eu locuri unde n-am fost, sau unde mi-ar placea sa merg si vreau sa stiu cum e.
Mie nu imi place sa fac poze la peisaje, pentru ca nu prea ma uit la ele, acasa. Tot la alea in care apar eu, ma uit. Prefer sa vad pozele/ filmarile pe net, la o calitate mult mai buna, fata de ce as obtine eu. E o adevarata placere, sa te uiti pe televizor, la o filmare cu munti, de pe youtube, la o calitate full HD.
Asa ca, eu sunt recunoscatoare celor care baga bani in pasiunea de a filma si a fotografia.
Jupaneasa(Citează)
25/08/2018 la 2:38 PM
Se folosesc în turism, cinematografie și multe altele. Se duc mulți bani către cei cu drone.
nwradu(Citează)
25/08/2018 la 2:39 PM
Eh, nu chiar, autonomia este limitată pentru astfel de aplicații. Dirijabile micuțe sunt mai utile. Sau stâlpi și camere cu termoviziune ce bat la câțiva kilometri pentru granițe.
nwradu(Citează)
24/08/2018 la 3:13 PM
Din pacate la noi legislatia spune ca trebuie sa mentii contactul vizual tot timpul, distanta maxima de 300m, autorizatii…
brosky(Citează)
24/08/2018 la 3:15 PM
Tot review suna a reclama gen acum poți filma mai mișto la nuntă, acum poți filma inutil din drona mea scumpă
mihai(Citează)
24/08/2018 la 3:35 PM
Pentru ca nu exista sateliti…
Gaelex(Citează)
24/08/2018 la 7:24 PM
Fă tu CAS cu satelitul. Că te duci pe p…
Ipo(Citează)
24/08/2018 la 7:26 PM
Poftim ce făcea dji https://www.wired.com/story/army-dji-drone-ban
Ipo(Citează)
24/08/2018 la 3:44 PM
După ce am văzut primele review-uri pe YouTube (îl recomand pe cel al lui iJustine – vezi și o fată frumoasă și un review inițial bun făcut) am fost curios și am intrat pe site-ul dji sa simulez o comandă.
Surpriza nu a fost ca nu suportă livrarea în România, asta e ceva obișnuit, ci faptul ca (pana și) !!BULGARIA!! e in lista țărilor în care se poate livra (în 3-5 zile).
Soc și groază! Mi s a trezit instinctul romanesc de “sa moara și capra vecinului” instant. Încă sunt șocat și emoțiile instinctului încă au rămas, drept dovada ca m-am strofocat sa scriu acest mesaj.
https://m.dji.com/countries
Shumi(Citează)
24/08/2018 la 3:56 PM
DJI nu livrează în România din cauza faptului că statul român cere fiecărui distribuitor de drone să se înregistreze. De asemenea, toți distribuitorii autorizați trebuie să emită certificare de conformitate care ulterior se folosesc la înmatricularea dronei la AACR (autoritatea aeronautică civilă română).
La dronele sub 500g (Mavic Air sau Spark, de exemplu), nu este necesară această înmatriculare, dar tot ești obligat să ai certificatul de conformitate asupra ta când ceri autorizare de la AACR să zbori (trebuie pentru orice zbor)
Foarte posibil să apară și pe OLX indivizi care să vândă Mavic 2 (~970g). Ei nu pot da acest certificat și, în consecință, nu vei putea să o înmatriculezi și să zbori în România.
Bogdan(Citează)
25/08/2018 la 2:41 PM
Au distribuitori aici, nu trebuie să vândă ei direct.
nwradu(Citează)
24/08/2018 la 5:08 PM
esti nebun, auzi ca sa inregistrezi drona in Ro.
pai da ce, esti prost?
o sa vina politia dronelor sa zica domleee, unde e certificatul.
mihai(Citează)
24/08/2018 la 5:20 PM
Nu trebuie sa vina “politia dronelor”. Orice politist are atributii in acest sens, avand in vedere ca zborul si pilotarea fara autorizatie reprezinta fapta penala.
Vorbesc din experienta, avand mai multe intalniri cu politia (3 sau 4) in timp ce filmam.
In general, politistii sunt ok dupa ce le arati hartiile si permisiunea de zbor de la AACR. Chiar unii devin curiosi sa vada si ei ce se intampla cu drona.
Bogdan(Citează)
25/08/2018 la 2:42 PM
Dacă faci bani din dronă, de exemplu filmezi un hotel sau sediul unei companii, iei toate autorizațiile necesare ca să nu aibă nici ei probleme după aceea. E un business, îl faci legal.
nwradu(Citează)
24/08/2018 la 5:29 PM
Dronele pot fi folosite la orice înseamnă film, indiferent că e documentar, short film sau pur și simplu în completare la orice (inclusiv ceva gen vlog) la un preț mai mult decât decent. Sunt filme care au folosit drone în locul unui helicopter, iar asta a însemnat buget mai mic sau bani băgați în altceva. Ca să nu mai zic de documentare, unde îți oferă filmări din unghiuri inaccesibile sau greu accesibile până acum la costuri de producție mult mai mici.
Pe lângă chestia cu culturile agricole – dar e normal să apelezi la sateliți, că e mai ieftin și mai accesibil.
Cât despre pus pe youtube și aia e, sunt atâtea filmări interesante din natură, unele complementare timelapse-urilor, de calitate foarte bună și accesibile tuturor.
dam167(Citează)
24/08/2018 la 5:53 PM
Bogdan, am si eu niste intrebari. Daca am o drona sub 500gr. trebuie sa sun de fiecare data cand vreau sa o zbor? Daca vreau sa o zbor de 3 ori pe fiecare zi, dau telefon de fiecare data? Sau ce trebuie sa fac?
Cezar(Citează)
24/08/2018 la 6:04 PM
Pe scurt, da, trebuie să suni de fiecare dată și să menționezi cine ești, unde zbori, ce zbori și cât timp.
Cei de la AACR sunt destul de ok, astfel încât poți să le spui că urmează să zbori în locația A, B și C la orele X, Y și Z.
În cadrul apelului ei îți dau sau nu acordul și o referință (număr de înregistrare).
Ce este frustrant și clasic românesc este că uneori nu răspunde nimeni la telefon. Din această cauză, multe zboruri mi le plănuiesc din timp și încerc să sun la ei din timp.
În afara României este altă poveste. Majoritatea țărilor din UE este mult mai permisiva și nu ai nevoie de anunțare. Trebuie să consulți foarte bine regulile din țara respectivă (recomand DroneMate, aplicație de iOS).
Spre exemplu, toate castele din Scoția au “no drone flying” postat la intrări, dar dacă vorbești cu oamenii de acolo îți dau o hârtie semnată că poți zbura în afara orelor de program.
Bogdan(Citează)
24/08/2018 la 6:34 PM
Wow, oare de cati oameni e nevoie sa raspunda daca fiecare posesor de drona ar suna pentru aprobare si ar vorbi macar 1-2 minute…
Cezar(Citează)
24/08/2018 la 11:29 PM
De sunat trebuie sa suni la ROAF (Ministerul Apararii), nu la AACR, asta in cazul in care nu filmezi. Anunti localitate, inaltimea la care inalti drona, urmand sa primesti un numar de zbor. Daca filmezi trebuie sa obtii in prealabil o autorizatie, care se solicita tot la Ministerul Apararii, cu 10 zile inainte deca efectua zborul. Vei specifica mai multe detalii, de genul coordonatelor, scopul filmarilor etc. Esti conditionat ca decolarea/aterizarea sa fie realizate din extravilan si sa nu cobori sub 200 / 300 m altitudine. Pentru Bucuresti nu am primit autorizatie, fiind aproape imposibil sa o obtii. Am fost refuzat si in unele zone unde cred ca erau obiective sensibile.
@sebastian(Citează)
24/08/2018 la 11:37 PM
Eu am urmat întotdeauna http://www.caa.ro/page/rpasuavdrone și nu am avut probleme până acum.
Bogdan(Citează)
24/08/2018 la 6:32 PM
Nu pot decât să zic că : ” vand Mavic 1 , pachetul Fly more combo ; îl am din ianuarie 2017; zburat de maxim 4-5 ori pe an ” :)) și încă mai caut o explicație buna in fata nevestei de ce îmi trebuie Mavic 2.
Kllaus(Citează)
24/08/2018 la 11:41 PM
Da, în nicio zonă urbană nu am obținut autorizație. De asemenea, nici în preajma barajelor, centralelor sau a unităților militare. Pentru motive lesne de înțeles.
Bogdan(Citează)
25/08/2018 la 6:46 AM
Mna ca am stricat vânzarea omului.
Degeaba ai mega features pe o drona dacă trebuie sa anunți în tara înainte sa o ridici, drona zic :))
Also, nu poți filma numai în păpușoi, deci e și mai useless decât era oricum stabilit înainte
mihai(Citează)
25/08/2018 la 9:57 AM
Wow, pana sa citesc comentariile voastre habar n-aveam ca e atat de complicat cu dronele astea.
Autorizatia este necesara pentru orice fel de zbor, oriunde ai fi? Are importanta si altitudinea?
Doru(Citează)
25/08/2018 la 2:29 PM
Cerintele legale ne soun ca autorizatia este necesara pentru situatiile in care fotografiezi / filmezi si/sau in situatia cand survolezi zone intravilane, municipiul Bucuresti, in apropierea zonelor de granita si rezervatiei Delta Dunarii (pentru ultimele situatii este nevoie si de avizul primariei / minnisterului apararii / rezervatiei bioseferei.
Studiu de caz, fimarea Palatului xxxxxx din localitatea Buftea. Conform legii trebuie sa faci urmatorii pasi:
– autorizatie de la MAPN pentru fotografiat/filmat (cu 10 zile inainte)
– autorizatie de la primaria localitatii
– apel catre Fortele Aeriene Romane pentru notificarea zborului, cu 15-30 min. inainte.
– decolarea/aterizarea din extravilanul localitatii
Aici se mai adauga cerinta de a avea drona inregistrata, daca este peste greutatea minima.
Toate acestea sunt in legislatie, ca in realitate se procedeaza altfel este raspunderea fiecaruia.
@sebastian(Citează)
25/08/2018 la 2:46 PM
Dar apropo, au stabilit și amenzi pentru cei ce nu respectă regulile sau tot în coadă de pește a rămas situația aceasta? Că mi se pare că au făcut treaba pe jumătate.
De asemenea, softul DJI include limitări pentru România sau aici nu au listă de no fly zones Ca in SUA și alte țări?
nwradu(Citează)
25/08/2018 la 3:40 PM
Amenda ca amenda, chestiunea poate intra in zona penalului. Am avut un mic stres in legatura cu asta, cand nu stiam despre intreaga procedura, crezand ca inmatricularea dronei si apelul telefonic sunt suficiente.
Autorizatia nu o mai da AACR-ul, ei directionandu-ma catre MAPN.
No fly zones functioneaza si in Romania, cel putin in zona aeroporturilor.
@sebastian(Citează)
25/08/2018 la 3:54 PM
Nu trebuie să specifice. Dacă o dispoziție nu se regăsește în legea specială sau în codul aferent, se coroboreaza cu dreptul comun.
Bogdan(Citează)
25/08/2018 la 2:58 PM
Pentru informații despre cum se zboară legal dronele, urmăriți-l pe Răzvan Baciu, a scris mult despre asta:
https://razvanbb.ro/ghid-pentru-inregistrarea-si-operarea-dronelor-pe-teritoriul-romaniei/
https://razvanbb.ro/frumoase-filmarile-ilegale-drona/
Dronele de genul acesta sunt mai degrabă pentru cei ce câștigă bani din asta și mă refer inclusiv la vloggeri gen Mariciu.
nwradu(Citează)
25/08/2018 la 3:50 PM
Am văzut ca Casey Neistat a ales să folosească Mavic 2 zoom de acum incolo. N-am inteles de ce. Imaginea pe camera aia Hasselblad e mult mai bună.
The Gadgetist(Citează)
26/08/2018 la 11:47 AM
5800.22 Ron
George(Citează)