un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Galaxy S6 Edge ar putea fi cel mai frumos telefon fabricat până acum

2 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Noile Samsung Galaxy S6 și S6 Edge sunt telefoane extraordinare și arată cât de mult a evoluat telefonul ca dispozitiv, tehnologie integrată în el și tehnologie de fabricație a lui.

Vă spuneam în articolul despre HTC One M9 că acel telefon este elegant, simplu și performant, un model ce nu pare să facă rabat de la nici o funcție sau specificație hardware și de design. Pentru noile S6 însă, Samsung pare că a mers “all in” și a aruncat în joc tot ce avea, ducând telefoanele într-o zonă de pionierat, aș putea spune, pentru Android. Nu doar tehnologiile integrate în aceste noi modele sunt uimitoare, ci și numărul lor.

Ambele telefoane au o structură metalică, muchiile fiind din metal. Mă așteptam ca spatele să fie la rândul său metalic, dar spatele este plastic acoperit cu sticlă Gorilla Glass 4. iPhone a adoptat aceeași soluție încă de la iPhone 4, dar Samsung promite că noua sticlă Gorilla Glass 4 și un metal foarte rezistent fac acest telefon mult mai rezistent la șocuri.

Partea frontală, și ea din sticlă Gorilla Glass 4, are ecranul rotunjit spre muchii pe S6 Edge. Acest telefon este cel mai frumos model Android văzut de mine vreodată și este o plăcere să-l ții în mână. Totul se simte perfect – atingerea sticlei, rotunjimea ecranului, felul în care acesta este îmbinat în carcasă, muchiile rotunjite din partea de sus și de jos. S6 Edge este aproape de perfecțiune.

Este telefonul pe care, după ce pui mâna, exclami “da, așa ar trebui să fie toate telefoanele”. Ecranul acela rotunjit, sticla modelată la temperaturi înalte și întreg software-ul ce gestionează acele porțiuni te fac să simți că ai în mână un telefon high-tech, un model aproape SF.

Mie mi-au plăcut foarte mult nuanțele telefoanelor. Cel alb este sidefiu, cel argintiu zici că este cromat; Galaxy S6 pe albastru este un telefon vesel, dar S6 Edge pe verde închis este aproape perfect! Mă uit acum la fotografii și-mi dau seama că n-am surprins în niciuna toate felurile în care se reflecta lumina în carcasa telefoanelor, iar felul în care simți telefonul în mână și-l apeși cu degetele nu poate fi descris ușor.

Camera foto a fost mult îmbunătățită. Imaginile prezentate de Samsung în comparație cu un iPhone 6 Plus sunt mult în favoarea lui S6. Dacă lucrurile stau așa și în realitate, așteptați-vă la performanțe foarte bune în condiții slabe de iluminare, la focalizare rapidă și filmare cu stabilizare optică de top.
samsung_galaxy_s6_si_s6_edge_05)

Camerele foto (16 megapixeli pe spate, 5 megapixeli pe față, ambele fiind F1.9) au și câteva îmbunătățiri mari în partea de software. A apărut un mod Pro în care primești acces la setările avansate, focalizează rapid, programul se lansează cu o apăsare dublă pe butonul mare Home.

Repet, aici aștept să o văd la un review. În prezentare, noua cameră pare foarte, foarte performantă.

Interfața făcută de Samsung a fost îmbunătățită în toate aspectele sale, ni s-a promis. Unele pictograme au fost înlocuite cu text, făcându-le astfel mai ușor de descoperit, au dispărut opțiuni inutile, au fost mai bine gândite meniurile. În plus, la S6 Edge ai diverse pictograme pe care le poți pune pe partea rotunjită, iar dacă pui acolo contactele tale preferate le poți asocia și o culoare, astfel încât ecranul telefonului se aprinde în culoarea respectivă atunci când ești apelat, știind deci cine te sună dinainte să poți citi pe ecran.

samsung_galaxy_s6_si_s6_edge_03)

Ca hardware, este utilizat un procesor Samsung cu 8 nuclee, dintre care 4 nuclee rulează la 2,1 GHz și 4 nuclee la 1,5 GHz, sistemul comutând între cele două grupuri în funcție de necesități. Procesorul, realizat în tehnologie 14 nm, este asociat cu memorie DDR4 și o memorie de stocare foarte rapidă, crescând-i performanță și scăzându-i semnificativ consumul de energie, zice Samsung.

samsung_galaxy_s6_si_s6_edge_04)

Cât de mult scade consumul? Nu știu, rămâne de testat, dar este punctul care mă interesează cel mai mult, având în vedere că bateria nu mai poate fi scoasă din telefon decât prin demontarea sa. De asemenea, capacitatea ei este de aproape 2600 mAh, ceea ce s-ar putea dovedi insuficient pentru ecranul Super AMOLED de 5,1 inchi și rezoluție Quad HD 2560 x 1440 pixeli.

Pentru a compensa bateria de capacitate mai mică, Samsung a vorbit de optimizări software și de un nou sistem de încărcare: Galaxy S6 se poate încărca wireless. Mai mult, încărcarea de la priză se face foarte rapid (câștigi 4 ore de utilizare pentru fiecare 10 minute de priză), iar Samsung a spus că se face de două ori mai rapid decât la iPhone 6.

Ambele telefoane vor putea fi utilizate și în serviciul Samsung Pay, unde poți plăti cu ele cam la fel ca la iPhone și Apple Pay. Samsung spune că sistemul lor este superior, dar nu m-am lămurit cum și unde. Oricum, vestea rămâne excelentă, cu cât mai multe telefoane vor suporta aceste noi tehnologii de plată, cu atât mai bine pentru noi, clienții. Inițial se lansează în SUA și Coreea cu suficienți parteneri pentru a-l face un succes încă din prima zi.

Butonate în showroom-ul atașat prezentării, pot spune că Samsung n-a promis ceva ce nu există și pe telefoane. Interfața chiar este modificată în bine, camera focalizează rapid, ai la dispoziție setări avansate de reglare a imaginii. În plus, ține în mână telefoanele, în special pe S6 Edge, și nu vei mai dori să le returnezi.

Ce m-a dezamăgit: deși lăudate ca fiind de metal, în final s-a dovedit că doar muchiile sunt metalice. Apoi, bateria este integrată; Samsung spune că au făcut acest pas acum când tehnologia de încărcare le permite să treacă peste acest inconvenient (încărcare rapidă, wireless charging). În al treilea rând, nu ai slot de card, ci toată memoria telefonului are 32, 64 sau 128 GB. Și poate mai important, camera foto iese vreo 3 mm din carcasa spate a telefonului, fiind “o gâlmă” foarte pronunțată. Aș putea trece peste toate acestea, însă.

Telefoanele vor fi disponibile treptat în diverse țări începând cu 10 aprilie. Probabil că S6 Edge va ajunge la noi la un preț de aproximativ 1000 de euro.

Ce rămâne de testat la un eventual review:

  • cât de performant este noul chipset Samsung?
  • care este autonomia reală a telefonului? Toate acele cifre despre consum redus se concretizează și în fapte sau rămân doar vorbe?
  • cum se comportă cu adevărat camera foto în condițiile de slabă iluminare?
  • ce programe Samsung au dispărut din kitul de preinstalare? Am văzut în continuare un S Health și câteva programe preinstalate, aduse în parteneriat cu MIcrosoft, de exemplu One Drive.

 

Mă aflu la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România și scriu direct de aici despre telefoanele, tabletele, gadgeturile și tehnologiile prezentate. Urmăriți toată activitatea mea acolo pe tag-ul MWC2015.

    17 comentarii

  1. Fara sa pun mana pe telefon, sunt sigur ca acea camera nu iese 3 mm in afara. Sunt maxim 1,5 mm. Daca n-ar iesi, nu reuseau sa deschida diafragma la f/1.9 (nu stiu sa existe telefon cu deschidere mai mare).

    Decat camera de la HTC One M9 cu f/2.2 (au aparut deja poze si se vede ca acestea nu ies deloc bine la lumina putina) prefer o camera iesita in afara, dar sa faca poze bune in conditii de iluminare scazuta (daca este adevarata comparatia cu iPhone 6 de aseara, Galaxy S6 chiar are o super camera).

    In plus, telefonul este destul de subtire ca sa-i pui o carcasa la nivelul camerei.

      (Citează)

  2. Legat de design, m-a amuzat aseara exprimarea celor de Gizmodo privind S6: the design looks like an iphone 4 and iphone 6 had a baby.

    Si totusi, pe langa toate specificatiile misto, am retinut ca e cu 0,4 inch mai mare decat iphone 6 si asta ma face sa ma intreb care e limita, pana unde o sa se ajunga cu dimensiunea telefoanelor.

      (Citează)

  3. poate cel mai frumos telefon .. Samsung..

      (Citează)

  4. Eu sigur nu as recunoaste cel mai frumos telefon fabricat pana acum: http://www.gsmarena.com/samsung-phones-9.php

      (Citează)

  5. La S6 Edge zici ca i-au pus ecranul pe spate.

      (Citează)

  6. Imi place foarte mult camera aia iesita in afara, sper ca pe viitor sa puna direct un obiectiv.

      (Citează)

  7. Eu nu inteleg toata discutia asta cu camera iesita in afara. Si ce daca e iesita, se strica Feng Shuiu? Ati fi vrut una care sa nu fie iesita dar sa faca poze ca Sony Ericsson T68i?

    Bine, mergand pe aceeasi directie, nu imi place nici ideea unui spate lucios. Telefonul trebuie sa il poti tine usor in mana, sa ai aderenta cand il scoti din buzunar (aici camera iesita ajuta) etc, nu sa fie un element de bling bling.

      (Citează)

  8. Salut! Eu sunt curios cat de mult sau daca afecteaza cumva cu ceva faptul ca varianta Edge are marginile ecranului usor curbate. Adica, atunci cand il tii in mana poti atinge frecvent si din gresala ecranul si sa-i dai diferite comenzi nedorite?

      (Citează)

  9. 1000 de euro pt o doza de Pepsi calcata de o roata de masina, cam scump…

      (Citează)

  10. Tot mi se pare ca arata oribil . Fata la toate telefoanele samsung seamana cu o fata unei actrite ce si-a pus botox .

      (Citează)

  11. Arata bine S6 Edge insa daca pretul de lansare va fi 1000 EUR cred ca vor fi dezamagiti de vanzari. 1000 EUR e deja teritoriul lui Iphone 6+.

    Oricum mi se pare absurd la ce preturi s-a intins samsung. Tin minte ca eu am cumparat Galaxy S2 chiar cand aparuse si a fost 1500 lei. De la 1500 la 4500 e diferenta cam mare.

      (Citează)

  12. Tot nexus o sa fie cel ma bun!!!

      (Citează)

  13. Samsung cu s6 e pe un drum bun. Cam cum era HTC acum 2 ani. La soft cu puțin mai mult… Dar totuși calea e bună ☺

      (Citează)

  14. @raluca, pai cica femeilor le place cat mai lung si mai mare….nu ? Uite de-aia…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus