un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce minunat era in comunism

31 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Pe Hotnews e un interviu destul de penibil cu o româncă emigrată în Canada, care se vaită despre cât de nasol e acolo şi cum totul costă. Universitatea e pe bani, plăteşti şi ca să faci sport sau să iei lecţii de artă, mâncarea e proastă, oamenii sunt obezi, grădiniţa costă, la muncă faci ore suplimentare dacă vrei bani şi carieră. Prin comparație ridică în slăvi comunismul, unde şcoala era gratuită, fructele se luau din pom, poluare nu exista pentru că oamenii nu aveau maşini, drogaţi nu existau, ce mai, era o lume de vis. Se simte înşelată când i s-a spus de visul american şi când a fugit acolo împreună cu mama sa, pe urmele tatălui emigrat cu ceva vreme înainte.

Câteva citate care mie nu-mi vine să cred că au ieşit din gura unui român:

  • Comunismul oferea multe avantaje şi o viaţă mult mai lejeră decât oferea capitalismul. Grădiniţă pe gratis, universitatea pe gratis, sport/muzica/artă pe gratis sau la sume mici.
  • Cred că populaţia nu a înţeles sau nu a fost suficient informată de embargouri, sau mai rău, de intenţia statului român de a plăti datoria externă a României într-un mod rapid şi care era beneficiul acestui act. Nu cred că s-a înţeles de ce erau mai puţine gaze, carne la magazine, sau de ce se mai oprea curentul din când în când.
  • Am emigrat la vârsta de 14 ani cu mama în Canada, la data de 27 noiembrie ’89, pentru reunificarea familiei cu tatăl meu. Tata lucra la marină şi, într-una din plecările în interes de serviciu, a cedat la presiunile mamei mele pentru emigrare şi a rămas în Turcia. Pe vremea aceea, Canada şi Australia acceptau emigranţi în mod curent. Şi aşa am ajuns în Canada.
  • Emigraţia a fost o experienţă cutremurătoare şi dureroasă pt mine, o experienţă care m-a modelat în adultul în care am devenit.
  • Am realizat imediat şi cu şoc, din experienţele noastre şi cele ale cunoscuţilor noştri, că lucruri care mi s-au părut normale trăind într-o ţară socialistă, nu există în capitalism: sportul/arta/muzica pe gratis pentru copii, universitatea pe gratis, îngrijirea medicală pe gratis (în Canada da, America nu), concedii lungi, ieşirea la pensie la 55 de ani, bilete la simfonie sau opera la un “affordable price”.
  • m-a şocat şcoala mea care arăta cam delapidată, colegii graşi şi unii dintre ei astmatici, nivelul extrem de slab la toate materiile inclusiv sport (şi cel mai groaznic la matematică).
  • M-a frustrat foarte tare faptul că în Canada sportul sau lecţii de artă se plăteau şi nu erau oferite la o scală la fel de largă sau în complexe special contruite pentru aşa ceva.

Ce mai, plecarea în Canada i-a distrus viaţa. Atâta doar că, după ce tatăl fugise în Canada înaintea ei şi a mamei ei, în România n-ar mai fi fost lăsată să urmeze o universitate “pe gratis”. Ar fi fost veşnic supravegheată de Securitate, considerată o trădătoare şi ostracizată din orice aspect al societăţii. Dar mai contează?

Comunismul a căzut tocmai pentru că s-a dovedit a fi falimentar, lucru recunoscut chiar de Gorbaciov. Biletele acelea la un “affordable price” la simfonie sau operă au falimentat sistemul, pentru că muzicienii nu aveau din ce să mai fie plătiţi. Universităţile gratis sunt motivul pentru care acum se lucrează pe aceleaşi dotări ca în anii 70, deoarece statul n-a mai avut bani de investiţii în ele, iar studenţii nu au plătit nimic.

Statul comunist a avut bani vreo 40 de ani, dar apoi a intrat în colaps. A dat pe gratis fiecărui om, dar tocmai asta i-a învăţat (ne-a învăţat) să nu fie competitivi şi să nu tragă tare pentru a câştiga mai mult. De ce să te speteşti muncind, dacă erai răsplătit în mod egal cu colegul leneş? De ce să te străduieşti să înveţi ceva la facultate sau să o termini în top, dacă oricum ai intrat pe gratis şi apoi îţi dă statul un loc de muncă? De ce sa fabrici un produs bun, când salariul nu îți depinde de vânzarea sa? Vrem totul pe gratis!

Comunismul a fost minunat, iar noi suntem vinovaţi că nu am înţeles de ce plata datoriei externe era importantă. Dacă ni s-ar fi explicat asta, am fi acceptat cu toţii lipsa cărnii şi a mâncării în general, cele 4 ouă alocate lunat pe cartele, raţia la benzină, supravegherea poliţiei secrete şi de ce “se mai oprea curentul din când în când”. În rest, te-ai fi aşteptat să fim o naţie de genii la matematică, fini cunoscători ai artelor şi dotaţi cu trupuri sculptate de sport şi aer curat.

Mi s-a făcut silă că există astfel de persoane după ce am citit interviul. Se răsucesc în mormânt toti cei care au murit în închisorile comuniste doar pentru că au vorbit despre viața și lumea care a oripilat-o pe aceasta doamnă. S-a pișat pe toți care au ieșit la Revoluție să ceară o viață mai bună.

Şi după cum bine observă cineva într-un comentariu lăsat pe Hotnews la acest articol, aceeaşi doamnă Ionescu spunea despre grădiniţă fiicei sale într-un interviu dintr-un ziar canadian

“I did want my daughter to be educated by someone who is not overworked and underpaid,” she says. “I’m very impressed with what my daughter has learned. She has learned table manners, to drop and roll if there’s a fire, she’s learned to sing and dance în multiple languages. It’s a very pleasant atmosphere.”

Ah, deci când plăteşti îţi place că respectivii îşi fac meseria cu plăcere şi îţi educa bine copilul. Oare în grădiniţele gratuite din perioada comunistă ce ar fi învăţat fetiţa? De ce mai stă în Canada și nu se duce acum în Coreea de Nord, la mai bine?

    12 comentarii

  1. mama coreea de nord.. ma iau fiorii cand aud; se pare ca tara asta e chiar mai naspa decat china. am vazut mai demult pe discovery cred un documentar despre zona demilitarizata dintre coreea de N si de S (DMZ), si arata cum au incercat unii sa scape pe furis in sud; frightening

      (Citează)

  2. Pai ce-i asa rau la China? Evident ca in Coreea de Nord e mult mai rau, aia mor de foame acolo, pe cand China e pe val.

      (Citează)

  3. Noi n-am scapat complet de comunism.
    Adu-ti aminte de abuzurile politiei din perioada summit-ului NATO de anul acesta.
    De asemenea, drogurile usoare si prostitutia sunt interzise prin Lege.

      (Citează)

  4. pai nu din punct de vedere al cresterii economice.. dar totusi se controleaza mass-media, gen anumite ziare, gen banarea anumitor chestii pe youtube (excluzand ceea ce isi propune fiecare provider gen bbc sau mai stiu eu ce sa difuzeze pe asemenea canale in functie de cum vrea muschiul lor), plus poluare foarte mare

      (Citează)

  5. O sa incep prin a ura un an nou mai bun.
    Continui prin a spune ca n-am pierdut timpul sa citesc ce scrie persoana respectiva in acel articol. Clar parerea ei este subiectiva, bazata strict pe experienta proprie. Eu cunosc oameni care au stat 20 de ani in Germania si dupa 89 s-au intors in Romania si au povestit ca desi erau cetateni Germani, erau totusi cetani de mana a 2 a. La fel cum cunosc absolvent de medicina in Romania, care profesa ca medic intr-un spital din Bucuresti, s-a casatorit cu o grecoaica, s-a stabilit in Grecia si caruia nu i-a fost recunoscuta niciodata diploma de medic in Grecia. Asta in timp ce grecii veneau/vin sa faca facultatea de medicina in Romania,si evident le sunt recunoscute acelasi diplome ca si cea a romanului. Oare de ce vin grecii sa faca facultatea de medicina in Romania? O fi o scoala asa de buna de medicina? Sau in Grecia e prea scumpa? Ma rog, asta e o alta discutie.

    Comunismul falimentar??!?! Nu cred. Te referi la Romania sau vorbesti de comunism in general. Uite cateva exemple de state comuniste care in ’89 nu o duceau deloc rau: RDG ( Germania de Est), Yugoslavia, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, chiar si URSS-ul (desi URSS-ul era prea mare ca sa vorbim de el ca un tot ). In toate tarile mai sus mentionate, magazinele erau pline cu marfa, oamenii aveau bani, etc. NU prea aveau libertati, dar asta e alta poveste. Crezi ca in RDG, oameni erau nemultumiti pentru ca nu aveau mancare? Nu. In RDG erau nemultumiti pentru ca nu pot sa calatoreasca, nu pot sa treaca in Germania Federala liberi, pentru ca mureau oameni pe zidul Berlinului, pentru ca erau oameni inchisi in inchisorile securitatii, etc.

    Romania e un caz aparte. Dar nici statul comunist roman nu era falimentar. De ce? Uite: statul controla mai bine activitatile economice, nu exista piata neagra (cel putin nu la nivelul la care exista acum ). Erau mult mai multi oameni angajati care chiar isi plateau taxele la buget, firmele chiar isi plateau taxele, nu exista atata frauda, etc. In plus, statul comunist roman construia locuinte pe banda rulanta la preturi de nimic, pentru ca erau folositi soldati in termen, care in loc sa invete sa traga, construiau blocuri. Si in agricultura se foloseau soldati in termen.

    Faptul ca Ceausescu a luat-o razna si a inceput ca disperatul sa plateasca datoria externa a Romaniei, e un caz aparte. Sa stii ca pana pe la inceputul anilor 80 si in Romania existau magazine pline cu marfa, alimente (asta din ce mi-au povestit ai mei). Apoi s-a inceput plata datoriei externe, iar chestia asta a culminat in 89 cu rationalizari masive. Tin minte si acum, jumatate de paine pe cap de familie, salam cu taraita, etc. Si chestia asta se intampla pentru ca cei din jurul lui Ceausescu nu-i spuneau ca Romania nu poate produce mai mult si daca dorea accelerarea platii datoriei e nevoie de sacrificii mai mari. Eu cred sincer ca Ceausescu nu stia cu adevarat situatia din tara. Stia versiunea prezenta de cei din preajma lui….

    Spui de tehnologia invechita din facultati. Sunt partial de acord cu tine. Dar de mai bine de 10 ani exista invatamant cu plata ( mai ales in zona universitara ) si s-a schimbat ceva in bine? Din cate am auzit in Poli se mai preda inca Pascal-ul….

    Ar mai fi multe de spus, insa, deocamdata, e suficient pentru prima zi din 2010.

    p.s. citesc unele din comentariile de mai sus si-mi dau seama ca cei ce scriu habar n-au ce inseamna comunism. Auzi, interzicerea drogurilor si a prostitutie este o dovada a faptului ca suntem inca in comunism. Hai nu zau. Drogurile nu-s “la liber” decat in Olanda. Deci si restul tarilor sunt comuniste. Prostitutia… pffff.

    In China este controlata mass media. Crezi ca in SUA, Canada, Marea Britanie, Franta, nu e? E controlata un pic mai finut decat in China, dar e controlata si acolo.

      (Citează)

  6. Bogdan, nu se poate spune cu certitudine ca e situatia asa cum zici tu:

    Daca in alte state inca era carne in magazine putea fi doar pentru ca la ei falimentul inca nu era evident. Daca ar mai fi durat 10 ani poate se ajungea si acolo la fel. Gandeste-te ca asta cu falimentul a plecat chiar din vorbele lui Gorbaciov, care cred ca stia situatia mai bine decat noi doi.

    Care firme isi plateau taxe in Romania? Totul era deja controlat de stat. Desigur, nu exista piata neagra si coruptie (desi cred ca astea sunt considerate a fi elemente normale ale unei economii functionale, chiar daca nu sunt dorite), dar ce cifra de afaceri era? Ce profit aveau “firmele” de atunci si cat plateau la stat din el? Cele de acum au de sute sau mii de milioane de euro in total, angajatii au salarii mult mai mari, etc.

    Invatamant cu plata nu exista si in Poli, decat foarte restrans. Poate daca ti-ar cere 15.000 de euro pe an x 400 de studenti in Electronica ar fi bani de ceva. Cu aia de la “taxa” nu se face mare lucru. Nu sunt adeptul invatamantului cu plata, am facut Electronica pe gratis si sunt recunoscator pentru asta, dar nu pot spune ca e un lucru bun PENTRU STAT si PENTRU SOCIETATE. Pentru mine, personal, a fost ideal. Daca vroiam sa invat mai multe, aveam de unde, dar nu sunt multi ca mine si majoritatea raman doar cu ce le da scoala.

    In domeniul educatiei NU EXISTA INDOIELI ca sistemul american este cel bun. Dovada ca sunt primii la cercetare, la inventii, la rezultate. Nu conteaza ca o fac cu studenti chinezi si indieni si romani, important e ca le ofera cadrul necesar valorificarii inteligentei lor.

    Aia cu drogurile nu are legatura cu libertatea. Daca ar fi dupa mine as interzice o gramada altele, as baga si cateva din pedepsele draconice din China, as aplica si metodele lor de control asupra firmelor particulare pentru a ma asigura ca nu vine oricine, cumpara o platforma industriala de la statul roman si o desfiinteaza ca sa faca acolo vile.

      (Citează)

  7. Deci sa inteleg ca aia au vazut semnele viitorului si au inteles ca-s in prag de faliment si asa a inceput schimbarea politica in blocul de est? Ce zici de o teorie, poate mai plauzibila, cum ca vest europenii si americanii ajunsesera intr-un punct de saturatie al consumului si aveau nevoie de piete noi de desfacere.

    Pot sa te asigur ca si in comunism firmele aveau profit ( unele real , unele doar pe hartie ). Nu totul era umflat si pus din burta, pentru ca n-am fi rezistat nici 40 de ani macar in felul asta. Si daca in 89 erau, sa zicem, 8 milioane de angajati care toti aveau taxele platite la zi, se compara cu situatia de acum cand probabil 2 – 3 milioane de angajati sunt cu taxele la zi si tin in spate pensionari, someri, etc.

    Legat de invatamant… americanul plateste bani grei ca sa faca o facultate, si totusi sistemul de invatamant american scoate profit de pe urma unor “aliens”

      (Citează)

  8. Da, cred ca Gorbaciov (care era mult mai destept decat Ceausescu) a inteles ca se indreapta spre faliment si atunci avea doua optiuni: sa-l astepte si sa fie linsat de popor pentru situatia in care a ajuns blocul sovietic sau sa declare chiar el falimentul, sa apara ca un erou si sa-i lase pe altii sa descurce cum or putea situatia. Faptul ca era nevoie de noi piete de desfacere (cine nu are nevoie de noi piete? si sovieticii aveau, nu doar americanii) e o chestie paralela. Cred ca daca americanii ar fi avut atata influenta ar fi utilizat-o dinainte de 1989. Nu uita ca blocul sovietic reprezenta pentru ei nu doar noi piete, ci in primul rand o amenintare nucleara.

    Sistemul american scoate profit de unde poate, asa cum e si normal pentru cineva care vrea profit. Important e că cei care le aduc profitul se duc acolo pentru ca li se ofera cele mai bune conditii.

      (Citează)

  9. @Bogdan: nu am citit tot comentariul, ca nu vreau sa ma enervez de sarbatori. Doar 2 puncte vreau sa le comentez.

    Grecii vin in Romania la mecicina pentru ca e foarte ieftin, intr-adevar. Platessc doar vreo 1500-2000 eur/an. Si stau cu chirie de 200 eur/luna, ceea ce nu-i chiar ca la Atena sau Salonic. Dar pe de alta parte vin si sa traga matza de coada pe banii parintilor. Ca si la noi, teoria ca teoria, practica te omoara: rezidentiatul unde il fac?

    Comunismul prosper din RDG si Cehoslovacia? D-aia nu-i lasa pe RDG-isti STASI sa iasa din tara, de bine ce-aveau de toate in Berlinul de Est. Si Primavara de la Praga? De ce sa impui cu forta un sistem care aduce prosperitate? N-am auzit de ample miscari impotriva democratiei liberale, in afara de 2-3 tolomaci anti McDonalds sau de la Greenpeace.

      (Citează)

  10. @ipo, de ce sa te enervezi? parca libertatea presupune dreptul fiecaruia sa-si spuna parerea. A, si sarbatorile au cam trecut.

    On topic, unde am zis “comunism prosper” ? Am zis doar ca n-o duceau rau. In orice caz, nu o duceau ca in Romania. Nu “beneficiau” de rationalizare. NU aveau lipsurile Romanilor.

      (Citează)

    • O discutie despre comunism vs capitalism nu poate fi facuta pe aspecte particulare precum faptul ca la noi se intrerupea curentul si la cehi nu, sau ca la noi aveai 4 oua pe luna si la ei mai multe. Trebuie discutat intreg sistemul, la modul general, si raman la parerea ca dadea faliment.

      Intamplator m-am uitat ieri la alta chestie. In 1988 un vas american de razboi a doborat un avion iranian de pasageri, 290 de morti. Americanii au recunoscut imediat incidentul, au platit compensatii, au luat masuri sa nu se mai intample, au corectat softwareul si radarele si procedurile. In 1983 rusii au doborat un avion coreean de pasageri, 269 de morti. La inceput au negat ca ar stii ceva despre asta, apoi au declarat ca au doborat un avion spion, apoi au recunoscut ca era avion comercial, dar ca l-au somat si au tras focuri de avertizare, apoi s-a dovedit ca n-au contactat avionul iar focurile de avertizare n-au fost cu trasoare. Apoi au simulat cautari de salvare in alta zona decat cea reala in care s-a prabusit avionul, pentru ca apoi sa extraga in secret de acolo cutiile negre, care au fost facute publice abia dupa 9 ani.

      Nu intr-o astfel de tara vreau sa traiesc! Poata aia din Canada n-ar avea probleme, dar eu da.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655
      http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Air_Lines_Flight_007

        (Citează)

  11. Hai s-o luam altfel, pe ce te bazezi cand spui “comunismul era falimentar”? Pe parerea lui gorbi? Gorbi a fost om destept si prost in acelasi timp. De exemplu, Gorbi a introdus prohibitia in cazul consumului de alcool. Deci, rusii, mari bautori de vodca s-au trezit ca nu mai gaseau vodca in magazine. Sunt voci care sustin ca prohibitia din Rusia a intarit mafia rusa, cunoscuta mafie rusa. Mai are sens sa zic ca tot in inteligenta lui a reusit sa dezmembreze urss ( de fapt, perestroika lui a insemnat moartea urss-ului ). O sa zici, si ce daca. Foarte bine. Multe din statele componente ale urss acum sunt tari independente, libere. Desigur, dar unele sunt macinate de razboaie, conflicte etnice, saracie, etc.

    Desigur, americanii parca si-au cerut scuze si pentru aruncarea bombelor atomice asupra un tinte civele…

    Pentru ca discutia a deviat, sa stii ca “democratia” americana nu este mult diferita de comunismul sovietic. In anii 50 in sua, era suficient sa te toarne unul la politie ca esti simpatizant comunist si erai saltat si anchetat. Halal democratie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus