un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La inceput de Nokia Lumia 800

30 Nov 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Update: review-ul complet Nokia Lumia 800.
Am împachetat Sensation XL-ul şi am trecut la Nokia 800, primul telefon Nokia cu Windows Phone 7.5. Îl am în teste de la QuickMobile.ro, iar detalii şi preţ găsiţi aici.

nokia lumia 800nokia lumia 800

Problema este că momentan nu ştiu ce să zic despre el. Adică mi se pare că am zis deja principalul. Are design-ul şi carcasa extraordinar de mişto de pe Nokia N9. Are Windows Phone 7.5, un sistem de operare care prin update-ul Mango a devenit foarte facil şi eficient de utilizat, fiind chiar o încântare să vezi toate animaţiile şi informaţiile pe care ţi le prezintă acele “live tiles”; pe acesta vi l-am arătat deja la HTC Radar.

Ce aş putea zice despre Nokia 800? Este o îmbinare de două elemente foarte bune, dar deja am scris în ultima lună despre amândouă. Aşa că mă gândesc, până când îi scriu review-ul, să răspund la nişte întrebări puse de cititori. Spuneţi în comentarii ce vreţi să ştiţi, ce vreţi să încerc cu telefonul, şi eu voi face tot posibilul să vă răspund. E noul Nokia, cel de “cotitură”, e frumos, e deştept, trebuie să aveţi ceva întrebări despre acest model.

Probabil că vă întrebaţi de unde îl aduce QuickMobile.ro, având în vedere că în România încă nu s-a lansat oficial. Pare adus din Germania. La lansarea apare şi un logo de T-Mobile şi are câteva aplicaţii în plus preinstalate faţă de WP7.5 clasic, toate făcute de T-Mobile. Totul merge perfect, n-am avut nicio problemă. Dacă vreţi neapărat una, primul ecran la prima încărcare a telefonului este în Germană, dar cum este de fapt meniul de alegere a limbii e suficient să faci click pe English şi l-ai rezolvat pe vecie. Dacă vreți să-l cumpărați de acum, nu trebuie să vă temeți de faptul că e importat de la nemți.

    18 comentarii

  1. Pai… cum e hardware-ul?

    In primul rand: tine bateria ca la orice alt smartphone sau cum tinea 5110?
    Are software de PC cum era Ovi sau e o abureala sinistra ca la Android? Face poze ca un Nokia N82? Poti trimite fisiere?

    Gandeste-te la ultimul smartphone Nokia pe care l-ai avut si adu-ti aminte ce era relevant la el… PLM, Chiar trebuie sa te invat eu tot?

      (Citează)

    • @nashu: Depinde ce intelegi prin hardware. Aspectul e acelasi ca la Nokia N9. N-are camera video frontala. Ecranul e un pic mai mic deoarece au aparut cele 3 butoane obligatorii sub el, dar tot AMOLED. Are buton dedicat de camera foto. Are mai putin RAM, dar procesorul e mai rapid. Bateria e aceeasi.
      Ieri am terminat bateria intr-o zi.
      http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3398&idPhone2=4240

      @add: da, cred ca e cel mai bun cu WP7.5. Arata foarte bine, are o camera foto de calitatea Nokia, vine si cu un bumper de cauciuc in pachet. Include o solutie de navigare prin Nokia Maps, dar inca o testez. Pe asta l-as lua daca trec pe WP7.5

      @NIcolae: design-ul foarte misto, solutia de navigare Nokia Drive/Maps, camera foto de 8 megapixeli si lentila Carl Zeiss.

      @nickro: o sa pun fotografii de test. Are si buton dedicat pentru camera, pe lateral. GPS are :D Bateria m-a tinut o zi cu ceva frecat prin provincie.

        (Citează)

  2. ti l-ai cumpara?
    e cel mai bun terminal cu wp? daca vreau sa incerc windows, asta e?
    ce nu-ti place la el?

      (Citează)

  3. ce diferente are fata de alte telefoane cu WP7?

      (Citează)

  4. Ar fi de dorit si o poza cum el sta pe mana,ca sa-mi dau seama ce marime are.

      (Citează)

  5. Calitatea camerei, durata bateriei, GPS.

      (Citează)

  6. Ba ar trebui sa va temeti daca e branduit tmobile pt ca asta inseamna ca va primi update-uri doar dupa ce le aproba tmobile( cam la o luna distanta de lansarea oficiala). Aceeasi teapa mi-am luat-o eu la emag cu un omnia 7.

      (Citează)

  7. Bre, nu mie trebuie sa imi raspunzi punctual. Si nu il compara cu N9, compara-l cu telefoanele pe care Nokia chiar le-a vandut. Fa-o din punctul de vedere al experientei totale. Sunt convins ca sunt multi posesori de telefoane cu Android care regreta anumite chestii din fostele lor Nokia. Pe unele le-am enumerat eu.

      (Citează)

  8. Windows Market, locatia de unde iei aplicatii, mai are de evoluat si sunt destule aplicatii lipsa, si mai e nevoie de ceva timp pentru a putea fi portate de pe Android/iOS.

    E la inceput, dar pare promițător.
    Un terminal cu Windows Phone 7.5 e creat pentru a se imbina cu mentalitatea Microsoft:
    – browser: Internet Explorer (alta alternativa eu nu am gasit momentan, Opera Mini inca nu a fost portat);
    – conexiune default cu SkyDrive;
    – aplicatia dedicata pt management poze/muzica (Zune);
    – jocurile implicite, necesita conexiune de date activa (Xbox Live); Altele luate de pe market merg si offline;
    – cautare implicita pe bing (de la Microsoft) ceea ce e ok cateodata (am gasit aplicatie pe market “google search”)
    – suport cu voce, similar cu Siri (de pe iPhone), doar ca nu mi se pare atat de avansat fata de ce am vazut in review-uri de iPhone. Intrebi in engleza “what’s the date” si te duce pe bing cu rezultate. Lansare aplicatii prin voce = ok;
    – implicit, calendarul este cel asociat contului de Windows Live, insa am citit ca se poate adauga si cel de la Google.

    Editor de contacte, pe PC, ofera Nokia ?

      (Citează)

    • Mai are integrare nativa cu Facebook si Twitter, dar exista si aplicatii oficiale pentru asta. La fel si Foursquare si Shazam.

      De editor de contacte nu stiu. Eu il am sincronizat cu contactele din Gmail, asa ca pot edita direct acolo. La fel si calendarul, tot din Gmail l-a luat automat.

      Poti copia totul din Gmail in Windows Live (sau din Outlook in Win Live) cu niste utilitare, dar nu e obligatoriu sa faci asta. Merge si direct cu Gmail.

      Vezi in Settings la email+accounts si adauga de acolo ce mai ai.

        (Citează)

  9. Cum se misca fata comparativ cu Android ?
    Ecranul cit de bine raspunde la comenzi ?
    Multitouch, scroll etc.

      (Citează)

  10. @jules

    Iti pot raspunde eu deja. Folosesc un LG Optimus 7 de un an si toate telefoanele cu WP se misca foarte bine. Nu tine neaparat de hardware; sistemul de operare e super-optimizat.

    Mult mai bine.
    Excelent.
    Da, no lag

      (Citează)

    • La comenzi nu are intarziere, dar e alt sistem de operare si e altfel gandit. Nu poate fi comparat cu Android sub nici o forma.

      Sol are dreptate, toate mobilele pe care le-am vazut pana acum cu WP7 se miscau bine. Diferenta poate apare doar in jocuri sau ceva care foloseste mai mult procesorul, gen navigare.

      Multitouch si scroll sunt foarte bune. Nu am dat de vreo problema, nici nu ma asteptam de la Nokia.

        (Citează)

  11. GPS-ul si softul de navigatie. Pe Symbian Nokia oferea free turn by turn navigation [cum dracu se traduce?] pe cele mai multe aparate de top. Ovi Maps era un soft care a fost bine primit, eu l-am butonat putin doar. Este si Lumia la inaltime?

      (Citează)

    • Are un soft numit Nokia Drive, care face navigatie turn-by-turn. Are harta Romaniei, gaseste trasee, are si 3D, are si modele de cladiri, poti trage de pe net orice alta harta vrei. Inca n-am folosit navigatia ca sa vad si cum suna, dar cica are voce romaneasca.
      Exista si Nokia Maps care are harti detaliate (dar fara navigatie). Aici practic ai de ales intre asta si Bing Maps.

        (Citează)

  12. benny Shefu Vostru:))

    09/02/2012 la 6:31 PM

    ma lasa telefoanele si ia si te pocaieste nu mai vb cu in plm esti dus?:)));):)) pocaitiva fratilor

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus