un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Touch HD: ce soft am instalat

11 Jan 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Nu mai ştiu dacă am scris pe aici că am şi un alt PDA, un Asus 696. Acela avea doar Windows Mobile chior şi aveam nevoie de o grămadă de programe pentru a-l face utilizabil fără multă bătaie de cap. Touch HD-ul însă este livrat cu suficient soft bun aşa că până acum nu am instalat multe chestii pe el.

Ce are bun din fabrică

Opera 9.5 pentru Windows Mobile – cel mai bun browser pentru mobile, în acest moment. Merge excelent, suportă tab-uri, este integrat în interfaţa TouchFlo. Dacă nu l-ar fi avut telefonul, ar fi fost primul lucru pe care îl instalam (necesită licenţă, aşa că mă bucur că a venit cu telefonul). Cel mai mult îmi place că detectează secţiunile din paginile web, precum div-urile, tabelele şi din astea. La o apăsare dublă pe o zonă dintr-o pagină web se face zoom în acea secţiune. De exemplu dacă fac double-tap pe sidebar-ul din blogul meu, browserul îl detectează ca fiind o secţiune a paginii şi îl măreşte pe tot ecranul. Dacă secțiunea e foarte mare face şi wrap la text. E bine gândit totul. Aştept să apară şi Firefox Mobile, pentru comparaţie.
Office Mobile – pentru fişiere Word, Excel şi PowerPoint, cam orice PDA vine cu asta.
Adobe Reader LE – foarte bine că e integrat, deoarece e cam greu de găsit o variantă de Reader pentru Windows Mobile. Pe PDA-ul vechi foloseam FoxIt Reader, acum n-a trebuit să-mi mai bat capul.
MP3 Trimmer – un progrămel cu care poţi tăia porţiuni din fişiere mp3, de exemplu ca să-ţi faci ringtone-uri din melodiile preferate. Am pe PC unul mai puţin intuitiv şi mai greu de folosit decât acesta din telefon.
Zip – un program de dezarhivare.

Ce i-am adăugat eu

iGO 8 – pentru navigaţie cu GPS-ul integrat. Voi un post separat despre cum l-am instalat, că a fost ceva de muncă la el.
MusicID – un soft care recunoaşte melodii, folosind serviciul Shazam. Pe scurt, porneşti programul, acesta înregistrează vreo 10 secunde din ce melodie rulează atunci şi uploadează datele pe Shazam, care recunoaşte muzica. Melodia poate rula oriunde, la radio, la televizor, în boxele restaurantului, important e ca microfonul telefonului să o “asculte” suficient de clar. Versiunea 1.3.16 este cea care merge pe afişaje VGA (640×480, ca la Diamond şi Touch Pro) şi WVGA (800×480, ca la HD).
Slick 0.45 – e freeware şi îl găsiţi pe lonelycatgames.com. Mi se pare cel mai bun client de Yahoo Messenger pentru WM, chiar dacă e în beta. Am înţeles că pe Touch Pro nu merge, deoarece nu se înţelege bine cu tastatura reală a telefonului, dar pe HD a mers perfect.
CorePlayer 1.30 – cel mai bun player video pentru WM, e optimizat pentru astfel de procesoare, rulează fără sacadare inclusiv clipuri de calitate DVD, face şi streaming de pe reţea dacă e cazul, are o grămadă de opţiuni şi configurări posibile, rulează cam orice format video și audio.
TaskManager 2.8 – văd că sunt şi versiuni mai noi aici. Arată toate procesele care rulează şi câtă memorie utilizează, service-urile încărcate de Windows şi multe altele. Foarte important pentru mine este că integrează şi comenzi precum ping, ipconfig şi netstat, care sunt utile în momentul câte eşti legat la vreo reţea wifi bizară şi vrei să vezi dacă netul nu merge din cauza ta sau a reţelei.
GPSlogGoogle – de pe lepocketpc.com. Face trasee ce pot fi apoi văzute în Google Earth, așa cum am exemplificat aici cu aterizarea pe Otopeni. E făcut de un francez, dar are și limba engleză.

Tweaking

Hotfix-ul de response time – uneori nu vroia să facă click şi cred că pentru asta a scos HTC acest patch. L-am instalat fără probleme, dar încă nu am testat dacă s-a rezolvat situaţia.
HD Tweak – un program făcut special pentru Touch HD şi care permite modificarea multor setări ascunse. E unul și pentru Diamond pe site-ul autorului.

Ce soft caut

Ascult şi încerc cu plăcere orice sugestii pentru un soft gen IrfanView pentru Windows Mobile. Pe scurt vreau un viewer de fotografii care să includă şi funcţii de redenumire imagini, resize, crop şi rotire. Vreau să pot face toate aceste lucruri dintr-un singur soft. Şi caut şi un client bun pentru Twitter, momentan mă descurc cu adresa m.twitter.com din browser, dar aş vrea un soft separat ca să nu deschid Opera pentru atât. Ah, și o versiune de Flash pentru WM. Aveam ceva vechi, am înteles că prin martie apare una nouă.

Dacă știți alte programe utile, spuneți-mi și mie. Pentru unele din cele de mai sus nu am pus linkuri. Când e vorba de piraterie se descurcă fiecare cum poate. Între PDA4x și Ipmart-forum secțiunile de PPC Apps n-ar trebui să aibă nimeni probleme.

    14 comentarii

  1. Total Commander nu merge pe el? http://www.ghisler.com/ce.htm

      (Citează)

  2. Ba cred ca merge, dar nu prea ma incanta TC-ul. Este bun pe calculatoarele normale, unde te poti bucura de cele doua ferestre paralele. Pe WM nu m-a impresionat niciodata. E util cand vrei sa muti fisiere si sa organizezi memoria, dar pentru lucru de zi cu zi mi se pare ok si File Explorer-ul.

      (Citează)

  3. Prin Slick poti trimite mesaje contactelor offline/invisible? Stiu ca sunt unele programe care permit si transfer de fisiere, doar poate nu prin Yahoo. Ma mir ca nu au fost in stare sa faca un client IM oficial, cu toate functiile. As trece pe Live doar din cauza asta, dar am inteles ca pe Windows Mobile clientul de Live nu poate lucra cu persoanele de pe Yahoo. Pacat.

    Stiu ca exista ceva gen “Flash 3.1” care se integreaza cu Opera 9.5 si iti merge si youtube direct in browser. Evident, nu am avut cum sa testez inca.

    Pentru poze cred ca Resco Photo Viewer e mai complex, dar nu stiu cat de bun e la editat. Poate si IDELIX LookMobile Image Editor.

    Programele interesante ar mai fi SPB Backup, Voice Command si Shape Writer (o tastatura de iPhone, dar deocamdata nu merge bine in mod landscape). Dupa ce imi cumpar telefonul si am timp sa testez totul, o sa fac si eu o lista.

    M-ar interesa un program care sa imi ia din cand in cand pozitia GPS (interval setat de mine) si sa o transmita pe Internet, unde un site mi-ar permite sa embed-uiesc un flash cu o harta si pozitia mea. Sau eventual sa spuna doar langa/in ce oras ma aflu. Gasisem ceva, gpsed.com, dar poate sunt si altele.

      (Citează)

  4. Da, Slick cred ca face si ce zici tu. Si stie si transfer de fisiere, desi uneori nu merge.

    Referitor la GPS, stiu ca exista astfel de servicii, dar de obicei pt iPhone. S-ar putea sa fie si pentru alte sisteme de operare, in fond trebuie doar un program care sa ia pozitia din GPS si sa o comunice unui server.

      (Citează)

  5. daca iti iese cu flash anuntza tare si mare … io am incercat sa pun o versiune, dar cand am vazut ca sta 10 minute sa-mi deschida realitatea l-am scos :)

    si totusi, el are o versiune de flash … ca de aia stie de youtube video,…

      (Citează)

  6. Exista o versiune de Flash 7 pentru WM, dar se integreaza doar in IE, nu si in Opera, si nu merge chiar pe toate site-urile. E prea vechi totusi. Poate fi luat de aici
    http://www.adobe.com/products/flashplayer_pocketpc/downloads/player.html
    S-a inteles Microsoft cu Adobe pentru o versiune mobila de Flash 10, dar pana apare mai e…

      (Citează)

  7. In masina l-ai testat pana acum cu igo 8? Ce se intampla cand primesti un apel si ruleaza igo? Se poate raspunde daca ai conectat o casca bluetooth? Accesorii pentru masina (holder si charger) ai luat?

      (Citează)

  8. Da, merge foarte bine GPS-ul. Cu update-ul de QuickGPS facut isi ia pozitie in 5 secunde la cold start, fara update banuiesc ca dureaza cam un minut. iGO 8 merge foarte bine, arata foarte bine pe rezolutia asta, miscarea e fluenta.

    Daca primesti un apel banuiesc ca iGO se minimizeaza si raspunzi. Cu casca nu am incercat, dar cand aveam Diamond-ul in teste am mers cu iGO si convorbire pe casca bluetooth si nu au fost probleme. Apesi butonul de Home si iGO se minimizeaza si poti face orice altceva vrei prin telefon.

    Accesorii auto nu a avut si nici nu am luat. Charger am eu, de holder o sa ma uit altadata pentru unul bun la toate. Din pacate nu am vazut nici un HTC care sa vina si cu aceste accesorii.

      (Citează)

  9. Folosesti vreun skin pt. iGO8 si un data.zip special? Eu pe Asus R700 folosesc skinul Riks, dar stie numai 480×272.

      (Citează)

  10. Da, e un data_831.zip sau ceva se numeste, si apoi redenumit in data.zip. Daca intri in el se vede ca are folder si pentru 480×800 cat am eu. O sa fac o lista cu ce am facut sa mearga iGO si fac un post mai mare pe subiect.

      (Citează)

  11. Cum stai cu postul despre cum ai instalat IGO 8 pe HTC Touch HD? abia il astept!

      (Citează)

  12. Cam e o problema acolo :D Nu mai tin minte cum am facut. Adica atunci am descoperit ca iGO 8.0 e diferit de 8.3, ca luasem 8.3, ca am avut nevoie de un data.zip care sa contina si skinul default dar facut pentru rezolutia 800×480 si 480×800. Dupa care abia am gasit o harta a Romaniei, ca versiunea 8.3 e recenta si hartile de 8.0 nu sunt compatibile. De unde le-am luat pe fiecare insa…. am cam uitat.

      (Citează)

  13. Sal, eu cand pun hotfix-ul ala pentru cele 3-5 secunde de idle, cand intru in TALK, nu mai pot sa selectez apel normal sau video call….la tine cum e? Cand incerc sa dau, imi intra in Call History…

      (Citează)

  14. Gsen – pentru schimbar orientare ecran in toate aplicatiile sau numai in cele dorite (adaptat la deget)
    Resco Explorer – foarte bun si rapid (adaptat la deget)
    Splash ID – pentru chestii “la secret” de ochii oricui
    Sprite backup – formula de backup cu control in HTC dar si pe desktopul conectat
    Spb Time – un excelent ceas-cronometru cu snooze
    Foxit Reader – rapid pentru PDF
    IM+ – mess multiplu
    MagiCall – filtru de apel si SMS
    1-Calc si HiCalc – niste calculatoare cu multiple utilitati

    Salut,

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus