un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am găsit cum vor fi icoanele viitorului

5 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Mă uitam la gif-ul animat de mai jos. Trebuie să recunoașteți că e destul de hipnotizant.

icoana_animata

Pun pariu că acesta va fi viitorul icoanelor. Poate că ați văzut în bisericile din străinătate că deja lumânările au fost înlocuite cu mici LED-uri luminoase. Bagi moneda de 2 euro în aparat, se aprinde un LED în formă de lumânare și stă aprins vreo 5 minute. E al tău, te rogi în fața lui. Apoi se stinge și stă la dispoziția următorului credincios pentru a fi din nou aprins.

Nu știu dacă flacăra are vreo semnificație de purificare, dacă trebuie să fie o flacără reală și o lumânare ce arde până la capăt sau merge și un bec. Cert este că bisericile au găsit o metodă mai ușoară de a face bani fără a consuma nimic în afară de aprinderea sa. Iar să dai 2 euro ca să stea aprins un bec pentru câteva minute e o performanță ce l-ar lăsa invidios și pe patriarh.

Poate că în viitor icoanele vor fi niște tablete mari cu astfel de gif-uri animate rulând pe ecran. Panourile stradale simple au fost înlocuite cu ecrane uriașe, că o reclamă video are impact mai mare. De ce n-ar fi mai bună o icoană animată cu un sfânt ce te binecuvântează printr-un gest vizibil? O să se stea la coadă la pupat sfântul iPad din biserică.

sursa: TVdece.

    10 comentarii

  1. Modelele se folosesc și în România in unele biserici catolice

      (Citează)

  2. Asta e o mizerie de reprezentare religioasa, nicidecum icoana. Cum nici “lumanarea cu led” nu poate fi considerata ca ai aprins o lumanare pentru sufletul cuiva…

    Icoanele sunt reprezentari ale sfintilor care se realizeaza dupa niste repere bine stabilite, exista erminii ale icoanelor bizantine, canoane/reguli clare dupa care trebuie facuta o astfel de lucrare. Ca multi au abdicat de la aceste canoane si avem reprezentari cu iz lacrimogen in multe din bisericile ortodoxe… e alta poveste. Daca privim icoana Sf.Treime a lui Rubliov

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Angelsatmamre-trinity-rublev-1410.jpg

    , sau cateva reprezentari ale lui Teofan Grecul vedem ce e icoana

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Transfiguration_by_Feofan_Grek_from_Spaso-Preobrazhensky_Cathedral_in_Pereslavl-Zalessky_%2815th_c%2C_Tretyakov_gallery%29.jpeg

    Icoana e o imagine care transcede realitatea, e chipul divinitatii si al vesniciei materializat prin cele palpabile si vizibile (lemnul, culoarea, tehnica)…

    M-a luat un pic valul, ca am o problema serioasa cu astfel de pseudo-icoane :D.

      (Citează)

    • Da, Irina, daca ne uitam la icoana lui Rubliov, vedem ca nu reusea sa dezeneze niste picioare in pozitie fireasca. Lasa-ma cu erminii si canoane! Schimonoseala aia e pictura naiva, cum parascovenia asta e un kitsch de bâlci.

        (Citează)

  3. Oare cum fac mai multi bani, din lumanarile pe care ti le vand sau din cele LED cu fisa?

      (Citează)

  4. Nu e prost cine cere.

      (Citează)

  5. Daca asta e voia lui Dumnezeu ! Cumva ei transpun vorbele dupa propriile interese , si pulimea ii urmeaza si pupa orice li se da , moaste , oase , ipad , sticle , lemne , samd .

      (Citează)

  6. Astea sunt facute de chinezi si vandute la dragon. Dar nah, tre sa facem misto de biserica pt ca noi suntem mai buni.

      (Citează)

  7. In anul 2015, lumea inca mai crede in bazaconii.
    Ne mai miram de ce se intampla atatea in lume… vai de ei…
    De 2 euro mai bine iau ceva de mancare la un sarac, decat sa umflu burtile popilor…

      (Citează)

  8. “chestia” aia nu e icoană, e kitsch; se găseşte de mult timp, nu e ceva nou. Deci mă îndoiesc că poate fi numită icoana viitorului.

    Cît despre lumînările cu LED (mă amuză expresia “leduri luminoase”, ce, există şi întunecoase ? :-) , este o discuţie veche, în ce măsură flacăra are un efect, la nivel spiritual, mai pronunţat decît o lumină electrică.

    Evident, mulţi consideră chestia asta o aiureală, o “bazaconie”, dar respectivii nu au atunci nici un motiv să aprindă nici varianta cu LED, nici lumînarea de ceară.

      (Citează)

  9. Pe cand moaste virtuale ?
    Asta asa ca sa poata pupa tot credinciosul moastele oricui indiferent unde si in ce biserica se afla :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus