un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Teapa!

15 Oct 2010  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Angajaţii de la Finanţe vor primi stimulentele pentru august şi septembrie, a decis ministrul, sătul de gălăgia protestelor de pe hol şi de faptul că, însoţit fiind de jandarmi, nu se mai putea întâlni cu diverşi “prieteni” pentru a aranja “combinaţii”. A meritat greva, şi-a îndeplinit scopul, cei din Finanțe își iau banii. Angajaţii din alte ministere şi instituţii au rămas doar cu solidarizarea cu greviștii: ei nu vor primi nimic, nefiind plătiţi prin astfel de stimulente. Ţeapă!

Ţeapă au luat şi toţi cei care ieri îşi arătau dezacordul faţă de ideile mele şi îşi arătau suportul pentru sărmanii bugetari, care nu pot supravieţui cu salarii de 400-600 de lei. “Tu ai putea să o faci?” “Părinţii tăi ce-ar face?” “Tu cum te-ai simţi că după o viaţă de muncă să primeşti doar 500 de lei salariu?” Se pare că sărmanii bugetari nu erau chiar atât de sărmani:

Spre exemplu, un şofer a încasat, în aprilie 2010, un venit net de 4.210 lei, din care 3.226 de lei erau doar stimulente. Un îngrijitor 2 a primit 1.979 de lei, din care doar 495 de lei a fost salariu şi restul de 1.484 de lei stimulente. Un bufetier a plecat acasă, în aceeaşi lună, cu 2.370 de lei, dintre care nu mai puţin de 1.776 de lei erau stimulente.

Spuneţi, stimaţi profesori, funționari, militari sau medici cititori ai acestui blog, voi primiţi 3226 lei prin stimulente, pe lângă salariul normal? Sau măcar 1484 lei în bonusuri? Aveți măcar salariul cu totul atât? Sau poate meseria de bufetier este superioare celei de profesor şi este normal să fie mai bine remunerată. Iar şoferul e un om de bază al statului, este obligatoriu să aibă 4210 lei leafă lunară.

N-ar fi mai logic, înainte de a sări pe mine că sunt nedrept cu bugetarii, să ştiţi şi aceste cifre? Acum că le ştiţi, mai sunteţi de partea lor? Şi să nu-mi spuneţi că sunt cazuri particulare, că sunt doar 2-3 oameni care au astfel de salarii, pentru că vorbim de şoferi şi bufetieri aici, nu de directori care singur şi-au triplat salariul. Sunt atâţia alţi bugetari (şi mă refer la activităţi cruciale, precum medicii și profesorii ce devin un laitmotiv al discursurilor) care lucrează pentru salarii de rahat, în timp ce un şofer ia 4200 de lei pe lună, iar apoi tocmai aceşti profesori şi medici îi apără pe respectivii, de parcă ar fi obligatorie aceasta defensivă comună. Nu este. Acei oameni iau şi din banii voştri. Împărţeala nu s-a făcut în mod just, ci s-a dat mult mai mult unora care nu merită. Faceţi un pas în spate şi nu-i mai apăraţi de pomană.

Cifrele sunt de pe Realitatea. Mai multe salarii și pe Hotnews.

    3 comentarii

  1. Radule eu sunt profesor debutant din vara aceasta si iti pot spune ca am luat salariu net de 600 de lei pe luna.
    Deocamdata deoarece mi-am inaintat demisia. E o bataie de joc ce se intampla in aceste doua domenii educatia si sanatate.

      (Citează)

  2. Nu cred că solidarizarea a fost chiar pierdere de timp. Acum s-a creat un fel de obligaţie între instituţii. Adică “eu am strigat pentru drepturile tale acum e timpul ca tu să mă susţii pentru drepturile mele”.
    Şi nu pot nici în ruptul capului să cred că cei din învăţămînt, ca Ion, sau cei din sănătate vor ceda în faţa acestui precedent. Adică dacă o lasă moale acum cînd există şansa reală să le pună sula-n coaste guvernanţilor, chiar sînt slăbani.
    Nu sînt însetat de sînge dar ar trebui să ne prindem de-o fază: aşa cum nici o lege nu va fi lege pînă nu se aplică în adevăratul sens al cuvîntului, tot aşa nici drepturile nu le primeşti pînă nu le ceri. În simplitatea noastră, “românii de bine”, am tot crezut că dacă stăm cuminţei în bancă, cu mîinile la spate, cineva va avea grijă de noi pentru că sîntem nişte copii cuminţi. Nu e deloc aşa. Trebuie să baţi cu pumnul în masă.

      (Citează)

  3. nu prea inteleg, esti cu bugetarii sau impotriva lor? generalizarile in general nu duc nicaieri. legat de finante, parerea mea este ca problema se pune gresit. corect era sau ceara mariri de salarii si nu stimulente. stimulente zero, cat timp eficienta lor e invizibila.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus