un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Starea 4G-ului în România, aprilie 2013

4 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

viteza_4g_orange_predealÎnceputul lunii a venit cu anunțul că Orange România lansează servicii 4G și pentru telefoane mobile, până acum această rețea fiind disponibilă doar pentru modemuri și tablete, adică nu și voce.

În portofoliul Orange sunt disponibile LG Optimus G, Sony Xperia Z, Nokia Lumea 920 și în curând HTC One și Samsung Galaxy S 4, care sunt compatibile 4G. Am și eu acum un Optimus G cu cartelă 4G în el și vă voi spune cum se simte un telefon cu acces la această rețea rapidă. Pentru articole despre rețeaua 4G citiți testul meu din București, din Predeal și ce altceva contează în afară de banda mult mai mare.

Clienții au acces la serviciul 4G pe telefoanele mobile compatibile împreună cu abonamentele Panteră 39 și Panteră 49. Alături de resursele pentru accesarea internetului prin telefon incluse în aceste abonamente, clienții beneficiază și de prețuri atractive la cumpărarea telefonului. De exemplu, împreună cu abonamentul Panteră 39, prețurile telefoanelor sunt următoarele: Sony Xperia Z – 259 de euro (TVA inclus), LG Optimus G – 189 de euro (TVA inclus) și Nokia Lumia 920 – 249 de euro (TVA inclus).

Detalii despre ce-i inclus în abonamente găsiți pe orange.ro/4G.

Contactați de reprezentanții nwradu blog, reprezentanții Vodafone au declarat “De cateva saptamani, serviciile 4G pe smartphone de la Vodafone pot fi achizitionate in magazinele in care este disponibila si testarea 4G, din orasele Brasov, Bacau, Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Galati, Craiova si Arad. Din cauza stocului limitat de terminale, serviciile 4G nu sunt inca disponibile in Bucuresti, dar vor putea fi achizitionate in curand”

Probabil că Vodafone are în ofertă modele precum HTC One SV, Nokia Lumia 920 și în viitor HTC One și SGS 4. Un test cu rețeaua 4G în Brașov puteți citi aici, iar alte detalii găsiți pe vodafone.ro/4G.

Cosmote dezvoltă în continuare rețeaua 4G și n-au mai anunțat noutăți de la ultima întrevedere.

    8 comentarii

  1. iPhone 5 nu o sa functioneze cu 4G-ul din România?

      (Citează)

    • Ba da, va funcționa foarte bine, dar întâi sunt două chestiuni de rezolvat și nu știu în ce stadiu sunt operatorii cu ele:
      – trebuie să vină Apple să testeze rețelele și să spună că sunt bune pentru nivelul lor de calitate.
      – trebuie ca Apple să dea un update software care să activeze 4G.

      Știu ca la Orange iPad-ul deja merge pe 4G.

        (Citează)

  2. Eu am iPhone 5 și nu pot să testez 4G-ul. Uite un motiv să renunț la iPhone și să îmi iau altceva! Ce zici, Radu, ar merita să trec pe Android sau Windows Phone? Ce telefon de maxim 4-4,3 inci îmi recomanzi?

      (Citează)

    • @Roxana: va merge și pe 4G în curând, după ce-și dă și Apple aprobarea. De asemenea, vei avea nevoie de un nou SIM, deoarece cartela SIM are în ea informații despre toate rețelele din lume și cum să se autentifice în ele. Întrucât rețelele 4G sunt noi, probabil cartela ta nu știe de ele. Dar mai durează până atunci.

      În opinia mea, 4G-ul va începe să conteze după aprilie 2014, când se dă drumul în toată țara și pe o bandă mai mare. Până atunci, l-as recomanda doar celor care chiar au nevoie de el, altfel 3G-ul e suficient pentru majoritatea aplicațiilor.

        (Citează)

  3. Culmea, 4G / LTE e no 1 in trending topics la noi in facultate si pana acum n-am apucat sa-l testez/testam. Pe nimic.

      (Citează)

  4. Nu stiu dar eu personal sunt dezamagit ca nui disponibil 4G pentru public larg pentru orce abo/prepay
    Momentan pare 4G ca un serviciu EXTRA Premium

      (Citează)

  5. @Radu, facultatea pe care ai terminat-o tu :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus