un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Hobbitul – Bătălia celor 5 armate

23 Dec 2014  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Să nu pretindem că Hobbitul, în special partea a treia, ar fi vreun film normal despre care vă pot spune eu dacă merită sau nu văzut. Probabil că-l veți vedea oricum, dacă ați văzut primele două părți, dacă sunteți fani Tolkien/Stăpânul Inelelor sau poate pur și simplu pentru că-i cel mai “celebru” film al perioadei curente.

După cum îi spune și numele, filmul este mai puțin centrat pe dragonul Smaug cât pe cele 5 armate care se adună în fața muntelui pentru o mare bătălie pentru controlul său, iar Bilbo este în centrul lor, jucat excelent de către Martin Freeman.

Este un sfârșit bun pentru trilogie și cel mai spectaculos film de până acum. Ca nivel al luptelor puse în scenă și al spectacolului este sub Lord of the Rings partea 3, dar mai bun decât altele, iar scenele de luptă cu orcii sunt bine filmate.

Peter Jackson spune că este ultimul film pe care-l face din universul Lord of the Rings, dar mă tot întreb de ce nu s-ar putea ecraniza și Silmarillion, cartea mea preferată, un roman de amploare ce urmărește lupta oamenilor și a elfilor împotriva unuia și mai rău, mult în vechime, pentru care până și Sauron era doar un servitor. Cartea are loc pe parcursul a vreo 400 de ani, dar cred că un scenarist bun ar putea face scoate un film din ea sau ar putea fi potrivită pentru formatul de trilogie.

SPOILERE – SĂ NU ZICEȚI CĂ NU V-AM AVERTIZAT

Acestea fiind spuse, Hobbitul are parte de câteva scene dubioase care vor strica plăcerea unor fani adevărați ai lui Tolkien. De exemplu este o scenă în care Galadriel vine și elimină rapid câțiva orci, salvându-l și chiar cărându-l în brațe pe Gandalf. Apoi apar cei 9 călăreți ai lui Sauron, iar Galadriel se sperie toată și cade singură la pământ, dar este salvată de apariția lui Elrond, care-i bate pe toți. Apoi apare chiar Sauron care-i bate înapoi, apoi Galadriel se înfurie, devine un fel de spirit puternic ce vorbește cu o voce ciudată și are o față schimonosită (amintiți-vă de scena cu Oglinda lui Galadriel din Lord of the Rings partea 1), îl alungă pe Sauron și salvează ziua.

Păi na… să se ducă Galadriel atunci și la război. Să-i dea cineva două palme ca să o enerveze și gata, situația e rezolvată. La fel când apar marii vulturi și distrug singuri o armată orcă – păi atunci Galadriel și vulturii ar fi de neoprit, nu?

Cum ar fi, de dragul dramatismului unele scene sunt puternic exagerate, personajele fie făcând prostii prea mari sau ilogice, fie reacționând mult prea dubios. Adăugați la asta și o mulțime de pescari bătrâni care cumva se luptau parte în parte cu orcii mari, ei fără armuri, orcii antrenați doar pentru război, și crește numărul de momente wtf.

Totuși, acesta e filmul. Iei o carte destul de subțire și faci 3 filme din ea, era de așteptat să vedem și astfel de momente. Nu-i filmul perfect, dar e un spectacol bun.

    20 comentarii

  1. Partea a treia e mult mai buna decat primele doua. Esti de acord?

      (Citează)

    • @Mihai: preferata mea cred că este partea 2, mi-au plăcut scenele cu dragonul. Va trebui să le revăd pe toate ca să-ți zic clar.

        (Citează)

  2. In mare cam asa gandesc si eu, filmul e fan service. De apreciat faptul ca sunt posibile astfel de filme, pe cand acum cativa ani nici macar nu putea fi vorba de asa ceva (inainte de LOTR)

    Scena cu “White Council” vs Nazgul o consider cireasa de pe tort ca si fan service. Pt cine a citit LOTR sau Silmarillion si astepta o Galadriel dezlantuita, ca sa zic asa.

      (Citează)

  3. E si acest episod in HFR (parca asa se numea frame rate-ul de 48 fps) ?

      (Citează)

  4. Incepuse bine dar per total slab. Slab de tot.

    Ciudat, fara logica…m-as fi asteptat sa faca legatura mai mult cu LOTR etc…

      (Citează)

  5. Merita cumparat Silmarillion ?

      (Citează)

    • @Tiberiu: mie mi-a plăcut mult, începe mai lent dar se transformă într-o carte amplă, complexă și care aruncă multă lumină asupra Stăpânului Inelelor.

        (Citează)

  6. Si-au batut joc de carte in ultimul hal dar trebuie sa ma duc oricum, pentru Bilbo.

      (Citează)

  7. @Tiberiu: da, indubitabil.

      (Citează)

  8. apropo de Silmarillion: s-a gandit deja, ba chiar are planuri de perioada extrem de lunga :)
    http://www.eyeofthetiber.com/2014/10/07/peter-jackson-announces-plans-for-72-part-movie-series-of-the-silmarillion/

      (Citează)

  9. iar film moca ! Traiasca Forum Film !

      (Citează)

  10. O sa ma duc maine si revin cu pareri, imi plac filmele fantasy.

    Mai jos filmul care probabil va sparge recordurile la incasari.
    http://www.imdb.com/title/tt0803096/

      (Citează)

  11. FOR THE HORDE ! Doamne 2016 dabia astept !

      (Citează)

    • Apropo, înaintea filmului a fost trailerul de la Star Wars în 3D. Parcă pe net nu-l văzusem și cu o voce creepy ce anunță pe fundal că “ceva” s-a trezit.

        (Citează)

  12. Foarte frumos filmul!

      (Citează)

  13. Iar au vrut sa faca legaturi cu LOTR. Dar mi se pare ca lipseste logica putin.
    La final Legolas e trimis sa il gaseasca pe unul, Pas Mare despre care va afla mai tarziu cum il cheama. Eu as zice ca Bilbo are cam 30-40 de ani in momentul aventurilor din Hobbit iar la inceputul LOTR are 111. Asa ca nu prea vad cum Legolas se va duce sa il caute pe Aragorn cu vreo 65 de ani mai devreme.
    Dar poate ma insel eu….

      (Citează)

    • @Daniel: e cum zice @Cristi, Aragorn avea vreo 85 de ani în Lord of the Rings, se trăgea din niște regi vechi care trăiau și 300 de ani. De asta trebuie să citești Silmarillion, acolo este totul explicat.

        (Citează)

  14. @Daniel – Aragorn ca si dunedain nu era chiar om ci traia mult si imbatranea incet… conform cartilor avea 87 de ani in Lord of the Rings deci cu 65 de ani mai devreme era tocmai un june

    @Geo Pop – buna gluma cu silmarillion :)) mai sunt si alte poante faine pe siteul ala..

      (Citează)

  15. păi tot în carte e explicată prestaţia cucoanei Galadriel. Problema e că Jackson a îmbinat elemente din toate cărţile în scenariu, de la Tom Bombadil, la bătaia giganţilor de pe munte, de la sclipiciul pe ducă al elfilor şi logica lor mai ciudată, si mixajul asta uneori nu a mers, fiind tratat ca umplutura sau ca explicatie a unor actiuni din LOTR. Hobbitul e o carte uşurică şi nu ajută la umplerea a 3 episoade filmate. Silmarillion e o carte cu multă greutate, fiind şi predată la universitate şi nu e tratată ca o lectură pentru liceu (deşi în librăriile cu pretenţii o vezi aruncată la cărţi pentru copii), facind parte dintr-o serie de 16 carti pe tema Middle-earth.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus