un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Spectre (2015) / noul James Bond nu-mi îndeplinește așteptările

9 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Am văzut sâmbătă noul film James Bond, “Spectre”. Un film clasic Bond, în care spionul britanic salvează din nou omenirea, bine jucat de Daniel Craig, bine regizat, doar că deloc memorabil. Printre alte filme Bond, acesta este “meh”, undeva la mijloc.

Problema lui este că nu-i nici simplu și serios precum anteriorul, Skyfall, și nici “bazaconie extravagantă și trasă de păr”, așa cum ne-au obișnuit alte filme Bond. E undeva la mijloc și asta-l face doar un alt film de acțiune, în timp ce de la un “007” așteptam ceva mai mult, acel element de nebunie care le-a făcut pe majoritatea spectaculoase. M-am dus cu așteptări mari și am primit doar un alt film de acțiune.

Urmează spoilere minore.


Spectre încearcă să fie de-al doilea tip de film James Bond, dar nu reușește. Acțiunea are loc în Mexico City, Roma, Londra și deșertul Marocului, dar absolut nici o scenă nu-i memorabilă. Celebra urmărire cu super-mașini care au costat milioane de euro? E cea mai plictisitoare urmărire din istoria filmelor, un Aston Martin și un Jaguar se plimbă prin Roma noaptea, fără nici o altă mașină pe stradă, iar singura cascadorie este când coboară niște scări cu ele. De fapt, toate scenele cu mașini din film au problema asta, nu mai există alte mașini sau alți oameni pe drum.

Mexico City? Trage un glonț și explodează o clădire, scenele palpitante fiind de fapt fuga de molozul ei.

Maroc? Cea mai tâmpită scenă ever. Eroii noștri trebuie să călătorească urgent spre deșert, așa că în scena următoare îi vezi într-un tren luxos, stil Orient Express, iar seara iau cina la restaurantul trenului, unde Bond venise la smoking alb, iar eroina, traumatizată de drama morții tatălui ei, luase în graba plecării și o rochie de seară, că poate-poate apare ocazia unei cine la patru ace. Ah, iar în bârlogul capului răutăților Bond trage, din nou, un glonț în manometrul de pe o țeavă și explodează totul. Serios, totul, întreg complexul.

Londra? Din nou câteva gloanțe și se termină totul. Nu-i nici o cascadorie cu adevărat interesantă, nici o fază de nivel Bond, ci doar de nivelul altor filme de acțiune. Bond era mereu ceva mai sus de-atât.

Apoi, eroul negativ este neverosimil. Un mastermind al crimei organizate, dar înconjurat de câțiva paznici ce mor rapid, un criminal ce plănuia ceva destul de complicat și totuși care se duce naibii imediat ce-și bagă Bond coada. Totul e complicat de o intrigă inutilă legată de frați și părinți adoptivi. Se pierde o grămadă de timp cu introducerea sa, învăluită în mister, dar la final, când tragi linie, era doar un alt om cu intenții rele, iar marea organizație malefică Spectre aproape că nu contează și nu simți niciodată că ar fi ceva de amploare.

Domnișoara blondă, the Bond girl, n-are nimic memorabil. Nu i-am remarcat vreun talent actoricesc și nici nu are un rol bine conturat. E de formă pe acolo, dar ar fi putut avea mai multe forme pe ea, dacă înțelegeți ce vreau să zic. Șeful M. pare obosit, iar C. pare un puștan obraznic, nu șeful tuturor serviciilor de informații.

Filmul are mai multe glume decât Skyfall, dar nu par meritate. De exemplu se încearcă reintroducerea unor personaje negative din clasicele filme James Bond. Apare un nou tip uriaș, deloc vorbăreț, dar nu mai are dinții de fier, ci o unghie (iar capul relelor are pisică albă și o cicatrice peste ochi). Atunci când și-o ia, își dă seama ce-l așteaptă, spune un teatral “oh shoot” și dispare. Eroii noștri se uită unul la altul, își spun “what do we do now?”, iar următoarea scenă îi arată făcând sex. Nu-s rele glumele, dar nu vin ca urmare a unor cascadorii impresionante, ci a unora ceva mai normale.

Să nu înțelegeți că filmul e rău. Singurul lucru obiectiv pe care i-l pot reproșa este că nu menține un ritm al acțiunii, ci are multe întreruperi de dialog și scene lungi de călătorie, încât uneori simți că se lungește mai mult decât e necesar.

Subiectiv vorbind, însă, m-am dus la cinema cu așteptări foarte mari. E un James Bond, a avut încasări uriașe la lansare, trailerul promite o luptă împotriva unei organizații puternice și misterioase, s-au distrus nu știu câte mașini în cascadorii impresionante. Filmul n-a fost pe măsura așteptărilor. Pe cont propriu, e un film bun de acțiune, dar în seria James Bond intră printre celelalte al cărui nume nu-l mai ține minte nimeni, iar mașinile cred că le-au distrus de la atâtea scări coborâte cu ele.

Urmează ultimul Hunger Games pe 17 noiembrie și Star Wars pe 18 decembrie.

afis_spectre

    16 comentarii

  1. Dar de Monica Bellucci nimic ? :)

      (Citează)

    • Arată bine la cei 51 de ani, dar ce să zic mai mult? Vremea ei a fost cam la Matrix 2.
      Singurul lucru pe care-l pot spune este că mă așteptam să moară.

        (Citează)

  2. speedy.gonzales

    09/11/2015 la 2:29 PM

    uite de asta prefer sa iau filmele de pe net si sa le vad acasa: macar nu imi pare rau de banii dati pe bilet.
    in plus nu trebuie sa accept mizeriile cate unui cocalar, nu suna telefonul vreunei pitipoance, nu ma inghesui in cinema ca sa vad un film mediocru la care imi pare rau de banii dati.

      (Citează)

    • speedy.gonzales, stii cum e aia cand nu esti destul, daca nu esti si fudul?

        (Citează)

    • Exceptându-l pe ăla de-a vorbit la Marțianul, n-am mai avut de mult experiențe nasoale și nu cred că am mai auzit de mult un telefon sunând.

      E drept, eu merg pe la ora 11-15 la film, când e un sfert de sală plină.

      Inclusiv ăla de la Marțianul a fost o chestie rară, că altfel nu scriam.

        (Citează)

  3. Macar daca folosea un Desert Eagle, era mai plauzibila explozia cladirii.

      (Citează)

    • Nu cred că dacă tragi într-un manometru cu o armă mai mare explodează mai cu spor.

      Intreaga fază e tâmpită. Aparent ăla rău construise bârlogul secret într-o rafinărie care putea exploda dacă cineva lovea o țeavă.

        (Citează)

  4. daca vrei sa o vezi pe eroina principala in niste ipostaze mai … speciale, iti recomand Le Bleu est une Couleur Chaude / La Vie d’Adèle, e ceva mai interesant :D

      (Citează)

  5. Mie mi s-a parut cam static filmul. Devenea foarte monoton in anumite scene si chiar ma gandeam cand oare urmeaza o scena mai interactiva. Imi place totusi ca au inchis cumva povestea si legatura (firava ce-i drept) cu ultimele 3 filme Bond. Si eu care mersesem la film cu gandul ca Monica Belluci va fi Bond girl. Ar fi fost mai potrivita avand in vedere ca e cam din aceeasi generatie cu D. Craig. A fost dublu meh pentru mine. :)

      (Citează)

  6. Nu mi-au placut niciodata filmele cu Bond.Prea nerealiste.

      (Citează)

  7. Gata revolutia?

      (Citează)

  8. Nu am vazut filmu`, ajunge sa bea bere?

      (Citează)

    • Bea și o bere pe undeva. Nu mai bea tradiționalul Martini, comandă altceva când are ocazia. E un semn că-i place mult de domnișoară, ia ca ea.

        (Citează)

  9. mie Skyfall mi s-a parut o laba trista. si finalul ala de “Singur acasa”… :/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus