un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Softshell? Polar? Geacă?

25 Mar 2013  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

softshellO întrebare pentru cei mai sportivi decât mine. Caut o jachetă călduroasă, dar nu geacă, adică nu ceva prea gros și greu, ci ceva sport, ușor, care să stea lipit de corp. Vreau să mă protejeze la vânt și temperaturi scăzute (0 grade și mai sus), dar pe dedesubt să am doar un tricou, de exemplu, sau poate un pulover subțire, ca atunci când ai de mers cu bicicleta sau lucrezi ceva pe afară și nu vrei să te incomodeze hainele prea masive.

Gluga ar fi necesară pentru protecția la vânt, probabil la fel și elastice jos și la mâneci și la glugă. Nu țin să fie impermeabilă, pentru ploaie am pelerină.

M-am uitat în Decathlon după câteva modele și l-am văzut pe acesta la 300 de lei. Era cam ce îmi doream eu, stătea strâns pe corp, elastice fix unde am zis, material mai dur (parcă era cauciuc), dar nu știu dacă ține sau nu de cald. Mă mai uit și pe SportsDirect.com, unde au des reduceri masive, dar nu știu după ce să mă uit. Cum se numesc aceste haine pe care le caut eu? Care-i diferența între polar, windbreaker, softshell și altele? Dacă aveți ceva asemănător, de unde ați luat și cum se comportă?

    25 comentarii

  1. Laibăr?

      (Citează)

  2. Softshell-urile in general nu prea tin de cald. Sunt rezistente la vant si apa dar nu retin foarte bine caldura. Sunt pentru efort. Daca te misti incontinuu o sa iti fie bine.

    Polarele sunt invers – stai si iti e caldut si bine. Problema e ca nu prea rezista prea bine la vant si apa.

      (Citează)

  3. se găsesc la decathlon din astea.

      (Citează)

  4. La ce vreme e afara acum, poti sa te duci la Decathlon si sa ii rogi frumos sa iesi cu haina aia afara sa vezi cat tine de cald :)

      (Citează)

  5. polarul – il porti peste un tricou de microfibra sau direct pe piele, nu tine la vant, te incingi in el, dar are proprietatea de a scoate aburul de transpiratie afara, e un material care se usuca pe tine fara sa il simti ud (exceptand cazurile in care porti bumbac pe dedesubt si/sau pelerina de plastic sau orice geaca fara respiratie pe deasupra)
    winstoper/softshell- face ce face si polarul, dar nu iti intra vantul prin el, poate tine si la ploaie, dar subtire, nu te baza pe asta cand toarna afara
    orice echipament tehnic tine de cald atata timp cat faci miscare!

    e o mare tampenie sa porti bumbac (tricou) pe sub polar, windstoper, softshell! vaporii de transpiratie condenseaza pe bumbac si stai cu el ud.
    daca vrei softshell cel mai bine il porti cu un tricou de microfibra sau polar pe dedesubt.
    softshell ala de la decathlon il poti purta cu tricou pana pe la vreo 10-15 grade, sub temperatura asta si fara miscare o sa iti fie frig. daca faci miscare, cu un tricou tehnic pe dedesubt, cred ca e bine pana in jur de 0 grade.

    rezumand, hainele astea functioneaza, dar iti trebuie sistemul de la un cap la altul, tricou microfibra-polar-softshell- geaca goretex (sau ceva cu respiratie ca sa nu condenseze aburul de transpir pe ea)

      (Citează)

  6. nu poți să le rezolvi chiar toate nevoile cu o singură geacă dar probabil că cea mai aproape de nevoile tale ar fi o geacă din Goretex cu glugă. se găsesc la magazinele de echipament de munte (Himalaya, Ascent etc.) și sunt mai scumpuțe de 300 lei. gecile de genul ăsta îți rezolva problema vântului, ploii și izolează extrem de bine însă nu te vor încălzi doar cu un tricou. pentru asta poți folosi un polar subțire sub geacă (așa le folosesc eu). partea bună e că gecile astea au o durată de viață foarte lungă și le poți folosi cu încredere și pe munte în condiții extreme și în oraș.

    și softshell-urile sunt foarte bune și ai ocazia să găsești unele chiar călduroase, lipite de corp. și astea țin de vânt și ploaie însă nu sunt multe cu glugă.

      (Citează)

  7. Polarul e de fapt un material, vine de la polartec, cei care au conceput materialul respectiv si au inregistrat si numele. La noi se foloseste termenul de polar pentru bluzele termice (izolatoare).

    Softshell-ul, sau fleece, este o jacheta care tine cald, fara a izola de intemperii (ploaie, vant etc.) Poate sa fie cu material polartec sau imitatii etc.

    Hard-shell-ul este cumva opus softshell-ului, in sensul ca principala utilizare e sa izoleze de apa si vant. Acestea se masoara prin gradul de impermeabilitate si cel de respirabilitate.

    Ideea e ca nu prea gasesti o geaca buna care sa le faca pe ambele perfect, respectiv sa tina si de cald si sa te si fereasca de vant si ploaie.

    De obicei pornesti de la un hard-shell si apoi pe dedesubt vii cu alte straturi in functie de sezon si ce ai de gand sa faci. Daca te plimbi prin oras iti trebuie ceva, daca urci pe munte altceva, daca alergi sau schiezi (efort) altceva si tot asa. Nu merge sa-ti iei o geaca all in one, cel putin sigur nu la 300 de lei.

      (Citează)

    • Ca să reformulez, trebuie să țină de cald atunci când bate vântul :P

      @Vali: știu, am fost, au ceva mișto la 300 de lei, dar nu șțiu dacă ține și de cald cum trebuie (cea din poză și link). E greu de testat în magazin.

        (Citează)

  8. Eu am văzut prin magazine sub tot felul de denumiri, dar, cel mai întâlnit termen a fost Softshell.
    Dacă te ajută la ceva, eu mi-am luat prin noiembrie, când am prins niște zile foarte fruguroase în Madrid, un Softshell Lafuma Stelvio de la El Corte Ingles, undeva la 90€, dar trebuie să fie și în Ro.
    Ce vroiam să spun e că ține foarte bine de cald iar amterialul e destul de dur (precum cel întâlnit la echipamentele de motocicliști). E ca un termos vestimentar.
    @Vali, ai zis și tu ceva… din articol.

      (Citează)

  9. Iti recomand o giacă cu blaniță.

      (Citează)

  10. Sortimentele de care zici tu sunt pentru cei care au activitate cand stau in frig. Alearga, merg pe bicla, schiaza, orice. Pentru ”stat” pur si simplu iti trebuie o geaca groasa.

      (Citează)

  11. GoreTex necesita o spalare mai pretentioasa. Nu uita sa iei in calcul si aspectul asta daca alegi o geaca din material mai special. Altfel, dupa prima spalare va fi o geaca obisnuita sau chiar mai nefolositoare decat una obisnuita.

      (Citează)

  12. GoreTex-ul nu necesita nici o spalare pretentioasa, e o prostie pe care nu stiu cine dracu a scos-o. Uite-te pe eticheta.

    Ce vrei tu nu se poate fara layere, tre sa ai un tricou sintetic, o bluza de polar sau ceva care sa tina cald si un softshell sau windstopper pe deasupra.

      (Citează)

  13. Softshell-ul protejeaza la vant, dar in general nu are gluga. Unele au un material gen polar pe dedesubt si tin mai bine de cald (am vazut pe la Decathlon). Cealalta varianta este polar + geaca impermeabila (geaca e subtire si tine foarte bine si la vant). Polarul tine de cald, dar trece vantul prin el si senzatia e cam neplacuta.

      (Citează)

  14. Daca vrei ceva calitativ si ok incearca la Himalaya la universitate(in spatele Kulturhaus) … dar sumele pentru ca iei o jacheta polar sunt la preturi prohibitive (~900 – 1500 ron) ca se pare ca e inca full sezon . Eu am un semipolar de doar 600g de la C&A , 12000 coloana de apa , dar nu are captuseala de incalzire si la temperaturi sub 0 simt ca e rece afara ;

      (Citează)

    • Ok, deci înțeleg că e important și ce tricou ai pentru a asigura respirația pielii și a împiedica transpirația.

      Ar trebui să vedeți haina din imagine, de la Decathlon. E un material dur, dar strâns pe corp care mie mi se pare că ține și la vânt și la frig. Speram mai degraba să-mi poată confirma cineva asta și eventual să-mi spună alternative mai ieftine, pentru ca 300 de lei mi se pare cam mult. Nu caut o geacă groasă pentru că nu vreau haine masive, deja am din acelea. E greu sa ieși cu bicicleta sau să stai la un grătar sau să schimbi un bec la mașină cu ditamai geaca pe tine.

        (Citează)

  15. Hainele sportive sunt pentru sport. Indiferent de materialul folosit trebuie sa mergi pe ideea de layere/straturi. @Misu si @AdrianG au punctat foarte bine problema.
    Atentie insa, in magazine de duzina sunt si etichetate prost unele din ele. Cea mai buna sugestie e sa te duci intr-un magazin gen Himalaya, in spate la Cocor, sa il tragi pe nenea de acolo de limba sa iti spune despre ele, chiar daca unele trec de 2000 de lei si sa pleci cu ideea ca te mai decizi. Acolo poti sa pipai si materialele de calitate si sa iti faci o idee.
    Pentru bicicleta e recomandat un hard-shell (denumire aproximativa) si un tricou sintetic, sau o bliza cu maneca lunga tot sintetica. Fiindca esti activ astea vor lasa corpul sa respire, elimina transpiratia si nu iti este frig.
    Pentru stat pe loc e bine sa ai si un polar in rucsac, mai grosut, pe care sa il iei pe tine dupa efort.
    ca sa tina de cald cand bate vantul exista tratamentele pentru softshell de impermeabilizare, nu acelea de tip spray, ci solutii, 2 flacoane de obicei pe care le folosesti la spalarea gecii exterioare si atat. Atunci devine impermeabila si rezistenta la vant, cand bate vantul practic te vei incalzi.
    Gore-Tex, Windstopper si alte nebunii sunt denumiri specifice ale materialului.
    Sper ca nu te-am obosit cu atatea detalii. :)

      (Citează)

  16. Pentru ca nu ma lasa sa editez, in momentele in care stai pe loc ai nevoie de o geaca cu captuseala, nu e alta solutie pentru frig.

      (Citează)

  17. Radu, eu am un windstopper Quechua de genul ala si e ok, dar nu tine in nici un caz la 0 grade cu un tricou pe dedesubt. La sub 10 ingheata sufletul in tine daca nu faci efort.

      (Citează)

  18. Nu mai repet ce au zis altii mai sus, doar adaug inca o varianta pentru frig: o geaca umpluta cu puf, ceva de genul asta:
    http://www.sportvirus.ro/produse/imbracaminte/geci-veste/millet-expert-down-geaca-pentru-expeditii-si-alpinism-de-iarna.html
    Puful este foarte calduros si foarte comprimabil, de obicei o geaca de genul ala vine cu un sac de compresie in care tii geaca stransa si are dimensiuni destul de mici.
    Atentie totusi la ploaie, o geaca de genul asta nu are o rezistenta foarte mare la apa si daca se uda rau se usuca mai greu.
    Atentie si la spalare, o geaca de genul asta se duce la curatatorie unde se foloseste un program special.

      (Citează)

  19. Florine , omul vrea Polar Fleecce adica geaca subtire de calitate si impermeabilitate foarte mare ! Usoara , subtirica , si cat mai ieftina . Am acoperit toate detaliile care trebuie sa le aiba … totusi preturile eu zic ca sunt mai sus pentru ceea ce-ti doresti . Cea din Decathlon e foaie de vant , asa-mi pare din poze (adica are impermeabilitate)

      (Citează)

  20. @Liviu: cred ca nu stie exact ce cauta (se contrazice in subiect si descriere) dar a explicat cam ce trebuie sa faca.

    Titlu:
    “Softshell? Polar? Geacă?”

    Descriere:
    “Caut o jachetă călduroasă, dar nu geacă (??), adică nu ceva prea gros și greu, ci ceva sport, ușor, care să stea lipit de corp. Vreau să mă protejeze la vânt și temperaturi scăzute (0 grade și mai sus), dar pe dedesubt să am doar un tricou, de exemplu, sau poate un pulover subțire, ca atunci când ai de mers cu bicicleta sau lucrezi ceva pe afară și nu vrei să te incomodeze hainele prea masive.
    Gluga ar fi necesară pentru protecția la vânt, probabil la fel și elastice jos și la mâneci și la glugă. Nu țin să fie impermeabilă, pentru ploaie am pelerină.”

    —-

    Eu am prieteni care folosesc din toamna pana in primavara geci ca aia din link sau altele asemanatoare de la Mammut/Northface, zi de zi, cu ceva subtire pe sub.
    Exista si variante mai subtiri umplute tot cu puf.
    Un polar e calduros dar nu rezista la vant, ceva cu membrana de ploaie/vant e un pic mai rigid si nu e la fel de calduros.
    O alta varianta e o vesta umpluta cu puf:
    http://www.abitaresports.ro/thenorthface/barbati/vesta/vesta-the-north-face-m-crimptastic/
    Eu am ceva de genul asta si sunt foarte multumit, cand nu o port o strang intr-o husa si ocupa foarte putin spatiu, plus ca e si foarte usoara.

      (Citează)

  21. Pentru bicicleta nu-ti trebuie nici geaca de puf , nici geaca groasa …..ci doar o bluza de corp din lana merinos are doar 150g si un softshel cu gluga asta pentru perioada mai rece….
    Bluza de corp din lana merino este incredibila caci tine cald cam cat 2-3 pluvore la un loc si nu transpiri niciodata in ea, nu miroase, iar vara tine racoare oracat de cald e afara, iar softshelu te protejeaza de vant si ploaie.
    Totusi la ploi torentiale si de durata se umezeste si geaca softshel ,,,,eu deobicei cand plec la munte imi iau o geaca hardshel dar nu-ti recomand caci o geaca mai buna sare de 1000 roni,,, pentru bici mai sunt gecile de ploaie si vant foarte usoare si relativ ieftine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus