un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

YotaPhone: telefon cu ecran secundar e-ink

9 Dec 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Un inedit telefon nou lansat în lume este YotaPhone, un terminal al companiei rusești Yota. Ce-i inedit la el? Din față pare un smartphone normal cu ecran de 4,3 inchi, dar pe spate are un al doilea ecran tot de 4,3 inci, unul de tip electronic ink (EPD) ca pe Kindle-uri.

Ecranul de tip e-ink poate afișa doar imagini alb-negru, dar consumă curent doar pentru a schimba imaginea. Astfel, dacă te uiți timp de 3 ore la același ecran (sau la aceeași pagină de carte pe un Kindle), consumul de curent în acel timp va fi zero.

Care-i avantajul pe YotaPhone? Îți permite să treci pe ecranul secundar anumite informații sau texte de pe primul ecran, informații de care să zicem că ai nevoie des. Din ce-am văzut pe net, poți trece pe ecranul secundar orice este afișat pe cel principal, ca și cum ai face un screenshot, doar că unul alb-negru.

De multe ori mi s-a întâmplat să am nevoie să mă uit des pe telefon la ceva anume și deci să fiu nevoit să-l pornesc și să deschid o anumită aplicație. Iată câteva exemple de care mă lovesc des:

  • lista de cumpărături pe care de obicei o fac în Evernote și la care mă uit de minim 10 ori în magazin.
  • o hartă Google Maps. De multe ori știu să ajung în zona generală unde am treabă și am nevoie de hartă pentru a găsi străduțele mici.
  • datele de contact ale cuiva, de obicei dintr-un email, pentru când ajung la destinație și trebuie să sun pe cineva sau am nevoie de adresa exactă.

Le pui pe ecranul secundar și le lași acolo, fără ca acest lucru să mai consume baterie. Nu-i rea ideea. Producătorii avansează și alte scenarii de utilizare, precum personalizarea carcasei printr-o imagine pe partea din spate sau utilizarea ca pe un Kindle pentru a citi cărți, plus posibilitatea afișării permanente acolo a notificărilor uzuale.



Costă 499 de euro, ceea ce-i mult. Ecranul secundar este și in dezavantaj, având în vedere că-l poți zgâria. YotaPhone are ecran de 4,3 inchi la rezoluție 1280 x 800 pixeli, procesor la 1,7 GHz, 2 GB memorie RAM și 32 GB stocare internă și rulează Android. Bateria este de 1800 mAh, ceea ce-i suficient pentru această dimensiune de ecran. Alte detalii găsiți pe site-ul oficial.

Telefonul nu se găsește la noi și nici nu va fi prea curând, dar ideea lui rămâne bună, cu siguranță mai bună decât NEC-ul cu două ecrane văzut la Barcelona.

    1 comentariu

  1. Din nefericire acel ecran e-ink nu prea va fi folositor la citul de eBooks, cel putin eu consider ca este prea mic, iar ca sa citesc o stire sau un ziar cateva minute, nu ma oboseste nici cel normal.

    Intradevar e destul util pentru acele notificari sau notite, dar sincer in banii astia pot face un compromis si voi avea notitele sub forma de tile.

    Sincer la noi in tara nu cred ca va prinde.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus