►► Black Friday: eMAG・Otter・MABO・Flip・Finestore・Best Value・Fashion Days・PC Garage・Dyson・AVstore・evoMAG・Libris・F64・Photosetup・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・Digi・Sevensins ◄◄
Nu cred că exagerez când spun că Samsung Galaxy Nexus este cel mai aşteptat smartphone cu Android al sfârşitului de an. Nu doar că este un model foarte performant, de top, dar este şi primul smartphone care vine cu Android 4.0, cea mai nouă versiune a acestui sistem de operare, într-un moment când alte telefoane probabil că vor oferi update-uri la această versiune abia peste câteva luni de zile.
Sunt unul dintre primii din România care au primit acest telefon. Al meu a sosit de la Vodafone România, cărora le mulţumesc pe această cale şi unde eu presimt, în lipsa unui anunţ oficial, că Galaxy Nexus va fi disponibil după 15-18 noiembrie.
Cum este însă Galaxy Nexus? E prea mare, cu acel ecran de 4.65 inci (11,8 cm) diagonală? Stă bine în mână? Merită Android 4.0 upgrade-ul? Asta am urmărit să transmit prin review-ul de mai jos, plus prin clipul video şi galeria imensă de fotografii şi screenshot-uri din telefon.
Specificaţii: ecran Super AMOLED de 4.65 inci diagonală, rezoluţie 1280 x 720 pixeli; cameră foto de 5 megapixeli cu LED flash şi filmare la 1080p cu 24fps, cameră frontală de 1,3 megapixeli; Android 4.0.1; HSDPA 21 Mbps, DLNA, NFC, Wifi N, Bluetooth 3.0, GPS, radio; procesor dual-core 1.2 Ghz în chipset Texas Instruments; 16 GB stocare internă, fără slot suplimentar de card, 1 GB de memorie RAM; baterie de 1700 mAh, conector micro-USB pentru încărcare şi transfer de date; dimensiune 13,5 x 7 cm, grosime 9 milimetri, greutate 135 grame.
Preţul lui Galaxy Nexus? Încă nu ştiu, să vedem ce anunţă Vodafone. Pe cutia care mi-a sosit la teste scria un misterios 500 euro, suficient cât să creadă curierul şi colegii că iau șpagă, dar acesta este probabil preţul fără abonament.
Imagini cu telefonul, fotografii făcute cu acesta şi zeci de screenshot-uri din Android 4.0 găsiţi în albumul de pe SkyDrive, iar clipurile video sunt mai jos, în review.
CONSTRUCŢIE ŞI ASPECT
Este un Galaxy tipic. Dacă aţi văzut Nexus S sau Galaxy S II, ştiţi la ce să vă aşteptaţi şi aici.
Telefonul e bine închegat, negru, sobru. Ecranul domină partea frontală, iar spatele este texturat într-un model specific clasei Galaxy. În partea de jos, pe spate, telefonul are grosimea maximă, acea “bărbie” cu care Samsung m-a obişnuit deja şi care îl face uşor de scos din buzunar.
Tot specific clasei Galaxy este şi plasticul, iar Galaxy Nexus nu face excepţie. Carcasa nu este una metalică. Spatele este un mare capac, mare cât toată suprafaţa sa, capac făcut dintr-un plastic foarte subţire.
În principiu nu este cea mai bună soluţie, dar din experienţa celorlalte modele ştiu că “merge şi aşa” şi n-am auzit posesori de Galaxy S II să se plângă de eventuale probleme. Probabil că această soluţie este şi o metodă de a ţine costurile sub control, altfel preţul terminalului ar urca mai sus, tot mai sus…
Revenind la partea frontală, butoanele cu care controlezi OS-ul Android nu mai sunt nici fizice, nici capacitive, ci fac parte din ecran, fiind afişate odată cu acesta, rotindu-se odată cu acesta şi stingându-se când şi telefonul este stins.
Acest lucru ține cumva dimensiunea telefonului sub control. 4.65 inci mi se părea imens atunci când am auzit de el, dar cum ecranul include şi butoanele menționate, acesta nu mai pare atât de mare.
Stă bine în mână şi pentru mine este uşor de utilizat. Comparat cu Deşire Z-ul meu vechi, cu ecran de 3.7 inci, Galaxy Nexus este mai lung cu doar un centimetru şi mai lat cu doar câţiva milimetri. Spre surprinderea mea, chiar nu mi s-a părut mare în sensul negativ al acestui termen, atunci când îl aplicăm telefoanelor.
Nu doar că stă bine în mâna mea, dar este şi foarte subţire (9 mm) şi incredibil de uşor. Când îl vezi, aşa mare cum este el, nu-ţi vine să crezi că are doar 135 grame, cât un telefon obişnuit, şi că nu se simte deloc greu în mână sau în buzunar. Este lejer de purtat şi lejer de mânuit, un avantaj al plasticului din care este construit. Grosimea de 8.9 milimetri este cât a unui iPhone 4.
Tot caracteristică gamei Galaxy este şi poziţia butoanelor pe acest telefon. Cel de Power este pe laterală dreaptă, cel de volum pe stânga, acestea fiind singurele butoane fizice ale telefonului.
Pe muchia de jos se găsesc jack-ul audio şi conectorul microUSB. În partea de sus nu găsim nimic, decât camera frontală aşezată deasupra ecranului, lângă difuzor.
Spatele este, aşa cum vă spuneam, texturat într-un model de romburi. Cuprinde siglele Samsung şi Google, iar în partea de sus este modulul foto, cu camera de 5 megapixeli şi LED-ul flash sub ea. În partea inferioară a spatelui telefonul este un pic mai gros (acea “bărbie”, cum îi zic eu) şi tot aici se găseşte şi speaker-ul telefonului.
HARDWARE
Ecranul este un Super AMOLED, unul dintre cele mai bune de pe piaţă. Rezoluţia lui este deja cea HD Ready, 1280 x 720 pixeli, ceea ce înseamnă o densitate de pixeli de 316 pixeli pe inch, cât a lui iPhone 4 şi a display-ului său magic.
Sunt un pic nemulţumit de senzorul care reglează automat luminozitatea ecranului deoarece mi se pare că-l ţine mai întunecat decât ar fi cazul. Culorile vii ies în evidență imediat dacă dai tu un pic mai sus brightness-ul.
Procesorul este unul dual-core pe soluţie Cortex A9 şi rulează la 1,2 GHz. Îmi este greu să-l compar cu alte telefoane (şi LG Optimus 2X mi se pare că rulează tot la 1,2 GHz) pentru că Galaxy Nexus rulează Android 4.0 şi comparaţia ar trebui făcută cu alte telefoane cu acelaşi sistem şi eventual aceeaşi rezoluţie a ecranului.
Oricum, se mişcă excelent. Totul se învârte rapid, aplicaţiile se deschid imediat, nu am avut întârzieri pe nicăieri, iar Android 4.0 este abia la început. După încă nişte optimizări suplimentare probabil că totul va deveni şi mai performant.
Nu am simţit nevoie de memorie suplimentară. RAM liber a fost întotdeauna suficient, iar stocarea inclusă de 16 GB mi se pare suficientă. Sunt un pic uimit că într-o asemenea carcasă gigantică n-au găsit şi loc pentru un slot de card microSD, dar cine ştie ce-a gândit Samsung.
Bateria de 1700 mAh este surprinzător de capabilă. Ţine telefonul pornit doar o zi la început, atunci când iei telefonul şi-l butonezi non-stop, dar cred că se pot scoate 2 zile din ea. Nu uitaţi că vorbim de un ecran de 4.65 inci, care este principalul consumator al bateriei, şi de un sistem de operare Android 4.0 mai complex decât seria 2.x.
Ca o observaţie totuşi, am acasă şi un Galaxy Note cu ecran de 5.3 inci. Bateria acelui telefonul este de 2500 mAh, dar ca dimensiune este aproape identică, având doar vreo 2 milimetri în plus pe fiecare latură şi aceeaşi grosime. De ce nu este şi pe Galaxy Nexus o baterie de acelaşi tip sau măcar una de 1900-2000 mAh e o întrebare la care nu vom primi răspuns.
Sunetul în apeluri este bun, semnalul este puternic. Telefonul ştie şi DLNA şi NFC, deşi pe acesta vă sfătuiesc să-l dezactivaţi imediat după pornire (e ascuns prin setări), că abia peste vreo doi ani va fi util şi în România.
Mă nemulţumeşte un pic difuzorul extern al telefonului, care nu este foarte puternic. Dacă e gălăgie este destul de greu să auzi notificările sau sunetul de apel, iar ringtone-urile incluse sunt atât de calme şi discrete încât ai zice că de fapt propriul telefon nu vrea să te deranjeze.
CAMERA FOTO/VIDEO
Modulul foto de pe Galaxy Nexus este cel mai bun văzut de mine până acum pe Android. Ştiţi cum se laudă iPhone 4S cu un modul foto care se încarcă rapid şi face fotografii şi mai rapid? Galaxy Nexus este la fel.
N-am cronometrat în cât timp se lansează camera foto, dar durează maxim o secundă. Fotografiile însă se fac instantaneu, imediat ce apeşi butonul de declanşare, şi le poţi face în rafală de vreo 2 poze pe secundă, ca la iPhone 4S. Posibilitatea aceasta este extraordinară!
Calitatea imaginilor este la fel ca pe orice alt telefon, adică aşa şi aşa, dar mai mult nu se poate obţine din senzor atât de mic.
Fotografiile se salvează în format JPEG, cu un nume de forma IMG_dată_oră.jpg, şi au între 1.2 şi 2.7 MB pe fişier, în funcţie de scenă surprinsă. Rezoluţia este de 2592 x 1944 pixeli, format 4:3. Imagini originale găsiți în albumul de pe SkyDrive.
În mod surprinzător, nu există foarte multe opţiuni de configurare a modulului foto. Poţi regla rezoluţia, tipul scenei, balansul de alb, flash-ul on/off/auto, compensarea expunerii şi înregistrarea locaţiei. Nu poţi elimina sunetul de declanşare (dar o poţi face dând manual volumul la minim), nu poţi activa nişte linii ajutătoare, nu ai acces la setări de ISO sau raport de aspect.
Filmarea se face la maxim 1080p şi un clip de test puteţi vedea mai jos, pus de mine pe YouTube aşa cum a ieşit din telefon. Are 37 MB pentru 32 de secunde, este în format .mov şi codec AVC, rezoluţie 1920 x 1080 la 24 fps în medie, aproape 10 Mbps bitrate şi sunet stereo.
Nu ştiu de ce specificaţiile găsite pe net anunţă 1080p la 30 fps, al meu a înregistrat la doar 24 fps. Dacă în altă parte vedeţi scris că e 30 fps, înseamnă că respectivii n-au testat bine telefonul.
Camera frontală este utilizată şi pentru recunoaştere facială ca metoda de deblocare a telefonului, o noutate din Android 4.0. Chiar funcţionează bine acest feature.
ANDROID 4.0 ŞI CE ADUCE NOU
Galaxy Nexus este primul smartphone ce rulează versiunea Android 4.0 “Ice Cream Sandwich”, care este prezentată ca fiind o variantă ce uneşte seria 2.x (de pe telefoane) cu cea 3.x (de pe tablete).
Din experienţa mea de până acum, Android 4.0 este foarte mult 3.x, probabil din seria 2.x nefiind luate decât componentele de telefonie.
Interfaţa este foarte asemănătoare cu cea a tabletelor cu Android 3.0. Au dispărut cele 4 butoane emblematice ale Android-ului, adică Back, Menu, Home şi Search, fiind înlocuite cu Back, Home, Recent Apps, ultimul fiind un fel de alt+tab. Menu lipseşte, apărând din când în când, atunci când este cazul, sub formă a trei puncte verticale, o soluţie mult mai discretă. În majoritatea cazurilor, opţiunea de Menu apare unde au pus-o programatorii softului pe care-l rulezi, nu mereu jos alături de celelalte trei butoane.
Nu prea m-a încântat lipsa butonului Menu deoarece stau să alerg cu privirea pe ecran şi să văd unde sunt acum opţiunile. În unele programe sunt jos, în altele sus, în Gmail şi jos şi sus, fiecare cu meniul său.
Butonul de Recent Apps deschide un fel de meniu vertical în care poţi comuta rapid la una din aplicaţiile utilizate recent, o dovadă că multitasking-ul este implementat tot mai puternic în Android.
Secţiunea Settings a suferit o transformare, fiind acum organizată altfel. Sus sunt afişate opţiunile de activare Wifi şi Bluetooth, apoi sunt restul setărilor, grupate pe Device (sunet, ecran, baterie etc), Personal (conturi, sincronizare, securitate) şi System (data/oră, about etc). E mai uşor de folosit şi petreci mai puţin timp în ea.
Galeria foto este mai bine organizată, poţi sorta fotografiile după album, data capturii, persoane sau locaţie. Când priveşti o imagine ai acces rapid la butoanele de sharing, iar sub imagine vezi thumbnails-urile celorlalte fotografii pentru a muta rapid la alta. Într-un fel, seamănă chiar cu interfaţa din SkyDrive.
Browserul a devenit şi mai bun şi performant. Este mai uşor să faci un tab nou şi să comuţi între tab-uri, există opţiune în meniu de Request Desktop Site, setări avansate, istoric, multe bookmark-uri. Randarea este rapidă şi a decurs fără probleme inclusiv pentru flash şi javascript.
Gmail este un alt soft la care s-a umblat. Acum poţi trece de la un email la altul prin mişcare stânga-dreapta pe ecran, iar butoane de arhivare, ştergere sau etichetare sunt afişate mereu pe ecran, sub mesaj, pentru că loc e suficient.
Există doar 5 ecrane principale şi nu sunt conectate în buclă, dacă ajungi la ultimul şi derulezi în continuare nu-ţi este afişat iarăşi primul. În partea de jos sunt prezente mereu 4 pictograme pe care-ţi poţi pune 4 programe preferate de-ale tale, iar între ele este un buton care deschide toată lista de aplicaţii şi widget-uri. În partea de sus a ecranului stă permanent o casetă de search în Google.
Surprinzător, la o apăsare lungă pe ecran nu-ţi apar decât opţiuni de schimbare a wallpaper-ului. Shortcut-uri şi widget-uri aduci pe ecran intrând în lista completă de Aplicaţii şi Widget-uri şi ţinând apăsat lung pe ceva de acolo.
Sunt un pic nemulţumit, ca şi la tabletele cu Android 3.x, că nu pot înghesui mai multe pictograme pe un ecran. Adică am un telefon cu cea mai mare rezoluţie de până acum, dar pe orizontală încap tot maxim 4 pictograme (Galaxy Note, cel de 5,3 inci dar care rulează Android 2.3.5, suportă 5 pe linie), iar pe verticală tot 4. Pare că e mult spaţiu nefolosit.
Widget-uri sunt de toate felurile în implementarea Samsung de pe Galaxy Nexus. De exemplu shortcut-uri pentru contacte poţi aduce în trei variante, o pictogramă care apelează direct contactul, una care îi trimite direct SMS şi alta care deschide profilul acestuia şi te întreabă ce vrei să faci.
Facebook încă nu merge bine, dar nu din vina telefonului, ci a aplicaţiei Facebook. Aceasta funcţionează o vreme, apoi nu se mai actualizează şi nu mai afişează nimic, mai ales dacă pui şi un widget pe ecran. Mă gândesc că cei de la Facebook o vor actualiza pentru Android 4.0 în câteva zile. Soluția momentană este Clear Cache și Clear Data.
Celelalte aplicaţii mi s-au părut stabile şi gata de utilizare, neavând nicio problemă cu rezoluţia şi sistemul de operare. Chiar şi acolo unde ar fi probleme sunt sigur că se vor rezolva în scurt timp, pe măsură ce dezvoltatorii îşi adaptează softul la Android 4.0.
Singura aplicaţie care mi-a făcut probleme a fost camera foto, pe care am reuşit să o blochez de 2 ori. Mereu s-a întâmplat atunci când făceam ceva de genul comutat de pe video pe foto când imediat am apăsat şi back şi am vrut să schimb şi nişte setări şi am rotit şi telefonul, adică situaţii din acestea rare, dar na… mai e de lucru un pic.
Tastatura virtuală nu m-a impresionat. Poate este doar una făcută de Samsung, nu cea oficială din Android 4.0 (mici şanse, fiind un Nexus are Android-ul chior şi atât, aşa că probabil e chiar tastatura oficială), dar butoanele sunt cam mici. E uşor de folosit, dar am mai greşit taste atunci când pe alte telefoane cu ecrane mai mici nu făceam aceleaşi greşeli. Nu are nici Swype în mod oficial, dar asta se rezolvă neoficial.
Un bug observat și pe Galaxy Nexus și pe Note, deci cred că e vina Samsung: telefonul cere parola de fiecare data când revine din standby, deși eu îl am setat să facă asta doar dacă au trecut mai mult de 5 minute de când n-a fost utilizat.
Ca să închei cu Android 4.0, în versiunea sa oficială este un soft complex, gata de utilizare “out of the box” şi nu am dus lipsa unei interfeţe separate precum cea făcută de HTC pe telefoanele lor. Găsiţi în albumul de pe SkyDrive multe screenshot-uri (apropo, pe Galaxy Nexus se fac screenshot-uri apăsând simultan Power şi Volume Down) din interfaţă.
RECUNOAŞTEREA FACIALĂ
S-a făcut un pic de tam-tam cu faptul că Android 4.0 poate folosi camera frontală pentru a debloca telefonul pentru că-ţi recunoaşte mutra. Mă aşteptam să fie doar o şmecherie de palmares, dar greu de utilizat în practică, însă nu e cazul. Opţiunea este utilă şi uşor de folosit.
La început trebuie să ţii telefonul în faţa chipului tău pentru vreo 5 secunde, timp în care îţi sunt detectate caracteristicile faciale. Odată înrolată fața, ai de ales cum deblochezi telefonul dacă este beznă sau nu te detectează bine, moment în care poţi înrola şi o parolă sau o formă din puncte unite.
În practică, apeşi Power pentru a scoate telefonul din standby, iar acesta activează camera frontală. Dacă îţi vede faţa, se deblochează instantaneu; totul se face foarte rapid, uneori nici nu ai timp să observi ce s-a întâmplat. Nu e nevoie să ţii telefonul în faţa ochilor, din experienţa mea deblocarea făcându-se şi din lateral şi mai de departe, câtă vreme te uiţi în direcţia sa generală.
Dacă e întuneric sau nu te identifică bine sau nu-l ţineai orientat spre tine, camera se dezactivează după vreo 2 secunde şi te întreabă de parolă sau pattern. Simplu şi eficient.
Android te avertizează că metoda de deblocare pe baza recunoaşterii facială nu este una la fel de sigură precum o parolă. O persoană asemănătoare cu tine poate păcăli telefonul. Mie îmi place însă opţiunea şi este foarte utilă.
SOFTWARE
Aici vreu doar să fac o listă de aplicaţii pe care le-am instalat şi rulat cu succes, ca în cazul în care sunteţi nou-veniţi în lumea Androidului să ştiţi ce se poate face.
Browser – cel din Android e foarte bun, în Market există şi Firefox sau Opera.
Gmail – inclus în telefon pentru emailul oficial Google
Facebook – aplicaţie oficială, aştept un update de stabilitate
Twitter – eu folosesc TweetDeck, există şi aplicaţie oficială
Foursquare – aplicaţie oficială
Notiţe – eu folosesc SpringPad, există multe alte variante.
Yahoo Messenger – eu folosesc Meebo IM, există şi aplicaţie oficială
Măsurare trafic – Data Counter Widget
Există aplicaţii pentru Google Talk, Google+, Adobe Reader, Angry Birds gratuit, Google Maps, Google Earth, Google Reader, Docs, playere video… au mers toate bine pe Galaxy Nexus.
Am rulat un episod din Fringe, la rezoluție 720p, și s-a mișcat excelent la redare si la mișcare prin fișier.
VIDEO-REVIEW
Toate acestea pot fi văzute și pe video, filmat de mine, mai jos.
CE E BINE
CE E DE RĂU
CONCLUZIE
Îl vreau? DA! Nu mă mai sperie mărimea lui, acum că l-am văzut în realitate, ba chiar e uşor şi subţire. Iar faptul că are Android 4.0 este un mare avantaj, telefonul meu curent nu va primi update la aşa ceva, iar alte smartphone-uri mai recente tot vor avea de aşteptat câteva luni până când Samsung, HTC, LG și ceilalți vor scoate ROM-uri noi (cât a durat să apară Android 2.2 pentru Galaxy S?). Cu Galaxy Nexus poţi avea ce-i mai nou acum, plus toate update-urile viitoare încă din prima zi, plus un modul foto rapid.
Telefonul este excelent aşa cum iese din cutie. Câteva rezolvări de bug-uri, nişte widget-uri instalare suplimentar şi un swype şi devine un super-telefon.
Îl găsiţi în curând la Vodafone, probabil se lansează între 15-18 noiembrie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
33 comentarii
07/11/2011 la 9:01 AM
Te rog sa verifici ceva: merge sa “copy” un eveniment din agenda si sa “paste” in alta parte ?
Singurul OS mobil pe care am testat asta cu succes este Windows Mobile 6.x (si cred ca si v5 stia asta).
Wideblog(Citează)
07/11/2011 la 9:28 AM
@Wideblog: am verificat, nu merge
@add: daca e lumina in camera (nu cine stie ce, din aia normala) dureaza sub o secunda si nu mai apesi nimic pe ecran.
nwradu(Citează)
07/11/2011 la 9:10 AM
5 secunde sa deblochezi telefonul e imens. eu am scos pana si rahatul ala de parola cu puncte ca dura prea mult.
add(Citează)
07/11/2011 la 9:43 AM
“Odată [b]înrolată fața[/b], ai de ales cum deblochezi telefonul dacă este beznă sau nu te detectează bine, moment în care [b]poţi înrola şi o parolă[/b] sau o formă din puncte unite.”
WTF? http://dexonline.ro/definitie/%C3%AEnrola
Razvan(Citează)
07/11/2011 la 9:46 AM
Eu apas din cand in cand pe buton ca sa vad cat este ceasul sau cate grade sunt afara (Sense3), dupa care il sting. Tin sa mentionez ca ma uit spre telefon in momentul ala, daca se indoia careva. Nu mi se pare deci asa mare scofala optiunea cu camera…
Cred ca portarea pe orice model de Desire sau telefon cu Android 2.X prezinta probleme de ordin tehnic si nu va fi facuta vreodata oficial si nici macar neoficial, decat ca si demonstratie de virtuozitate a userului. Ce sa faci cu butoanele alea fizice? In plus, iti ia din dimensiunea utila a ecranului…
nashu_mare(Citează)
07/11/2011 la 10:11 AM
Densitatea pixelilor nu e aceeasi ca la iPhone 4 & 4s.
Galaxy Nexus are 1280×720 pe 4.65 inch.
iPhone 4 & 4S au 960×540 pe 3.5 inch.
In plus, Galaxy Nexus e doar AMOLED, nu AMOLED Plus. Pixelul nu e format din 3 subpixeli ca la clasicele LCD sau AMOLED Plus, iar chestia asta se observa – imaginea nu e la fel de sharp.
Madalin(Citează)
07/11/2011 la 10:35 AM
iPhone 4 are 330 ppi, Galaxy Nexus are 316 ppi. Chiar sunt foarte asemanatoare, avand in vedere ca alte telefoane sunt departe rau, de exemplu Galaxy S II are doar 216 ppi, Desire doar 250 ppi.
Cred ca nu pot face ecranre Super AMOLED Plus atat de mari sau sunt costurile gigantice. Poti vedea subpixelii de forma RGBG in imaginea de mai jos, facuta cu obiectivul meu macro:
https://skydrive.live.com/#cid=76FB634A0BD4EB32&id=76FB634A0BD4EB32!1247
@nashu: la fel de misto este si optiunea de detectie faciala. In 90% din cazuri apesi butonul de power, telefonul te vede si se deblocheaza instantaneu.
@Razvan: inrolarea este un termen folosit frecvent pentru procesul de inregistrare a unor noi useri intr-un sistem de securitate, a unor noi parole, noi cartele de acces etc
nwradu(Citează)
07/11/2011 la 10:39 AM
Pai tocmai, ca eu nu vreau sa se deblocheze. Folosesc ecranul blocat sa preiau informatiile care ma intereseaza. Si fac asta destul de des. Si sunt convins ca sunt multi care folosesc telefonul pe post de ceas de buzunar.
nashu_mare(Citează)
07/11/2011 la 10:47 AM
Iti apare si ceasul mare pe ecran, partea de deblocare ocupa doar vreo jumatate din ecran. Daca nu vrei, nu folosesti functia. Daca o folosesti si se deblocheaza si ecranul, care-i marea scofala?
nwradu(Citează)
07/11/2011 la 11:04 AM
pt modelele cu butoane fizice/capacitive nu mai apar meniurile in interfata, s-a testat pe nexus one care le are. Deci n-ar fi that big of a deal.
add(Citează)
07/11/2011 la 12:21 PM
@add: da, e greu de stiut exact ce se intampla pana cand nu apare si pe alte telefoane, ca sa vedem cat e mana Android si cat Samsung in configuratia curenta.
Da’ unu’ nu da share sau retweet….
nwradu(Citează)
07/11/2011 la 12:27 PM
“inrolarea este un termen folosit frecvent pentru procesul de inregistrare a unor noi useri intr-un sistem de securitate, a unor noi parole, noi cartele de acces etc”
Scuze ca tot insist, dar ma apasa pe creier exprimarea respectiva. ‘Enrolling’ e diferit de ‘inrolare’. Poti folosi cofigurare, activare, setare in cel mai rau caz.
Razvan(Citează)
07/11/2011 la 12:59 PM
O fi, dar in romana i se zice inrolare.
http://www.google.ro/search?q=inrolare+parole
http://www.google.ro/search?q=inrolare+utilizator
Un termen nu e obligatoriu sa fie tradus corect. Daca este preluat, chiar si gresit fata de o traducere mot-a-mot, in alta limba si este folosit asa, devine un termen care in acea limba capata si acel inteles.
Imi inchipui ca si la broasca de la usa au fost discutii asemanatoare. “Cum sa-i zicem broasca? Ala e un animal!” Dar asa i s-a zis si asa a ramas termenul.
Orice limba este in continua modificare.
nwradu(Citează)
07/11/2011 la 3:03 PM
Merci ptr pozele de afara. Sincer sunt dezamagit ca nu au apelat la htc ptr construirea terminalului. Plasticul ieftin si butonul on/off pe lateral ma scot din minti.
Si nu inteleg de ce doar SE observa necesitatea unui buton dedicat de shutter ptr aparatul foto…Sa stai sa apesi pe ecran ptr captura mi se pare o magareatza demna numai de iPhone:D
PS am dat share!
Daniel(Citează)
07/11/2011 la 3:30 PM
Si HTC are modele cu buton pentru camera, precum Desire Z-ul meu. Iar pe Windows Phone este obligatoriu butonul, asa ca HTC Radar are unul.
Apropo, iPhone a modificat treaba si acum butonul de Volume Down captureaza imagini. E foarte usor de folosit si mi-a placut foarte mult modelul 4S pentru modulul foto rapid.
Samsung impune ideea lor de design, n-ai ce-i face.
nwradu(Citează)
07/11/2011 la 4:09 PM
Nu stiu cum e la Desire Z dar la iPhone trb sa intri in aplicatia foto mai intai si doar apoi poti folosi butoanele de volum. Doar pe la SE am vazut buton de navigatie rapida catre ap foto, dar poate ma insel. nu zic nu.
Daniel(Citează)
07/11/2011 la 4:16 PM
La Desire Z apesi butonul dedicat de camera si deschide aplicatia. La Windows Phone e si mai misto, butonul de camera lanseaza aplicatia chiar si daca telefonul este blocat.
nwradu(Citează)
10/11/2011 la 12:20 PM
Foarte misto review-ul video, abia acum l-am urmarit complet. Cateva idei:
1. Incearca sa controlezi “aaaa-urile”. Vezi interviuri cu Valeriu Stoica, politicianul, are un mod de a vorbi foarte bun. In loc de ‘aaa” face pur si simplu pauze de gandire.
2. Cum spune cineva mai sus: hotaraste-te daca vorbesti in engleza sau romana, eu prefer engleza. Sunt termeni cunoscuti de publicul tau tinta, target cum se spune. :) Tapet = wallpaper.
3. Ai renuntat la mobbi.ro? Era mai nisat si nu se suprapunea cu alte chestii de pe blog, mancare si alte alea.
4. Tot despre discurs: hotaraste-te daca abordezi un limbaj sobru sau parlesti mai relaxat. :)
5. Mai era ceva da’ am uitat. :D
ipo(Citează)
14/11/2011 la 1:46 PM
Foarte bun reviewul, cu o mica observatie.
NFC se poate folosi in Romania. L-am folosit, cu Nexus S, la metrou. Acolo unde scrie PayPass, merge brici. Trebuie sa ai Google Wallet pe device, banuiesc ca Android 4.0 il are din fabrica. Eu l-am pus de mana, din ROM-ul 2.3.7 de la Nexus S 4G (ala din USA).
Ma rog, trecand peste detaliile tehnice, se poate folosi NFC si e chiar foarte cool, sa vezi ce ochi au facut aia din spatele meu la metrou :))
Cica ar merge si la KFC insa eu n-am vazut terminal NFC acolo…
Linus Torvalds(Citează)
14/11/2011 la 2:11 PM
Si mai am o mica observatie, acum dupa ce am vazut si review-ul video (foarte bun de altfel): spui de cateva ori “probabil este o customizare Samsung”. La device-uri Nexus, producatorul nu are voie sa faca nici o customizare, il face exact cum comanda Google. De aia se si zice ca experienta pe un Nexus e “pure Google”.
Hai, sa speram ca pe 17 luna asta il gasesc la Vodafone…
Linus Torvalds(Citează)
17/12/2011 la 7:34 PM
Nu merge sa adaug Facebook-ul la Accounts and Sync ( pentru poze si calendar )
si
Imi da o eroare la a doua fereastra de widgets “Unfortunately, Launcher has stopped.”…deci nu pot folosi decat primele 6 widget-uri.
sper sa rezolve problema cu widget-urile in 4.0.2
fan barca(Citează)
17/12/2011 la 10:09 PM
@Fan: ce zici tu cu Account e posibil doar pe HTC-uri, unde interfata Sense integreaza Facebook la acel nivel. Pe Nexus instaleaza Facebook for Android oficial si vei recapata o parte din optiunile pe care le cauti.
Faza cu widgeturile nu cred ca e din Android, ca s-ar fi plans toata lumea. Mai degraba ai instalat vreun soft care a adaugat un widget in al doilea ecran si da eroare cand sa-l bage in lista.
nwradu(Citează)
18/12/2011 la 10:55 AM
Asta e Facebook-ul de care zici tu?
https://market.android.com/details?id=com.facebook.katana&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5mYWNlYm9vay5rYXRhbmEiXQ..
Referitor la widget-uri, am gasit si pe Google problema asta…e posibil sa fie de la numarul de aplicatii instalate: “Once you have at least one icon on the 3rd page, it always crashes!”
Mi-au mers widget-urile cand am pornit telefonul pentru prima oara (pana sa mi se downloadeze aplicatiile care erau instalate pe telefonul vechi).
fan barca(Citează)
18/12/2011 la 11:14 AM
Am rezolvat problema cu widget-urile…am dezinstalat Marca.com App…ce prostie…am gasit solutia intamplator…
fan barca(Citează)
18/12/2011 la 12:24 PM
Ala e Facebook-ul. Si mai exista un soft numit Messenger facut tot oficial de Facebook, pentru chat mai bun, daca folosesti.
nwradu(Citează)
18/12/2011 la 1:32 PM
L-am vazut dar nu folosesc…nici Facebook-ul nu prea il folosesc, dar era bun pe Sensation ptr calendar si pozele de la contacte…
fan barca(Citează)
08/01/2012 la 3:31 PM
un telefon interesant, se pare ca mica colaborare dintre samsung si goolge da rezultate profitabile
alex(Citează)
29/01/2012 la 3:03 PM
mai multe detalii despre aplicatii Samsung si plta prin sms aici:http://samsungmobilers.ro/post.php?id=307
nexus(Citează)
31/07/2012 la 11:24 AM
Superb telefonul il am de o luna de la Vodafone, dar mare atentie pentru ca vine see you Ice Cream Sandwich build-ul Yakjuxw. Acest build primeste updateurile de la Vodafone pentru soft.
Cand l-am cumparat am reusit sa updatez pana la 4.0.4 Ice Cream Sandwich si spre mirarea mea al 3-lea update nu a mai venit si ma refer la 4.1.1 Jelly Bean. Am intrebat la Vodafone, am intrebat la Samsung Romania, nici unul nu stia nimic si nu putea sa-mi dea o data exacta a updetului la Jelly Bean.
Ceea ce am facut avand in vedere ca s-a lansat Jelly Bean OTA si multi dintre posesorii de Galaxy Nexus au primit acest update din alte parti ale globului am luat hotararea sa nu mai astept si sa ma fac ceva pe garantia lor, am trecut la Ice Cream Sandwich build-ul Yakju (build original Google nemodificat) care practic te conecteaza direct la Google si updateurile vin de la ei direct fara a mai astepta dupa Samsung sau Vodafone pe care ii doare in dos ca ti-ai luat tu GN si ca vrei Jelly Bean.
Am inceput download-urile din nou si CULMEA, ulimul update primit dupa 4.0.4 IceCream Sandwich a fost 4.1.1 Jelly Bean. Recomand aceasta modificare a build-ului la soft pentru a beneficia de telefon 100% si de upddate-urile pe care Google le scoate pentru telefon.
Andrei Mataoanu(Citează)
31/07/2012 la 11:32 AM
in romania, update-urile se fac mai greu…am avut si eu galaxy nexus din decembrie 2011, venit cu 4.0.1…abia dupa 2-3 luni s-a facut upate-ul la 4.0.2 desi in alte parti ale lumii deja se trecea la 4.0.3
Andrei Dobre(Citează)
31/07/2012 la 11:36 AM
Da pacat… eu aseara am facut trecerea la Yakju, se misca bine si cel mai important este ca am Jelly Bean… este up to dat. Nu inteleg de ce trebuie sa stau 3 luni ca sa iau un update, update care clar era intentionat pentru galaxy nexus… nu avem interfate, nu avem alte addon-uri aditionale la el care sa zici ca intradevar necesita ca Samsung si Vodafone sa le testeze, Google deja a testat 4.1.1 JB ce rost mai are sa asteptam? Intreb ca nu vad unde este problema…
Andrei Mataoanu(Citează)
31/07/2012 la 4:18 PM
De unde ai luat buildul Yakju si cum l-ai instalat pe telefon?
nwradu(Citează)
31/07/2012 la 11:24 AM
Superb telefonul il am de o luna de la Vodafone, dar mare atentie pentru ca vine see you Ice Cream Sandwich build-ul Yakjuxw. Acest build primeste updateurile de la Vodafone pentru soft.
Cand l-am cumparat am reusit sa updatez pana la 4.0.4 Ice Cream Sandwich si spre mirarea mea al 3-lea update nu a mai venit si ma refer la 4.1.1 Jelly Bean. Am intrebat la Vodafone, am intrebat la Samsung Romania, nici unul nu stia nimic si nu putea sa-mi dea o data exacta a updetului la Jelly Bean.
Ceea ce am facut avand in vedere ca s-a lansat Jelly Bean OTA si multi dintre posesorii de Galaxy Nexus au primit acest update din alte parti ale globului am luat hotararea sa nu mai astept si sa ma fac ceva pe garantia lor, am trecut la Ice Cream Sandwich build-ul Yakju (build original Google nemodificat) care practic te conecteaza direct la Google si updateurile vin de la ei direct fara a mai astepta dupa Samsung sau Vodafone pe care ii doare in dos ca ti-ai luat tu GN si ca vrei Jelly Bean.
Am inceput download-urile din nou si CULMEA, ulimul update primit dupa 4.0.4 IceCream Sandwich a fost 4.1.1 Jelly Bean. Recomand aceasta modificare a build-ului la soft pentru a beneficia de telefon 100% si de upddate-urile pe care Google le scoate pentru telefon.
Andrei Mataoanu(Citează)