►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Am reînceput seria testelor de routere pentru a găsi cel mai bun router pentru conexiuni 1000 Mbps, cum sunt cele oferite de RDS, cu modelul TP-Link Archer C7. Este un router mai vechi, dar destul de performant, și-l veți găsi probabil tot mai des în reducerile de preț.
Viteza obținută în testele mele este de 904 Mbps prin cablu. Testez pe o conexiune Fiberlink 1000 Mbps în apartamentul meu, fără setări speciale, o situație reală ca la orice alt abonat. Viteza medie la downloadul de torrente (mărime torrent împărțit la timpul total de download) a fost însă foarte bună, în jur de 73 MB/sec într-un test de 5,5 GB de pe un site românesc. Intrați în topul routerelor pentru a vedea pe ce poziție a ajuns.
Specificații Archer C7:
Preț: verificați la eMAG și PC Garage, costă în jur de 415 lei.
Iată-l cum arată. Pentru animația asta trebuie să aveți Javascript permis în browser. Nice, nu?
[smart-product id=”62942″ width=”640″ interval=”60″]
Routerul acesta este un pic ciudat ca performanță. În toate testele mele, pornea cumva limitat pe la 600 mbps și după câteva secunde urca spre viteze mai mari. De asemenea, în multe teste viteza a fost în jur de 700-800 Mbps, doar în câteva am obținut 904 Mbps.
Iată un grafic pe care nu-l fac de obicei, dar aici voiam să vă arăt situația testelor. Mai jos vedeți dispersia rezultatelor obținute în câteva teste: multe rezultate mediocre și doar două bune. Ca întotdeauna, trec în tabelul final rezultatul cel mai bun.
Nu È™tiu de ce face aÈ™a. Pare o problemă de firmware, o limitare iniÈ›ială nejustificată. Toate routerele testate de mine urcă imediat aproape de maxim È™i au rezultatele într-un interval de maxim 20 Mbps între teste, pe când Archer C7 a pornit lent È™i a variat foarte mult ca rezultat final. Nu era vina conexiunii, am pus la loc routerul meu personal È™i am testat de câteva ori pe Speedtest – s-a dus direct la valoarea sa uzuală maximă.
Viteza de download pe torrente a fost însă foarte mare și transferul a fost stabil. Eu notez viteza medie, nu vârfurile indicate de qBitTorrent în timpul downloadului, așa că împart mărimea torrentului tras la timpul total, inclusiv perioadele de început și sfârșit când transferul este mai lent. Archer C7 s-a comportat foarte bine în acest test.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
27/02/2015 la 8:21 AM
Nu mi se pare vechi, e un model curent in gama TP-Link. De curand a aparut versiunea 2, cu mai multa memorie flash si suportat de DD-WRT pentru cei pasionati de experimente.
Rezultatele imprastiate sunt cauzate probabil de de firmware prost facut si de alimentarea slaba pentru procesorul puternic care e folosit in routerul asta. Care e si in Netgear R7500 din cate stiu, dar ala costa de 3x mai mult pentru ca alta electronica si alimentare.
Gaelex(Citează)
27/02/2015 la 10:17 AM
TP-Link au hardware bun dar firmware/software-ul pare problematic – asta fiind ‘boala’ comuna. Se poate schimba firmware-ul dar nu intotdeauna functioneaza hw nat-ul pentru viteze mari.
Eu am avut probleme cu tp-link in trecut; imi murea switchul cand functionau in acelasi timp clienti pe 100 si 1000 Mb iar la alt model, mi se intrerupea conexiunea la viteze mari.
Am trecut pe Asus (cu firmware custom – Tomato si apoi Merlin) si nu am mai avut probleme. Sper ca Tp-Link sa-si rezolve problemele sau sa inceapa sa fie mai bine suportat de firmware-uri fiindca au preturi bune, sensibil mai mici decat Asus.
C(Citează)
27/02/2015 la 2:28 PM
In trecut am avut 2 sau 3 routere de la TP-Link. Motivul pentru care am renuntat la acest producator a fost problema incarcatorului. La o anumita perioada de timp pica, facand astfel routerul neutilizabil.
Sper ca acum sa fa faca produse cu o calitate mai buna.
Bianu Gabriel(Citează)
27/02/2015 la 7:20 PM
Eu am un Archer C5. Am fost foarte nemulÈ›umit de firmware. Din acest motiv, am trecut la OpenWrt È™i acum merge foarte bine. N-am făcut teste de viteză pentru că oricum abonamentul meu de internet la RDS prevede doar 100 Mbps (deocamdată…).
Alx MAX(Citează)
27/02/2015 la 9:28 PM
Fac și eu rost în curând de un C5, cred.
nwradu(Citează)
27/02/2015 la 10:07 PM
@nwradu: conform sitului OpenWrt.org, diferența între Archer C7 v2 și Archer C5 constă într-un modul Wi-Fi care are drept consecință o viteză mai mică în standardul AC la Archer C5. În rest, au același SoC, deci pe fir ar trebui să aibe aceleași viteze.
@Gaelex: “de curând” înseamnă mai mult de un an. http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr7500
Alx MAX(Citează)
28/02/2015 la 7:30 PM
Si ca orce TP-link nu suporta dualstack IPv6
HeavyD(Citează)