un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei dintr-o lovitură: burgeri la Simbio, Stadio și Grădina Verona

5 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

S-au strâns câteva experiențe pentru Turul Burgerilor care chiar nu merită un articol întreg, așa că le grupez pe toate aici.

SIMBIO

simbio_burger_24Am fost la Simbio, acum că s-au mutat într-o casă nouă prin zona Armenească, și am mâncat din nou burgeri. Toată experiență o citiți în articolul original despre Simbio, pe care l-am rescris complet, având în vedere că au schimbat nu doar locația, ci și meniul de burgeri.

Pe scurt, însă, lucrurile n-au mers chiar bine. Simbio e un loc mișto (ne-am dus pentru grădina lor frumoasă, cocktailuri, bere Grolsh la halbă “borcan”), dar pe burgeri pur și simplu nu au talent. Cu atât mai mult rămân uimit când aud alte persoane că se jură că acolo e cel mai bun burger mâncabil în București! Nu este, pe bune!

Pe scurt, a fost a treia și a patra oară când mănânc burgeri la Simbio și aceștia vin făcuți bine (well done), nu mediu cum i-am cerut noi. Și mai amuzant a fost lanțul de comandă:

Prima oară: doi burgeri ceruți mediu, au venit după 40 de minute, făcuți bine și deci cu carnea uscată și mai greu de mestecat.

A doua oară: 5 burgeri din are unul cerut în sânge. S-a zis clar “în sânge”, am făcut cu ospătarul și clasicele glume “dacă încă face muuu, e bine” și “aduceți-i carnea nefăcută, o arde el un pic cu bricheta”. Ceilalți 4 au fost ceruți mediu. A durat vreo 10-15 minute acum, a venit alai mare de ospătari, iar cel din vârf striga mândru “în sânge! acesta este în sânge, cine l-a cerut în sânge?”. Se pune jos cel în sânge, se taie – cum credeți că era? Mediu. Spre well-done. Ceilalți patru au fost well-done spre mediu, doar un pic de roz pe acolo.

Pe o scară de la 1 la 10 a prăjirii la grătar, cel în sânge trebuia să fie 3 și a venit 6, cei medii trebuiau să fie 5 și au venit de 8-9.

Să vă spun și ce înseamnă asta: carnea făcută mediu înseamnă că are interiorul rozaliu; textura ei arată că începuse să se coacă, dar nu s-a finalizat coacerea și în centru, unde încă are culoare rozalie. Asta înseamnă că este mai suculentă și mai moale (mai ales pentru carne tocată, dar e valabil și pentru fripturi, după cum vă arătam în rețetele mele).

Carnea făcută rare înseamnă că este crudă în centru. Acolo n-a început coacerea, n-a ajuns căldura până în interior, ci s-a copt doar exteriorul. Cea mai simplă metodă de a o prepara așa este să dai focul mare astfel încât să o prăjești rapid pe exterior, dar să nu fie suficient timp pentru ca și interiorul să fie făcut. De ce ai mânca-o așa? Nu știu, persoana care a cerut respectivul burger este dubios în acest fel, mănâncă și biftec tartar, ca franțujii, probabil că salivează doar când vede o vacă pe câmp și ar vrea să muște un pic din ea.

Dincolo de asta, burgerii de la Simbio au fost buni. Nu sunt capodopere, poți mânca mai buni și la un preț mai mic în multe alte locuri, dar sunt buni, gustoși, plini de ingredientele menționate în meniu, cartofii sunt buni și ei. Dacă te găsești la Simbio și nu te atrag salatele sau sandvișurile din meniu, un burger Number One este probabil ce-ți dorești. Eu i-am mutat în top de pe ultimul loc la burgeri speciali pe primul loc la categoria burgeri banali; nu sunt rețete uimitoare, experiența este aleatoare și bucătarul trebuie să învețe ce înseamnă făcut mediu, dar locul este frumos și experiența totală e plăcută.

Articol complet: burgeri la noul Simbio

simbio_burger_11

simbio_burger_15

simbio_burger_14

STADIO

Stadio este un sports-bar în centru, lângă Arhitectură, și am fost acolo de mai multe ori, că au mâncare bună și televizoare mari pe care transmit diverse competiții sportive.

Ultima oară când am fost am văzut că au în meniu un singur burger și l-am cerut pe acesta. Nu-i ceva ce au putea lăuda mai departe, a venit un burger banal, destul de mic, cu o carne banală în interior și legume complet crude, totul într-o chiflă absolut obișnuită. Rețeta este “burger fraged de pulpă de vită după o idee americană, cu ceapă roșie, cu sos tzatziki, castravete proaspăt și murat, cheddar și cartofi prăjiți de scufundat în sos barbeque”.

Arată ca mai jos:

stadio_burger_01
stadio_burger_02
stadio_burger_04
stadio_burger_05

Este mic și destul de sărac în ingrediente, iar cartofii par făcuți la mișto. La final aș mai fi mâncat unul, iar când am plecat de acolo am regretat că nu-i vreun KFC în preajmă, să mai bag ceva.

Așa cum s-a prezentat, nu merită în ruptul capului 33 de lei. Cu 28-30 de lei mănânci la Switch.eat sau Vivo un burger imens, frumos, apetisant, bine pregătit, plin de ingrediente și cu cartofi, sosuri bune și chiar și o salată coleslaw inclusă în preț. La Stadio, pentru 33 de lei, mai bine iei altceva.

CAFE VERONA

Verona este grădina din spatele librăriei Cărturești de la Romană, lângă cinematograful Patria pe strada Arthur Verona. Grădina este un spațiu minunat acum că a venit vremea bună – de asta ne-am dus și noi, ca să stăm la soare și aer – și dacă tot eram acolo am zis să băgăm și un burger.

Aceeași poveste, cineva l-a cerut în sânge pe al lui. Aceeași poveste, au venit ospătarii și au întrebat cine vrea burgerul în sânge, apoi i-a fost așezată farfuria în față. Aceeași poveste, după ce l-am tăiat s-a dovedit că-i mediu, nu în sânge. După ce l-am tăiat și pe al meu, ne-am dat seama că mai degrabă cel pe care mi-l dăduseră mie era mai puțin făcut decât celelalte, deci probabil au încurcat comanda. Evident, n-am mai făcut schimb, că deja îl linsesem fiecare (pentru protecție anti-furt, desigur), așa că am mâncat eu un burger un mic rare spre medium.

Nici cel de la Verona nu e ceva de lăudat. Chifla era tare, părea cam veche, cartofii erau din ei congelați. Carnea are gust de chiftele sau sarmale și este atât de plată încât m-am întrebat dacă nu cumva este din cea preformată și congelată. A avut și o felie subțire de brânză, de zici că au tăiat-o cu rindeaua sau curățătorul de coji, plus ceva ceapă caramelizată.
cafe_verona_burger_03

cafe_verona_burger_02

cafe_verona_burger_05

cafe_verona_burger_04

cafe_verona_burger_01

N-a fost total rău, dar nu aș mai lua unul, am avut senzația că mănânc burger la nivelul unei bodegi de cartier. Mă așteptam la mai bine, mai ales la 34 de lei. Acesta e un burger de 20 de lei.

Am luat la masă și o salată – aproape numai frunze chioare cu 3 bucăți de brânză halloumi.

Altfel, e frumos la Verona, limonada e bunicică, cafeaua la fel, e un loc plăcut de stat la aer, mai ales că au mese multe și inclusiv mari, pentru grupuri numeroase. Așezați-vă departe de copii, că uneori zici că-i loc de joacă acolo.

    17 comentarii

  1. Am observat ca toti cred acuma ca 35 de lei pe un burger e un pret ok. O fi, dar pentru unul exceptional.

      (Citează)

  2. “Ai mancat 5 burgeri?”

      (Citează)

  3. merg foart des la Verona de fiecare data cand vin in Bucuresti. merita pentru atmosfera, verdeata, limonada si alte bauturi. mancarea nu m-a convins niciodata.

      (Citează)

  4. Viata de magnat…

      (Citează)

  5. In afara de limonada, Verona e tzeapa.

      (Citează)

  6. observ ca nu mai e valabila treaba cu “totul e sa gasesti fraierul”. acum te gaseste el pe tine.

      (Citează)

  7. KFC e chiar foarte aproape, Elisabeta colt cu Beldiman, vis-a-vis de Cercul Militar

      (Citează)

  8. Ceva mancare din Istanbul nu ai? :D

      (Citează)

  9. add:
    Am observat ca toti cred acuma ca 35 de lei pe un burger e un pret ok. O fi, dar pentru unul exceptional.

    Excelent spus!

      (Citează)

  10. alex:
    “Ai mancat 5 burgeri?”

    Serios vorbind, m-am săturat de burgeri de nu mai pot, iar culmea este că tot apar localuri ce promit lucruri bune, plus un Burger Fest în curând.

      (Citează)

  11. Roxana:
    Ceva mancare din Istanbul nu ai? :D

    Stai să o sortez.

      (Citează)

  12. Am poftă de un burger. Știi cumva in Brașov unde gasec
    burgeri buni ?

    Sau mă apuc și-mi fac eu?

      (Citează)

  13. La Mec o băgat dublu big mac la 12,90 lei! E pomană curata la prețul asta.

      (Citează)

  14. Arata bine dar faptul ca are foarte multe ingrediente, imi lasa impresia ca mai bine l-ai savura acasa unde nu te vede nimeni cum curge maioneza si cum iasa castravetii pe margini.

      (Citează)

  15. costi:
    Am poftă de un burger. Știi cumva in Brașov unde gasec
    burgeri buni ?

    Sau mă apuc și-mi fac eu?

    Fă-ți tu https://www.nwradu.ro/2012/08/asa-face-mega-burger-cudetoate/

      (Citează)

  16. Daniela:
    Arata bine dar faptul ca are foarte multe ingrediente, imi lasa impresia ca mai bine l-ai savura acasa unde nu te vede nimeni cum curge maioneza si cum iasa castravetii pe margini.

    Burgerii luați la pachet se nasolesc până acasă, se scurg sosurile din carne, se lasă ingredientele. Trebuie mâncați pe loc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus