►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Când m-am întors din Slovenia am deschis GPS-ul din PDA-ul meu şi am înregistrat ruta avionului în format vizibil în Google Earth. Auzisem pe undeva că GPS-ul merge până la maxim 500 km/h, pt că apoi nu îşi mai ia poziţia bine. Aşa că am testat, şi a mers şi la viteze mai mari. După aterizare am mai studiat problema, şi se pare că limita unor chip-uri GPS e pe la 1800 km/h, iar eu n-am mers decât cu 1000.
Oricum, a fost o experienţă interesantă. Precizia era foarte ridicată. De exemplu am aflat astfel că avionul mic cu care am călătorit între Ljubljana şi Budapesta zbura cam la 4400 de metri altitudine şi cu o viteză medie de 400 km/h. Din fişierul .kml ce poate fi deschis cu Google Earth se vede inclusiv la aterizare cum a coborât spre pistă şi apoi cum a făcut taxi până la terminalul unde am coborât.
Pe ruta Budapesta – Bucureşti am zburat cu un Boeing 737-600, iar acesta zbura pe la 9000-10.000 de metri altitudine şi cu 900-1000 km/h. În avion aveam ecrane LCD pe care ne erau afişate şi acolo altitudinea şi viteza avionului, diferenţa era de vreo 100 de metri altitudine între ce ne spunea avionul şi ce îmi spunea PDA-ul meu, iar la viteza diferenţa era cam de +30 km/h pt avion. Nesemnificativ având în vedere că la un moment dat am avut peste 1000 km/h. La aterizare se vede cum avionul n-a venit direct să aterizeze de la vest spre est, ci a trecut pe lângă aeroport, pe deasupra oraşului (am identificat Piaţa Victoriei, Magheru, se vedeau foarte frumos noaptea), s-a întors undeva pe la Afumaţi şi a aterizat din direcţia est-vest.
Amuzant a fost când am deschis iGO (fişierele .kml au făcut făcute cu alt program, GPSlogGoogle pe numele lui) şi la un moment dat treceam pe deasupra unui oraş maghiar. Iar iGO-ul te pune automat pe cea mai apropiată stradă de pe hartă. Şi pentru el tot parcurgeam străzile oraşului, săream de pe una pe alta, dar amuzant a fost când îmi indica pe ecran cu roşu că viteza legală acolo este de 50 km/h iar eu aveam 335 km/h.
Pentru cine vrea fişierele, click dreapta şi save, apoi dublu-click pe fişier şi alegeţi să-l deschidă cu Google Earth:
Log Ljubljana după decolare – Budapesta până la oprire.
Log Budapesta după decolare – Bucureşti până la oprire.
Nu uitaţi în Google Earth să modificaţi inclinarea, ca să vedeţi şi altitudinea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
12/03/2008 la 4:08 AM
Interesant experiment :)
Ionut Puiu(Citează)
13/03/2008 la 4:13 PM
Super tare si folositoare. Ma mai joc FS X si mereu mi s-a parut dificila aterizarea (cum se negociaza traseul inainte de aterizare).
ocktavian(Citează)
27/02/2011 la 1:46 PM
Foarte interesant experimentul tau ! Chiar ma intrebam pe unde ocolesc unele avioane, care le vad la altitudine mare in zona Romexpo.
Mirzac Iulian(Citează)