un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iata cum arata si cum merge un modem 3G RDS

9 Feb 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

L-am ridicat ieri de la o casierie din zona Olteniţei. Am avut un feeling că găsesc şi am oprit să întreb. Aveau. Dacă ai abonament de 39 de lei la Fiberlink, ţi-l dă pe gratis. Eu aveam de 46 de lei, pentru că sunt abonat de mult şi încă plăteam vechile tarife, nu cele micşorate :| Mi-au dat.

L-am adus acasă, ca pe un bebeluş, și i-am făcut poze la scoaterea din cutie. Modemul e HSDPA şi HSUPA (deci cred că îi zice HSPA atunci) de 7,2 Mbps pe WCDMA 2100 MHz, se conectează pe USB şi include în el şi un slot de card microSD, ceea ce e un avantaj neaşteptat. În pachet am găsit şi cartela SIM de date RDS, pe care am introdus-o în modem, plus un Quick Start Guide neinteresant şi un certificat de garanţie necompletat. Dispozitivul e cam mărișor, are 80 x 25 x 10 mm și e produs de ZTE, nişte chinezi care alături de Huawei au intrat tare pe piaţa noastră inclusiv cu echipamente pentru ceilalţi operatori de comunicaţii.

Pachetul nedesfacut

Modemul ambalat

Spatele pachetului

Spatele pachetului

Continutul pachetului

Continutul pachetului

Instalarea a fost rapidă şi fără probleme. Driverele sunt incluse în modem şi treaba o face automat Windows-ul. Spre surprinderea mea (plăcută), a avut inclusiv drivere de Windows 7. A instalat un mic progrămel în care trebuie să apeşi “Start Connection” pentru a porni transferul de date. Configuraţia e deja făcută pentru reţeaua RDS. Modemul are şi nişte opţiuni de trimis SMS-uri şi o agendă telefonică, dar nu le-am încercat şi nu ştiu dacă sunt active.

Am făcut nişte teste. Am prins 2,73 Mbps într-un test pe speedtest.net, iar la un transfer susţinut de pe microsoft.com (Internet Explorer 8, aprox. 18 MB), viteza comunicată chiar de softul de conectare a fost între 2,1 şi 2,3 Mbps, deci transferam cu un pic sub 300 KB/s. Eu unul mă declar foarte mulţumit.

Optiunile modemului

Optiunile modemului

Fereastra principala a softului de conectare

Fereastra principala a softului de conectare

Test speedtest.net

Test speedtest.net

Download microsoft.com

Download microsoft.com

Agenta RDS care mi-a dat modemul a zis că după 3 GB mi se limitează banda la 384 kbps (48 kB/s), dar nu-mi pasă. Pe total sunt foarte mulţumit că RDS-ul mi l-a dat pe gratis şi că merge atât de bine.

    24 comentarii

  1. Am primit si eu asa ceva acum cateva luni. Daca tot e gratis, sa fie primit! Si (parca) poti lua inca unul pentru ceva gen 10 lei pe luna. In orasele mari merge foarte bine, poate o fi mai rau cu semnalul in afara. Nu stiu ce oferte mai au Vodafone/Orange, dar cred ca au fost loviti destul de tare pe partea de date.

      (Citează)

  2. Gratis modemul dar abonamentul?

      (Citează)

  3. e gratis tot

      (Citează)

  4. am testat şi eu unul pe Linux, dar din păcate în zona în care eram (Rânca, Jud. Gorj, la ~1800m, în munţi) n-aveam semnal. am vaga impresie că pe distribuţia mea de Linux (mandriva 2009.0) care e cam veche face figuri. dar ca idee, are softul inclus pe el, ceea ce mă bucură. e un plus, faţă de modemurile de la zapp, unde tre’ să te descurci de unul singur dacă ai nevoie de internet mobil.

      (Citează)

  5. Hmm… Vad ca din ce in ce mai multi sunt multumiti de modemul asta. Cred ca o sa ajung si eu pe la RDS sa il iau…mai ales ca e moca…

      (Citează)

  6. exact la fel am procedat si eu cand l`am primit, prin septembrie. este ok pentru romanasul dornic de conexiune permanenta, dar poate sa`ti dea timeout pe diverse pagini la prima incercare din cauza timpului de acces, capitol la care nu sta stralucit. insa ca pret[gratis] bate orice oferta concurenta de pe piata.

      (Citează)

  7. Pe langa ofertele de la Vodafone sau Orange, RDS-ul cu al lor internet mobil e parfum. Eu am un modem (din nefericire modelul de 3,… ceva Mbps) ce-l folosesc la sat la ai mei, unde cu un modem de la Vodafone atingeam fabuloasa viteza de 2-3 kB/s (cand aduceam oferte zeului internetului ajungea chiar la 4-5kB/s). Browsingul era o placere, mai ales in conditiile in care acum cam toate paginile au ceva flash, poze sau filmulete. Cu modemul de la RDS am atins insa 1,8 mbps intr-un test pe speedtest, ceea ce zic ca e ok, avand in vedere ca asta se intampla intr-un satuc uitat de lume :)

      (Citează)

  8. Bine bine gratis gratis…dar are cineva idee cat costa petru cel care NU este abonat la internetul RDS ? Sau se da numai la abonatii Fiberlink :(

      (Citează)

  9. 15 lei pe luna retinusem ca ar fi. Vezi aici:
    http://www.rdstel.ro/produse%20si%20servicii/oferta_digi_net_mobil.html

      (Citează)

  10. e gratis daca ai net de la rds

      (Citează)

  11. sal
    e misto rds mobil …..dar stie cineva cum se seteaza pe un epad cu android????
    ca imi iese fum din creer si tot nu reusesc

      (Citează)

  12. buna
    am luat si eu un modem d-asta. am abonament de net la rds de multa vreme si am zis ca dc tot e gratis sa-l iau si eu. intradevar se instaleaza f usor fara batai de cap. ceea ce nu inteleg eu este: ce-i cu cronometrul ala? cand am conectat a aparut cronometrul si m-a pus pe ganduri….nu ma trezesc naibii cu cine stie ce factura daca depasesc marimea transferului? intreb si eu ca nu ma pricep asa bine

      (Citează)

    • Mi se pare ca-ti limiteaza viteza dupa ce depasesti o anumita cantitate de date, nu platesti ceva in plus. Cronometrul e util daca ai alte planuri de date…

        (Citează)

  13. am si eu o intrebare …… cu modemu aceste de la rds pot conecta telul mobil la el ? daca am wirles pe tel

      (Citează)

  14. Salut!
    L-am achizitionat si eu saptamina trecuta. Sunt multumit de el mai ales pentru ca aveam probleme cu modemul lor la RDS si imi pica netul cind ma ardea buza mai tare. Dar cum naiba se seteaza pe un pad cu android? La fel ca si Costin mi-am tocit creierul si nu ii dau de capat. Vreo sugestie?

      (Citează)

  15. va salut! intrebare: la ce foloseste eventuala memorie msd? multumesc.

      (Citează)

  16. nu stiu de ce va multumiti cu apa de ploaie fratilor k nu poti sa vezi nimic cu rds-u lor sa-i ai dracu chiar dak i gratis

      (Citează)

    • Da, bulangii mari astia de la RDS, daca tot dau net pe gratis macar sa-l dea si de calitate! Pai ce-i bataia asta de joc, moka si prost…

      (la mine merge perfect, dar na…)

        (Citează)

  17. Sabotor :”unde cu un modem de la Vodafone atingeam fabuloasa viteza de 2-3 kB/s (cand aduceam oferte zeului internetului ajungea chiar la 4-5kB/s). Browsingul era o placere, mai ales in conditiile in care acum cam toate paginile au ceva flash, poze sau filmulete.” Numai ca sunt in oras cu Vodafone 3g si ating formidabila viteza de 14/18 kb/s.Iar cu modem Rds 3g,viteza de 2-3 mb/s.Prin uimitorul fapt ca RDS ieftin si de calitate eo vil recomand.

      (Citează)

  18. Da, numai că eu, la țară am Orange și merge cu 12 Mbps , adică descarc cu 1,4-1,5 MB ( reali). Rds nici nu are acoperire prin zona mea!

      (Citează)

  19. am fost la servis rds s-a uitat la el a spus ca funtioneaza? dar nu are draivar 3g nu-l descarca? de ce nu merge modem zte?

      (Citează)

  20. daca stie cineva cum se instaleaza un modem de la rds model e3131 21,6 Mbps la o tableta Flytouch 3 android 2,2 va multumesc

      (Citează)

  21. Cei care doriţi să vă instalaţi modem-ul pe diverse dispozitive (cu unele telefoane dual-sim funcţionează sigur), aţi încercat să sunaţi la serviciul RDS? Ei vă oferă modem-ul şi în mod normal trebuie să vă ghideze, dacă aveţi probleme de instalare., fie pentru smartphone, fie pentru tablete. În rest… da! Şi la mine modem-ul de RDS merge de zbârnâie, iar cel de Vodafone mi-a mâncat nervii. :D

      (Citează)

  22. Configurarea si conectarea telefoanelor sau tabletelor android la reteau Digi.Mobil (Digi Net Mobil sau RCS-RDS).

    In sectiunea “Mobile Networks” accesati “Access Point Names”. In cazul in care nu aveti in lista niciun APN, selectati “New APN” si introduceti urmatoarele date:

    Name: DIGI.Mobil
    APN: internet
    MCC: 226
    MNC: 05
    Authentification type: PAP
    APN Protocol: IPv4
    APN Roaming Protocol: IPv4

    Toate celelalte raman “Not set”. Click pe save si verificati conexiunea.

    Daca aveti in lista un APN, editati si verificati daca datele sunt corente.

    Aceste setari trebuie sa functioneze si peiPhone sau pe iPad.

    Atentie: Nu introduceti aceste informatii daca aveti in dispoitiv o cartela Vodafone, Cosmote sau Orange. Acesti operatori folosesc alte APN-uri.

    NOTA: Daca aveti cunostinta de eventuale modificari ale acestor setari, va rugam sa ne semnalati ptr a actualiza aceaste informatii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus