un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

83 Mbps pe Cosmote 4G

19 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

cosmote_4g_1Am fost ieri la prezentarea rețelei 4G Cosmote România. Informațiile principale sunt următoarele:

  1. În aprilie 2013 Cosmote lansează comercial servicii 4G în câteva orașe din țară, inclusiv București. Momentan rețeaua este de 75 Mbps, deși din ce-am văzut azi în teste în Băneasa poate ajunge și la 150 Mbps. Până atunci (și după, aș adăuga comunicatului), puteți testa rețeaua 4G pe tabletele și laptopurile puse la dispoziție în magazinul Cosmote din mall-ul Băneasa.
  2. Lansarea la întreg nivelul național este în aprilie 2014, la fel ca și în cazul celorlalți operatori. Atunci eliberează MApN spectrul, atunci le permite ANCOM tuturor să activeze rețele pe frecvența 2600 MHz.
  3. Acoperirea 3G Cosmote pe 21,6 Mbps este la nivelul a 147 de orașe și 73% din populație. La finalul acestui trimestru, 74 de orașe vor avea acoperire de nivel 43,2 Mbps și 47% din populație.

Eu am întrebat care sunt, mai exact, orașele în care se vor lansa servicii 4G, pe lângă București. CEO-ul companiei, Stefanos Theocharopoulos (cu astfel de nume, la greci Twitter ar trebui să permită mesaje de maxim 200 de caractere, nu 140), mi-a răspuns că ei nu sunt “in the city game”. Strategia este să abordeze acoperirea în functie de cererea din fiecare zonă, de încărcarea rețelei și alți parametri și nu mi-au putut spune încă nici un oraș.

Răspunsul nu m-a mulțumit. Nu mi se pare verosimil să nu poți numi măcar 3 orașe cu nici două luni înainte de vânzarea serviciilor, că doar nu instalezi cu o zi înainte echipamentele necesare. Sau poate că da. Mai degrabă aș spune că explicații posibile sunt următoarele: nu au încă toate aprobările ANCOM și preferă să nu anunțe o listă de orașe ce s-ar putea modifica ulterior prin eliminarea unora; mai e timp suficient pentru a instala fizic echipamente și încă fac calcule și măsurători; vor să intre pe alte orașe decât Vodafone și Orange (sau măcar cât mai puține puncte comune).

La prezentare a fost prezent și ministrul Comunicațiilor, dl Dan Nica. Vine vremea întrebărilor, se ridică un jurnalist și fix prima întrebare a zilei a fost pentru ministru, ce va face cu Poșta Română pentru că ceva se întâmplă și nu știu ce altă criză e în altă parte. Profesioniști, nu glumă. Cei de la PR-ul Cosmote au fost drăguți și au rugat audiența să adreseze întrebări pe subiectul zilei; eu i-aș fi spus “stai jos, ești praf” și nu l-aș mai fi chemat în viitor.

Am văzut și demonstrații tehnologice. Un streaming TV de pe Dolce, făcut pe o tabletă Samsung cu Android și conexiune 4G, apoi afară ceva teste de viteză cu rezultate foarte bune: 73 Mbps pe laptop, 83 Mbps pe tabletă, care e cea mai mare valoare văzută de mine până acum.

Am pus comunicatul pe SkyDrive. Puteți să vă luptați și cu site-ul cosmote.ro pentru detalii.

    4 comentarii

  1. Zi-mi, te rog, cine era jurnalistul :))

      (Citează)

  2. Eu n-as avea incredere in ei.

      (Citează)

  3. Vor fi abonamente speciale pentru 4G sau cei care au deja abonamente de date se pot conecta și prin 4G?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus