un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fundația lui Asimov devine un serial de 10 episoade făcut pentru Apple

24 Aug 2018  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Fundația lui Asimov va deveni un serial de 10 episoade, finanțat de Apple și probabil distribuit inițial exclusiv prin platforma iTunes. Nu știu când va apărea pe piață și nici câte cărți vor fi transformate în aceste 10 episoade. Părerea mea este că primul volum, poate doar primele povestiri, că sunt multe de prezentat chiar legat de Hari Seldon.

Pentru cei ce nu știu subiectul, primul volum a fost scris în 1951 și este format din câteva povestiri, unele scrise chiar înainte de acel an. Pentru acele vremuri, cărțile lui Asimov sunt o realizare de excepție. Acțiunea are loc într-un imperiu galactic de mari dimensiuni unde Hari Seldon, un fel de istoric mai deștept, își dă seama că societatea se îndreaptă spre un declin, spre distrugerea imperiului și o perioadă de haos ce-ar dura minim 30.000 de ani până la apariția unuia nou.

Căderea imperiului este inevitabilă, dar pentru a micșora timpul până la apariția unui al doilea imperiu civilizat la doar o mie de ani, Hari Seldon îl convinge pe împărat să înființeze Fundația pe o planetă îndepărtată, unde se adună diverse minți luminate.

Imperiul pică și de acolo încep aventurile Fundației. În diverse povestiri, ei trec cu bine prin diverse etape ce includ declinul imperiului, apariția unor regate răzlețe ce vor să cucerească Fundația, dezvoltarea Fundației până la o putere regională în colțul lor de galaxie și așa mai departe.

Următoarele volume continuă seria în diverse decade și secole ale Fundației, previziunile lui Seldon adeverindu-se de fiecare dată corecte. Spoiler: seria nu a fost terminată, ba chiar la un moment dat se complică cu puteri psihice și o a doua Fundație secretă și personaje prea puternice.

Sincer să fiu, nu sunt entuziasmat. Am citit cărțile și, cum spuneam, pentru anul în care au fost scrise sunt excelente, iar ca scenariu la fel de bune. Ca serial, însă, nu sunt foarte încrezător în succesul său. Cărțile se bazează pe dialog, pe inteligența personajelor, nu pe acțiune ce-ar putea fi transpusă într-un film impresionant. Fundația este ca o piesă de teatru sau, mai degrabă, ca o serie de schițe.

Poate că vor avea noroc de scenariștii care se vor pricepe să o transpună într-un serial așa cum merită, dar s-au făcut multe încercări de-a lungul timpului, multe scenarii au fost scrise pentru marile companii de producție și diverse televiziuni, dar niciodată concretizate. De ce? Probabil pentru că n-ar fi avut succes la public.

Puteți cumpăra seria Fundația de pe eMAG, Libris, Elefant, Amazon sau Google Play. Dacă vreți o carte modernă despre căderea unui imperiu galactic și oamenii ce încearcă să oprească asta, citiți The Collapsing Empire a lui John Scalzi, este bine scrisă, chiar și amuzantă pe alocuri; abia aștept volumul doi care apare peste câteva săptămâni. Dacă vreți să citiți despre un alt mare imperiu galactic, decăderea și transformarea lui, citiți seria Dune a lui Frank Herbert – este printre cărțile ce-ar trebui citite de orice om.

    40 comentarii

  1. – Cartile Fundatiei nu sunt bune pentru anul in care au fost scrise, sunt bune pentru orice an. Din punctul meu de vedere impart podiumul cu Dune. Tot respectul pentru Scalzi (care e autorul meu preferat in momentul de fata) dar nu a scris nimic care sa se apropie macar de nivelul Fundatiei.
    – Daca reusesc sa faca o miniserie decenta sunt fericit. Dupa dezamagirile cu Dune si Ender’s Game (si WWZ dar e alta mancare de peste) nu sunt insa prea increzator.
    – Hari Seldon era matematician.

      (Citează)

  2. “Spoiler: seria nu a fost terminată, ba chiar la un moment dat se complică cu puteri psihice și o a doua Fundație secretă și personaje prea puternice.”

    Eu zic ca sfarsitul cartii “Fundatia si Pamantul” e o incheiere buna pentru serie.

      (Citează)

  3. Iar? De mai bine de zece ani se discută de o ecranizare sau adaptare pentru TV a seriei.

    Cărțile se bazează pe dialog, pe inteligența personajelor, nu pe acțiune ce-ar putea fi transpusă într-un film impresionant. Fundația este ca o piesă de teatru sau, mai degrabă, ca o serie de schițe.

    GoT este asemănător cu Fundația în această direcție și nu poți spune că nu au făcut o adaptare cel puțin decentă.

    Pe de altă parte, vorbim despre Apple, care a făcut atâtea seriale de succes…

      (Citează)

  4. Din pacate mai e un pic mai mult pana la The Consuming Fire, este anuntat pentru 12 octombrie. Daca faci rost de el mai devreme please share, si mie mi-a placut mult The Collapsing Empire.

    Apropo de Scalzi, daca suntem in domeniul ecranizarilor:
    – The Collapsing Empire are deja drepturile cedate pentru a fi produs ca film
    – Old Man’s War a inceput productia sa fie produs ca serial, sub denumirea the Ghost Brigades. A picat.
    – dar: in decembrie a anuntat Netflix ca au cumparat drepturile si incep productia la un film artistic (not series). Sunt foarte curios ce o sa iasa, Scalzi scrie usurel dar la scara mare, va fi nevoie de ceva buget pentru a pune intr-un film universul sau.

    @Ionuț Staicu si eu ma gandeam la asta, ca sunt la primul serial; dar fara indoiala au angajati producatori bine rodati, cu zeci de ani de experienta la activ; doar sa recunoasca ca managementul e la inceput si sa le dea mana libera, ca oamenii din bransa vor sti ce sa faca cu bugetul.

      (Citează)

    • Dan: Din pacate mai e un pic mai mult pana la The Consuming Fire, este anuntat pentru 12 octombrie. Daca faci rost de el mai devreme please share, si mie mi-a placut mult The Collapsing Empire.

      Aștept pe Amazon sau Play, nu fac rost mai repede.

      Citește Lock In și Head On între timp, sunt drăguțe. Sau, dacă vrei sf, Peter Hamilton cu seria Steaua Pandorei și tot ce-a mai făcut după aceea în același univers.

        (Citează)

  5. Seria “Fundația” este cea mai tare serie de cărți S.F. pe care am citit-o (ca de altfel și “Odiseea spațiala” a lui Arthur C Clarke). Nu îmi pot da seama cum ar putea fi ecranizată având în vedere că acțiunea se defașoară de-a lungul a peste o mie de ani iar frumusețea ei constă în povestea per-ansamblu, nu chestii wow cum se vor pt. tv/cinema.

      (Citează)

    • Primele trei volume din “Fundatia” mi s-au parut foarte bune. Primul chiar exceptional.
      Cred ca se poate ecraniza orice cu succes, daca sunt implicati oamenii care trebuie, dar ramane de vazut. Mai curioasa mi se pare implicarea Apple. Din cate stiu e primul proiect de genul acesta pentru ei.

        (Citează)

    • Ionut: Nu îmi pot da seama cum ar putea fi ecranizată având în vedere că acțiunea se defașoară de-a lungul a peste o mie de ani

      Fiecare sezon cu personajele sale.

        (Citează)

  6. Nu sunt foarte familiarizat cu universul Apple.
    Cum va putea fi vizionat serialul, va exista o platforma de streaming cu abonament gen Netflix, sau trebuie cumparate/inchiriate episoadele din iTunes?

      (Citează)

  7. As recomanda si seria Xeelee Sequence de la Stephen Baxter. Nu este vorba doar despre un imperiu galactic.

    Este o intreaga istorie a omenirii si a rasele extraterestre de la inceput, Big Bang….pana la sfarsitul universului.

      (Citează)

    • Dacă vrei legat de istoria omenirii apropo de rase extraterestre, citește seria care începe cu The Three Body Problem a lui Cixin Liu, este foarte bună, foarte inteligent scrisă.

        (Citează)

  8. Daca urma sa fie facut de Netflix, ma entuziasmam, dar Apple sunt niste idioti care nu pot face telefoane care sa functioneze cand le tii in mana.

    Previziunile lui Hari Seldon nu s-au indeplinit intotdeauna, au fost puse in aplicare de Fundatie, care a corectat mersul istoriei in directia dorita de ei.

    Si bineinteles ca gandind la scara galaxiei a uitat ceva foarte important, ca mai exista si alte galaxii. De aceea conflictul spre finalul seriei intre Gaia si Fundatie.

      (Citează)

  9. Nu pot spune ca astept cu interes. Chiar acum vreo 2 ani am cumparat seria si am recitit-o, o adevarata placere. Insa cam toate ecranizarile de serii sf au esuat pentru mine care citisem cartile inainte. La GoT nu stiu ce sa zic, intai am vazut 2 sezoane si apoi am citit toate cartile si tot cartile mi s-au parut mai ok.

    #fandemic

      (Citează)

    • Doar asa, o nota pentru cei care declara ca au citit seria.

      Seria nu e numai Fundatia, daca cititi si altele din ce a scris Asimov sunt multe legaturi intre ele. Adica va puteti imbogatii experienta citita afland si cine e R Daneel de exemplu. Si si mai bine, citind povestirile despre roboti si cum s-a dezvoltat robotica, creierul pozitronic. De asta e de admirat universul lui Asimov, nu e totul concentrat in 7 volume.

        (Citează)

  10. Nu o văd! Pur și simplu nu o văd că pe o realitate făcubilă!
    Ar putea prelua personajele și să le introducă într-un scenariu diferit de cărți.
    Dar nu sunt prea deștept în materie de scenarii ;)

    Primele 2-3 cărți mi-au plăcut. Doar că am urât repede legile roboticii, prea des repetate. Folosind aceleași cuvinte…nu e chiar o rugăciune…nu știu, nu mi-a plăcut deloc aspectul ăla.
    Continuările? Patetice! Când a început cu Gaia… am terminat de citit mai mult din inerție. A fost o experiență aproape neplăcută.

    Știu că multă lume compară Fundația cu Dune. Da! E corect! Până la urmă și Biblia poate fi comparată cu Coranul…Dar e alt drac!
    Dune va fi un super film cand vom avea tehnologia să fim acolo în film.
    Fundația? E o carte aproape plăcut de citit, dar seamă prea mult cu Biblia, cu un personaj principal mult mai patetic decât personajul principal din Vechiul Testament ;)

      (Citează)

    • Dune (care e si el in lucru, se ocupa regizorul lui “Arrival”) am citit va va ecraniza doar prima jumatate a primului volum; asta ar insemna cam pana unde scapa Jessica cu Paul in desert; sunt curios ce succes va avea, pana acolo e mai mult “world-building”, practic de acolo incepe actiunea.

      Legat de fundatii: si mie mi se pare grea de ecranizat trilogia originale, in primul rand pentru ca de la sezon la sezon ar trebui sa se schimbe tot. Actori, decoruri.
      Evident la “Foundation’s Edge” nu pot sa sara fara sa le bifeze pe cele dinainte.
      Dar ar putea sa se bazeze pe prequel-uri si sa contreze actiunea pe “Prelude to Foundation” si “Forward the Foundation”, eventual cu inspiratie din a doua trilogie scrisa de Benford/Bear/Brin pentru scenarii. Sunt multe povesti acolo, ai un personaj principal puternic (Seldon) , personaje secundare interesante (si cel putin doi androizi).
      Eventual cu un spinof care sa urmareasca dezvoltarea Primei Fundatii, sub forma de “anthology series”, care un sezon per criza.

        (Citează)

  11. Sunt carcotash, te rog sa ma ierti, dar Seldon era matematician nu istoric in carte. A inventat psihoistoria. Istoric era sotia lui, Doris.
    Am recitit seria cu aceeasi placere a treia oara la 43 ani. Are fix aceeasi savoare ca atunci cand ma prefaceam ca citeam comentarii pentru treapta I si peste comentarii aveam cartea lui Asimov pe care o ascundeam repede cand auzeam pasi.

      (Citează)

    • Da, să fie sănătos cu meseria lui. Am căutat să explic cât mai ușor de ce-a înființat Fundația fără să mă complic cu psychohistory și alți termeni. În mintea mea era psihoistoric, oricum, dar am citit cărțile acum mulți ani.

        (Citează)

  12. Mi se pare caraghios că ăștia (ok știu că nu e vorba de aceiași oameni dar e aceeași industrie) anulează planurile pt filmul cu Obi Wan tînăr, sau au anulat Stargate Universe după 2 sezoane, deci proiecte clare și perfect fezabile, dar încearcă să ecranizeze ceva din start ne-ecranizabil…

    Fundația e strîns legată de seria imperiului și a roboților încît e mult prea complexă pt a fi ecranizabilă. O să facă o chestia bazată vag pe cărți, care doar o să semene cu cărțile…

    Pe de altă parte nu mă miră. Au luat cartea Flashforward, o carte bună dpmdv, și au făcut un serial cu același nume, bazat atît de vag pe carte, încît nici nu mai semăna, și cu un scenariu atît de zăpăcit pînă cînd ei-înșiși au ajuns la concluzia că tb. anulat…

      (Citează)

    • Lasă că e bine. Dacă merg pe rețete cu succes dovedit, ne trezim ca în prezent cu sequel-uri peste sequel-uri.

      Să mai experimenteze și cu ceva nou, că poate iese. Seria The Expanse sau Altered Carbon au arătat că se poate.

        (Citează)

  13. Nu prea se fac filme 1 la 1 cu cartile .

      (Citează)

  14. Giani Mucea:
    – Cartile Fundatiei nu sunt bune pentru anul in care au fost scrise, sunt bune pentru orice an. Din punctul meu de vedere impart podiumul cu Dune. Tot respectul pentru Scalzi (care e autorul meu preferat in momentul de fata) dar nu a scris nimic care sa se apropie macar de nivelul Fundatiei.
    – Daca reusesc sa faca o miniserie decenta sunt fericit. Dupa dezamagirile cu Dune si Ender’s Game (si WWZ dar e alta mancare de peste) nu sunt insa prea increzator.
    – Hari Seldon era matematician.

    Aș adauga Hamilton cu Zorii Nopții și Commonwealth, Odiseea lui Clark și Ender.

    Am văzut ecranizarea după Jocul lui Ender și mi-a lăsat un gust amar. Se pierde foarte mult din ceea ce transmit cuvintele cărții.

      (Citează)

    • ah, i see that you are a man of culture as well. Toata seria Zorii noptii a fost EPICA. Ce mi-a mai placut au fost cartile Croniciile Amberului de Roger Zelazny, care la fel au anuntat ca or sa faca o serie tv

        (Citează)

  15. Totuși, miniseria Dune care urmărește primele trei volume, cu James McAvoy, a ieșit foarte bine și foarte apropiată cărților.

    Nu mă aștept la multe de la viitorul Dune.

      (Citează)

  16. Peter F Hamilton a scris cateva carti foarte interesante intr-un univers nou si inedit. Chiar mai multe universuri, pe care le-a intersectat pana la urma, desi poate cam fortat.

      (Citează)

    • Commonwealth Saga și Void Trilogy sunt, din punctul meu de vedere, lectură obligatorie, – alături de Dune (mie mi-au plăcut și “prequelurile”, Brian Herbert + Kevin J. Anderson scriu bine împreună), Fundația și Roboții, și Odiseea lui Clarke. Eu nu le-am putut lăsa din mână, și-s un pic tristuță că la noi nu se prea vorbește de ele. Tot ce aud e Dune și Fundația
      @Radu: poate arunci un ochi peste serie, că o găsești și în română, că suntem deja 2 care recomandă ;)

        (Citează)

    • Le-am citit de multi ani. Am citit tot ce-a scris Hamilton, inclusiv cele două volume noi din seria Fallers. În curând apare o carte nouă, sper că în același univers. Am uitat.

      Dar în opinia mea sunt cărți bune, palpitante, cu imaginație bună, dar nu se compară cu Dune, care sunt scrise cu mult mai multă inteligență în interacțiunile umane și cum gândesc personajele. Puțini scriitori reușesc să fie atât de buni și în acest plan.

        (Citează)

    • Ma refer la cartea asta, care este practic subiectul din Void, dar în altă lume, cu alte probleme și cu Nigel Sheldon personaj principal https://www.amazon.com/Abyss-Beyond-Dreams-Commonwealth-Chronicle/dp/0345547217/ref=pd_aw_fbt_14_img_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=MJKTAAN669ZEVWXV4JPW

        (Citează)

    • Mno, uitai, ca-s 9+ ani de atunci ~~. N-am spus că-s mai bune, am spus că-s cam în aceeași ligă. Mie mi-a plăcut, sincer, mai mult partea cu Eddard decât cea”din lumea reală”, și Commonwealth Saga mai mult decât Voidul, că pericolul pare mai… abstract în Void decât în Sagă :)
      Ca o paralelă, recitesc Dune, să-i dau refresh.
      Ca o altă paralelă, sărut-mâinile, datorită ție am luat seria Ancillary, a lui Leckie, și seria Rememberance of Earth’s Past, a lui Liu Cixin. I-au plăcut și mamei, cel puțin Răzbunare ancilară și Problema celor 3 corpuri, că numai pe astea le găsisem deja traduse :)

        (Citează)

  17. Văd că de Alastair Reynolds n-a pomenit nimeni :p

    Revenger e mișto, stand-alone, in rest are o serie mare și complexă care nu mi-a plăcut în mod special, dar ea este populară.

      (Citează)

    • N-am citit decât Blue remembered Earth, și nu m-a dat pe spate, doar m-a gâdilat o țâră T_T. Ce merită citit pe lângă? Că-s în pană de autori, de aia Re-re-re-Dune xD

        (Citează)

    • Tiberius Silvester

      26/08/2018 la 5:47 PM

      Seria Întoarcerea acasă de Orson Scott mi s-a părut peste medie.
      Continuările la Jocul lui Ender sînt la fel bune, poate le voi reciti în curînd.
      Seria Silozurile este și ea interesantă, sumbră, puțin cam lung volumul II.
      Liu Ciuxin m-a lăsat în așteptare cu continuarea la volumul I.
      Acum încep WIlson cu seria Turbion.

        (Citează)

    • Turbion este ok prima carte. Următoarele două sunt făcute doar pentru a continua seria, sunt slabe, fără o legătură reală și nu te lămuresc cu nimic. Prima merită citită, dar te poți opri acolo și poți citi apoi The Chronolits de la același autor.

      De Liu Cixin n-a apărut în română decât primul volum? Trist, atunci, au delay foarte mare editurile noastre.

        (Citează)

  18. nwradu:
    Citește Lock In și Head On între timp, sunt drăguțe. Sau, dacă vrei sf, Peter Hamilton cu seria Steaua Pandorei și tot ce-a mai făcut după aceea în același univers.

    Am citit Lock-in cand a aparut. Am pus si Head-on pe lista de todo dar mai are de asteptat :)

    Legat de “Commonwealth Saga” cred ca nu ti-am zis niciodata: multumesc foarte mult pentru recomandare. Am aflat de ele cand ai scris tu prima data pe blog (cu multi ani in urma) si mi-au placut foarte mult; real space opera :)
    Am citit tot mai putin ultimele doua. Aveam de ales in concediul de anul acesta intre ele si trilogia lui Ann Leckie si am ales sa incep Ancillary Justice, are prea multe premii la activ si doream sa vad despre ce e vorba. interesant, primul roman m-a prins foarte bine, in 2 si 3… as fi preferat sa continue tema imperiului galactic dar a cam restrans cadrul la o singura statie spatiala. Poate Justice of Torren merita mai mult.

      (Citează)

  19. Eu sper sa nu se mai apuce de ecranizari vreo-unul…. ca ma las de filme.
    Dune, Ender’s Game, Ready Player One, Ghost in the Shell, The Martian sunt doar rateurile imho de care imi aduc aminte, si pe care imi pare rau ca le-am vazut.
    Ar face bine sa nu se apuce de Chronicles of Amber, Lord of Light sau de seria Forewever War a lui Haldeman.

    ps: Bah…. da’ nici unu nu s-ar pune sa faca un film dupa Ubick……sa vad atunci care s-ar baga.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus