un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tableta Toshiba Thrive AT100, review-ul meu

12 Sep 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

toshiba thrive at100Toshiba AT100, numită şi Thrive, este o tabletă care vine prea târziu pe o piaţă care deja intră în anii maturității şi nu mai acceptă produse stângace precum acesta. Chiar şi Toshiba ştie asta, anunţând deja pentru Crăciun modelul AT200, unul mult mai bun.

De ce zic că nu m-a impresionat Toshiba AT100? E prea groasă, prea butucănoasă, iar în forma actuală nu se poate adresa decât celor care vor o tabletă mai rezistentă, mai “de muncă”, deci cu un mare ecran de 10 inci expus mediului nu pot zice de rezistentă decât cu jumătate de gură.

Specificaţii: chipset Tegra 2, cu procesor principal dual-core la 1 GHz; ecran de 10.1 inci în format 16:10, iluminat pe LED-uri, rezoluţie 1280×800 pixeli; 1 GB de memorie RAM şi 8/16/32 GB de memorie internă inclusă; cameră principală de 5 Mpx şi frontală de 2 Mpx; slot de card SD, port USB normal tip A pentru stickuri, port HDMI, port mini-USB; încărcător cu adaptor, ca la laptopuri; grosime 15 mm; Android 3.1.

O găsiți la Marketonline în următoarele configurații și prețuri:


UNBOXING

AT 100 vine în ditamai cutia. Înăuntru, totuşi, nu sunt multe lucruri, ci doar tableta şi încărcătorul acesteia, unul ca de laptop, care pentru mine este un mare punct rău al acestui model.

toshiba_at100_thrive_cutie_interior

Nu e mare, dar este un obiect în plus de cărat, iar dacă toţi ceilalţi producători reuşesc să încarce tabletele printr-un simplu cablu USB cu ştecher, ar putea şi Toshiba să învețe să o facă.

CONSTRUCŢIE

Problema principală stă în grosimea de 15mm a tabletei, imensă faţă de iPad 2-ul pe care toţi vor să-l omoare şi faţă de alte tablete cu Android precum Samsung Galaxy Tab 10.1 sau Asus Transformer.
toshiba_at100_thrive_telefon
E atât de groasă încât Toshiba deja a anunţat modelul AT 200, care urmează să apară la finalul anului şi să fie cea mai subţire tabletă de pe piaţă.

Tableta Toshiba AT100 Asus Transformer Apple iPad 2 Samsung Galaxy Tab 10.1
Grosime [mm] 15 12,98 8,8 8,6
grosime_Tablete

Grosimea la scara a tabletelor

Dincolo de asta, AT100 are şi părţile ei bune. Spatele este făcut dintr-un plastic striat pe care îl ţii foarte bine în mână. Are cea mai bună prindere dintre toată tabletele pe care le-am văzut până acum şi e imposibil să o scapi din mână, decât dacă eşti un mare fătălău cu mâini de unt, caz în care n-ai voie să cumperi tablete.
toshiba_at100_thrive_spatetoshiba_at100_thrive_spate_sigla

Butoanele sunt cauciucate şi aproape toate porturile sunt acoperite de căpăcele de protecţie, motiv pentru care am zis la început că poate acest model nu este doar unul de fiţe şi de făcut browsing în mediul liniştit al canapelei tale de acasă. Să o luăm pe rând.

În partea de sus a tabletei se găseşte singura pata de culoare a sa, una argintie. Pe muchie scrie Google, pe partea frontală a zonei argintii se găseşte camera de 2 megapixeli, iar pe spate cea de 5 megapixeli. Tot în partea de sus este un buton tip slider, cauciucat, care blochează tableta. E greu de apăsat şi de mişcat şi poate că în timp îşi mai dă drumul, dar la început ai nevoie de unghii potrivite.

Pe partea dreaptă este butonul de Power, iar sub el două butoane de volum, toate fiind cauciucate şi destul de greu de simţit la deget fără să te uiţi la ele. Sub aceste butoane este un mic slider care blochează doar rotirea ecranului din modul portret în landscape.

Tot pe dreapta, dar mult mai jos, este slotul de carduri SD, neprotejat de nimic. Prafului îi este recomandat să intre pe acolo. Fac mişto pentru că restul porturilor sunt protejate, dar tocmai acesta gigantic nu. Poate că Toshiba se aşteaptă să am mereu un card SD înfipt acolo, dar cu 16 GB de memorie internă nu cred că e cazul.

În partea de jos am găsit locul de conectare al încărcătorului, care are o mufa rotundă ca la laptopuri. Lângă el este jack-ul audio. Eu nu înţeleg logica celor de la Toshiba. Cum pot să ţin tableta în braţe sau pe burtă, dacă prin partea de jos ies cabluri groase din ea? Hai că alimentarea nu e mereu cuplată, dar mufa de căşti, la care asculţi muzică? Pe aceasta nu degeaba o pun alți producători sus sau pe laterale.

Tot jos, lângă aceste mufe, ceva mai greu de observat din cauza unui capac bine disimulat se găseşte trio-ul de porturi USB (tip A, ca la PC-uri), HDMI normal şi mini-USB. Foarte bune la tableta omului, îţi permit să conectezi diverse dispozitive şi să creşti productivitatea.

Partea stângă a tabletei este de fapt partea de jos dacă o ţii în mod landscape. Aici se găseşte doar un căpăcel de plastic, greu de scos, sub care este un conector special pentru dock-uri speciale.

Partea din faţă este ocupată de ecranul gigantic de 10 inci, care însă are şi o margine generoasă în jurul său. Inutile mi se par LED-urile de stare de lângă ecran, trei la număr, care te informează că tableta este pornită, că bateria e pe ducă şi că eşti conectat la o reţea WiFi.

Nu le văd rostul. Prin forma lor, sunt vizibile doar frontal. Ce rost are un LED alb care să-mi spună că ecranul este pornit, când pot vedea asta din moment ce-l am orientat spre mine. Acelaşi LED alb clipeşte alb când ecranul este stins, dar nu şi tableta, adică mai mereu. LED independent pentru starea bateriei? Se putea combina într-unul singur cu cel de stare, aşa cum fac telefoanele mobile. Iar led-ul de WiFi este iarăşi inutil din moment ce Android-ul te notifică destul de bine la ce eşti conectat. Exces de zel, zic eu.

PERFORMANŢA

Prin porturile ei, tableta AT100 aduce multe în plus. Are USB-host la bord, aşa că poţi conecta la ea un stick USB pentru transfer de fişiere, ba chiar şi mouse şi tastatură, dacă se fac driverele potrivite.

Situaţia devine şi mai bună când introduci în ecuaţie slotul de carduri SD. Spre exemplu poţi să faci fotografii cu un DSLR la un eveniment, să scoţi cardul din aparat şi să-l bagi în tableta ca să le vezi sau să le proiectezi pe un televizor prin portul HDMI, iar fotografiile poţi să le dai mai departe pe un stick USB conectat tot la tabletă. Puţine au astfel de opţiuni avansate pentru utilizatorii săi.

După cum vă spuneam, spatele din plastic mai gros şi butoanele cauciucate îi conferă un pic de siguranţă în exploatare, dar din păcate ecranul este expus şi fragil, aşa că oricum îi vei cumpăra o husă sau o geantă.

Ca performanţă, ecranul de 10 inci arată ok. Nu m-a impresionat, ba chiar aş zice că iPad 2 sau Galaxy Tab 10.1 au afişaje un pic mai bune din punct de vedere al culorilor.

Chipsetul Tegra 2 s-a mişcat foarte bine. Cred că Android 3.1 vine cu multe optimizări sub capac, deoarece nu am mai văzut acea senzaţie de încetineală în anumite momente când se fac operaţiuni complexe, senzaţie pe care am avut-o şi la Transformer şi la Galaxy 10.1.

SOFTWARE

Nu prea sunt multe de zis despre partea software a tabletei Thrive. Android 3.1 nu mi-a arătat noutăţi, probabil fiind în principal optimizări ale codului sursă.

Toshiba n-a introdus nimic în plus în partea de software. Sunt vreo 2 widget-uri, dar banale. Nici măcar un ceas digital nu este disponibil între cele default. N-am văzut wallpaper-uri animate, n-am văzut imagini spectaculoase, nici jocuri sau vreun soft special inclus. E Android seria 3 şi atât, iar majoritatea dintre voi probabil îl cunosc deja (dacă nu, un video aici).

Am rămas destul de ofticat să descopăr că aplicaţia de Gmail pentru Android este mai simplu de folosit decât site-ul Gmail pe PC.

Tastatura este cea normală şi se mişcă bine, ecranul tactil sesizând apăsarea exact unde trebuie.

N-am găsit o aplicaţie oficială de Facebook. Oare nu există pentru rezoluţia tabletei?

În rest, AT 100 e ca celelalte tablete cu Android. Twitter-ul merge foarte bine, mai ales când încap mai multe coloane pe ecranul lat, browserul inclus e foarte performant, dar sunt mereu şi alte opţiuni precum Firefox sau Opera, te poţi conecta la aproape orice messenger prin software de calitate, poţi să te uiţi la fotografii şi filme inclusiv Full HD, ai programe de office la dispoziţie şi tot ce te aştepţi de la o tabletă de calitate.

CONCLUZIE

Toshiba AT100 este prea groasă şi cu câteva alegeri ilogice la porturi şi plasarea lor. Ar fi arătat bine dacă făcea parte din prima generaţie de tablete cu Android, dar acum nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. E performantă, merge bine, dar în lumea tabletelor contează şi aspectul fizic şi AT 100 este prea scumpă pentru ceea ce oferă.

Sfatul meu: dacă vreţi neapărat Toshiba, aşteptaţi AT 200 la final de an, promite să fie un model bun. Altfel, mergeţi pe Asus Transformer sau Galaxy Tab 10.1 sau iPad 2, dacă nu vreţi neapărat Android.

Părțile bune:

  • porturi de card SD, USB, HDMI, mini-USB

Părțile rele

  • aproape de două ori mai groasă decat alte tablete, fiind mare și butucănoasă
  • încărcător masiv, ca de laptop
  • Android 3.1 în varianta de bază, fără nimic în plus
  • LED-uri inutile

O am de la Marketonline, unde costă astfel:

Concurența ei este:

    11 comentarii

  1. led pentru starea bateriei?
    wtf, nu puteau afișa pe ecran?

      (Citează)

  2. Dar un review de Acer Iconia Tab A500 nu ai? Că mi se pare interesant…

    În rest, mi se rupe că are 15 mm în loc de 9 mm grosime (zău, copii, chiar aşa de obsedaţi sunteţi? staţi voi în jumatea aia de centimetru? băi, dar răzgâiaţi v-a mai fut… făcut lumea asta cretină în care trăim!).

    În schimb, este CAPITAL faptul că tableta de la Toshiba este, la memorie similară, cu milioane (sute de lei) bune mai scumpă decât alte tablete — inclusiv decât Acer Iconia Tab A500.

    Na!

      (Citează)

  3. Remarc ca la sectiunea tablete Apple are preturi apropiate de concurenta, nu sunt mai scumpe, cum e cazul la laptopuri de exemplu. Care o fi secretul? :D

      (Citează)

    • @ipo: volum mare de vanzare inseamna discount suplimentar la toate componentele si deci pret de productie mai mic. In plus, e relativ simpluta, fara porturi in plus si alte elemente care sa o scumpeasca.
      Parerea mea este ca la tablete iPad 2 e o aleger efoarte buna. La telefoane, unde vreau cat mai multe intr-o forma compacta, n-as merge decat pe Android sau WP7. La tablete insa n-am nimic impotriva iOS-ului.

      @Beranger: conteaza enorm grosimea cand o cari cu tine in geanta sau cand o muti cu o mana de pe o masa pe alta. Crede-ma, daca tot dai aceiasi bani, chiar conteaza. Si nici macar nu-i dai pe aceiasi, Toshiba de exemplu fiind scumpa la pret (iei o alta tableta cu 3G la banii astia).
      A500 l-am avut, dar nu are nimic special. E o tableta care nu impresioneaza la nici un capitol, dar fara sa fie proasta la vreun capitol.

      Personal cred ca alegerea se face intre Asus Transformer si Samsung Galaxy Tab 10.1. In special prima e foarte buna, tine vreo 8 ore baterie si mai are si acel dock/tastatura care ii adauga alte cateva ore de baterie. Citeste review-ul meu
      https://www.nwradu.ro/2011/06/review-asus-transformer-tableta-sf/

      si am si un video pe mobbi.ro
      http://www.mobbi.ro/2011/05/asus-transformer-video-review/

        (Citează)

  4. «tastatura opţională e ieftină la 500 de lei» -> Mwahahaha! Nu ştiu ce să fac, să râd, sau să nu te mai citesc deloc? Review-urile tale par a fi scrise pentru cei care se cacă bani.

    Şi n-am înţeles prin ce este mai bun Asus Transformer faţă de, să zicem, Acer. A, tastatura? Păi costă 5 milioane, bre! (O fi din platină, cu cristale Swarowski?) Un mizilic, uitasem…

    Şi nu, d.p.d.v. practic nu contează dacă o tabletă are 15 sau 10 mm grosime. Contează numai dacă ţi-ai condiţionat mintea să creadă că ar conta.

    Mă scuzi, dar pari a fi căzut în capcana cifrelor cu orice preţ. Fac pariu că tu crezi şi că un ultra-light laptop (MacBook Air sau de la concurenţă) e musai mai bun dacă-i mai subţire la capătul din faţă în comparaţie cu spatele, capătul cu balamalele. DE CE AR FI AŞA?

    Panta de câţiva mm/m asigurată de acest profil este neglijabilă d.p.d.v. al poziţiei mâinilor, deci ca argument nu ţine.

    Spaţiul ocupat într-o mapă sau husă depinde de grosimea maximă, nu de cea minimă, deci iarăşi nu ţine.

    Mai rău, pe mine m-ar călca pe nervi o grosime inegală. Ţie ţi-ar plăcea să ţii în mână o carte mult mai subţire acoo unde dai pagina faţă de zona de cotor? Mie nu!

    Grosimea constantă nu numai că e mai ergonomică, dar face şi mai ieftin totul! Ultra-sculele astea trebuie să conţină HDD/SDD, CPU, etc., iar astea sunt cu grosime constantă, NU CU SECŢIUNE TRIUNGHILARĂ!

    Toţi cei care se iau după MacBook Air cresc în mod inutil costurile, pentru că îngreunează introducerea în laptop a componentelor necesare. Mai rău, mă tem că fiabilitatea HDD de 7 mm (faţă de 9.5 mm) este inevitabil mai redusă, chiar dacă nu cu mult. Dar de ce era necesar? Pentru o toană a unor proşti?

    Din cauza grosimii inegale pe lateral, nici măcar nu rămâne suficient loc pentru un număr civilizat de conectori.

    Dar, fireşte, toată lumea se va lua după Apple — Tătucul Tehnologiei Pentru Mase!

      (Citează)

    • Chief, review-urile mele sunt nimic mai mult decat parerea mea… poti sa te iei dupa ele sau nu. As it happens, multi aleg sa se ia dupa ele, dovada mailurile pe care le primesc si vanzarile.

      Cat despre tastatura aia, la 500 de lei pentru o baterie suplimentara de 6 ore si pentru o tastatura care iti transforma tableta in netbook, e super tare, da. Din nou, dovada vanzarile de aproximativ 1:1 tableta:tastatura.

      Nu ma deranjeaza grosimea inegala, dar nici nu o admir. Personal prefer formele mai clare, mai patratoase.

        (Citează)

  5. @nwradu: volume mari fac si pe iPod sau iPhone, dar preturile tot mari sunt. Cred mai degraba ca din cauza similaritatilor cu iPhone, costurile de R&D au fost mai mici si s-au amortizat mai repede.

      (Citează)

  6. Vad ca ai o problema cu grosimea. O dai pe sectiuni si caprarii asa de ochii lumii dar pana la urma tot la grosime ajungi. Jumatate de centimetru in plus inseamna ca “nu e maturizata”.
    Si bineinteles comparatia obsesiva cu iPad 2 care bineinteles ca e “maturizat” fara camere, fara Flash si cu 512 M RAM si te forteaza sa lucrezi numai in cloud. Felicitari ! Esti un tip “matur”, obiectiv, cu o larga viziune despre lume si viata.

      (Citează)

    • Cred ca n-ai citit celelalte reviewuri ale mele. Nu sunt fan Apple si nu-mi place sistemul lor inchis, dar daca cineva vrea sa ia tableta, e sansa mare sa compare totul cu iPad, ca asta ii spun toti sa-si ia.

      Ti se pare buna Thrive? Nu are nimic in plus fata de Transformer decat pretul, de ce ai cumpara-o. Acum poate tu lucrezi la Toshiba Ro si nu ti-a placut concluzia, dar asta e… Spre deosebire de majoritatea celor care comenteaza aici, eu am butonat toate tabletele din Ro si le-am avut la review aproape pe toate, asa ca ma bazez pe ceva concret cand zic ce zic.

      Zi-mi tu de ce ai lua AT100 si nu altceva, na.

      Ca alt test, cauta reviewuri straine la At100 si zi-mi ce parere au “aia buni”.

        (Citează)

    • Vezi ca ai ramas si un pic in urma, iPad 2 are doua camere, de flash sunt de acord cu Apple ca e prost si trebuie eliminat, iar memoria RAM e suficienta avand in vedere ca te limiteaza iOS la aplicatii si mod de rulare.

      Pe telefon n-as suporta fara Flash sau multitasking si de asta nu folosesc si nu recomand iPhone. Dar telefonul pentru mine e un element critic si trebuie sa mearga toate pe el.

      Tableta, in schimb, e o chestie de distractie si pierdut vremea si dat la copii sa se joace. Inca n-am vazut pe nimeni care sa foloseasca la munca o tableta pentru ceva util/critic. De asta si reviewurile pleaca de la publicul tinta si domeniul tinta al echipamentului, nu doar o lista cu ce are la bord. E ca la aparate foto unde poti sa spui foarte corect ca un compact nu are calitatea unui DSLR, dar asta nu are rost sa fie zisa, ca nu se destinate aceleiasi utilizari.

      Nu mai intru in discutia despre faptul ca 512 MB ar trebui sa fie suficienti pentru prostiile de programe de pe tablete. Le e lene sa faca o optimizare serioasa in goana de a pune programul mai repde in Market. E fix ca la chipseturile dual-core si cursa numarului de nuclee… Doar ca nimeni nu scrie si soft optimizat pentru procesoarele alea.

      Nu ma pricep la jocuri, dar ma insel cand zic ca tot pe iPad sunt alea cu cea mai buna grafica si complexitate? Ale naibii, in doar 512 MB.

        (Citează)

  7. Lasi tare de banuit ca esti un fan iPad, dar asta-i pr. ta…grosimea nu are nici-o pr…porturile si amplasarea lor, nu sunt perfecte, dar nici rau nu sunt pozitionate, browserul de net la ora actuala cel mai bun este Dolphin, Opera si Firefox-ul fiind depasite chiar de browserul original instalat. Am asa ceva din aug-sept. anul trecut, respectiv 2011. La momentul cand am achizitionat-o era cea mai buna varianta raport pret calitate si ce ofera. O am cu hardul de 32 Gb si am dat 550$ canadieni. La ora actuala asa ceva cred ca este undeva in jur de 350-380$ la ei. Sfatul meu care aveti rude, sau prieteni achizitionati asa ceva din USA sau CANADA si sa va fie aduse de rude. La momentul aparitiei pretul recomandat de Toshiba la modelul achizitionat de mine era de 580$, pret care s-a regasit in ambele tari mentionate mai sus….la noi in schimb a aparut la evomag cu 2700 Ron (900$)…i-am intrebat ce adaosuri practica, sau daca s-a schimbat cursul la dolar si noi nu stim si mi s-au sters comentariile si nici nu am primit raspuns. Pot sa spun cu adevarat ca singurul mare minus al ei este faptul ca-i lipseste slot pt. sim. In rest se misca super bine. CONCLUZIE…daca vreti sa achizitionati ceva asemanator, straduiti-va sa va luati din tarile ( calde ) pe care vi le-am recomandat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus