un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vocea celor 12.000 de oameni de la un marș al tăcerii

2 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

mars_colectiv_1
Am ajuns la Universitate pe la 13:20. Nu păreau mulți oameni, poate vreo 300-400. Am fost chiar un pic dezamăgit.

Au tot apărut oameni cunoscuți. Ne-am strâns un grupușor al nostru, ne-am salutat fără zâmbete; nimeni nu dorea să fie acolo. În mod sigur vineri nimeni nu credea, la început de weekend, că va petrece așa o zi minunată de duminică într-un astfel de mod.

Am fost anunțați că vom pleca în jur de 14:30, nu 14, ca să fie gata cordonul de securitate. Era multă poliție prezentă, jandarmerie, multe televiziuni. Credeam că va fi un marș gândit spontan și fără vreo organizare specială, un drum făcut în tăcere de la Universitate la adresa clubului Colectiv.

La 14:30 Poliția a blocat circulația pe toate cele trei benzi de la Universitate și ne-a chemat în stradă, în interiorul cordonului. Ne-am pus în mișcare către Unirii.

Abia când am cotit spre Unirii, în continuare ocupând un întreg sens de deplasare al bulevardului, am văzut amploarea marșului. Erau oameni în față cât vedeam cu ochii, de la Universitate și până aproape la Unirii, iar când am întors capul să mă uit în urmă am văzut că sunt aproape la fel de mulți și în spate. Nu știu de unde au apărut toți, probabil doar n-am mai fost eu atent în ultimele minute când a venit grosul, dar a fost cea mai lungă coloană de oameni văzută de mine de mulți ani și am mers, cu toții și în tăcere, spre Unirii, pe Splai și de acolo spre strada unde se afla Colectiv.

Eram atât de mulți încât la destinație n-am avut loc cu toții. Grupul nostru a pus florile, fotografiile și ce mai adusese fiecare în memoria lui Claudiu Petre la baza unui copac de pe colțul pieței respective, acolo unde prietenii său prezenți, am înțeles eu, l-au văzut ultima oară înainte de a-l lua ambulanța.

Cineva i-a lipit fotografia de copac. S-a umplut de flori și lumânări la baza lui. Au plâns mulți, s-au îmbrățișat și susținut între ei, înainte de a se decide să plecăm spre capela unde este depus.

Mă voi gândi mereu la acel copac ca fiind copacul lui Claudiu, un om pe care nu l-am văzut niciodată să fie altfel decât zâmbitor și relaxat. A ieșit din club, a intrat la loc ca să mai scoată o fată și a adus-o afară, apoi a intrat după altcineva și n-a mai ieșit pe picioarele lui. Sper ca, printr-o minune, fotografia aceea să rămână mereu lipită de copac, rezistând fenomenelor meteo și oamenilor, reamintindu-le cum a murit.

La știri am auzit chiar și de 12.000 de oameni prezenți astăzi la marș. Sunt sigur că mulți au fost acolo pentru prietenii lor răniți sau decedați, dar cred că și mai mulți au venit astăzi pentru că erau conștienți că ceea ce s-a întâmplat în Colectiv s-ar fi putut întâmpla oricăruia dintre noi. Iubitor de concerte sau nu, clubber sau nu, la un moment dat tot ai fost într-un astfel de loc și-ți dai seama că ceea ce s-a întâmplat la Colectiv ți s-ar fi putut întâmpla ție.

Cred că 12.000 de oameni au fost acolo pentru a spune, deși a fost un marș în tăcere, că astfel de lucruri nu trebuie să se mai întâmple niciodată dacă vrem să ne considerăm o țară modernă, dezvoltată, europeană. Că o dată este suficient, că trebuie să învățăm toate lecțiile posibile de aici, să refuzăm lăcomia, nepăsarea, neglijența, corupția și tot ce-a dus la situația de acum și să inițiem schimbarea aceasta profundă către normalitate în întreaga societate, nu doar în domeniul protecției la incendiu, altfel ne vom revedea și la alte marșuri pentru tot felul de alte tragedii ce-ar putea avea loc în România din aceleași motive.

Marșul de astăzi, făcut fără nici măcar o scandare sau pancartă împotriva cuiva, ar trebui să fie un semnal puternic de alarmă, altfel toți acești oameni au murit chiar degeaba.

mars_colectiv_2

mars_colectiv_3


Dacă aveți impresia că într-un caz similar v-ați descurca, ați scăpa, v-ați strecura, ați supraviețuit, urmăriți clipul de mai jos de la The Station din SUA, 2003. Nu este cel mai tragic incendiu într-un club, au fost, culmea, altele și mai și decât cei 100 de morți din The Station, dar a fost filmat integral. Uitați-vă care e situația după un minut și după două.

    18 comentarii

  1. Cereri, scurt pe doi:
    – demisia lui Piedone
    – demisia lui Oprea, ca sef al lui Piedone
    – demisia sef ISU
    – demisia sef pompieri, n-am stiut nu este scuza in fata legii
    – puscarie pentru inspectorii de profil pentru zona respectiva
    – puscarie pentru toti actionarii clubului
    – puscarie pentru organizatorul concertului / managerul de eveniment

      (Citează)

    • Gaelex: puscarie pentru organizatorul concertului / managerul de eveniment

      Prea tarziu pentru el…

        (Citează)

    • Mircea cel Vechi

      02/11/2015 la 10:45 AM

      Cerem și interzicerea fumatului în cluburi, baruri și cafenele.

        (Citează)

    • Demisiile nici n-ar trebui cerute, ar trebui să le dea ăia singuri.

      Dar mi se pare o greșeală să ceri demisia. Se schimbă X cu Y, dar ce se schimbă concret pentru noi?

      Eu vreau o listă clară de imobile cu bulină roșie, nu una ascunsă pe site-ul PMB la fundul sacului. Vreau ca la intrare să scrie mare dacă are avize și pentru câte persoane le-a luat, iar dacă văd că sunt de 5 ori mai mulți, să știu să plec eventual sunând poliția.

      Vreau ca inspectorii să aibă program și de noapte, că dacă lucrezi 8-16 cum să controlezi cluburi?

      Vreau ceva mai multe pentru oprirea corupției, că faptul că se dă șpagă la “pompieri” e deja o vorbă uzuală, un dat al societății.

      Vreau o organizare mai bună, nu să apară Arafat și să recite un număr lung de telefon unde să poți suna pentru informații, iar acolo să sune mereu ocupat. Ce kkt, se dau așa niște numere de telefon improvizate?

      O să fac o listă cu chestii care schimbă ceva pentru noi, că demisiile nu rezolvă nimic pentru viitor. E clar că nu sunt oameni competenți care i-ar putea înlocui pe cei necompetenți.

        (Citează)

  2. Intr-o tara zdravana la cap, azi, maine, cel tarziu pana vineri, dupa ce lucrurile ar fi puse cat de cat la punct, primul ministru, primarul general si primarul de sector si-ar prezenta demisiile. Nu pentru o culpa directa, pe care poate multi n-o au, ci pentru o culpa morala. Nu poti sa fii premier intr-o tara in care se-ntampla astfel de tragedii si sa n-ai nici macar o culpa morala.

      (Citează)

    • si femeia de serviciu de peste drum executata public… da, politica e de cacao, dar in situatia asta nu vad ce legatura are premierul. in vaslui se omoara intre ei si se violeaza babe dupa ceas – ar trebui sa isi dea primarul demisia? ce plm, sa plece presedintele, ca din cauza lui au aia gusturi sexuale dubioase. s-au umplut televiziunile si internetul de eroi si legiutori si experti PSI zilele astea. nu mai bine va plangeti mortii si ingrijiti ranitii in pace…? nu neaga nimeni ca este o tragedie ce s-a intamplat, dar ceea ce apare la televizor si pe bloguri zilele astea este de o mare greata. din ambele parti.

        (Citează)

  3. la un SRL nu poate face puscarie decat administratorul.

      (Citează)

  4. @zetu, vezi cazul cu The Station din SUA, 2003; și-a dat demisia primul ministru, în cazul ăsta ar fi echivalent chiar cu președintele Statelor unite ? dacă nu, nu mai abera.

      (Citează)

  5. Vai de tara mea

    Culmea nu sunt revoltat impotriva trupei, organizatorilor sau chear a celor 3 patroni care cu siguranta vor fi crucificati..
    Sunt revoltat impotriva tarii in care traim, unde voteaza babele si analfabetii si se perinda cu scimbul politicieni de diferite culori care au un singur interes – cel personal.
    Ei se arata reciproc cu degetul si ne fac sa alegem vesnic Raul cel mai mic.
    Politicienii indiferent de culoarea politica ne fura viitorul iar noi in loc sa-i inlaturam ne uitam zilnic la ei si ii toleram.
    Toleram coruptia, toleram nedreptatea, nerusinarea politicienilor care ne fura si ne rad in nas zi de zi.
    Institutiile statului / Parlament, Primarii, Consilii Judetene sunt oare menite sa ne serveasca pe noi sau sa ii capatuiasca pe ei pe politicieni.
    Imi vine sa ii iau la pumni pe oameni ca primarul Piedone, primarul Oprescu, generalul Oprea, premierul Ponta .. si toti nesimtitii lipsiti de onoare care ne rad zilnic in nas.

      (Citează)

  6. Andreas Scotch

    02/11/2015 la 10:34 PM

    @radu : eu am fost prin oras fix cand a fost calvarul cu sunete de ambulante si pompieri,eram in vizita:) insa am aflat dimineata doar ca n`am fb :)
    Trecand peste,vrei sa`ti zic parerea mea?Fratioare n`ati avut ce face duminica si v`ati dus la plimbare ca niste ipocriti,cum a zis unul in alt comentariu…Lucrurile trebuie Prevenite nu Planse dupa,spuneti-mi ca sunt fara suflet,dar da vere 12.000 de ipocriti de oi s`au plimbat duminica dimineata ca da bine,restul de au luat foc,asta e..nu`s primii sau ultimii de mor ca prostii.
    Am si eu o intrebare…”De ce s`au calcat in picioare in loc sa incerce sa stinga focul?”
    Raspunsul mintii mele? Pentru ca sunt niste Oi,Oi idioate,controlabile de voteaza cu aceiasi cacati penali de 25 de ani.
    Stati si plangeti acum ca doar la asta ne pricepem,la plans la drama si spiritul nostru balcanic.
    Singurul Respect pe care il am in toata situatia asta pur balcanica,oamenii de au donat sange si grefe de piele,atat.
    Restul e un can can pur mioritic.

      (Citează)

  7. @Andreas Scotch :
    1. n-ai pic de decenta e doliu national iar tu jicnesti si bati campii
    2. faftul ca i-ti pui asa o asemenea intrebare stupida denota ignoranta si superficialitatea ta
    Focul s-a propagat in cateva zeci de secunde.
    N-au avut timp de reactie.
    Tot localul era antifonat cu bureti fonoabsorbanti care au ars in zeci de secunde si au degajat un gaz similar cu cel folosit de nazisti in lagare, pe baza de acid cianhidric.

      (Citează)

  8. @Raducu: ai în principiu dreptate cu postul cu vai de țara mea, corupția ș.a.

    dar nu cred că se aplică aici, nu e vina corupției sau a lui Ponta, nu pt ASTA !

    Românul nu are o cultură a siguranței și nu o va căpăta prea curînd. Românul nu e deranjat că taximetristul a scos centura de siguranța din taxi, nu sună la poliție să reclame asta spunînd numărul taxiului; nu observă că nu există lumini de semnalizare a “exit”-ului în clădiri, nu-i pasă că liftului nu-i mai merg sistemele de siguranță (vorba ceea, studenții români fac orice ca să se închidă ușile liftului și să plece cînd e prea plin, sar în el, etc, pt că e mai important să plece decît să se respecte limita de siguranță); nu-i pasă că data de “următoarea inspecție” afișată în multe lifturi e depășită; românului nu-i pasă că nu există extinctoare la locul de muncă sau că există dar nu a fost nimeni instruit, nu-i pasă că scările sau căile de acces în clădirea unde lucrează sau locuiește sînt pe jumate blocate de tot felul de obiecte depozitate, nu-i pasă că ușile din multe localuri aglomerate se deschid înspre interior, cînd bunul simț spune că la incendiu asta înseamnă moarte sigură, pt că toți se vor îngrămădi în ușa aia…

    și aș putea da 1001 exemple valabile pt noi toți: eu, tu, orice cititor al blogului. Sîntem înconjurați de situații în care siguranța este ignorată și trăim dintotdeauna în acceptarea acestei situații. Așa ne-am obișnuit, aproape aș zice că așa am fost educați. Localul ăla cu ieșiri necorespunzătoare și ignifugare lipsă nu este altceva decît cel mai reprezentativ/obișnut/normal local sau mai precis LOC, indiferent de destinație, pentru România…

      (Citează)

    • alias: Românul nu are o cultură a siguranței și nu o va căpăta prea curînd. Românul nu e deranjat că taximetristul a scos centura de siguranța din taxi, nu sună la poliție să reclame asta spunînd numărul taxiului;

      Și nici protecția muncii nu e importantă la noi, am zis de multe ori asta. Sechele din comunism, când viața nu conta așa mult și nici nu erau dotări pentru a o proteja.

      Tinerii nu cred că ar mai accepta asta.

        (Citează)

  9. nwradu:
    Demisiile nici n-ar trebui cerute, ar trebui să le dea ăia singuri.

    Dar mi se pare o greșeală să ceri demisia. Se schimbă X cu Y, dar ce se schimbă concret pentru noi?

    Eu vreau o listă clară de imobile cu bulină roșie, nu una ascunsă pe site-ul PMB la fundul sacului. Vreau ca la intrare să scrie mare dacă are avize și pentru câte persoane le-a luat, iar dacă văd că sunt de 5 ori mai mulți, să știu să plec eventual sunând poliția.

    Vreau ca inspectorii să aibă program și de noapte, că dacă lucrezi 8-16 cum să controlezi cluburi?

    Vreau ceva mai multe pentru oprirea corupției, că faptul că se dă șpagă la “pompieri” e deja o vorbă uzuală, un dat al societății.

    Vreau o organizare mai bună, nu să apară Arafat și să recite un număr lung de telefon unde să poți suna pentru informații, iar acolo să sune mereu ocupat. Ce kkt, se dau așa niște numere de telefon improvizate?

    O să fac o listă cu chestii care schimbă ceva pentru noi, că demisiile nu rezolvă nimic pentru viitor. E clar că nu sunt oameni competenți care i-ar putea înlocui pe cei necompetenți.

    Radu, eu vad problema putin altfel. Interesul personal primeaza intotdeauna. Ma intereseaza in primul rand bunastarea familiei/copiilor si dupa aia a celorlalti. E o forma de egoism tolerata: e copilul meu, nu al asociatiei de locatari, al orasului, al tarii etc. Problema e ca sunt oameni care ar trebui sa sa se gandeasca mai departe de propriul interes. Exact ca pinguinii aia care isi lasa puii in grija unor crese pazite de alti pinguini. Nu stiu cum reusesc sa-i aleaga pe aia, dar functioneaza. Asa apare nevoia unui presedinte de asociatie de locatari, primar, presedinte de tara. Fiecare trebuie sa se vegheze peste o colonie din ce in ce mai mare. De ce nu o face eficient? Sunt mai multe explicatii. Fie a ramas la stadiul de “puiul meu” in loc de “colonia mea”, asa ca apare spaga. Fie nu are abilitatile necesare sa gandeasca ce e important pentru toata colonia. Iar asta vine din cum il alegi pe respectivul si cum il motivezi sa faca treaba buna. La momentul actual, daca vrei sa schimbi un primar cu cineva mai bun, cum il alegi pe asta din urma? Cine are mai multe diplome? Ii dai un test de inteligenta? Ii pui la detectorul de minciuni si-l intrebi daca vrea sa faca treaba? E de multe ori o chestiune de noroc sau de motivare. De exemplu eu personal as alege primar pe cineva care a muncit cativa ani intr-o comunitate mica dintr-o tara dezvoltata. O persoana care si-a castigat respectul intr-o comunitate de 1000 de olandezi cu siguranta va vrea sa faca acelasi lucru la el in sat. In plus a fost deja “virusat” cu ceea ce numim normalitate: faptul ca nu trebuie sa astepti autoritatile ca sa-ti faca curatenie in fata curtii, asumarea unor initiative care au impact pe termen lung, deschiderea la noutate, etc.

      (Citează)

  10. Andreas Scotch

    03/11/2015 la 3:21 AM

    Raducu:
    @Andreas Scotch :
    1.n-ai pic de decenta e doliu national iar tu jicnesti si bati campii
    2. faftul ca i-ti pui asa o asemenea intrebare stupidadenota ignoranta si superficialitatea taFocul s-a propagat in cateva zeci de secunde.N-au avut timp de reactie.Tot localul era antifonat cu bureti fonoabsorbanti care au ars in zeci de secunde si au degajat un gaz similar cu cel folosit de nazisti in lagare, pe baza de acid cianhidric.

    Eu nu am decenta cand afirm lucrurile vazute realist,cand vad o masa de ipocriti?:)Cand vad o tara de oi de 25 de ani toti stau in Rand si doar Se Vaita?
    Scuza-ma ca nu ma atinge o “tragedie” …stii de ce nu ma atinge?pentru ca am vazut si am trait un incendiu,pentru ca ma lasa rece prostia si ipocrizia?
    De ce sa imi fie rusine,ca va spun cum sunteti?Imi pare rau ca nu`s genu trait toata viata in Romania intre Antene si alte forme de Manipulare crasa.
    Scuza-ma raducu dar nu mi se pare normal stare de doliu national:) alea le dam la cutremur,atac chimic s.a.m.d. nu ca niste persoane s`au calcat in picioare vorba celui mai sus…sau mai jos care afirma ca sunt “nepasatori”,dar da hai sa ne vaitam,sa ne plangem de mila.
    Preveniti ca sa nu mai Plangeti!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus