un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La Cora vita românească este fragedă

9 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

vita_mediumPoate ați dedus din alte articole că sunt mare fan la vitei fragede, preparată medium-rare, moale ca untul și condimentată exact cum trebuie.

Am mâncat la câteva restaurante care au așa ceva în București (Argentine, Osho, Nada Mas) și mai rămân multe de bifat la acest aspect (Vaca Muuu, JW Steakhouse din Marriott, un New York Steak la Hard Rock Cafe, iar supremul am înțeles că este restaurantul Prime din Radisson), dar nu-i ușor să dai minim 100 de lei pe o friptură.

De ce așa scumpă? Pentru că rasele românești de vită sunt crescute pentru lapte, nu pentru frăgezimea cărnii, pentru că la noi măcelarii o taie după alte principii și fripturile normale ies tari și mesteci la ele ca la gumă. Vita din import, în special anumite rase (Angus, Charolais șamd), se cresc pentru frăgezimea cărnii.

Am făcut însă și de multe ori acasă. Se găsește în comerț carne de vită din Polonia, Irlanda (Angus, chiar) și chiar și Argentina, deși aceasta este scumpă și nu te poți atinge de ea, fiind bucăți destul de mari, pentru restaurante care o porționează ulterior. Le găsiți prin hipermarket-uri și două-trei fripturi costă cam 80-100 lei, împachetate și vidate. Am petrecut chiar câteva ore urmărind tutoriale pe YouTube despre cum se pregătesc (de exemplu sarea se pune la final peste carne, ca să nu absoarbă din sângele mușchiului în timpul coacerii), am o petardă de termomentru de carne etc. Iese bună și acasă.

Culmea, tocmai la #bizsmscamp am asistat la o demonstrație făcută de hipermarket-ul Cora, unde un măcelar francez, Denis Philippot, lucrează de aproape doi ani pentru a aduce pe piață o gamă nouă, numită Tentații Cora, în care se găseșțe vită românească, deci ieftină, tăiată așa cum trebuie pentru o friptură bună și maturată o perioadă suficientă de timp. Maturarea, adică atârnarea cărnii în condiții speciale, o frăgezește special (și în restaurante adaugă vreo 30% la preț peste carnea nematurată).

Din ce-am vorbit cu dânsul, se pare că a avut ceva de luptă cu măcelarii români (acum imaginați-vă cum arată o luptă între măcelari!) pentru a le explica de ce anumiți mușchi trebuie tăiați în anumite feluri, de ce se elimină toate acele pielițe și tendoane, cum se aleg bucățile potrivite șamd. L-am văzut demonstrând cum trebuie pregătită carnea și puteți vedea mai jos un mic clip pe această temă.

Am și gustat-o. Făcută pe grătar, pe loc, a ieșit excelentă. Nu aș fi crezut că este românească dacă nu vedeam cu ochii mei cum o prepară întâi, iar bucățile mai groase chiar au ieșit medium și moi de le rupeai foarte ușor cu dinții. Weekendul viitor sunt la Cora! Cică ar fi în jur de 45 lei kilogramul, vă confirm mai târziu, asta în condițiile în care cea mai ieftină vită de import eu am găsit-o în Carrefour, argentiniană la 86 lei/kg, dar neambalate bucățile individual în vid și cred că nematurate.

Îmi cer scuze, era ora mesei?

    18 comentarii

  1. marfa! vreau si eu ,in 2-3 ani termina un Cora si in Brasov;pe la altii nu se gaseste?

      (Citează)

    • @io: la alții nu găsești românească tăiată bine și frăgezită. Mega Image are ceva, dar mi s-a părut tare carnea.

      În rest, vită străină. Carrefour are argentiniană, probabil nematurată, tranșată de ei, pe la 86 lei/kg. Metro are în camerele frigorifice vită din Polonia, Irlanda, Franța și Argentina, dar dai 100 de lei pe 2-3 bucăți. De restul nu știu, posibil să aibă și ei.

        (Citează)

  2. Tocmai ce mancam un Subway friptura vita :))

      (Citează)

  3. Ma gandeam ca poate ne povestesti cum o prepari corect :)

      (Citează)

    • @darkstone: am și un film făcut, dar era lumina proastă și nu l-am pus. Dar mă gândesc și îl pun. De exemplu poza din articol este de la vită irlandeză făcută de mine.

        (Citează)

  4. mama ce jmecher e tipu

      (Citează)

    • Da, am un clip de 18 minute în care tot tranșează carne în diverse moduri. La un moment dat ia o bucată de șorici, lunga și îngustă, și din câteva tăieturi o face sa arate ca o lalea.

        (Citează)

  5. Ai mancat deja vita de la Cora, ba!

      (Citează)

  6. Aparent, cand ai o varsta, mai uiti…

      (Citează)

  7. La Cora au cea mai bună carne de vițel, foarte moale și gustoasă, departe de carnea pe care o găsești în celelalte hypermarketuri. (Vorbesc de carne „obișnuită”, nu de specialități.)

      (Citează)

  8. Eu unul am zero incredere in etichetele din comert, mai ales ca noi suntem un fel de no man’s land.
    http://www.agrointel.ro/11329/un-alt-mega-scandal-englezii-trimit-pe-continent-carne-de-la-vite-bolnave-de-tuberculoza/

      (Citează)

  9. Dupa ce ti-am citit articolul am dat o fuga la Cora ca sa iau doua portii de vita. Foarte incantat am fost de modul in care este transata carnea si mi-am zis ca, iata, ar fi vremea sa avem si alternative rezonabile la carnea din import destul de scumpa. Insa, se pare ca francezul a predat doar cursul de transare, nu si pe ala despre maturare pentru ca ambele pachete cumparate de mine astazi aveau carnea stricata. Posibil sa fi fost o intamplare, insa cand lansezi un produs, nu risti sa ti se intample.

      (Citează)

    • Mirosea ciudat?

      Nu de alta, dar cică aia maturată poate fi păstrată destul de mult în simplu frigider. Când zicea că este împachetată în cutia ei?

        (Citează)

  10. Dan: Una dintre recomandarile care le ”scapa” consumatorilor , este acela ca produsele ambalate in vid nu se consuma sau nu se prepara imediat dupa desfacerea pachetului ci la minim 30 pana la 60 de minute dupa desfacerea acestuia .Microorganismele anaerobe aflate in carne , si care s-au dezvoltat in continuare in lipsa oxigenului, mor odata cu intrarea in contact cu oxigenul din atmosfera. Acest lucru duce la un miros oarecum apasator ,greu , fapt care unor consumatori le poate induce ideea de ”stricat” . Cea de a doua reactie gresita este aceea de a spala carnea , fapt care duce dupa parerea mea la ”spalarea gustului” .
    Dupa cum spuneam , carnea desfacuta din pachetul vidat si lasata sa se oxigeneze pana intr-o ora.
    http://iliedanciu.blogspot.ro/2011/07/ce-mai-cumparam-azi.html

      (Citează)

    • @io: eu am spălat-o mereu, deși știu că nu-i recomandat din diverse motive, inclusiv pentru că-i storci un pic sângele din ea. Dar mi se pare mai sigur.

      Asta cu lăsatul 30 de minute mai are și alte roluri, de exemplu să ajungă treptat la temperatura camerei pentru ca sângele și eventualele mici cristale de apă să își revină încetișor.

      Un alt truc este să nu pui sare pe carne înainte de a o prăji. Piper, condimente, sunt ok, sare nu, pentru că absoarbe din sângele vitei.

      De asemenea, puțini știu că odată luată de pe foc carnea încă se mai prăjește câteva minute (se propagă căldură în continuare spre interiorul ei), așa că trebuie să o iei cu vreo 2 minute înainte de a ajunge la cât de “în sânge” vrei tu. Dar asta e chestie de finețe, trebuie să-ți cunoști bine aragazul și carnea.

        (Citează)

  11. Stiu de la un prieten francez, fiu de macelar, ca nu trebuie sa speli carnea inainte de a o pune pe gratar, chestie de gust care se pierde. M-am frantuzit si eu :)

    In alta ordine de idei, imi pare bine ca apare carnea taiata frantuzeste si la noi, pentru cand ma voi intoarce in tara :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus