un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Presa se scufundă mai repede decât drona din Caransebeș

12 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Am încercat să aflu mai multe informații despre drona primăriei Caransebeș, pierdută recent în apă după ce a lovit un copac. Aparent costa 90.000 de euro și a fost achiziționată într-un proiect de supraveghere a frontierelor în comun cu Serbia, din fonduri europene.

PRESA

Am citit vreo 20 de articole, nici unul nu spune tipul dronei și fabricantul. Cred că nici n-au întrebat, cred, de altfel, că nici nu au informații de la Primăria Caransebeș, ci presa lucrează doar din auzite.

Nu-i nimic, hai să identificăm noi drona, că nu-i așa greu. Ma pricep la UAV-uri din vremurile când am lucrat la un astfel de proiect.

Cum arată drona? Mai jos sunt imagini din diverse articole despre pățania asta:

Prin urmare, nu știm cum arată. În funcție de unde-ți iei știrile, vezi complet altceva. Cum o fi de fapt, vă zic mai jos, la final.

Digi24 este pe aproape și asta e surprinzător. Acum câteva zile au rulat toată ziua și inclusiv seara, în emisiunea despre economie a lui Stelian Muscalu, știrea că o companie chinezească a făcut cea mai mică dronă din lume; drona respectivă este pe piață de vreo 6 luni, am inclusiv eu una.

CITITORII

Cititorii știrilor sunt la fel de habarniști. Lumea se uita la imagini, vede un aparat cam cât o cutie de pizza și decide că trebuie sa coste 2000 de euro. Zboară? 3000 atunci, dar nu mai mult.

Iată câteva comentarii:

 

  • “nici cea mai scumpa drona din USA nu ajunge la banii astia,fie ea echipata cu RED,ARRI,BLACKMAGIC si motoare boxer”
  • “Si daca o faci “de mana” ca un Mintiehnicus si o acoperi cu cristale Swarowski tot nu ajunge la suma aia”
  • “Ai văzut vreo Licitație publica pentru achiziția de drone???? Eu nu! Alta manevra marca Achiziție directa contrar Legii!” – acest cititor probabil că citește zilnic despre achizițiile din Caransebeș. Asta i-a scăpat, am găsit-o eu, e mai jos.
  • “Oricum de banii aia le umpleam hangarul de drone adevarate. Ca de obicei sustinem economia romaneasca cumparand din danemarca. “
  • “Nu-i nimic ..o scuza noua pentru alte 2.5 milioane de euro pt alte 3 drone …” – ăsta a înțeles totul, mai puțin că 2,5 milioane era tot proiectul, dronele costând 90.000 de euro bucata.
  • “Imi pare a fi doar un plan de a mai stoarce ceva banuti de la cotizanti. Risipa si nesimtire. Si sa fim seriosi, 90.000 euro? Hotie!”
  • “Este foarte ciudat pretul de achizitie al acestei drone (9o.ooo Euro). Sa fim seriosi. un astfel de aparat, performat, profesional, dotat cu tot ceea ce trebuie (camera video, GPS, etc.) nu depaseste valoarea de 8.000 – 12.000 Euro.”
  • “La banii astia isi cumparau un elicopter ..!!”
  • “Alea cu 12.000 USD le stateau in gat….Daca vor sa cumpere de la Ferrari?!..DNA aveti drone supraevaluate la Caransebes!!!!!” – oricum dronele au fost luate din fonduri europene, deci nu-i treaba DNA-ului aici, dacă europenii au dat banii înseamnă că este ok.

CE S-A CUMPĂRAT DE 2,5 MILIOANE DE EURO

Citez din documentația procedurii de achiziție, pe care am găsit-o pe net, deși unul dintre cei de mai sus spunea că el n-a văzut o licitație publică pentru achiziția de drone.
Lot 1: Integrated IT system for emergency situations management and monitoring infrastructure
1 web servers,
1 GIS servers,
1 Application server,
1 Database server,
1 Rack, KVM,
2 UPS,
1 Router/Firewall,
1 Ethernet switch,
3 Laptops with large displays,
1 42” LCDs,
1 A4 multifunctional printers,
4 Operating systems for servers,
1 Software database server licenses,
1 Software GIS server licenses,
1 Software initial GIS maps licenses,
1 Software internet-availability system licenses,
1 Software – license for the Portal component,
1 Software – license for the Operational Data Management Module,
1 Software – license for the Optimal Route Calculation Module,
1 Software – license for the Hazardous Materials Management Module,
1 Software – license for the Response Capacity Management Module,
1 Software – license for the Refugees and Accommodation Spaces Management Module,
1 Software – license for the Risk Assessment in Emergency Situations,
1 Software – license for the Interfacing and Integration Module,
1 Mobile UAV kit, includes 3 drones and a ground control unit, control software.
Lot 2: Terrain vehicle and auto-vehicle
1 Launching vehicle for drones,
1 Terrain vehicle (7 seats).

CE FEL DE DRONĂ ERA

Habar n-am. Nu am găsit și ceva despre atribuirea contractului, o fi secret sau pur și simplu nu este online. Cum eu nu am acces la SEAP sau TED, n-am putut căuta acolo ceva documente oficiale.

Totuși, la UAV-uri mă pricep. Iată ce dorea primăria Caransebeș, din ceea ce se spune într-un interviu:

Fiecare dintre cele trei drone ar urma să aibă “o camera de termoviziune, infraroşu pentru vedere nocturnă, să zboare până la 3000 de metri altitudine, să poată parcurge 100-200 de kilometri pătraţi, să aibă toate sistemele de siguranţă, să descopere turbulenţe în aer, sistem de protecţie dacă ies din semnalul GPS şi capacitate de memorare a traseului, să înregistreze date şi să te transmită la bază.

Avioanele fără pilot vor avea o autonomie de zbor de 30 de minute şi ar urma să fie lansate de pe o platformă mobilă autoutilitară. “Vin şi se transportă demontate şi se montează în 3 minute, pe loc. Le lansăm, ele doar colectează date şi le trimit la sol.

Sper că nu-și închipui nimeni că o petardă de quad-copter de jucărie poate avea autonomie pentru survolarea a 100-200 kilometri, se poate înălța la 3000 de metri, poate fi controlat cu plan de zbor, să aibă multiple camere video, inclusiv termo-viziune care este scumpă și să și transmită în timp real, la distanță de mulți kilometri, ceea ce filmează.

drona_caransebes_3Există și astfel de drone. Deja cuvântul dronă nu le descrie bine, sunt UAV-uri (unmanned aerial vehicles) în toată regula, cântăresc zeci de kilograme, au formă de avion (“fixed-wing”). Vedeți ce zice mai sus, se lansează de pe o platformă mobilă, un soi de catapultă ce le aruncă în aer cu motorul pornit. La aterizare trebuie să le găsești o zonă cu iarbă moale și probabil că vor deschide o parașută pentru aterizare ceva mai lină. Au un sistem de comunicații ce bate zeci de kilometri, pentru a-i arăta operatorului ce anume filmează.

Întâmplător am lucrat cu o astfel de dronă. Se asambla rapid, se lansa de pe platformă, era gândită chiar și o mașină de teren pentru a o transporta la locul de lansare, filma normal și termo, putea fi controlată de la distanță, zbura cu maxim 100 km/h și se înălța la 3000 de metri, avea autonomie de vreo 90 de minute. Pare ceva logic de folosit în aplicații de supraveghere a frontierei sau în căutare și salvare pe suprafețe întinse, unde camera termo poate face minuni. Tot întâmplător, costa vreo 90.000 de euro, preț de listă, doar drona.

Poate că așa ceva au luat cei din Caransebeș. De ce aveau nevoie de astfel de drone scumpe? Habar n-am, dar dacă UE are fonduri pentru așa ceva, de ce să nu ia?

În același timp, știrea spune că “producătorii danezi” ai dronei au venit să ofere asistență. Există un producător mare de drone în Danemarca, se numește Sky Watch, iar una din dronele sale este Huginn X1, cea pe care Digi24 o arată în imaginile sale. Prețul nu este public, dar drona costă în jur de 55.000 de euro, din ce se spune.
huginn_x1_drone

Șoc pentru toți cititorii “informați” din țară, există și drone de 55.000 de euro, deși arată fix ca un DJI Phantom de 500 de euro. De ce diferența de preț? Pentru că este gândită pentru aplicații militare și căutare și salvare, adică trebuie să meargă perfect, întotdeauna, în condiții dure de mediu (frig, fum, foc), iar componentele și testarea costă. E ca un Ferrari al dronelor, da, deși tot 4 motoare și o cameră video are pe ea.

Trei drone, antrenament, piese, kituri suplimentare, sistemele de control, calculatoare, antene șamd ar putea urca la 270.000 de euro în total. Cam așa se învârt prețurile și atât costă serviciile adăugate.

Atâta doar că nu se potrivește cu ce spunea primăria că vrea. Hugginn X1 zboară vreo 2,5 km, că mai mult nu-i duce semnalul radio de control, nu poate acoperi 100-200 kmp. Dacă o astfel de dronă s-a prăbușit, vestea bună este că e rezistentă la apă. Nu știu pentru cât timp și la ce adâncime, dar producătorii au gândit-o si pentru situația în care se prăbușește în apă și inclusiv motoarele pot fi funcționale după ce o scoți. Sigur, întâi trebuie găsită.

În principal, însă, mă sperie o țară în care toți se cred specialiști în orice, inclusiv în drone și cât ar trebui să coste, iar când îi întrebi cu ce se ocupă, sunt ospătari sau contabili.

    16 comentarii

  1. “În principal, însă, mă sperie o țară în care toți se cred specialiști în orice, inclusiv în drone și cât ar trebui să coste, iar când îi întrebi cu ce se ocupă, sunt ospătari sau contabili”

    Mai bine te-ar speria o țară în care funcționarii de stat delapidează miliarde de euro prin licitații publice iar ospătarii și contabilii tac mâlc.

      (Citează)

  2. Stai liniștit Radu, e plin internetul de aceşti OliviaSteer ai medicinii!

      (Citează)

  3. În principal, însă, mă sperie o țară în care toți se cred specialiști în orice, inclusiv în drone și cât ar trebui să coste, iar când îi întrebi cu ce se ocupă, sunt ospătari sau contabili.

    Spuse un blogger care isi da cu parerea despre orice subiect

      (Citează)

  4. A doua poza nu e Predator? Nu sunt expert dar dupa atasamentul de pe aripa pare de uz militar.

    Ultima e Raven, si e folosita de armata americana.

      (Citează)

  5. După câteva comentarii se pare că ești citit de ospătari si contabili :)

      (Citează)

  6. cornel: Spuse un blogger care isi da cu parerea despre orice subiect

    Wrong, îmi dau cu părerea despre ce știu.

    Chiar am lucrat cu astfel de drone mari. Dacă mă înșel pe undeva, poți să mă contrazici, dacă te pricepi mai bine.

      (Citează)

  7. Eu ma intreb de ce ar avea nevoie primaria din Caransebes de drone pentru supravegherea frontierei. Caransebesul e la ~80 de km de cea mai apropiata granita, mult mai aproape ar fi Resita, desi si resita e la ~40 de km de granita. Si as intelege daca primaria Oravita ar avea nevoie de drone pentru supravegherea frontierei, doar aia sunt chiar langa granita. Dar primaria Caransebes?

      (Citează)

  8. alxzen:
    A doua poza nu e Predator? Nu sunt expert dar dupa atasamentul de pe aripa pare de uz militar.

    Ultima e Raven, si e folosita de armata americana.

    Asta vroiam sa zic. A doua sigur nu este, ca nu sunt de uz civil, ci doar militar. Bine, si e 4 milioane de dolari una, nu 90.000.

      (Citează)

  9. Intebarea mea e: de cind o primarie face licitatii pentru securizarea frontierelor? Asta nu e treaba altcuiva?
    Sau poate primaria a fost doar institutia care da banii?

      (Citează)

  10. In primul rand drona a fost utilizata ca urmare a unui apel la 112 ce anunta intentia unei femei de 59 de ani de a se arunca in raul Timis, fiind seara iar acele drone fiind dotate cu camere cu termoviziune era normal sa fie si folosite. Acum ca drona s-a izbit de un copac (din cauze..de ce se intampla accidentele???) sau faptul ca respectiva doamna a fost gasita inecata in rau nu mai conteaza. Toata lumea vrea sa stie de ce a costat cat o fi costat si ce o fi avut in cap primarul Caransebesului de a accesat un astfel de Program European( ar trebui sa se limiteze doar la cele care creeaza locuri de munca, DAAA). Iata cauza pt. care suntem unde suntem in raport cu celelate tari din Europa deoarece suntem LIMITATI, nu avem o imagine de ansamblu sau initiative.

      (Citează)

  11. Ehh, intamplator eu ma pricep la altceva, respectiv celelalte elemente din licitatie, respectiv cat costa. Pot sa fac o lista aproximativa, dar acum garantez ca vorbim de preturi reale de 3-5 ori mai mici.

    Aici chiar as vrea sa fie cineva in cunostinte de cauza (evident nu tu, Radu), care sa faca expunerea asta de costuri.

    Imi scapa de ce au nevoie de drone atat de scumpe cand rusii in Ucraina folosesc chestii absolut banale si civile.

      (Citează)

  12. @raiiar Comparatia cu rusii e total aiuristica si nu-si are locul aici. Pui problema gresit.

    E vorba de niste drone care sint folosite in principal pentru supravegherea frontierelor. In caz ca nu esti la curent cu geografia UE, la noi se termina UE. Si UE are niste reguli legate de paza granitelor. Care intimplator nu sint la fel ca cele ale rusilor.
    Si fiind bani europeni la mijloc si firme externe care vind aceste produse, nu prea e cazul sa te agiti aiurea pe tema ca putea fi de 10 ori mai ieftin. Nu e licitatie locala cu furnizori interni unde cine da cel mai mic pret din preturile triplate cistiga.
    Si parerea mea de habarnist e ca pretul acel pentru o drona cu acele caracteristici e foarte bun.

      (Citează)

  13. SEAP și TED sunt 100% gratuite și publice. Cum nu ai acces? ted.europa.eu și http://www.e-licitatie.ro

      (Citează)

  14. Pareristul: Toata lumea vrea sa stie de ce a costat cat o fi costat si ce o fi avut in cap primarul Caransebesului de a accesat un astfel de Program European( ar trebui sa se limiteze doar la cele care creeaza locuri de munca, DAAA). Iata cauza pt. care suntem unde suntem in raport cu celelate tari din Europa deoarece suntem LIMITATI, nu avem o imagine de ansamblu sau initiative.

    Eu vreau să știu de ce nu aveau asigurare sau ceva. :P

      (Citează)

  15. jules: Intebarea mea e: de cind o primarie face licitatii pentru securizarea frontierelor? Asta nu e treaba altcuiva?
    Sau poate primaria a fost doar institutia care da banii?

    Caută pe net, e ceva program împreună cu sârbii, au și ei trei drone. Nu contează asta prea mult, sunt diverse prevederi care probabil au fost respectate pentru achiziții pe fonduri UE.

    Oricum informațiile din ziare sunt o varză totală. Poate că dronele mari le-a luat de fapt poliția de frontieră din județ, nu primăria. Mai poți crede ce afli din ziare când vezi că nici măcar nu dau un telefon acolo ca să afle ce dronă era, unde și de ce?

      (Citează)

  16. “Căutarea dronei de 90 de mii de euro, a Primăriei Caransebeș, pierdută în râul Timiș în timpul unei misiuni, a eșuat. Scafandrii veniți tocmai de la Constanța nu au reușit să dea de urma aparatului de zbor, deși au căutat mai bine de șase ore.

    Reprezentanții primăriei nu pot utiliza acum nici celelalte două drone pe care le au. Motivul? Singura cameră video disponibilă era montată pe aparatul care a dispărut.”
    http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Timisoara/Stiri/Scafandrii+nu+au+gasit+drona+disparuta+Primaria+Caransebes+va+in

    E chiar comic totul. Acum îmi închipui o armată de localnici căutând și ei drona, sperând să o vândă în târg la second-hand.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus