un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Telefonia mobilă: 11,1 milioane de abonamente și 11,5 milioane de cartele (și alte date interesate)

12 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Cei de la ANCOM au publicat ieri un infografic despre telefonia mobilă în primul semestru din 2016, iar cifrele merită analizate mai în detaliu.

Primul lucru care m-a uimit este raportul între abonamente și prepay: 11,1 milioane la 11,5 milioane. Credeam că diferența este mai mare, dar în semestrul 1 numărul abonamentelor a crescut cu 9%. Nu m-ar mira ca acest lucru să se datoreze Digi Mobil, care lucrează prin abonamente.

În medie, un om vorbește 4 ore și 21 de minute pe lună. Facturile anterioare îmi spun că eu vorbesc sub o oră pe lună, că în general comunic prin messenger, skype și altele. Așa sunt eu, nu dau telefoane. Vă dați seama cât vorbesc alții pentru a ridica media la 4 ore și ceva?

În medie, un om trimite 69 de SMS-uri pe lună. Sau trimite și primește, deși în acest caz statistica n-ar avea sens.

Traficul lunar de date este de 630 MB, în medie. A crescut cu 90%, semn că pachetele de date sunt tot mai mari sau mai ieftine. Eu am trecut, de exemplu, de la 1,5 GB la 6 GB (trebuia să fie 3 GB, dar am încheiat noul abonament într-o perioadă promoțională și am 6 GB). Media pare mică, dar gândiți-vă că din cel 14,8 milioane de utilizatori de telefonie ce au și conexiune de date în pachet, o parte nu o folosesc. Sunt o mulțime de părinți, bunici sau telefoane de firmă ce au inclus un 150 MB de trafic, dar nu au telefoane compatibile sau nu se pricep.

Aș fi fost curios, mai degrabă, să văd câți utilizatori cu peste 1 GB inclus în pachetul de date sunt în România și care-i media lor de trafic.

telefonie_mobila_sem_1_2016

Citiți mai pe larg pe site-ul ANCOM.

    10 comentarii

  1. Eu de ex am 1.5gb trafic inclus dar nu trec de 1gb consum. Media ar fi cam 800mb lunar.

      (Citează)

  2. prin 2010 cand aveam iPhone 4, 1gb era suficient apoi au lansat iMessage si traficul a inceput sa se epuizeze mai rapid, acum am ajuns sa consum cam 4gb pe luna folosind in mare parte mesageria, facebook-ul si navigatia.

      (Citează)

  3. “Vă dați seama cât vorbesc alții* pentru a ridica media la 4 ore și ceva?”

    *unele

      (Citează)

  4. uite de unde cresterea: Digi a ajuns la aproape 3 milioane de abonati, de la 2 milioane cati aveau in aprilie.
    http://www.profit.ro/stiri/rcs-rds-se-apropie-de-3-milioane-de-clienti-la-serviciile-de-voce-si-date-digi-mobil-15589950

      (Citează)

  5. Totusi cam putin trafic. Eu la Digi am 30Gb si lunar consum aproape tot traficul alocat, consumul se face cu Netflix, DigiOnline/DigiLive, Voyo, Youtube si Soundcloud.

      (Citează)

  6. Eu am 4gb si consum 1-1,5gb lunar, dar ambi parinti au trafic de net si nu consuma nici macar un mega, deci are o logica, ca ei sunt f multi.

      (Citează)

  7. Digi au prepaid de mult: http://www.rcs-rds.ro/prepaid/home.php

      (Citează)

  8. Cati GB consumi pe luna nwradu ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus