un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Analiza unei imagini trucate

30 Dec 2009  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Am găsit pe HackerFactor.com o analiză foarte detaliată a modificărilor [Body by Victoria] făcute unei imagini înfăţişând un fotomodel Victoria’s Secret. DeÅŸi evident trucată, autorul postului face o grămadă de analize pentru a demonstra în câte alte locuri s-a mai umblat la “îmbunătățirea” femeii È™i cum.

Articolul e interesant probabil doar pentru inginerii ca mine. Trebuie să ştiţi măcar chestii de bază despre codarea JPEG şi despre efecte şi unelte disponibile în Photoshop pentru a-l înţelege. Analizele făcute sunt interesante şi se explică ce relevă fiecare. Un singur lucru nu spune autorul, deci e întrebat în comentarii, şi anume ce software a folosit pentru acele analize pe imagine. S-ar putea face toate în Matlab (mai făceam prin facultate, dar între timp am uitat toată sintaxa), dar probabil că există programe mai rapide pentru aşa ceva.

    5 comentarii

  1. M-a facut extrem de curios.. vreau si eu ce foloseste el. :d

      (Citează)

  2. Pai se pot face in Matlab, exista functii care extrag coeficientii DCT si fac toate celelalte, dar trebuie sa stii sa le manuiesti si ce sa ceri de la ele.

      (Citează)

  3. Cred ca toate analizele astea de fotografii se fac pe poze cu femei. Probabil tin atentia inginerului mai crescuta. :D Tin minte ca, in facultate, erau fisiere cu o femeie, numite Lena 16, Lena 256.

    Ce e dubios e ca mai stiu cum se numeste fisierul dar nu mai stiu cum se numea materia. Stiu ca in acelasi laborator am facut dupa aia Retele Neurale si Recunoasterea Formelor dar…

      (Citează)

    • Lena aia era un playmate de prin anii 70, cand se incepuse analiza de imagini. Daca nu ma insel aparea si in splash screen-ul de la un Adobe Photoshop mai vechi.

      In majoritatea lucrarilor despre analiza de imagini pe care le-am citit in facultate si pt lucrarea de diploma, testele erau facute pe Lena. Era o explicatie buna, ca palaria avea si dungi verticale si orizontale, avea si o pana parca, deci detalii fine de toate felurile, piele, culori calde, etc. Analiza se facea pe cap, dar fotografia intreaga era din Playboy cu o femeie dezbracata. Probabil a pornit totul ca o gluma a cuiva sau erau inginerii prea obsedati sexual (spre deosebire de acum :P).

      Uite-o aici:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Lenna

      Eu am facut folosit imaginea la mai multe cursuri, si Prelucrarea Imaginilor si Recunoasterea Formelor, si ala cu Wavelet si MPEG/JPEG si au mai fost cateva pe care nu le mai tin minte.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus