un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Diferențe de mentalitate privind eutanasierea câinilor

27 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Știți cum sunt discuțiile la noi: își rupeau o grămadă de oameni hainele de pe ei de supărare atunci când s-a aprobat legea ce permite eutanasierea câinilor maidanezi. Se vărsau lacrimi de crocodil, iar părinții acelui copil mort erau înfierați că au adus năpasta asupra patrupedelor, nu invers.

Au fost destui care să spună că nici măcar câinii care l-au omorât n-ar trebui eutanasiați, că în fond sunt câini, așa este felul lor, probabil i-a provocat copilul.

Bine. Știți clipul acela de zilele trecute, când o pisică a salvat un copil din colții unui câine ce-l atacase în fața casei? Câinele nu era vreun maidanez sălbatic, ci aparținea vecinului și era de talie medie, cam de două ori mai mare decât pisica.

Ce zic americanii despre incident? Uitați comentariile la reportajul făcut apoi de o televiziune acasă la respectivul cuplu:

  • “Time to euthanize the stupid dog though Chows and Cow mix’s are too dangerous for the public”
  • “That dog was not on instinct. He went and attacked a boy out in a public area…the dog went looking for the child once he smelled it. Not a young stupid dog, a fully dead dog now, thank God”
  • “Dog was not working on instinct as it was not even his own territory or home. It was a nasty dog opportunistic and on the loose – and should be dispatched”
  • “I love dogs and have 3 of my own, but to say “that poor dog” should not be euthanized….seriously! Should they wait until he kills a child perhaps? Giving a dog a needle to put him to sleep is painless and is done regularly as a humane way to end the life of an old and sick dog…is it any worse for a dog who attacks children? A vicious dog should indeed be euthanized for the protection of human beings as well as other animals.”
  • “The dog must go down, if it has been trained badly, or abused, not many people have the military/police dog training skill to deal with vicious dogs, untrained people could get ahold of this dog and it could run wild again and next time it could grab a childs neck. if that childs neck was grabbed, he would have died. you see how skinny that kids neck is?. for all you know, those neighbors rescued this dog from a shelter but had no idea how to train it. The owner needs to be banned from owning animals for 25 years, as a punishment for being inept, they should be charged with assault with a deadly weapon, or attempted murder as well. Do NOT own an animal if you do not know how to train it.”

Cred că sunt și vreo două comentarii pro-câine, dar la modul “blame the owners”, nu ceva serios. Pur și simplu oamenii sunt cablați pe alte principii și nu acceptă elemente sălbatice în viață. La noi s-ar fi găsit unii să spună că probabil câinele avea strabism și de fapt intenționa să atace roata tricicletei, nu piciorul copilului.

La noi recent am fotografiat câini și în Gara de Nord, pe peron. N-avea nimeni o problemă cu asta. Câțiva străini care au văzut un câine vagabond în Centrul Vechi l-au fotografiat 5 minute uimiți; zici că văzuseră un unicorn.
caini_gara_de_nord

Update: autoritățile au confiscat câinele din video și va fi eutanasiat. Așa se procedează la americani.

    21 comentarii

  1. Vorbesti de o tara cu niste legi cat se poate de clare si in care cred ca ele se aplica in proportie de 99%, asta in comparatie cu Romania unde chiar daca pe ici pe colo legile sunt clare, zicem sa nu luam decizii radicale ca sa nu suparam pul…poporul.

    Noi de foarte multi ani trebuia sa preluam macar legea aia de la americani care presupune ca atunci cand ai ridicat un caine acorzi teremen de X zile ca sa fie revendicat/adoptat iar daca nu, eutanasiat. Noi si acum cu legea deja adoptata nu stiu daca o aplicam. Defapt de aplicat cred ca se aplica dar din pacate mai sunt ONG-urile astea sugatoare de bani care trimit cate un pierdut din asta in spatiu (gen tipa care a adoptat cateii care l-au muscat pe Ionut) sa adopte cainii ca apoi sa-i elibereze in “salbaticie”.
    Mai e mult pana departe.

      (Citează)

  2. mircea (primul)

    27/05/2014 la 9:27 AM

    eu cand merg cu matizul incerc sa lovesc toti cainii de pe strada. daca nimeni nu face nimic sa ii omoare, zic sa incepem noi.

      (Citează)

  3. Primul meu coment pe acest blog …Sunt mama, inainte de incidentul din parcul tei, aveam in spatele blocului o haita de maidanezi, intr-o seara am scos copilul la plimbare cu caruciorul ( bebelus de 5luni) si fara absolut NICI UN MOTIV o javra a sarit la carucior!! Norocul meu ca atunci trecea un domn si m-a ajutat ! Care credeti ca este parerea mea despre eutanasierea cainilor vagabonzi?

      (Citează)

  4. @Eu, acel biet catel avea nevoie de dragoste materna, de aia a sarit la carucior, poate il plimbai si alintai putin si pe el.

      (Citează)

  5. mircea (primul)

    27/05/2014 la 2:26 PM

    @2DU sa vezi ce dragoste materna le dau cu micul gigant :D

      (Citează)

  6. #mircea (primul) ma esti un cacacios prost. legea se aplica de catre cel in drept sa o aplice. faza cu ‘legea mea’ si ‘o aplic eu’ inseamna incultura si manelism. diferenta de mentalitate sta si in ultima propozitie: “autoritățile au confiscat câinele din video și va fi eutanasiat “.

    ca nu se aplica… nu mai vota primarul ala idiot ce aplica legea la fel cum o gindesti si tu ‘cind vreau io”. plus ca o plingere la politie pe tema maidanezilor e luata in seama.

      (Citează)

  7. Circula vorba ca ar fi fost pitbulul nush carui senator care l-a omorat pe copilul ala in Tei. Ca s-a musamalizat bine cazul… Dupa cum au decurs lucrurile… Se prea poate. Dar oricum, daca nu-l omoara pe Base sau pe Udrea… nu se face nimic in tara asta. Depinde pe cine superi… Solutie la cainii vagabonzi nu va exista, pentru ca aduc bani asa cum sunt. De ce sa schimbi ceva profitabil cat merge, nu?!

      (Citează)

    • @Adi Constantin: zvonuri și legende, nimic adevărat.

      Din păcate, adevărul este mult mai simplu, maidanezii sunt o problemă reală, nu-i nici o conspirație obscură în spate, cum le-ar plăcea iubitorilor să fie.

        (Citează)

  8. O mare parte din revolta romanilor zic eu a fost bazata pe faptul ca stim ce cruzimi si conditii groaznice sunt in asa-zisele adaposturi unde sunt stransi si eutanasiati / lasati sa moara in agonie cainii vagabonzi.

    Intr-adevar, diferenta de mentalitate e foarte mare:
    “Giving a dog a needle to put him to sleep is painless and is done regularly as a humane way to end the life of an old and sick dog…is it any worse for a dog who attacks children?”

    VS:

    eu cand merg cu matizul incerc sa lovesc toti cainii de pe strada. daca nimeni nu face nimic sa ii omoare, zic sa incepem noi.

    Oare cand o sa evoluam si noi…

      (Citează)

  9. Problema la noi e ca se fura banii de mancare si substante pt eutanasie si cainii sunt omorati in chinuri cu ranga. Cu asa ceva nu pot fi de acord.
    Nici mie nu-mi place cand vad in jurul meu caini, nu stiu ce reactii pot avea, dar si de unii oameni mi-e frica uneori, ar trebui si ei eutanasiati?
    Americanii fac niste teste cainilor dati spre adoptie, daca sunt violenti se eutanasiaza fara discutii. Foarte buna practica.

      (Citează)

  10. mircea (primul)

    28/05/2014 la 10:59 AM

    @ georgiana si zippo: o sa evoluam cand o sa realizam faptul ca NU MAI E TIMP DE SOLUTII CIVILIZATE!! treziti-va ba, ipocritilor. solutia e simpla:

    sunt maidanezi pe strada care ne mananca de vii? DA

    e problema urgenta? DA

    solutia cea mai rapida de rezolvare a problemei este eutanasierea fara exceptie si imediata a maidanezilor? DA

    se aplica solutia? NU

    de ce? din cauza unora ca georgiana si zippo.

    daca voua va convine sa va fie frica sa circulati pe oriunde din cauza maidanezilor, sa fiti sanatosi. eu o sa le fac cunostinta in continuare cu continentalurile de pe micul matiz.

      (Citează)

  11. mircea (primul)

    28/05/2014 la 11:04 AM

    @zippo sa astepti tu sa te salveze autoritatile ba! eu stau langa o biserica mica inconjurata de o curte generoasa in care se construieste o alta, mai mare. in curtea asta sunt LEJER 20 de maidanezi. in urma unor reclamatii sistematice intinse pe perioada a cel putin 18 luni, au aparut niste dube de hingheri prin februarie care sa-i ridice. de fapt, doar i-au imputinat, de la 30 la 20. se vede clar ca sunt animale salbatice, ataca in spirit de haita si nu pentru a-si proteja teritoriul, pentru ca atunci cand scapa pe poarta bisericii ajung in strada si incoltesc fara exceptie masini, adulti si oameni.

    sper sa treci candva pe-aici si sa fii protagonistul unei scene de genul asta, eventual insotit si de plod sau nevasta, daca ai. si eventual episodul sa se lase cel putin cu o injectie antirabica, daca nu cu spitalizare.

    te astept dupa episod sa imi spui ce solutie imediata si civilizata este sa incerc sa schimb lucurile prin vot sau sa astept autoritatile sa-si faca treaba.

      (Citează)

  12. @mircea

    Sau sa treaca pe la sectia de chirurgie reparatorie de la Spitalul de Urgenta. Acum ceva timp, cand am fost eu, era o tanti la vreo 50 de ani care fusese muscata de o catea cu pui adapostita de niste persoane miloase in ghena blocului. Cand a fost sa arunce gunoiul (vina ei, clar), cateaua a atacat-o in asa hal incat a fost necesar ca doctorul sa ii recolteze piele de pe fesa si sa ii puna in zona gambei + reparatii la muschi. Nu stiu cum sa explic dar atunci am vazut prima data cum arata carnea de om pentru ca locul de unde era recoltata grefa de piele era acoperit doar cu un tifon subtire.

    Timpul estimat de spitalizare datorat acelor oameni milosi iubitori de suflete: jumatate de an.

      (Citează)

  13. Ai gasit sa dai exemplu natia cea mai plina de analfabeti si ne-educati. Excelent fundamentat argument, dar se spune nimic despre aflat de ce cainele a atacat copilul.
    Ar trebui aflat asta pentru ca daca era turbat, asta e o problema si poate mai sunt si alti caini in aceeasi situatie.
    Poate era maltratat de stapni, si asta e alta problema pentru ca daca au avut un caine asa, foarte probabil vor mai avea unul.
    In general lipsa de respect pentru viata unei creaturi nu e un semn de civilizatie. Nici sa ajungem ca India unde se divinizeaza vacile dar totusi sa nu eutanasiem imediat pentru ca putem.

      (Citează)

  14. Nu ma intereseaza cum si in ce fel ! Macabru , sinistru , inuman , pasnic , organizat sau nu – NU MAI VREAU CAINI VAGABONZI PE STRADA ! L-am votat pe Oprescu special pentru ca am crezut ca va face curatarea acestui mare oras . (vezi ex Basescu) . Cand am venit in 2003 in Bucuresti , nu gaseai picior de caine ! (gluma: fie el si pentru shaorma) .

    Legea este prost facuta – cunosc persoana de aici din sect 4 de langa mine (eu stau la limita dintre 5 si 4) care are inregistrati 150 caini pe numele ei – wtf – cine a permis asa ceva ?! Pai cucoana … unde poti tine atatia … faci dovada … bine … nu … EUTANASIERE !

    Eu personal sustin si donez cat este nevoie pentru disparitia lor de pe strazi (macar cei autohtoni – nu mai zic si despre importurile pe care le avem din tari occidentale ca am discuta la nesfarsit)

      (Citează)

  15. mircea (primul)

    29/05/2014 la 8:56 AM

    liviu e un om care nu ar fi batut cu pietre daca ar trai in tara mea perfecta.

    +1 liviu

      (Citează)

  16. Excelent articolul privind Diferentele de mentalitate privind eutanasierea, ar fi interesanta si o analiza a conceptului de “reteritorializare”” cred ca poate fi brand de tara,cat rau a facut si cum s-a ajuns la cifrele astronomice de maidanezi din cauza lui si nu in ultimul rand cine a avut interes si de ce in promovarea acetei metode

      (Citează)

  17. @Gaelex natia aia de “needucati” au mai mult respect pentru viata decat o sa avem noi vreodata.
    Fiindca respectul de viata inseamna si respectul fata de alte fiinte, nu doar caini. Alte fiinte care sunt in pericol atunci cand cainele este agresiv.
    Sau crezi ca respectul fata de viata e atunci cand cainii omoara oameni in mijlocul zilei (asa cum se intampla in Romania) noi sa gasim mereu alti vinovati (bunica, alcoolul, vremea de afara)- doar sa ramana cainii in strada si sa mai puna in pericol si alte vieti. Halal respect de viata aveti.

      (Citează)

  18. In UK, aproape 9000 de caini au fost eutanasiati in 2013 (in crestere fata de 2012). Cifrele sunt in documentul asta (paginele 8, 9): http://www.dogstrust.org.uk/az/s/straydogsurvey/straydog2013.pdf

      (Citează)

  19. скачать книги таня гроттер

    10/04/2015 la 1:04 PM

    I’m sure it will interest many,

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus