un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Codul luminilor de semnalizare la avioane

25 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

bombardierAți citit “Toate pânzele sus” în copilărie? Eu de acolo, de când Gherasim îl învăța pe ăla mic (Mihu?) cum e cu navigația, am reținut că în partea dreaptă a vapoarelor se pune o lumină verde, în cea stângă una roșie, iar sus pe catarg o lumină albă. În felul acesta, în noapte poți ști unde este o corabie, încotro se deplasează și cu ce laterală este orientată spre tine.

Situația s-a păstrat și la avioane, așa că dacă vă uitați noaptea pe cer la avioanele ce zboară mai jos puteți vedea o lumină verde pe aripa dreaptă și una roșie în partea opusă. Iar recent am aflat că luminile albe de poziție de pe avion clipesc după un cod anume: cele de pe Airbus-uri clipesc de două ori în succesiune rapidă, cele de pe Boeing doar o dată. Așa au vrut ei.

Sigur, nu știu cum clipesc luminile de pe Embraer, Fokker, Bombardier, McDonell-Douglas și restul avioanelor ce trec pe deasupra noastră, dar măcar e un început pentru a le recunoaște.

Altfel, puteți urmări avioanele pe flightradar24.com și puteți asculta comunicațiile lor cu turnul de la Otopeni prin instrucțiunile de aici. Pentru o distracție și mai mare, mergeți pe DN1, parcați în zona pistei și urmăriți cu un laptop și cu ochii voștri cum aterizează și decolează.

  2 comentarii

 1. Versiunea PRO de la flightradar merita toti banii: tot felul de filtre si, mai ales, fara bannere. Eventual luat si add-on-ul (sau cum i-o zile) care iti figureaza pe ecran schita avioanelor dupa modelul si constructia lor: fuzelaj, numar de motoare. :)

    (Citează)

 2. Am invatat codul luminilor pe sistemul…lumina rosie pe aripa stanga cum este inima la om :). Si confirm tot ce spune miluch, dar depinde cine este pasionat de domeniu :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus