un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Asus Transformer – tableta SF

13 Jun 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

frontal_asus_transformerNumele Asus Transformer îmi aduce aminte de filmul cu roboţi gigantici, cum probabil se întâmplă multora dintre voi. Ei bine, tableta făcută de Asus se înscrie în aceeaşi idee ca şi filmul: este science-fiction, este spectaculoasă și vrei şi tu una.

Surpriza adevărată vine când se transformă, la fel ca în primul moment din film când vezi o maşină devenind un robot gigantic şi îţi spui “wow, cât de cool”. La fel se întâmplă şi acum. Când e tabletă, este una foarte bună şi foarte accesibilă, oferind foarte multe pentru cei 1800 de lei. Înfige tableta într-o tastatură specială, ce costă un extra 500 de lei, şi obţii un netbook gata de lucru, cu taste complete, trackpad cu multitouch, porturi suplimentare şi o baterie de vreo 6 ore în plus. E principalul lucru care face ca Transformer să fie special, dar nu singurul, după cum puteţi citi mai jos în review-ul meu, în premieră în România.

Specificaţii: Ecran 10.1 inci la rezoluţie 1280 x 800 şi iluminare cu LED-uri, rezistent la zgârieturi; Android 3.0 Honeycomb cu update sigur la 3.1; stocare internă 16 sau 32 GB şi poţi adăuga şi card microSD, iar memoria RAM este de 1 GB; platforma pe care este construită este nVidia Tegra 2 cu procesor principal dual-core la 1 GHz şi accelerare grafică de top; difuzoare stereo şi jack de căşti; WiFi, Bluetooth, GPS, mini-HDMI; camera foto de 5 megapixeli cu filmare şi geo-tagging, iar cea secundară, frontală, are 1.2 megapixeli; bateria ține 10 ore pe tabletă şi încă 6 dacă o adaugi şi pe cea din tastatura opţională.

Eu am avut la test varianta cu 16 GB stocare internă şi fără conectivitate 3G. Una cu 3G va apărea în câteva luni şi la noi. Am avut şi tastatura, care se vinde opţional şi fără de care Transformer este o tabletă foarte bună, dar cu ajutorul ei devine şi un netbook util.

Momentan se găseşte în stoc doar la eMAG, astfel:

Asus Transformer 16GB1.799 lei
Asus Transformer 32GB2.199 leiCONSTRUCŢIE
E doar primul capitol la care Asus Transformer stă excelent, parcă pentru a aminti de roboţii din filmul despre care vorbeam mai sus.

Spatele este texturat într-un model foarte arătos şi cu un aspect de “scump”. Este maro în nişte triunghiuri mici, care te ajută să ţii tableta mai bine în mână. Sigla Asus luceşte pe spate, la fel ca şi camera foto din partea de sus-centru a carcasei.

Transformer este şi foarte subţire, chiar dacă la început nu pare aşa. Spatele este rotunjit convex, aşa că dacă pui tableta pe masă, cu spatele în jos, pare destul de groasă, dar adevărul se vede când o ţii cu ecranul în jos, moment în care muchiile sunt mai subţiri decât ale telefonului meu, iar doar partea centrală are un punct maxim de grosime.

Important este că nu pare masivă şi nici grea atunci când o ţii în mână, precum se întâmplă cu altele. În această privinţă, doar Samsung Galaxy Tab 10 îi face faţă, restul tabletelor din generaţia actuală fiind mai groase şi mai butucănoase, în opinia mea.

Partea frontală a tabletei are ecranul de 10.1 inci, widescreen la un raport 16:10 şi mărginit de vreo 2 centimetri de suprafaţă neagră. În partea de sus este camera frontală, inaccesibilă sub sticla ei.

Laterala inferioară a tabletei are trei mari decupături. Cea din centru este de fapt locul în care se introduce conectorul de alimentare şi transfer de date, unul special Asus şi asemănător cu cel de pe iPod şi iPhone la mărime şi formă. Cele două decupături laterale fac parte din sistemul prin care tableta se conectează de tastatura ei opţională, pentru o prindere solidă prin intermediul unor cârlige.

Laterala dreaptă are conectorul de căşti, conectorul HDMI, slotul de carduri de memorie şi un difuzor, în timp ce pe cealaltă laterală, în stânga, avem butonul de Power, cele două de volum şi încă un difuzor. Butoanele de volum şi de Power sunt de un argintiu strălucitor şi uşor de apăsat, iar conectorii enumeraţi mai sus nu sunt acoperiţi de nici un fel de căpăcel de protecție.

TASTATURA
Cel mai mult mi-a plăcut că această tastatură opţională este bine gândită pentru Android, nu este doar o chestie adaptată de la primul notebook ieşit în cale celor de la Asus. Ţin minte că am conectat tableta la ea şi am mişcat din trackpad cursorul pe ecran, dorindu-mi ca pe tastatura să fi fost şi un buton de Back. Ei bine, este!

Nu doar Back, care e bine plasat în stânga sus, ci şi Home, Meniu, Lock, butoane pentru WiFi şi Bluetooth, controale pentru volum şi Mute şi câteva scurtături la aplicaţii. Avem şi obişnuitele CTRL, Shift, ALT, TAB, Caps Lock şi tot ce este nevoie pentru lucrul eficient cu tastatura. Aceasta este uşor de apăsat şi scrii rapid cu ea.

Trackpad-ul de sub tastatură suportă multitouch, scroll-ul fiind făcut cu două degete, aşa cum ne-a obişnuit Asus de la majoritatea modelelor sale curente. Sub trackpad există oricum butoane fizice pentru mouse. Uneori poate fi deranjant trackpad-ul, în sensul că-l atingi cu podul palmei când scrii ceva la tastatură şi te încurcă, dar se poate dezactiva printr-o singură apăsare a unei taste de pe primul rând de butoane.

Tastatura este, aşa cum puteţi vedea din imagini, maronie şi texturata pe spate la fel ca tableta, pentru un aspect uniform. Tot pe spate are şi patru picioruşe de cauciuc pentru a se aşeza bine pe masă. Pe o laterală are acelaşi conector ca şi tableta, plus un port USB protejat cu capac, iar pe cealaltă laterală are un alt USB cu căpăcel şi un slot pentru carduri SD, MMC şi SDHC.

Avantajul ei principal este că include o baterie care oferă alte 6 ore de viaţa tabletei, totul într-un pachet suficient de subţire pentru a nu fi deranjant. Tastatură+tabletă par împreună un netbook arătos, din gama scumpă.

Mecanismul de prindere al tabletei este simplu. Aliniezi la ochi cele două decupături laterale din partea de jos a acesteia cu cârligele de pe tastatură, care oricum sunt ascunse privirii de către mecanismul de fixare. Apeşi tableta în aceste cârlige, fără a fi necesară vreo presiune foarte mare, până când un buton culisant de pe tastatură ajunge la capătul cursei sale. Ca să scoţi tableta e suficient să dai de acest buton spre stânga şi gata, pleci cu ecranul mai departe. Nu se întrerupe nimic, nu necesită restart, nici măcar nu se observă acest lucru în software. S-ar putea ca Transformer să fie doar primul exemplar din specia evoluată a netbook-urilor. Puteți vedea in clipul de mult mai jos cum se conectează și deconectează aceasta.

HARDWARE
Aici poate sunt mai puţine lucruri de zis pentru că tableta merge bine, dar nu o pot compara prea uşor cu altele, nefiind ceva cu care lucrez de ani de zile.

Ecranul este foarte bun şi luminos. Citind cu atenţie specificaţiile am văzut că are iluminare cu LED-uri în spatele cristalelor lichide, în timp ce concurența, citind tot specificaţiile detaliate de pe net, nu se poate lăuda cu aceeaşi tehnologie. Touchscreenul capacitiv răspunde uşor şi rapid la atingere şi comenzi şi n-am ce să-i reproşez sau ce să zic mai mult despre el.

Sistemul este rapid, Tegra 2 fiind una din cele mai performante platforme ale acestei generaţii. Aplicaţiile se deschid, rulează şi se închid fără nici o poticnire, iar afişarea se face rapid şi direct în orice ecran şi la orice rezoluţie. Acest lucru se vede cel mai bine în browser, acolo unde site-urile, oricât de complexe ar fi, precum CNN sau blogul meu sau realitatea.net varianta normală, se învârt şi se măresc şi se micşorează fără nici o urmă de încetinire sau stres pe sistemul de operare.

Desigur, browserul nu este cel mai bun indicator de performanţă, dar este unul din locurile care contează, mai ales că Android 3.0 este un mediu nou de încercare a programelor. Întreaga interfaţa se învârte bine, cu tot sistemul de “cub” din Android 3.0, cu noile ecrane de schimbare între aplicaţii şi tot ce mai cuprinde sistemul. Într-un singur loc scârţâie performanţa, atunci când activezi wallpaper-ul animat care e ultima fiâă pe tablete, unul cu un cub de gheaţă care pluteşte într-un lichid şi se înclină după cum înclini şi tu tableta, fiind nu doar animat, ci şi activ. Ei bine, cu acest wallpaper activat se simte cum interfaţa începe să fragmenteze atunci când treci de la un ecran la altul, semn că poate e un demo tehnologic prea avansat pentru acest procesor sau poate doar prea avansat pentru un sistem de operare încă neoptimizat. Chiar aş fi curios să văd dacă şi pe Android 3.1 va mai fi această problemă.

Camera foto face fotografii foarte bune. Asta e oarecum surprinzător pentru Asus, care nu are vreo tradiţie deosebită în calitatea imaginilor, dar cele câteva fotografii făcute au ieşit bine, deşi eram într-o lumină de restaurant. În general camera foto de pe o tabletă se foloseşte atunci când faci un live blogging sau live twittering de la câte un eveniment, iar pentru astfel de ocazii este suficientă. Şi cea frontală, de 1,2 megapixeli, e foarte bună pentru videochat, aşa că totul este ok la acest capitol.

Sunetul ce iese din difuzoare este acceptabil pentru a putea viziona YouTube şi filme sau pentru un videochat. Nu se ridică la înălţimea unor boxe adevărate, dar e o tabletă, aşa că la ce te poţi aştepta? În plus, are şi jack de căşti.

Bateria ține şi ține şi ține, acesta fiind un mare avantaj al Transformer-ului. Tableta se laudă cu aproape 10 ore de viaţă şi din experienţa mea chiar le atinge, deşi într-o utilizare normală probabil te opreşti pe la 8 ore. Dacă ai cumpărat şi tastatura opţională, atunci mai ai încă 6 ore de baterie cu tableta conectată în ea. La acest capitol eu zic că e de nota 10+.

Bluetooth-ul nu l-am testat foarte mult, dar merge. În schimb, pe WiFi am fost mereu conectat (deoarece tableta nu are 3G) şi semnalul a fost întotdeauna suficient de puternic. Mai multe nu pot spune despre wireless, decât că merge bine.

SOFTWARE
Aici e poate cel mai important capitol al review-ului, având în vedere că Android 3.0 Honeycomb e nou şi momentan disponibil doar pe tablete. Am avut surpriza să descopăr că este şi complet diferit ca interfaţă de Android-ul de pe telefoane.

Aveţi mai jos un screenshot al ecranul principal.

Observaţi că s-a trecut la un ceas asemănător cu cel din systray-ul de Windows, plasat în dreapta jos. Nu prea îmi place fontul utilizat, dar e mare şi vizibil. La dreapta Ceasului vedeţi un indicator al nivelului de semnal WiFi şi apoi un indicator al nivelului bateriei.

În stânga acestui ceas apar notificările primite pe tabletă. În acest moment vedeţi acolo două notificări de la TweetDeck şi una de la un download (cred). Poţi face click pe una din notificări şi îţi apar mai multe detalii, plus un mic X pentru a anula respectiva fereastră.

Notificările generale apar şi accesul la setări rapide se face tot în zona ceasului, dar parcă se mai putea lucra un pic la ele. La o apăsare pe ceas apare o fereastră micuţă în care vezi ceasul mai mare, data şi ziua, iar sub el sunt aceleaşi pictograme de WiFi şi de baterie. Pe prima scrie la ce reţea eşti conectat, pe a două cât procent din baterie mai este disponibil. În dreapta este şi o pictogramă pentru accesul la setările de volum. Sub această fereastră apare o alta cu toate notificările actuale.

La o altă apăsare, vezi o fereastră şi mai mare în care chiar poţi modifica nişte setări. Printre altele există şi o opţiune de “Lock Screen Orientation” pentru a bloca rotirea ecranului, acces direct la brightness-ul afişajului, Airplane Mode on/off, Notifications on/off şi la wireless. Singurul lucru care nu mi-a plăcut este că butonul de wireless nu-ţi porneşte pur şi simplu această interfaţă de conectare, lăsând-o să găsească vreo reţea disponibilă, ci te duce în meniul WiFi din setările generale şi abia acolo porneşti totul. Par vreo două clickuri prea multe pentru o funcţie atât de simplă şi accesibilă, deşi se poate rezolva totul cu un widget pe desktop.

În partea stângă a ecranului vedeţi trei pictograme pentru navigaţie. Cea mai din stânga este butonul de Back, apoi urmează Home şi un fel de ALT+TAB pentru multitasking şi trecut de la un program la altul. Tot acolo, în continuarea lor, apare şi un buton cu funcţia Menu atunci când este cazul, iar cel de Back se transformă într-un “închide tastatura”, atunci când cea virtuală este afişată pe ecran.

Meniul de configurare al ecranelor şi al wallpaper-ului arată complet diferit de ceea ce se întâmplă pe Android-ul de pe telefoane. Îl vedeţi mai jos, cu o mică reprezentare a ecranelor în partea de sus şi cu widget-urile disponibile în partea de jos. Printre ele sunt şi câteva widget-uri făcută de Asus, dar nimic foarte util, în afară de un mare ceas cu data şi informaţii meteo, făcut transparent pentru un aspect estetic plăcut.

Lista de aplicaţii se accesează dintr-un mic buton intitulat Apps, aflat în partea de sus a ecranului. Aplicaţiile sunt acum grupate pe multiple ferestre orizontale, nu verticale ca pe Android 1.x şi 2.x, cu pictograme mari şi frumos colorate. N-am înţeles de ce în dreapta listei apare şi câte o formă geometrică bizară, de parcă ţi-ar fi semnalizat ceva prin intermediul hieroglifelor, dar nu contează, că e ultimul detaliu la care te uiţi.

Meniul de configurare este altfel aşezat în pagină, pentru a fi avantajat de ecranul landscape. În jumătatea stângă sunt secţiunile de meniu, iar în dreapta apar opţiunile din fiecare secţiune. Am remarcat cu mare bucurie introducerea unei opţiuni de captură a ecranului, care până acum nu era disponibilă pe Android fără root.

Browserul este mult mai bun decât varianta de pe telefoane. Tab-urile sunt vizibile, ca în browserele de pe PC, fiind foarte uşor să treci de la unul la altul şi să le închizi, iar bara de adresă apare doar când ai nevoie de ea. Spaţiul ocupat pe ecran de interfaţă inutilă este redus la minim, accentul punându-se pe pagină web pe care o vizitezi.

Randarea se face foarte rapid, rulează flash în pagină (şi reclame şi clipuri şi de toate), se învârte imediat când îl treci din portrait în landscape, zoom-ul se face simplu cu două degete. Eu mă declar foarte mulţumit de browser. Am remarcat inclusiv o opţiune de New Incognito Tab şi una de Labs pentru extinderea browserului cu alte funcţii, deşi momentan nu erau prea multe disponibile.

Tastatura virtuală este una pe 5 linii, cu tastele numerice sus, apoi literele şi jos câteva taste utilitare. Este uşor de folosit, dar un pic prea mare atunci când se lăţeşte pe întreg ecranul. Aş fi preferat să existe şi o variantă mai restrânsă, deoarece eu prefer să fiu atent unde apăs decât să alerg cu degetul pe toată lungimea tabletei după taste.

Mai jos vedeţi şi imagini cu galeria foto şi cu interfaţa de YouTube și alte câteva programe.

Pentru un review detaliat la modul “un video face cât o mie de cuvinte”, priviţi clipul de mai jos, făcut de mine atunci când aveam tableta în mână.

CE E DE BINE
– carcasa subţire, elegantă.
– tastatura opţională transformă tableta într-un netbook şi îi oferă şi baterie suplimentară.
– Android 3.0 rulează foarte bine, vine cu interfaţă şi browser de top.
– destul de ieftină la doar 1800 de lei.
– tastatura opţională e ieftină la 500 de lei.

CE E DE RĂU
– pe termen lung s-ar putea ca mecanismul de prindere al tabletei în tastatură să joace.
– n-are 3G, această variantă urmând a apărea în curând.

CONCURENŢA
Singura concurență reală pe care i-o văd eu este Samsung Galaxy Tab 10.1, care este la fel de subţire şi de uşor de ţinut în mână, dar e şi mai scumpă pentru cam aceeaşi configuraţie. Între acestea două se face alegerea, dar eu aş merge acum pe Asus pentru că tastatura opţională este ieftină şi poate transforma oricând tableta într-un netbook.

Motorola Xoom mi s-a părut prea grea şi groasă. Acer A500 este o tabletă ok, dar atât, nu străluceşte la vreun capitol anume. E cumva “office”, fiind simplă şi axată pe a-şi face treaba, pe când Asus-ul Transformer e caracterizată mai degrabă prin “cool” şi “fun”.

CONCLUZIE
Asus Transformer atrage privirea oricui. Uimeşti lumea atunci când deodată scoţi ecranul din tastatură, îl dai cuiva şi îi spui “uite, citeşte asta”. E admirată pentru modelul maroniu de pe spate şi pentru ecranul luminos. Iar când lumea vede că are şi o tastatură la care se poate conecta şi că dintr-o dată devine şi un mini-laptop tocmai bun atunci când ai de scris un text lung, i-ai câştigat de partea ta și vor și ei una. Pe unde am dus-o, am auzit numai “ce idee bună”, “e foarte mișto”, “cum se cheamă” și “de unde se poate cumpăra”.

Transformer este cel mai bun produs Asus pe care-l văd până acum. Îmi plac laptopurile lor, dar tableta este de o calitate excelentă şi arată bine de tot, iar asta este cu atât mai impresionant cu cât este o primă încercare în acest domeniu din partea Asus. Dacă ar fi să-mi cumpăr acum o tabletă, Transformer ar fi prima opţiune.

Momentan se găseşte în stoc doar la eMAG, astfel:

Asus Transformer 16GB1.799 lei
Asus Transformer 32GB2.199 lei

  16 comentarii

 1. Asa si eu!
  Daca e sa imi iau o tableta, Transformer e alegerea! Oricat de mult se vrea trecerea pe touchscreen, dupa atatia ani de batut in taste imi e tare greu sa ma dezobisnuiesc.

  Legat de Xoom, greutatea ei iti confera si un simt de siguranta: e grea, deci sigur e mai rezistenta.

  http://www.acsel.ro/2011/05/23/motorola-xoom-o-tableta-cu-greutate/

    (Citează)

 2. Comentarii:

  1. Imi doresc ca netbookul meu sa aiba Windows, nu Android. Am chiar un notebook Asus si din acest motiv mi-as lua si tableta Asus, daca ar fi sa imi iau tableta. Insa fara tastatura.

  2. Vorbind de netbookul meu, tastatura e identica, doar ca are alte pictograme gravate pe taste.

  3. Nu cred ca mai exista portabile moderne cu iluminare cu neon. Mai toate, in ziua de azi, au LED-uri.

  4. La 1800 de lei iei cel mai scump netbook de la Asus.

    (Citează)

  • La 1800 de lei iei una din cele mai ieftine tablete. Si daca, de exemplu, mergi undeva si ai mult de scris pe blog sau pe Twitter sau pur si simplu vrei sa scrii un mare articol pe google docs sau sa lucrezi la un text sau excel sau ce vrei tu, tastatura este necesara. Indiferent ca e Windows sau Android, tastatura poate fi utila in multe situatii si mie chiar mi-a fost atunci cand am avut-o.

   Nu e obligatorie tastatura. Daca ai nevoie insa de una, macar Asus o are ca optiune.

   Acum, daca as si gasi tastatura la vanzare…

     (Citează)

 3. De aia nu imi iau eu tableta. Tu de ce nu iti iei?

  Poate, pentru chestia asta, ar fi bun google docs.

  Ce inseamna “mult de scris pe Twitter”, 159 de caractere? :P

    (Citează)

  • Nu, e pentru momentele cand mergi la vreo conferinta si faci un live de acolo. Sau pur si simplu te plictisesti asteptand undeva si te apuci de scris mailuri, chat, posturi si ce mai vrei tu. Adica pentru cei care de obicei au nevoie doar de o tableta, dar in unele momente ar avea nevoie de un netbook.

   Eu strang bani pentru un laptop de 13 inci cu procesor i5. Imi trebuie pentru momentele cand sunt plecat pe undeva si mai am si de editat vreo 100 de fotografii facute cu DSLR-ul, eventual vreun clip video.

   Daca insa vrea cineva sa-mi dea cadou o tableta, Asus Transformer as alege sa fie.

     (Citează)

 4. nu e putin ca mult 500 roni pentru o tastatura?! Chiar nu vad de ce de as da 1/4 din pretul tabletei pe tastatura…
  Oare la ce pret o sa ajunga varianta cu 3g?

    (Citează)

 5. @Radu: ma vezi pe mine facand live blogging de la conferinte? :D Sau pe majoritatea covarsitoare a potentialilor cumparatori?

  PS: Eu as accepta ca_cadou chiar si un iPhone4.

    (Citează)

 6. Se poate folosi un stick de internet pe portul USB sau nu exista soft de recunoastere/ instalare a acestuia?

    (Citează)

  • Nu stiu daca USB-ul este host sau device, ca am vrut sa testez si asta si am uitat. Cred ca este host. Totusi, nu m-as baza pe stick-uri modem deoarece acelea au nevoie de drivere si soft de conectare, iar momentan gasesti doar pentru Windows si Mac asa ceva.
   Daca vrei net prin alte mijloace, poti lua un MiFi sau poti sa-ti folosesti telefonul ca hotspot portabil, eu asa am facut.

   @nashu: de asta nu te obliga nimeni sa iei si tastatura, daca nu o vrei. Chiar si fara ea, tableta tot ieftina si buna ramane.

     (Citează)

 7. CETATEANUL: nu e doar o tastatura, are o baterie ce-i creste autonomie tabletei cu inca 6,5 ore.
  In plus, mai are si conectica care nu exista pe tableta in sine. (va exista in curand si un adaptor pt cine nu vrea tastatura, un adaptor de la mufa “speciala” la USB)

    (Citează)

 8. @ferike : daca orizontul functiilor oferite de tastatura permite atasarea de stickuri usb, hdd extern sau mai stiu eu ce altceva atunci da, pretul se apropie de unul de bun simt. Dar tosi raman cu dubii… nu neg importanta bateriei suplimentare altfel.

  @nwradu : un buton de replay in dreptul fiecarui comment nu ar fi util?

    (Citează)

 9. Oare cand apare varianta 3G in RO? A aparut oficial pe 16Aug

    (Citează)

 10. stii ce este prost la aceasta tableta, e ca nu gasesti cablu usb ori adaptor….pe site-ul lor nu prea ai ce,iti da un nr. din romania care spun si ei acelasi lucru:nu avem cum ori de unde sa facem comanda etc.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus