un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Amsterdam: paradisul florilor la Keukenhof

4 Jun 2014  ·

TURISM  ·

3 comentarii

Închipuiți-vă un parc mare cam de două ori cât Cișmigiul, cu tot cu lac, arteziene, terase și pavilioane, chiar și o moară tradițională, unde olandezii plantează în fiecare primăvară sute de mii de lalele de toate felurile și multe alte flori. Se numește Keukenhof și este lângă Amsterdam.

Keukenhof este deschis aproape două luni pe an, în sezonul lalelelor. Noi l-am vizitat în penultima sa zi, iar pe 18 mai s-a închis, după ce a primit mai bine de un milion de vizitatori. Se redeschide la anul, programul fiind 20 martie – 17 mai 2015 și, dacă aveți drum prin Amsterdam sau câteva ore de pierdut în aeroportul Schipol, puteți da o fugă până acolo.

Parcul este aproape în totalitate la umbra copacilor și amenajat cu un lac pitoresc, canale de apă, pavilioane în care se prezintă diverse amenajări florale sau “lecții” de biologie, iar la terasele din el poți bea și mânca ceva, dacă ai nevoie.

Pe orice alee ai merge vei găsi aranjamente frumoase din lalele și zambile și alte flori, îmbinate frumos după culori și specii. Poți să admiri lebedele de pe lac, există și o micuță grădină zoologică pentru copii (ceva iepuri, porci, păuni, cocoși de rasă), un labirint verde, ba chiar și o moară în care te poți urca pentru o priveliște frumoasă asupra zonei și a câmpurilor de lalele de lângă parc.

Din păcate, atunci când am fost eu, în penultima zi, erau mult mai puține flori decât la început. Plantele florilor deja tăiate se vedeau peste tot (le vedeți și în fotografiile mele), înconjurând lacul sau plasate în forme complexe peste tot, dar lipsite de culoare, doar frunze verzi și tulpini retezate. Estimez că, deși am văzut multe flori frumoase, la momentul de maxim al Keukenhof-ului aș fi văzut de 4-5 ori mai multe. Iar câmpurile de lalele de lângă parc, mari de câteva hectare, erau deja culese și lipsite de culoarea florilor.

De aici și principala mea recomandare: vizitați parcul mai devreme, probabil la mijlocul perioadei în care este deschis, nu în ultimele sale zile. Căutați să prindeți momentul său de maximă frumusețe.

Iată câteva fotografii oficiale, ca să vedeți cum arată în momentele sale frumoase.
keukenhof_oficialkeukenhof_oficial_5

keukenhof_oficial_4keukenhof_oficial_3

keukenhof_oficial_2keukenhof_oficial_1

Acum să nu credeți că în penultima zi n-a fost frumos. M-am simțit bine, am stat în aer curat, am văzut flori și decorațiuni frumoase în parc, am băut o bere la una dintre terasele de acolo și n-am regretat banii cheltuiți, ci doar m-am decis că, dacă voi fi vreodată în Amsterdam în aprilie, să fac tot posibilul să ajung acolo din nou.

CUM SE AJUNGE LA KEUKENHOF

Noi am luat autobuzul 197 din Amsterdam, o rută Conexxion. 197 are un traseu lung prin oraș, dar stațiile principale sunt Leidseplein și Museumplein. Nu știu cât costă doar o călătorie, am plătit 14 euro pentru un bilet valabil pentru două persoane toată ziua, adică 7 euro dus-întors de persoană. Biletele le-am luat de la șofer.

197 te duce în aeroport, în așa numita Schipol Plaza, piața în care se iese din aeroport. De aici se ia autobuzul express 858 către Keukenhof, al firmei Arriva. Am luat un bilet combinat, autobuz 858 dus-întors și intrare la Keukenhof pentru 23 de euro din aeroport, de la ghișeul de turism de acolo, iar stația de 858 este la vreo 300 de metri de Schipol Plaza și bine semnalizată. Autobuzele 858 pleacă din 10 în 10 minute și au wi-fi la bord și porturi USB pentru încărcat telefoane.

Alții plătiseră 28 de euro pentru un astfel de bilet. Al nostru nu știu de ce a fost mai redus la preț, poate pentru că erau ultimele zile.

858 te lasă în fața intrării în Keukenhof. Dacă ajungi acolo cu o mașină închiriată sau prin altă metodă, biletul de intrare în parc costă 15 euro de persoană.

Înăuntru am plătit 4 euro o bere Paulaner, 4,5 euro o înghețată cu 5 toppinguri alese de mine, un hotdog era tot vreo 4 euro, iar la autoservire nu m-am uitat ce prețuri aveau, dar erau cam la fel ca-n Amsterdam.

informații: site oficial.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Amsterdam și Keukenhof-ul nu-s nici măcar în aceeași provincie. E adevărat că Olanda e mică, dar la fel de bine puteai să zici că-i lângă Haga.

      (Citează)

    • Provincie sună a ceva mare. La Keukenhof ajungi în 30 de minute din Amsterdam, cu tot cu schimbat autobuzul în aeroport. Cum majoritatea turiștilor merg în Amsterdam, e bine să știe că pot ajunge și aici.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus