un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La coada la eMag

8 Feb 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Am fost sâmbătă la eMag, ca să ridic un suport de TV (scriu mai multe despre el după ce îl montez pe perete). Parcă era carnavalul ciudaţilor acolo. Într-o parte a showroom-ului erau unii care se jucau în grup Guitar Hero (sau ceva în care cânţi la o chitară). O tipă bătea la tobe, iar alţi doi stăteau în spatele ei şi apăsau butoanele unor chitări, urmând instrucţiunile de pe televizor. Totul făcut pe muteşte, fără mare sonor, aşa că am avut ocazia să mă simt ca un surd la un concert rock.

razer_mamba_200În spatele meu, la casă, s-au pus la rând trei puşti. Genul care vorbeau non-stop, de îmi venea să îi strâng de gât având siguranţa că nu se va supăra nimeni pe mine dacă o fac. Toţi trei, undeva până în 14 ani probabil, puseseră bani la comun ca să-şi cumpere trei mauși Razer. Veniseră la eMag cu taxi-ul, iar acolo se buzunăriseră de ultimele bancnote pentru a plăti factura. N-am reţinut ce model Razer cumpăraseră, probabil pentru că au nume ciudate gen Abyssus, Deathadder, Orochi, Imperator, Copperhead sau, preferatul meu, Lachesis, dar plănuiam să se laude apoi unui alt puşti, prieten de-al lor (“lu’ prostu’ ăla îi zicem…“) că şi-au luat un model mult mai scump, Razer Mamba. Peste 10 ani îşi vor lua BMW second hand cu motor de 1,6 litri şi îşi vor lipi M3 pe el, că de mic te formezi cocalar. Se pare că pentru generația tânără, e-penis-ul e dat de DPI-ul mouse-ului, iar dacă până şi la acesta trebuie să minţi ca să pari cool, în condiţiile în care orice Razer costă vreo minim 200 de lei, e trist… Doi dintre ei se rugau de al treilea, probabil cu mai mulţi bani la el, să facă cinste cu taxi-ul spre casă, că ei rămăseseră lefteri (“hai măăă, că e ziua ta în februarie, faci cinste anticipat!“).

E uimitor cât cheltuie oamenii pe accesorii doar ca să joace Counter-Strike, un joc apărut acum vreo 10 ani. Probabil că Mamba ăla îţi cumpără armele, dă numai headshot-uri şi dezamorsează singur şi bomba. Nici nu mai joci tu, cuplezi mouse-ul în USB şi poţi să te duci să te uiţi la televizor… la sfârşitul serii ai şi admin pe server. Unul dintre puști zicea că el nu desface mouse-ul până marți, când își ia și pad (un boschetar din cartier de la mine zice că dacă bei fără să fumezi, esti un terminat. Similar e de porc să folosești un mouse Razer fără să pui sub el un pad Icemat de măcar 200 de lei), dar ceilalți nu l-au crezut: “hai mă, îmi zici că o să te uiți la El cum stă așa pe birou și nu o să desfaci cutia, nu o să-l folosești pentru că încă nu ai pad?“. “El” fiind mouse-ul pe care așteptau să-l cumpere, iar respectul din vocea sa e imposibil de redat în scris.

Am testat în showroom şi ochelari 3D nVidia. Mişto tehnologia. Era demonstrată cu un monitor Samsung 2233RZ (1149 lei) şi cu ochelari Geforce 3D Vision (669 lei), rulând jocul Batman. Diferenţa e mare. Îţi pui ochelarii şi vezi altfel totul, obiectele au adâncime, cele din prim plan sunt lângă tine, parcă le poţi atinge. În acelaşi timp, sistemul e obositor pentru ochi, simţeam mereu un flicker deranjant la coada ochiului, iar ochelarii nu îmi stăteau bine pe nas (erau prinşi şi într-un antifurt, dar oricum nu sunt prea ergonomici). N-aş da atâţia bani pe combinaţia monitor+ochelari, mai ales că nu sunt multe jocuri care să o şi utilizeze, dar tehnologia e mişto. E posibil să meargă şi cu alte monitoare poate un pic mai ieftine, trebuie să fie o listă de compatibilităţi pe net sau pe site-ul nVidia.

AlienwareApoi am dat cu ochii de două calculatoare Alienware instalate în showroom. “Uuuu, Alienware!”, am exclamat ca Deedee. Nu mi-au plăcut. Laptopul (un Alienware M17x de 12.499 lei) e mare şi greu, dar are o tastatură enervantă, care îmi aduce aminte de cele vechi de pe primele calculatoare. M-am uitat pe indexul de performanţă din Vista (nu că ar însemna mare lucru acel test, dar nu aveam altul la îndemână) şi era la 5.8 puncte. Mă aşteptam la mai bine. Lângă laptop era pusă o staţie mare Alienware (cred că era un Area 51 Shadow Grey de 11.499 lei) care m-a dezamăgit complet la aspect. Eu credeam că astea Alienware sunt de nota 10 la carcasă, dar aceasta avea o mască din tabla ieftină, iar plasticul de sub ea scrâşnea şi se îndoia atunci când îl apăsai ca să scoţi la iveală nişte porturi USB ascunse sub el. Mouse-ul şi pad-ul erau ok, dar tastatura părea la fel de retro ca şi cea de pe laptopul vecin, iar eu mă aşteptam la ceva mai modern şi mai orientat pe gaming. Index de performanță 5.9, cât laptopul: toate componentele erau de 7-8, dar hard-diskul trăgea în jos scorul la 5.9.

    2 comentarii

  1. si la mine tot hard disck-ul trage in jos in testul ala, tot la 5.9 :)) al meu dar ce sa mint e putintel stricat :D

      (Citează)

  2. Legat de Razer nu pot spune decat ca unele produse arata jenant pentru suma pe care o cer. O tastatura de peste 200 Ron care are 3 + 4 butoane in plus fata de una de sub 100 ron si zici ca este second hand. La mouse+uri nu zic nimic ca nu le-am testat, sunt scumpe si cam atat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus