un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Coca-Cola, printre produsele cu reteta diferita in functie de tara

15 Apr 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Uite un articol interesant în Gândul: slovacii au cumpărat aceleaşi produse, dar din ţări diferite din UE, şi au testat reţeta lor. Surpriza cea mai mare a fost la Coca-Cola, băutură care în România, Bulgaria şi Slovacia avea ca îndulcitor izoglucoza de porumb, pe când sticlele din Germania, Polonia, Austria sau Cehia conţineau zahăr tradiţional, care e un ingredient mai scump.

Bulangii! Ne fură la cântar, îşi bat joc de noi pentru că suntem săraci! Acum ca să fiu sincer nu ştiu care reţetă e mai bună. N-am papile gustative atât de rafinate încât să fac diferenţa dintre cola cu izoglucoză de porumb şi cea cu zaharoză din trestie de zahăr; eu nu fac diferenţa nici între Pepsi şi Coca-Cola, darămite între nişte îndulcitoare. Asta nu înseamnă că ce se întâmplă nu e nasol. Îmi cer dreptul meu de cetăţean european de a mă bucura de aceeaşi cola ca şi neamţul de rând!

Ca o surpriză plăcută, Milka avea aceeaşi reţetă în toate ţările din care s-au cumpărat mostre pentru testare. Nescafe şi Jacobs aveau diferenţe, dar ei măcar au o scuză bună prin faptul că mai diferă şi cafeaua şi prăjirea de la un lot la altul, că poate sunt recolte diferite.

Întreg articolul, cu declaraţii şi urmări, aici.

    6 comentarii

  1. E lucru stiut ca marii producatori de alimentare si nu numai folosesc retete diferite in functie de piata de desfacere. Nu tine numai de costurile care se reflecta apoi in pretul final, e vorba si de gusturile oamenilor din fiecare tara. Am un prieten care lucreaza la Pepsi si de fiecare data cand iese din tara aduce cateva mostre de produse Pepsico ca sa le guste cu colegii. Nici tigarile nu sunt deloc la fel de la o tara la alta. Pall Mall-ul albastru pe care-l fumez eu era groaznic in Spania, asa si asa dar cu filtru diferit in Grecia si aproape la fel in Austria.

      (Citează)

  2. Păi Coca Cola pe care o bem noi românii, e produsă la noi în ţară, de către români…nu e produsă de germani sau americani, etc…de aia are ingrediente un pic diferite faţă de alte ţări.

      (Citează)

  3. Acum cativa ani, un american a venit in Romania in vizita. Cand a baut coca cola de la noi, m-a interbat ce e aia. Lui i se parea apa dulce. A zis ca in state este diferit total. Asa ca nu ma mai surprinde nimic. La oamenii saraci, poti sa le dai si apa vopsita indulcita, ei vor crede ca e cola. Lumea cumpara sticle de suc, de 2,5 litrii la 2 lei. Pai ce calitate este aia?

      (Citează)

  4. Au dat un raspuns, era pe hotnews parca. Pare totusi o metoda de lucru tipic est-europeana

      (Citează)

    • Eu am baut Coca-Cola in strainatate, mi s-a parut la fel. De asta am si zis in post ca nu ma pronunt daca e mai buna reteta lor sau a noastra, ca la gust nu vad diferente.

      Coca-Cola respinge acuzatiile, evident, si anunta ca va face verificari.
      http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_22604/Coca-Cola-reactioneaza-la-ancheta-din-Slovacia-Avem-aceleasi-standarde-peste-tot-in-lume.-Vom-investiga-cauza-acestei-confuzii.html

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus