un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Patru cazuri când PSD/Dragnea mint de îngheață apele

3 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Grindeanu, Dragnea, Iordache și alții din PSD susțin în continuare că ordonanța lor, cea care a întors țara cu susul în jos, este dată în mod cinstit, corect, fără nici un motiv imoral ascuns în spatele ei, ba chiar pentru binele țării după cum ne-au zis CEDO și Curtea Constituțională să facem. Așa o justifică ei.

Explicația lor pică încă de aici. Dacă ar fi dat-o ca niște oameni cinstiți care ar fi vrut să facă țării un bine printr-o acțiune rapidă și eficientă, atunci văzând haosul creat după ea ar fi spus “Aoleu, ne cerem scuze, nu ne așteptam la aceste proteste, la devalorizarea leului, la reacțiile țărilor străine șamd. Retragem acum ordonanța și haideți să o rediscutăm, să o plănuim pe îndelete, să o adoptăm pe o cale normală!”

Exact cum ar face un om bine intenționat care, vrând să facă ceva util, o zbârcește și dă înapoi, că s-a avântat prea repede fără să studieze bine situația. Sunt sigur că ați trecut cu toții printr-o situație de genul “am vrut să fac un bine și mai rău am stricat-o”.

Insistența Guvernului de a menține o ordonanță atunci când sute de mii de oameni îți cer în stradă să nu faci asta, când ambasade ale unor țări mari cer să nu faci asta, când Parlamentul European și Comisia Europeană se arată profund îngrijorate și când economia României este amenințată arată foarte rapid că au dat-o cu rea credință, de parcă n-ar fi fost deja evident acest lucru din modul banditesc de a o aproba și publica în noapte.


Într-un interviu dat unui post elvețian, întrebat fiind despre lupta anticorupție, Dragnea răspunde, în engleză, că vrea să vorbească despre programul de guvernare și viitorul României, nu despre “this kind of bullshit”. Adică lupta anti-corupție este un bullshit.

Mie mi se pare genul de exprimare tipică unui om care nu stăpânește bine limba engleză, învățând-o din filme unde se vorbește în astfel de limbaj colocvial. Față de alte fapte, această declarație chiar nu era sfârșitul lumii.

Întrebat, apoi, despre aceste cuvinte, Dragnea a declarat că n-a zis niciodată așa ceva. Că au montat elvețienii altfel materialul, el n-ar fi vorbit astfel! Pus în fața înregistrării interviului, Dragnea a spus că-i un trucaj, e pixelul albastru din nou. Bă dă-o în mă-sa de treabă, i-au înscenat elvețienii asta, probabil pentru că sunt băsiști sau ceva!


Întrebați care a fost urgența din spatele ordonanței aprobate în noapte, Dragnea și Grindeanu au spus că ei doar au pus în practică o decizie a Curții Constituționale de acum mai multe luni, când curtea a declarat neconstituțională o lege privind abuzul în serviciu pentru că lipsea o definiție clară a termenului respectiv. Iar ordonanța, introducând un prag de 200.000 de lei și alte asemenea prevederi concrete, tocmai asta face, definește clar abuzul.

Vedeți, a continuat Dragnea explicația, atunci când Curtea Constituțională declară o prevedere din lege neconstituțională, după 45 de zile aceasta practic se anulează, se șterge. Adică dacă nu dădeau ei rapid ordonanța respectivă, dispărea de tot abuzul în serviciu din Codul Penal!

Minciuna este mare de tot. Îmi aduc aminte acea decizie a Curții, care nu a decis că respectiva prevedere este neconstituțională, ci doar a făcut recomandarea de a se clarifica textul legii. Nu există nici o presiune de timp pentru această clarificare. Iar clarificarea ar fi putut fi, la o adică, de genul “orice prejudiciu mai mare de 1 leu”, nu de 200.000 de lei.

Mai exact, legea spunea că abuzul în serviciu este executarea defectuoasă a atribuțiunilor de serviciu, iar Curtea a spus că asta înseamnă “cu încălcarea legilor”, nu în sensul “ești un tâmpit care nu și-a făcut bine treaba”. Ceea ce are sens, e o diferență între rea-voință și incompetență.

Citez dintr-o știre de atunci care explică asta:

In 15 iunie, Curtea Constitutionala a decis, in unanimitate, ca definitia abuzului in serviciu este constitutionala in masura in care ”executarea defectuoasa a atributiilor de serviciu” din definitia din Codul Penal inseamna prin incalcarea legii, aceasta decizie urmand sa se aplice pe viitor, pentru dosarele care vor fi deschise, si nu pentru cele aflate deja in curs de solutionare. Judecatorii Curtii au decis ca articolul din Codul Penal referitor la abuzul in serviciu este constitutional cu conditia ca sintagma ”indeplineste in mod defectuos” din definirea abuzului sa fie considerata echivalenta cu ”indeplineste cu incalcarea legii”.

Și a urmat recomandarea CC (neoficială, chiar) de a reformula respectiva lege, nicidecum de a introduce praguri mari, de a micșora pedepsele pentru abuzul în serviciu, de a limita denunțul la o perioadă ridicolă de timp, de a elimina abuzul care se referă la rude sau la emiterea de legi șamd. PSD a luat rugămintea de a folosi cuvinte mai clare într-o lege și a transformat-o în ceva diferit și mârșav.

La conferința de presă, Dragnea și Grindeanu ne-au mințit că dacă nu dădeau ei ordonanța în acea seară, venea apocalipsa, când de fapt nu s-ar fi întâmplat nimic. Curtea Constituțională deja din iunie le spusese judecătorilor cum să interpreteze legea respectivă.


O altă minciună des scoasă la înaintare apare în fraza “românii ne-au votat în decembrie ca să guvernăm țara și asta facem!”, atunci când cei din PSD sunt întrebați despre această ordonanță.

E o mare minciună. Cu PSD au votat 3.221.000 de români. Un număr considerabil, dar să nu uităm că suntem 19 milioane în țară și alte câteva milioane peste hotare. Legea electorală este cum este, votul respectiv le-a dat majoritatea în Parlament alături de ALDE, ceea ce le-a dat posibilitatea de a propune primul ministru șamd. Nimeni nu contestă asta! Este ceea ce se întâmplă în democrație!

Nu se poate spune însă că românii le-au dat atunci și permisiunea de a face absolut orice. De a dezincrimina abuzul în serviciu, de a oferi grațiere, de a-i scăpa de justiție pe Piedone, pe Elena Udrea, pe Nicușor Constantinescu, pe cei din dosarele retrocedărilor ilegale șamd. Nimeni nu le-a dat voie să facă asta!

Mai mult, voturile românilor respectivi au fost câștigate cu promisiuni privind pensii mărite, salarii mai mari, scoaterea taxelor, condiții mai lejere pentru microîntreprinderi, ajutor pentru sere și solarii, construcția autostrăzilor și restul promisiunilor. Cum măsurile din această ordonanță nu au fost pomenite nici măcar o singură dată în campania electorală, este o mare minciună să susții că românii te-au votat tocmai ca, în primele zile de guvernare, să scapi de justiție jumătate din hoții și corupții din țara asta, oameni care au furat în total miliarde de euro. Mare minciună!

Uitați-vă la acest interviu cu Rovana Plumb, care întrebată acest lucru nu știe pe unde să scoată cămașa.

Cum bine observă însă Vlad Petreanu, Dragnea știe să mintă credibil, prietenește, cu o voce plăcută și cuvinte bine alese și un ton care-ți sună bine în urechi, care te convinge. Să-i demonstrezi minciunile este treabă complicată, trebuie să știi bine ce-a fost în trecut, să le demontezi parte cu parte până ajungi la nucleul mizeriei. Vor fi patru ani foarte dificili.

Au mai rămas 7 zile.

    13 comentarii

  1. Cumva parafrazandu-l pe Bogdan Naumovici: ” DAR DACĂ ASTA URMĂRESC?
    Să afle Europa, să ne certe mai întâi, apoi să ne dea afară?” si sa nu indraznesc sa fiu original, a mai zis-o unul zilele trecute “Dragnea prost nu e, dar ticalos da”

      (Citează)

    • Las asta aici pentru posteritate, în legătură cu abuzul în serviciu.
      Am mai lăsat-o și pe alte bloguri, prea puține din păcate.

      Care sunt limitele și sancțiunile în Texas, US:
      “Sec. 39.02. ABUSE OF OFFICIAL CAPACITY. (a) A public servant commits an offense if […] he intentionally or knowingly:
      (1) violates a law relating to the public servant’s office or employment; or
      (2) misuses government property, services, personnel […]
      ——-
      (b) An offense under Subsection (a)(1) is a Class A misdemeanor.
      (c) An offense under Subsection (a)(2) is:
      (1) a Class C misdemeanor if the value of the use of the thing misused is less than $100;
      (2) a Class B misdemeanor if the value […] is $100 or more but less than $750;
      (3) a Class A misdemeanor if the value […] is $750 or more but less than $2,500;
      (4) a state jail felony if the value […] is $2,500 or more but less than $30,000;
      (5) a felony of the third degree if the value […] is $30,000 or more but less than $150,000;
      (6) a felony of the second degree if the value is […] $150,000 or more but less than $300,000; or
      (7) a felony of the first degree if the value […] is $300,000 or more.”
      De aici: http://www.statutes.legis.state.tx.us/Docs/PE/htm/PE.39.htm

      Pedepsele sunt următoarele:
      Pentru (4) (între $2,500 și $30,000, state jail felony) – pușcărie între 6 luni și 1 an.
      Pentru (5) (între $30,000 și $150,000, felony of the third degree) – pușcărie între 2 și 10 ani.
      De aici: https://www.versustexas.com/state-jail-felony/

      Bonus, condamnările repetate măresc automat durata pedepsei în cazul unei noi condamnări.

      Deci în TX, US faci pușcărie pentru Abuse of official cappacity dacă vorbim de cel puțin $2,500.
      În România, nu pățești nimic dacă vorbim de mai puțin de $47,000. E profund nedrept și revoltător.

        (Citează)

    • Hehe, uite in Anglia… Pare revoltator, nu? inchisoare pe viata… (Probabil e o reglementare din secolele trecute, si ca nimeni nu ia maximul, dar nu isi pune nimeni problema ca ar trbeui precizata si reglementata mai bine…)
      ”Misconduct in public office is an offence at common law triable only on indictment. It carries a maximum sentence of life imprisonment. It is an offence confined to those who are public office holders and is committed when the office holder acts (or fails to act) in a way that constitutes a breach of the duties of that office”. (sursa: http://www.cps.gov.uk/legal/l_to_o/misconduct_in_public_office/)

        (Citează)

    • Asta nu se poate la noi. Cum sa dai inchisoare pe viata celor din “stapânire”?

        (Citează)

  2. In PSD minciuna sfruntată și grobiană e boală profesională. Faci cerere de adeziune, îți iei carnetul și, de a doua zi, începi să minți. Ca în poveștile alea paranormale cu oameni care vorbesc brusc limbi străine de care habar n-aveau până ieri.

    http://stirileprotv.ro/stiri/politic/el-pais-a-publicat-inregistrarea-audio-a-interviului-in-care-victor-ponta-promite-ca-demisioneaza.html

      (Citează)

  3. Cu siguranta este ultimul mandat pe care psd il va avea in Romania.
    Apoi, la cosul de gunoi al istoriei!

      (Citează)

  4. Protestam pana crapam!
    Sunt foarte bucuros ca ieri s-a strans un numar comparabil de oameni, dupa sceneta infecta de miercuri seara.
    Vine si weekendul, sper ca vom fi 500 de mii in toat tara.

      (Citează)

    • Nici nu stiu daca tot merita sa incercam sa le cautam si sa le tot demontam minciunile.

      Uite aici explicatie mai clara – https://www.facebook.com/politeanu

      Despre ce CEDO, decizie CCR din vara lui 2016 sau urgenta discutam noi aici?

      Preiau si aici textul:

      Spre aducere aminte. Anul 2014, stenogramă DNA:

      “HREBENCIUC VIOREL: …Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că…

      ŞOVA DAN: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

      HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

      ŞOVA DAN: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…[…]

      HREBENCIUC VIOREL: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef…

      ŞOVA DAN: De partid.

      HREBENCIUC VIOREL: …de partid’ nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

      ŞOVA DAN: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

      HREBENCIUC VIOREL: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor”

        (Citează)

  5. Minciunile sunt iertate mereu fiindca grosul populatiei are un sistem de valori pagubos. Cat despre actualii si ilustrii nostrii conducatori, trebuie sa intelegem ca nu tin la onoarea lor (recuperabila prin prisma memoriei de musca a românului), ci la libertatea lor. Cand pui in balanta onoarea cu libertatea in cazul unor ticalosi, ce asteptari sa ai?

      (Citează)

  6. Nu vorbesti cu cunostinte pe la magazine on-line sa bage promotii la acumulatori externi zilele astea? Toata lumea are nevoie de baterie cand merge in strada si ar fi un gest frumos.

      (Citează)

  7. “Cascadorii rasului” in Piata Victoriei: https://www.facebook.com/gepurescu/posts/10212388963697810?pnref=story

      (Citează)

  8. Mircea Iencean

    03/02/2017 la 2:45 PM

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus