un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review D-Link EXO DIR-869, router 1750 Mbps

21 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Acest DIR-869 face parte din familia de routere D-Link numită EXO, o gamă cu un aspect plăcut, performanță bună și acoperire wireless sporită, cu o capacitate wireless din clasa AC1750. Este primul model pe care-l testez (urmează și mai puternicul DIR-879) pentru topul routerelor și rezultatele au fost bune.

Specificații D-Link EXO DIR-869 AC1750:

 • wireless total 1750 mbps, din care 450 Mbps în banda 2,4 GHz, standarde 802.11b/g/n, și 1300 Mbps în banda 5,2 GHz, standarde 802.11a/n/ac, MIMO 3×3
 • patru porturi LAN 10/100/1000 Mbps și un port Internet, toate pe RJ-45
 • rețele guest, IPv6, VPN, QoS cu prioritizare
 • dimensiuni 221 x 160 x 60 mm, greutate 432 grame

Preț: în jur de 500 de lei la eMAG și PC Garage, la același nivel sau chiar mai ieftin față de alte modele AC1750 concurente. Verificați prețul actual în magazine.

AMBALARE ȘI INSTALARE

Pachetul include și două șuruburi cu dibluri pentru montarea în perete a routerului, ceea ce doar la D-Link am găsit inclus în pachet. În plus, primești și un cablu UTP plat.

Instalarea este foarte simplă. Routerul poate fi accesat pe coordonatele:

 • URL: http://192.168.0.1 sau http://dlinkrouter.local
 • user: admin
 • parola: fără parolă

Și apoi pornește un wizard de configurare ce te poartă prin metoda de conectare la Internet, parolele rețelelor wireless și parola de acces în router.

Sunt și utilizatori care nu conectează nimic prin cablu la router, așa că pe spatele carcasei veți găsi rețelele wifi pe care le face în mod default și parola lor. Vă puteți conecta la ele cu telefonul mobil și puteti începe de acolo configurarea routerului folosind browserul din telefon sau o aplicația specială D-Link pentru managementul routerului.

CONSTRUCȚIE

Iată o imagine 360 de grade cu routerul. Îl puteți roti cu mouse-ul după cum doriți pentru a-l vedea mai bine:

[smart-product id=89020 autoplay=”true” interval=”960″]

Carcasa, după cum vedeți, este neagră cu portocaliu. Cele patru antene rabatebile sunt plate și texturate într-un model cu romburi. Zona neagră a carcasei este perforată pentru ventilație, iar toate porturile se află în spate. În față se află un singur LED, lung și subțire, care se aprinde în diverse culori în funcție de situație.

 

Routerul este mic, chiar foarte mic, genul pe care-l poți ține ușor în palmă. Forma sa ușor agresivă este dată și de faptul că-i destul de înalt, are picioare mari de cauciuc ce ajută la acest aspect ușor SF.

Pe spate are, în ordine:

 • butonul de reset intern
 • butonul WPS
 • patru porturi LAN, conector RJ-45
 • portul WAN, conector RJ-45
 • mufa de alimentare
 • butonul on/off
 • comutator ce schimbă între modurile router sau range extender

Poate ați sesizat ce lipsește: un port USB. Routerul nu are așa ceva și asta poate îndepărta unii clienți, deși cred că cei ce folosesc un astfel de port sunt destul de puțini, așa că nu-i mare pierdere. D-Link are alte modele pentru cei ce doresc și porturi de imprimantă sau stocare de rețea.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

DIR-869 este construit folosind chip-uri Qualcomm Atheros QCA9563 și 64 MB de memorie RAM. Un procesor Qualcomm Atheros QCA9880 gestionează rețeaua pe 5,2 GHz. Routerul ar avea nevoie doar de 3 antene, dar folosește 4 antene probabil pentru a menține design-ul simetric, plus că astfel beneficiază de o sensibilitate mai mare pentru semnal.

Pe cablu am obținut rezultate foarte bine pe speedtest.net, unde viteza maximă înregistrată a fost de 932 Mbps. Routerul a fost foarte constant în teste, practic toate rezultatele au fost de 931 sau 932 Mbps, cu un transfer întotdeauna constant.

Rezultatul a fost foarte bun și pe torrente, unde practic testez capacitatea routerului de a gestiona simultan zeci, poate sute de conexiuni diferite. Eu măsor viteza medie pentru download-ul unui torrent mare, inclusiv timpii de start și de finish, când viteza este mult mai mică. Pentru DIR-869, viteza medie a fost de 78 MB/s (624 Mbps), un rezultat bun. Am văzut și vârfuri de 96 MB/s în timpul download-ului, o cifră foarte bună spre excelentă.Capacitatea wireless este de 1750 Mbps, împărțiți în 450 Mbps pe banda joasă și 1300 Mbps pe banda de 5,2 GHz.

Rezultatul maxim în testele mele a fost de 455 Mbps în modul 802.11ac, cu canal de 80 MHz ales automat de router. În teste am folosit un singur PC, conectat wireless folosind o placă PCI-Express tot de 1300 Mbps capacitate totală, MIMO 3×3, și o distanță de aproximativ 5 metri față de router, în linie directă printr-o ușă deschisă. Laptopul meu atingea în mod uzual între 350 și 400 Mbps.

Rezultatele în banda de 2,4 GHz n-au fost la fel de bune. Ce-i drept, banda este și foarte aglomerată de alte routere din bloc, ceea ce sunt sigur că este valabil și pentru voi. Din fericire, cam toate telefoane, tabletele, laptopurile și televizoarele se pot conecta pe banda de 5 GHz, lăsând-o pe cea inferioară doar pentru imprimante wireless, boxe sau camere wifi de supraveghere; cel puțin la mine în casă așa se întâmplă.

Acoperirea wireless a fost neașteptat de bună. Am fost în cele mai îndepărtate puncte din casă cu laptopul. Dacă lângă router prindeam în teste 420 Mbps, cel mai mic rezultat înregistrat în apartament a fost de 312 Mbps dowload cu 274 Mbps upload, ceea ce mi se pare excelent.

Limita semnalului era undeva la etajul de mai jos. Acolo, pe scara blocului, cu un etaj mai jos și printr-un zid gros de beton armat, am prins 33 Mbps, ceea ce din nou mi se pare foarte bine. Netflix, de exemplu, face streamingul Full HD la aproximativ 25 Mbps.

Singura mea problemă cu routerul este că nu pot forța lățime de bandă a canalului de comunicație pentru fiecare rețea. Am la dispoziție Auto 20/40/80 MHz, nu pot impune 80 MHz; din fericire, routerul a ales singur acest mod, dar mi-ar fi plăcut să am posibilitatea să-l aleg eu.

Rețeaua pe 2,4 GHz Rețeaua pe 5,2 GHz
 • Standarde disponibile: doar 802.11 b/g/n, Mixed 802.11 g/n, Mixed 802.11 b/g/n
 • Canale disponibile: 1-13
 • Lățime canal: 20 MHz sau Auto 20/40 MHz
 • Standarde disponibile: doar 802.11a, doar 802.11n, Mixed 802.11 a/n, doar 802.11ac, Mixed 802.11 n/ac, Mixed 802.11 a/n/ac
 • Canale disponibile: 36, 40, 44, 48
 • Lățime canal: Auto 20/40 MHz, Auto 20/40/80 Mhz

INTERFAȚĂ ȘI OPȚIUNE SOFTWARE

Eu am testat DIR-869 hardware revision A1 cu firmware-ul 1.02, cel mai nou disponibil pe site în acest moment. Interfața este aceeași cu cea de la DIR-880L testat anterior.

Începe cu un wizard de configurare și apoi, după inițializare, ai patru meniuri drop-down referitoare la stare, setări, funcții și managementul routerului. Printre ele:

 • IPv6: auto-detect, static, link-local, SLAAC/DHCPv6, PPPoE, IPv6 over IPv4 tunnel, 6to4, 6rd
 • QoS cu stabilirea priorității dispozitivelor conectate. Sunt trei niveluri, Highest, High și Medium, routerul gestionând automat banda pentru ele. În felul acesta, poți seta televizorul smart pe cel mai înalt nivel, astfel încât streamingul video de pe Netflix sau HBO GO să nu fie întrerupt pentru că un PC se joacă online. Fiecare își face prioritățile cum vrea.
 • două rețele guest, câte una pe fiecare bandă. Poți seta dacă dispozitivele conectate la rețelele guest au acces doar la Internet sau și la rețeaua locală. Vizitatorilor le poți da acces la această rețea, ca să nu-ți umble și prin cea internă.
 • interfață grafică pentru statistici de trafic. Poți vedea în timp real traficul Internet făcut pe porturile LAN și pe cele două rețele wifi.
 • blocarea accesului la anumite site-uri sau permiterea accesului doar la anumite site-uri. Practic, câteva funcții de control parental sau de acces al vizitatorilor dacă routerul este instalat într-o cafenea sau alt spațiu public.
 • programare orară pentru funcționarea rețelelor wifi.
 • alerte prin email, câtă vreme îi spui routerului coordonatele unui server de email pe care să-l poată folosi. Mi se pare utilă funcția dacă, de exemplu, îl instalezi la o firmă sau la părinți acasă și vrei să afli imediat ce apare o problemă.

Acestora li se adaugă funcțiile oarecum uzuale unui router wireless, precum DMZ, funcții de control parental, dynamic DNS, port forwarding, port filtering șamd.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Aspect plăcut.
 • Performanță bună pe cablu și wireless.
 • Puține opțiuni de configurare pentru wireless.

CONCLUZIE

D-Link DIR-869 este un router pur-sânge, făcut pentru cei ce vor o unitate mică, cu aspect plăcut și fără porturi USB sau alte artificii de care poate nu au nevoie. Așa cum este făcut, oferă o performanță suficientă și nu i-am găsit nici un dezavantaj important.

Preț: în jur de 500 de lei la eMAG și PC Garage, la același nivel sau chiar mai ieftin față de alte modele AC1750 concurente. Verificați prețul actual în magazine.

  7 comentarii

 1. Aspect placut? Ha ha, nu ne pacalesti asa usor, Megatron.

    (Citează)

 2. Chiar eram in cautarea unui router cu semnal wireless bun, mersi Radu pentru teste. L-am comandat de la vexio cu 490 de lei un pic mai ieftin decat ‘megapromotia de la emag’. Acu sa vedem cum se misca baietii astia de la Vexio. Revin cu feedback dupa ce il instalatez.

    (Citează)

 3. Giani Mucea:
  Aspect placut? Ha ha, nu ne pacalesti asa usor, Megatron.

  L-as compara cu un Lamborghini. Unora pe place, altora nu. Tine de fiecare

    (Citează)

 4. Asta se transforma in drona si zboara? :D

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus