un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Tenda W1800R – router modern și performant

15 Jul 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

tenda_w1800r_04
Tenda W1800R este un router de mare capacitate wireless, unde oferă în total 1750 Mbps împărțiți între benzi și standarde diferite, plus porturi de 1000 Mbps pentru conexiunile pe fir. Astfel, este un model bun pentru conexiunile Digi Fiberlink 500 și 1000 Mbps și l-am trecut deja în topul routerelor. Acum să vă spun și mai în detaliu cum funcționează.

Specificații Tenda W1800R:

 • port Internet și 4 porturi LAN 10/100/1000 Mbps tip RJ-45
 • wireless total 1750 Mbps, împărțiți ca 450 Mbps în banda 2,4 GHz și 1300 Mbps în banda 5,2 GHz
 • suportă standardele 802.11a/b/g/n/ac
 • două porturi USB 2.0 pentru imprimantă sau stocare în rețea
 • funcție DLNA, rețele guest, funcții de limitare a accesului

Preț: îl puteți găsi pe piață la în jur de 460 de lei la eMAG și PC Garage.

VIZUALIZARE 360 DE GRADE

Iată routerul fotografiat de mine pe toate părțile. Trageți cu mouse-ul pentru a-l roti cum vreți voi.

[smart-product id=”68989″ width=”640″ autoplay=”true” interval=”120″]

AMBALARE ȘI INSTALARE

W1800R sosește într-o cutie mare în care am găsit routerul, cele trei antene detașabile, alimentatorul de priză și manualele și CD-ul uzual.

Instalarea este simplă, se înșurubează antenele, se alimentează routerul și apoi trebuie doar configurată conexiunea la Internet. Pentru asta puteți accesa routerul în două moduri:
Pe fir:

 • adresa: http://192.168.0.1
 • user: admin
 • parola: admin

Pe wireless (poate-l configurați de pe telefon, de exemplu, într-o casă în care nu mai există dispozitive pe fir):

 • conectați-vă la rețeaua wireless TENDA_###### (unde ###### este un identificator diferit pentru fiecare unitate)
 • nu există parolă în momentul scoaterii din cutie, nu uitați să puneți voi una la configurare
 • după conectarea la rețeaua wifi TENDA_###### deschideți un browser și accesați-l la adresa și cu userul de la secțiunea de mai sus.

Instalarea merge apoi repede cu un wizard simpluț.

CONSTRUCȚIE

Tenda W1800R este un model alb, bine făcut, cu un plastic ce pare de bună calitate și îmbinări solide. În partea de sus, sub sigla mărișoară Tenda, se află LED-urile de semnalizare, unele verzi și nu foarte luminoase.
tenda_w1800r_05tenda_w1800r_06

Partea din spate arată ca mai jos, unde avem în ordine de la stânga la dreapta:

 • conectorul de alimentare
 • cele două porturi USB
 • portul Internet WAN 10/100/1000 Mbps
 • patru porturi LAN 10/100/1000 Mbps
 • un mic buton care la o apăsare scurtă activează funcția WPS și la o apăsare lungă (vreo 10 secunde) resetează routerul

tenda_w1800r_07

Nu are buton On/Off, pornește automat atunci când e băgat în priză. N-aș spune că-i un minus, ci mai mult o curiozitate.

Antenele sunt, desigur, rabatabile la 90 de grade.
tenda_w1800r_08

Toate lateralele și partea de jos au decupături destul de numeroase pentru ventilație. Routerul se încălzește ușor, dar nu cât să creeze probleme. Pe partea jos observați picioare de cauciuc, dar și două prinderi simetrice cu care routerul poate fi agățat de un perete în două poziții, cu antenele în sus sau în jos, în funcție de cum este mai fezabil după traseul cablului.

PERFORMANȚA PE FIR

În testele mele, cea mai mare viteză obținută pe fir a fost de 911 Mbps, rezultat obținut prin testul meu standard, adică pe speedtest.net, server RCS-RDS din București, cu PC-ul meu conectat la router prin cablu și alte programe oprite. Routerul avea configurația default, plus UPnP activat (default este dezactivat, vă sfătuiesc să-l activați pentru că permite automat accesul programelor la net, nu trebuie să mai deschizi porturi) și am utilizat cel mai recent firmware, adică versiunea 2.0.1.3.

tenda_w1800r_speedtest_11_fir

Asta înseamnă că Tenda W1800R este foarte bun pentru conexiunea Fiberlink 1000 și evident pentru frații (surorile, fiind la feminim?) ei mai mici, Fiberlink 500 și restul.

Pe torrente viteza medie obținută a fost de 63,49 MB/secundă. Testul cu torrentele este mult mai dificil și mai realist pentru performanța routerului, deoarece analizeaza modul în care acesta gestionează foarte multe conexiuni și download-uri simultane. Am testat, ca de obicei, luând de pe un mare site românesc cel mai popular torrent de peste 4 GB, iar viteza de mai sus este cea medie a transferului (mărimea fișierelor împărțit la timpul total de download, timp care include și perioadele mai lente de pornire și de finalizare a descărcării).

tenda_w1800r_speedtest_05_torrent

tenda_w1800r_fir

PERFORMANȚA WIRELESS

Să trecem direct la cifre: cea mai mare viteză prinsă pe wireless a fost 315 Mbps, pe speedtest. Asta am reușit cu o placă wireless conectată în PC pe PCI-Express, placă de mare capacitate. Rezultatul este bun. Nu-i extraordinar, dar aș spune că este proporțional cu prețul routerelor față de prețul altor routere cu care am avut rezultate un mic mai bine (gen 365-400 Mbps).
tenda_w1800r_speedtest_12_wifi_5

De ce are atunci 1750 Mbps capacitate totală? Așa cum explic de fiecare dată inclusiv prin alegerea termenului “capacitate totală”, astfel de routere sunt gândite pentru a conecta simultan multe dispozitive, fiecare accesând Internetul, urmărind prin streaming vreun film sau downloadând fișiere. În practică, fiecare calculator sau telefon ajunge în general la 100 Mbps, hai 200 Mbps, deoarece antenele lor interne sunt limitate (de asta eu testez cu o placă wireless pentru desktopuri).

Cei 1750 Mbps sunt împărțiți astfel între cele două benzi din standarde:
tenda_w1800r_wifi

În banda de 5,2 GHz se lucrează în modurile 802.11ac și n, iar în 2,4 GHz în b/g/b. De remarcat că pe 5,2 GHz routerul și PC-ul au negociat fără probleme la capacitatea maximă, adică 1300 Mbps cu canal de 80 MHz, dar asta depinde și de ce vecini ai și ce alte rețele wireless utilizează aceeași frecvență și-și reduc între ele capacitatea.

Dacă vorbim de acoperirea rețelei wireless, Tenda W1800R s-a descurcat foarte bine în apartamentul meu cu trei camere, montat oarecum în centrul său. Am măsurat cu un telefon și cu un laptop cum variază puterea semnalului și, dacă lângă router am -25 dBm, în cel mai îndepărtat punct al casei de router ajunge pe la -61 dBm, cifre bune.

Ca bandă, în cele mai îndepărtate colțuri ale casei oricum aveam 39 și respectiv 47 Mbps download și mai mult pe upload, o viteză foarte bună care permite nu doar browsing fără probleme, dar și streaming video și jocuri online.

Am testat rețeaua wireless și în alte moduri, precum performanța ei în LAN-ul intern al casei, folosind două calculatoare. Rezultatele au fost următoarele:

Test Rezultat
Desktop în laptop, ambele conectate wireless la router 10,78 MB/s
Laptop în desktop, ambele conectate wireless la router 16,52 MB/s
Desktop pe fir în laptop wireless 19,26 MB/s
Laptop wireless în desktop pe fir 22 MB/s

Tot ca să ne jucăm, iată cum variază viteza de transfer când ambele dispozitive sunt conectat wireless la router, dar cu două cazuri distincte: în aceeași rețea wireless sau în rețele diferite, adică un dispozitiv în cea pe 2,4 GHz și altul pe 5 GHz. După cum arată rezultatele, este mai bine ca dispozitivele să fie conectate în rețele wireless diferite, lucru de reținut probabil pentru orice router.

tenda_w1800r_comparatie

USB

Aici nu sunt multe de spus. Tenda W1800R are porturi USB 2.0, adică nu foarte rapide. Sfatul meu este să le utilizați doar pentru a conectat o imprimantă. Dacă doriți să conectați un hard-disk extern pentru a face o stocare în rețea, veți descoperi că USB 2.0 oferă o viteză mică de transfer, mai ales că metoda de accesare a routerelor este lentă. În cazul particular pentru Tenda W1800R, configurarea stocării pe USB este greoaie, trebuie să te lupți cu workgroup-uri și drepturi de acces și utilizatori, acesta fiind, de fapt, singurul punct slab al routerului.

INTERFAȚA

Interfața lui W1800R nu-i cea mai modernă, fiind un HTML clasic fără mari pretenții de aspect și user experience. Asta nu-i vreo problemă, meniurile sunt intuitive și se ajunge foarte ușor la orice setare, doar că am văzut și multe mai bune.

Tenda W1800R are însă un mare avantaj: orice modificare se aplică imediat, aproape instantaneu, fără necesitatea de a restarta întreg routerul. Am întâlnit routere la care trebuie să aștepți chiar și un minut după ce schimbi vreo setare, ca să repornească întreg firmware-ul său. La Tenda W1800R poți să schimbi setările de wireless, parole, canale, limitări și ce vrei tu, iar efectele sunt imediate. Ca om care testează des routere, mi-aș dori ca toate să fie așa.

Printre funcțiile routerului amintesc:

 • server DHCP inclusiv pentru dispozitivele tip guest în rețea
 • clonare MAC
 • restricții de acces la net după IP, ore, dispozitive, URL și MAC
 • Dynamic DNS
 • limitarea benzii de download și upload
 • posibilitatea de a funcționa ca repetor de semnal
 • două rețele guest
 • USB printer, USB storage, DLNA

Le vedeți mai jos:

O singură pagină din interfață mi s-a părut un pic mai dubioasă, cea de conectare folosind WPS. În acea pagină este o casetă de text unde trebuie să te prinzi cu că acolo se introduce PIN-ul dispozitivului pe care vrei să-l conectezi.

Ca părți bune, n-am avut nici o problemă cu routerul în cele două săptămâni cât l-am utilizat, fiind stabil și funcționând fără probleme în tot acest timp.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Performanță de peste 900 Mbps pe fir.
 • Capacitate mare wireless.
 • Firmware rapid în configurare.
 • Are doar porturi USB 2.0.

CONCLUZIE

Tenda W1800R este un router bun, bine construit, care face ce promite și oferă o performanță bună pe cablu și o capacitate totală mare pe wireless. Are toate funcțiile necesare unui router clasic și funcționează fără probleme. Nu are funcțiile avansate ale altor routere (vreun QoS avansat, backup cu modem 3G șamd), dar nici nu costă cât acelea.

Preț: îl puteți găsi pe piață la în jur de 460 de lei la eMAG și PC Garage.

  5 comentarii

 1. … si pentru pasionatii de sporturi extreme, aka de firmware 3rd party, exista varianta TOMATO:
  http://tomato.groov.pl/download/K26RT-AC/130-EN/tomato-W1800R_RT-AC6x–130-Mega-VPN-64K.zip

    (Citează)

 2. Salut, referitor la nivelul dBm obtinut de ruter, ma intereseaza foarte mult daca exista oscilatii puternice. Pe windows am folosit inSSIDer ca sa monitorizez stabilitatea semnalului si am observat ca tenda si tp-link au probleme pentru diapozitivele mai ieftine. Ai putea sa verifici si stabilitatea semnalului? Multumesc

    (Citează)

 3. In general, e un router bun, ca si configuratie hardware. Firmware-ul stock e de toata jena, un exemplu fiind setarea datei si orei pe care eu nu am reusit, pana acum, sa o fac, intrucat acea pagina se reincarca, de capul ei, la fiecare 2 secunde. Am o conexiune de internet de 500 Mb/s de la RDS, prin fibra optica, iar routerul duce cam 496 Mb/s wired. Wireless nu am incercat decat cu un telefon Nokia 520 Lumia, pe banda de 2, 4 GHz, unde duce cam 46 Mb/s. Se cam incalzeste la o utilizare mai intensa (torente, streaming video, vizionare filme full HD online). L-am flash-uit si cu Tomato by Shibby, dar am revenit la firmwar-ul stock pentru ca imi limita masiv viteza pe fir, Tomato nesuportand Fast Nat (accelerarea NAT hardware). In concluzie, sunt destul de multumit de acest router

    (Citează)

 4. speedy.gonzales

  16/07/2015 la 6:11 PM

  mi se parea ca interfata de la TP-LINK arata prost, dar la asta arata oribil.
  noroc ca nu trebuie sa lucrezi cu ea decat o data la configurare, ca in rest nu iti bagi nasul pe acolo deloc.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus