un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Căutăm oamenii remarcabili ai Bucureștiului și te premiez cu un whisky Glenfiddich de 12 ani dacă nominalizezi unul

9 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

44 comentarii

feat_glenfiddich

Un whisky bun pentru un om deosebit, cam asta este ideea campaniei Mavericks din România, inițiată de Glenfiddich (se pronunță “glenfidic” și este unul dintre cele mai bune whisky-uri de pe piață). Iar pentru voi, dacă propuneți oameni ce-ar merita premiul, am un concurs unde puteți câștiga o sticlă de whisky Glenfiddich single malt de 12 ani, să vă încălzească acum în sezonul rece.

Ce-i un maverick? Este un termen englezesc ceva mai greu de tradus în română. Tom Cruise avea porecla “Maverick” în Top Gun. Există un film cu același nume în care Mel Gibson face un rol excelent de cowboy-hoț cu talent la vorbă și cârlig la femei. E un cuvânt care în engleză descrie un anumit tip de om, dar fără un echivalent tot de un cuvânt în limba noastră, decât dacă vreți să-i spunem “meseriaș”. William Grant, fondatorul Glenfiddich în 1887, a fost un astfel de om.

În cuvintele celor de la Glenfiddich, un maverick este îndrăzneț, independent, are un țel clar stabilit și nu-l opresc obstacolele din a-l atinge, are o atitudine admirată de mulți, este ambițios și uneori poate părea chiar excentric tocmai din aceste motive. Este genul de om care are curajul să-și contrazică soția și apoi iese învingător din discuția ce va urma.

Cum spuneam, organizez și un concurs aici. Nominalizați un om care ar merita titlul de maverick și explicați pe scurt de ce spuneți asta. Trag la sorți peste câteva zile dintre cei ce-au comentat și câștigătorul va primi o sticlă de whisky Glenfiddich 12 ani.

Dacă nu aveți idei de mavericks, deși mi-ar plăcea să văd, vă recomand eu câțiva pe care i-ați putea nominaliza:

Cezar Dumitru – blogger la Imperator Travel. A trecut de o sută de țări vizitate și scrie despre asta pe blogul său, probabil cel mai cunoscut blog de turism de la noi. Îl cunosc pe Cezar, e genul care se duce prin cele mai ciudate locuri, fără nici o frică, și are o pasiune deosebită pentru a vizita lumea. E genul cu care e greu să ții pasul, că are multe obiective pe listă și nu pierde timpul cu prostii.

Andrei Roșu – sportiv. A devenit celebru anul acesta după ce a traversat înot Canalul Mânecii, pe o lungime de 60 de kilometri unde s-a luptat cu curenți și valuri, înotând 21 de ore! Ce știu puțini este că în ziua anterioară alergase de la Londra la Dover, 140 de kilometri, apoi a înotat, a dormit câteva ore și apoi a pedalat de la Calais la Paris toți cei 300 de kilometri, acestea fiind probele întrecerii Arch 2 Arc. A fost al 15-lea om care reușește să o termine. La un moment dat a făcut și un ultra-maraton (100 km)… în Antarctica.

Vlad Eftenie – fotograf. Mi-au plăcut întotdeauna fotografiile sale și merită să fie numit un maverick pentru atitudinea sa optimistă și talentul de a surprinde momente deosebite. Am zis-o mereu, inclusiv lui, că parcă în prezența lui se desfășoară tot felul de scene incredibile pe care le capturează pe film sau senzor, în timp ce eu aș putea sta un an în același loc fără a surprinde nimic ieșit din comun. Exageram, totuși, sunt conștient că fotografiile sale nu sunt rezultatul norocului, ci talentului.

Alex Conu – fotograf. Pasionat de astrofotografie, Alex și-a făcut bagajele și s-a mutat în Lofoten, Norgevia, de unde ne uimește aproape zilnic cu cadre incredibile cu aurora boreală surprinsă de pe vârfurile munților. E suficient să vă uitați pe câteva pentru a vedea că îți trebuie ceva curaj să lași totul și să te muți acolo, dar ce câștig pentru ochi!

Mai găsiți propuneri și în albumul foto Mavericks of Bucharest deja început de Glenfiddich. Dacă aveți alte idei, spuneți în comentarii. Pot fi orice, de la antreprenori care v-au uimit prin felul în care și-au urmat ideile la oameni care fac lumea mai bună în diverse moduri. Nu știu ce câștigă ei, dar vor avea cu siguranță aprecierea noastră.

Articolul este scris înainte de evenimentele recente și amânat. M-am gândit să-l modific cu noi nume, dar n-am reușit; mi-e imposibil să fac o listă completă, iar una incompletă ar fi injustă. Când câștigați acel whisky oferit de cei de la Glenfiddich, însă, beți un pahar și pentru alți eroi remarcabili.

    44 comentarii

  1. Florin Georgescu – ciclist nevăzător – a mers până la Londra pe bicicletă alături de un prieten, apoi a făcut un tur de țară pentru a arăta potențialul persoanelor cu dizabilități. A vorbit la Webstock 2015.

      (Citează)

  2. Mihai Barbu. Pentru ca a vandut kilometri.

      (Citează)

  3. Valentin Haicu ( http://haicu.ro ) – antreprenor – l-am cunoscut personal acum ceva ani si pot sa zic ca este un om deosebit! Este exemplul perfect pentru un om simplu care a muncit mult si a ajuns sa fie un om de succes!

      (Citează)

  4. mr.cristi@gmail.com

    09/11/2015 la 12:42 PM

    Marc Areny – francezul care a venit in romania si a construit un logan electric. este anteprenor, strain (deci nu are cutumele noastre cu care ne nastem), a realizat altceva decat doar vorbe

    http://www.bitpress.ro/dezvaluiri/loganul-electric-circula-deja-pe-strazile-din-pitesti-1241752

      (Citează)

  5. Ciprian Sandu – Ph.D in Automatica, antreprenor, muzician in Orchestra Inginerilor si un om deosebit. Spun asta pt ca acest cuvant – maverick – il descrie intocmai. Uneori pare (sau poate chiar este) arogant si excentric in ideile lui. Este insa o persoana fascinanta, un magnet care atrage oamenii in jurul lui, un om care influenteaza usor, si are opinii si pareri puternice, dar in acelasi timp integre si oneste. Vrea sa-si dedice viata spre a contribui in vietile tuturor oamenilor, si sa ramana in istorie pt asta.
    Eu cred ca va reusi.

      (Citează)

  6. Gabriel Pantelimon – Seful Xerox Romania, am auzit de el in weekend, a dat un interviu la un post de radio si ce am auzit mi-a atras atentia intr-un mod placut.

      (Citează)

  7. Bartha Maria Mihaela

    09/11/2015 la 12:54 PM

    Andrei Roșu. Performanta adusa de perseverenta!

      (Citează)

  8. Ariel Constantinof – a fost exmatriculat pentru opiniile exprimate pe blogul personal. a continuat sa scrie pe blog si a dezvoltat alte bloguri si siteuri pentru tineri. a organizat primul mars al biciclistilor din bucuresti la care s-au adunat o mana de oameni. asta nu l-a descurajat si a continuat sa organizeze an de an. si-a publicat o carte cu ajutorul donatiilor. a creat primul serviciu de curierat pe bicicleta exclusiv din tara. doar pentru astea si pentru ambitia si tenacitatea de care da dovada zi de zi eu il consider un candidat important.

      (Citează)

  9. Dan Vidrascu – Fondatorul Elefant.ro. Mi se pare un model demn de urmat, vizionar, inteligent si nu in ultimul rand un antreprenor de succes.

      (Citează)

  10. Alex Gavan – pentru fiecare data cand a pus steagul Romaniei pe cele mai inalte varfuri din lume: Broad Peak – 8047m – 2014, Shishapangma – 8027m – 2013, Manaslu – 8156m – 2011, Makalu – 8463m – 2008, Gasherbrum 1 – 8068m – 2007, Cho Oyo – 8201m – 2006. Pentru campaniile in care este implicat si pentru ca este tanar!

      (Citează)

  11. Smart Detailing

    09/11/2015 la 2:04 PM

    Andreea Filip: antreprenor si instructor in dezvoltare personala, fondatoare al Centrului de Dezvoltare a Carierei, a infiintat compania On Active SRL, Instructor Certificat Avansat ThetaHealing.

      (Citează)

  12. Andrei Rosu – pe langa cele enumerate in articol, strange si bani pe care ii doneaza catre o casa de ajutor(Hospice)., iar donatiile sunt mari la fiecare eveniment; iar evenimentele lui intr-un an sunt foarte multe.

    Desigur, nu e singura persoana care face treaba asta, dar e unul din cei ‘mari’.

      (Citează)

  13. Florin Talep -CEO Bitdefender – Pt. ca a reusit sa creeze un produs care este nr 1 de atatia ani in lume. Este un model de urmat pentru orice antreprenor

      (Citează)

  14. Andreas Scotch

    09/11/2015 la 3:27 PM

    Andrei Rosu :)
    App cand ai pus clipul lor…. nu ti-ai adus aminte de “originalul”?:)
    https://www.youtube.com/watch?v=MnSIp76CvUI
    Blink/Wink:)

      (Citează)

  15. Ariel Constantinof -bloger,vloger, antreprenor,motivator, biciclist, om deschis la minte…intr-un cuvant un maverick.

      (Citează)

  16. Valentin Popoviciu – (de la RDS) – omul care se bate cu ANRE pentru monopolul energiei electrice din Romania!

      (Citează)

  17. Cristi Manafu – pentru ca cele mai misto evenimente de SM. Prietenii stiu de ce!

      (Citează)

  18. Andreea Esca. Toata lumea o cunoaste si cred eu isi face meseria destul de bine.

      (Citează)

  19. Alex Dima, de la Știrile PRO TV și România, te iubesc.

    Pentru că și-a propus ca, împreună cu colegii săi, să ne arate dedesubturile unor afaceri și mai ales ale instituțiilor românești care s-au cam închis sau care au fost furate/devalizate.

    Pentru că pune întrebările incomode pe care noi nu avem curajul să e unem.

      (Citează)

  20. Edmond D. Niculușcă, președinte ARCEN.
    Pentru tot ce face.

      (Citează)

  21. Lucian Ionescu – inginer.

    Acum trei ani s-a suit pentru prima data intr-un caiac, iar in 2013 a plecat intr-o expeditie care toti au considerat-o nebunie curata: sa ajunga la Venetia pe mare, singur intr-un caiac din lemn conceput si realizat de el: https://www.facebook.com/FromGiurgiutoVenice/

    A parcurs peste 4000 de kilometri in sapte luni, a trecut prin niste situatii care-ti zbarlesc parul (recomand sa cautati cartea scrisa de el), dar atunci cand vorbesti cu el esti aproape exasperat de modestia de care da dovada. Se considera un om normal, care nu a facut nimic neobisnuit.

    Viseaza la un proiect si mai indraznet (sa traverseze Atlanticul in caiac), si desi financiar ii este imposibil sa inceapa ceva concret, sunt sigur ca va reusi cumva sa-si realizeze visul. Pentru mine omul asta e un exemplu, am invatat de la atitudinea lui mai mult decat in orice speech motivational tinut de vreun guru…

      (Citează)

  22. Alex Dima pare genul de om. De foarte multi ani scoate la iveala tot felul de prostii facute in firme si industrii, iar “greutati” prin care a trecut au fost destule.

      (Citează)

  23. Dascal Iulian

    10/11/2015 la 6:12 AM

    Emil Hurezeanu un formator de opinie echilibrat , echidistant si cerebral. Este un om cu o cultura vasta si un limbaj moderate. Este un exemplu pentru noua generatie

      (Citează)

  24. Eu sunt remarcabil pentru ca imi platesc taxele la stat si impozitele si nu m-au apucat pandaliile sa-i omor pe toti tampitii de care am parte.

      (Citează)

  25. Alexandru Andronache – pictor si profesor – Bucuresti – Picteaza minunat ! Ce imi place cel mai mult la el e ca nu picteaza “comercial”, ci doar atunci cand are “muza” ;) :) ..si de asta e greu sa “prinzi”un tablou de al lui :) . Stiu ca nu e asa de cunoscut ca altii, insa mie chiar imi place ce si cum face. Asa ca il vad ca ca fiind un adevarat “maverick” !

      (Citează)

  26. Mi-a placut asta:

    Este genul de om care are curajul să-și contrazică soția și apoi iese învingător din discuția ce va urma.

    Tot ce pot sa spun e : Bai , da-l in…colo de maverick!

      (Citează)

  27. Marian Scafaru, tipul de la http://www.uleiosul.com

      (Citează)

  28. Florea Marius-Iulian

    10/11/2015 la 5:43 PM

    Ariel Constantinof-are dread-uri şi le adoră. Este fondatorul Motivonti. De la el a pornit şi Tribul, curieratul pe biciclete. Primul elev exmatriculat de la liceu pentru că are blog. Îl descoperiţi la Trei Idei. Este omul cu ideile. Scrie pe tot internetul şi este F-E-R-I-C-I-T.

      (Citează)

  29. Florea Gabriel-Emilian

    10/11/2015 la 5:59 PM

    Chef Alexandru Iacob. Din Iași. Unul dintre singurii doi români care au ajuns să studieze la renumita universitate de gastronomie din Spania Basque Culinary Center. Gătește cu suflet de copil preparate de poveste, folosind flori comestibile și legume cultivate chiar de el însuși. Dacă ești curios de gusturi, îl găsești la Domeniul Manasia.

      (Citează)

  30. Bursuc Marian

    10/11/2015 la 6:07 PM

    Dan Byron. Liderul trupei byron. Compozitor. Nefumător. Cititor de cărți cu cotor pe care le oferă prietenilor după ce le citește. Alergător în Herăstrău. Înotător în piscină. Scrie aproape în fiecare zi câte o piesă. Următorul album byron a fost înregistrat la Dublin, va fi lansat probabil în luna noiembrie și conține 12 piese care spun povestea fiecărei luni a anului.

      (Citează)

  31. Laura Codruța, că a avut tupeul să se ia de Oprescu și de atîția alți aparent “intangibili”.

      (Citează)

  32. Andrei Irode – un om extraordinar

    Andrei Irode este directorul Blackhawk Security sau, ca să vă fie mai simplu, omul care asigură securitatea la majoritatea concertelor rock din București și din țară. A evoluat de la două pachete de țigări pe zi la terminarea unui triatlon olimpic și de la ”nici o masă fără carne” la veganism.

    https://www.facebook.com/andrei.irode
    http://www.jurnalrock.ro/interviu-cu-andrei-irode-blackhawk-security/

      (Citează)

  33. liviu doara – administrator club yachting sportul studentesc. omul se lupta de ani de zile cu mafia imobiliara pentru vreo 7 hectare din herastrau – http://www.gsp.ro/gsp-special/investigatie/update-eroul-din-herastrau-amenintat-cu-moartea-pentru-sport-a-stricat-socoteala-unui-business-de-zeci-de-milioane-de-euro-449938.html

      (Citează)

  34. Marius Vintila – pentru implicarea si eforturile masive intru interzicerea fumatului in spatiile publice.

      (Citează)

  35. Iulian Platon

    14/11/2015 la 8:36 PM

    TU . Pentru că de când te citesc sunt în temă cu multe mâncăruri bune și multe articole ce mi-au fost de folos .

      (Citează)

  36. George Radulescu

    20/11/2015 la 4:55 PM

    Radu Banciu, bineinteles.

      (Citează)

  37. Dan Bundur – Pentru cei aproape 15 ani dedicati jurnalismului romanesc, informarii corecte a populatiei si ridicarea nivelului de calitate a scrierilor jurnalistice. Pe langa aceste motive, mai este si construirea si cladirea renumelui Cramei Atelier in calitatea de Manager, care in 4 ani de la infiintare a crescut mai mult decat altele in 10, ajungand sa se ridice la standardul de crama premium si sa reprezinte o adevarata concurenta in domeniu atat pe plan national, cat si peste hotare.

      (Citează)

  38. Radulescu Vlad

    29/11/2015 la 11:21 AM

    Mihai Bendeac – pentru ca vad ca face ce vrea. Pleaca de la Antena 1 cu scandal, acum se intoarce. Face stand-up desi nu are nici o legatura cu aceasta industrie. Plus relatia lui cu Roxana Vancea, o bunaciune adevarata.

      (Citează)

  39. As spune ca merita performanta incredibila a lui Andrei Roșu care a traversat înot Canalul Mânecii, pe o lungime de 60 de kilometri dupa ce in ziua anterioară alergase de la Londra la Dover, a mai si pedalat apoi de la Calais la Paris fiind al 15-lea om care reușește termine acea provocare.
    Ne poate servi tuturor ca un model. Pacat ca ramanem doar admirativi si pasivi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus