►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Dacă mergeți pentru mai multe zile în Amsterdam și vreți sa ieșiți un pic din oraș ca să vedeți și Olanda rurală, închiriați o mașină sau cumpărați un tur cu autocarul care să vă ducă prin locurile de mai jos. Noi am avut unul frumos aranjat de către Vivolis, incluzând și un tur de oraș care ne-a dus prin cartiere mai îndepărtate de centrul orașului.
Singura destinație absolut obligatorie este Zaanse Schans, o mica localitate-muzeu unde olandezii au mutat mai multe case tradiționale și mori de vânt, ca să le vezi pe toate într-un singur loc. Priveliștea este superbă, vezi acele morile uriașe (care au nume precum “pisica” sau “mielul”) care încă sunt în funcțiune și pot fi vizitate, iar casele sunt despărțite de mici alei sau canale cu apă.
Noi am vizitat una dintre morile care erau în funcțiune. Pusă în mișcată de vânt, era utilizată pentru a tăia copaci aduși acolo și lăsați în apă, iar după tăiere mai stăteau alte câteva luni la uscat. Dacă vreți să vă construiți propria moară de vânt, aveți mai jos schema.
Apoi am mers la Volendam. Este un fost sat pescăresc, dar a pierdut accesul la mare după ce s-a construit un dig în larg, așa că acum stă mai degrabă pe malul unei lagune. Volendam este plin de turiști, atrași aici de vechiul port și de localnicii care uneori poartă hainele lor tradiționale cu o bonetă înaltă și ascuțită. Am fost și la o fabrică de brânză, unde turul s-a încheiat în 10 minute și a fost de genul “pe acolo intră laptele în mașini, pe dincolo iese brânza, acum mergeți și cumpărați din magazinul nostru”.
Plimbarea de-a lungul portului a fost cea mai plăcută. Sunt multe restaurante cu priveliște spre apă, pe un vapor era o orchestră care cânta trecătorilor, am mâncat o supă de fructe de mare excelentă.
Din Volendam excursia plătită de noi includea vaporașul până în Marken, o altă localitate tradițională și cunoscută pentru casele ei de lemn. După 20 de minute pe apă, vaporasul ne-a lăsat în port, de unde am străbătut străduțele foarte înguste ale orașului. Mi s-a părut ciudat să mergi aproape prin curțile oamenilor și să-i vezi stând la soare, dar în același timp înțelegi mai bine cum se trăiești în comunitățile de acolo.
Am vizitat și o fabrică de saboți de lemn. Nu-i vreo mare scofală, se fac pe o mașinărie care modelează lemnul unui nou pantof după forma unui pantof-matriță. Să cumperi o pereche costă destul de mult și nu le văd utilitatea. Olandezii se încăpățânează să nu treacă la cizme de cauciuc și încă folosesc astfel de pantofi de lemn la munca prin curte sau la ocazii mega-speciale.
Dacă vreți să cumpărați o astfel de excursie, uitați-vă de acum pe site-ul Lindbergh sau apelați la Vivolis, care au aranjat totul pentru noi. Citiți și restul articolelor despre Amsterdam!
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
08/07/2014 la 7:46 PM
[sigh] Iar poze dintr-una din tarile alea in care totul arata curat si ordonat, in contrast cu cloaca de la noi.
Leo(Citează)
09/07/2014 la 10:35 AM
Hai că și la noi sunt destule zone unde poți face astfel de fotografii. Și eu ziceam ca tine înainte, dar un străin încântat de ce vedea pe la noi, chiar și în București, mi-a deschis un pic ochii și văd altfel de atunci ceea ce putem oferi.
nwradu(Citează)
09/07/2014 la 3:10 PM
Si acum imi pare rau ca am fost ocupata sa ocolesc si nu sa pozez. Ce anume? Sacii imputiti din care se varsase gunoiul. In mijlocul drumului, in buricul Amsterdamului. Multe arata bine in poze de departe. Si la noi, si la altii. De aproape, lucrurile nu mai arata la fel de bine in cele mai multe cazuri.
brontozaurel(Citează)
09/07/2014 la 4:45 PM
În natură, da. În zonele populate, foarte greu, din cauza cablurilor de pe sus și a gunoaielor, prafului, mucurilor de țigară sau a semințelor de pe jos.
Leo(Citează)
14/07/2014 la 12:25 PM
Kinderdijsk. Mori de vant, patrimoniul UNESCO. la 30 min de Rotterdam.
ttavi(Citează)