un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ați vrut mâncare sănătoasă: salată de rucola cu ou poșat

27 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Ați cerut și mâncare sănătoasă. Uitați o salată pe care am făcut-o acasă pornind doar de la o imagine văzută pe net, în care un ou moale își vărsa gălbenușul peste o salată de rucola.

1. Spăl rucola și o las un pic la scurs. Rucola se găsește prin hipermarket-uri și Mega Image, deși uneori lipsește inexplicabil. Un pachet mare, din care pun pe două pizza făcute în casă până le acopăr și apoi mi-a rămas și pentru această salată, a costat vreo 6 lei.

2. Tai felii un castravecior, o ceapă verde și vreo treime de ardei iute. Asta am vrut să pun, nu-i o regulă.
salata_rucola_ou_01

3. Pun rucola în castron, legumele tocate peste ea, adaug sare, piper, ulei de măsline și oțet balsamic, apoi și câteva semințe de dovleac. Le amestec bine ca să uniformizez ingredientele.
salata_rucola_ou_04salata_rucola_ou_05

4. În paralel pun la rumenit niște bucăți de pâine. În fotografii vedeți o bucată dintr-o baghetă albă, dar altădată am folosit o mini-baghetă neagră cu semințe și v-o recomand pe aceasta, este mai gustoasă. Nu am tăiat bucățile precis, cu cuțitul, ci le-am rupt cu mâna pentru un aspect mai puțin ordonat.

salata_rucola_ou_02salata_rucola_ou_03

Le-am pus într-o tigaie și am dat pe deasupra cu puțin ulei de măsline, că-mi place mirosul și gustul pe care-l capătă. Pâine era foarte proaspătă, așa că nu am vrut să o prăjesc, ci doar am rumenit un pic bucătile, în interior rămânând moi și pufoase. Dacă aveți pâine mai vechi în casă o puteți folosi pe aceea pentru a face crutoane veritabile, bine prăjite.

Citește și: Turul Burgerilor.

5. Pe final, am adăugat în tigaie felii de cârnat. Folosesc ceva numit cârnat măcelăresc, luat din Carrefour, singurul de acolo care nu conținea E-uri și diverși aditivi. L-am prăjit în prealabil, l-am scurs, l-a folosit și la alte mâncăruri, iar cu o bucată am făcut ulterior această salată. Îl pun in tigaie mai mult pentru a-l încălzi.
salata_rucola_ou_06

6. Adaug pâinea și cârnatul peste salata făcută anterior.
salata_rucola_ou_08

7. Fac un dressing cu 4 lingurițe de iaurt grecesc Olympus și 2 lingurițe de muștar iute. Îl adaug peste salată și amestec totul din nou. Dressingul intră un pic în pâine, care devine și mai bună.
salata_rucola_ou_07
salata_rucola_ou_10

8. Pun la poșat două ouă. Aplic metoda pe care am văzut-o într-o emisiune de-a lui Raymond Blanc pe TV Paprika, adică pun apă pe foc și aștept până se ridică bule în interiorul ei, dar fără să o duc la fierbere. Pun în apă sare și două lingurițe de oțet, iar înainte să introduc oul amestec în apă cu o lingură, ca să formez un mic vârtej în ea.
salata_rucola_ou_09

Acel mic vârtej face ca albușul să stea în jurul oului atunci când îl sparg și-l torn cu atenție în oală. Ouăle trebuie să fie proaspete, altfel albușul are tendința să se împrăștie. Adaug apoi și al doilea ou. De ce ou poșat? Pentru că albușul nu se întinde precum la unul ochi, ci rămâne grupat în jurul gălbenușului, așa că rezultat final arată mai bine.

9. Când sunt gata ouăle (le ridic încetișor cu o paletă și le scot când albușul este practic alb, nu incolor, iar gălbenușul este moale), le pun peste salată. Când le tai, arată ca mai jos, se scurge gălbenușul peste salată și totul capătă un gust excelent.

salata_rucola_ou_11

salata_rucola_ou_12

Am făcut de trei ori până acum și am mâncat cu mare poftă de fiecare dată.

Avantajul aceste salate este că e foarte “customizabilă”. Nu vrei cârnați? Folosește pui tras la tigaie sau fâșii de prosciutto sau poate un carpaccio de vită tăiat apoi mărunt; merge și fără, la o adică. Pâinea poate fi albă sau neagră, oul poate fi poșat sau făcut ochi moale. Nu găsești rucola? Merge și cu valeriană dar și cu salată iceberg sau clasică românească.

Mai jos sunt alte exemple, făcute cu ou ochi, chiar și cu o roșie tăiată acolo.
salata_1salata_2

    14 comentarii

  1. Elimina painea si carnatii iar atunci e sanatos :). Ia zi sincer acuma, nu ai rezistat sa nu pui o bucata de carne :))

      (Citează)

  2. Pretul in magazine e exorbitant, 6 lei pentru o caserola de 500g, ma pufneste rasul de fiecare data cand o vad (in aceiasi categorie de ripp-off intra si rubarba).

    Daca aveti un pic de gradina sau o jardiniera mai maricica in balcon, puteti pune rucola (pe romaneste ii spune voinicica, da’ noah… ce au altii e mai bun). E foarte rezistenta si putin pretentioasa, ca o buruiana, o plantezi si ai uitat de ea. Cu toate ca e planta anuala, daca lasati cateva plante cu flori se auto-insamanteaza pentru anul urmator. Nu stiu cat costa semintele, le-am pus acum 10 ani, de atunci singurele operatiuni necesare sunt sapatul toamna, raritul primavara (arunc mai mult de 2/3 din ele) si cules dupa nevoi (ca sa fie proaspata). Primavara e buna, spre sfarsitul verii frunza devine mai mare si mai ațoasă.

      (Citează)

  3. @Vlad tot ce avem nevoie pentru a obtine o cutie de rucola de 6 lei e o casa cu gradina :)) Nu zic, ai dreptate, e rip off. Dar cred ca putini indeplinim conditia necesara de a avea o gradina :)

      (Citează)

  4. @ Matilda sau 2000 $ pentru a lua asa ceva http://www.urbancultivator.net/kitchen-cultivator/

      (Citează)

  5. Matilda, in cel mai rau caz ai un balcon la apartament si o jardiniera nu-i o avere.

      (Citează)

  6. @Andreiexe

    si ceva bani sa platesti factura de electricitate.

      (Citează)

  7. Nu-mi place deloc rucola. Este mult prea amară. Voi cum îi tăiați din amărăciune sau vă place așa?

      (Citează)

    • E chestie de gust, mie nu mi se pare așa. Poți pune zeamă de lămâie, un ulei de măsline bun șamd.

      Eu o mănânc și pe pizza (o pun după ce o scot de la cuptor, proaspătă).

        (Citează)

  8. mircea(primul)

    27/05/2014 la 7:56 PM

    Nu te indepartezi de la ideea de salata daca bagi carnati prajiti in ea?

      (Citează)

  9. Nici mie nu-mi place rucola, nici la gust dar imi aduce aminte de iarba din spatele casei bunicilor :)
    Apropo de iaurt grecesc, eu il consum cu miere, e un desert foarte bun.

      (Citează)

  10. Propun o reteta de salata care sunt sigura ca o sa iti placa. Pui rucola intrun bol, adaugi una sau doua pere (dupa preferinta) taiate cuburi, 100 de grame de cascaval (sau branza telemea) de asemenea taiat cuburi, ulei de masline, sare si suc de lamaie proaspat. E o salata foarte racoritoare si sanatoasa!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus