un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Și tu poți salva oameni înscriindu-te în programul Există un erou în fiecare

12 Jun 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Marți am fost la sediul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov pentru lansarea aplicației “Există un erou în fiecare dintre voi”, disponibilă pentru Android și iOS.

Aplicația este controlată din dispeceratul ambulanței. Atunci când se primește un apel de urgență ce necesită intervenția ambulanței undeva pe spațiul public, solicitarea pleacă și către utilizatorii acestei aplicații ce se găsesc la maxim 1000 de metri de respectivul loc.

O salvare are un timp mediu de intervenție în București de 8-10 minute, dar cineva aflat în zonă poate ajunge la fața locului chiar mai repede. În multe cazuri, chiar și un minut poate face diferența între viața și moarte pentru cineva care este în stop cardiac sau a fost rănit sau a leșinat de la căldură. Așadar, proiectul implementat de Societatea de Salvare București și Orange România este o idee foarte bună. În cuvintele doctorului Radu Zamfir, devenit ambasador al programului după ce-a supraviețuit accidentului aviatic din Apuseni, este una dintre puținele aplicații de telefon care salvează vieți.

Evident, nu-i suficient să instalați aplicația pentru a primi solicitări de intervenție. Trebuie să știți și cum să interveniți. În acest scop, trebuie să deveniți voluntar (“erou”), ceea ce înseamnă:

  • faceți cerere către Societatea de Salvare direct din aplicație sau pe site-ul existaunerou.ro
  • mergeți la cursuri gratuite de prim ajutor, 12 ore în total, desfășurate pe două zile.
  • dați un examen.
  • deveniți erou și veți putea utiliza aplicația. Evident, nu-i obligatoriu să răspunzi urgențelor, dar nu cred că există ceva ce nu poate fi întrerupt pentru viața unui om.

Este un mic efort, dar foarte mic raportat la faptul că puteți salva viața cuiva. Sistemul funcționează deja, dar prin SMS, și am văzut pe Facebook persoane care au povestit cum au intervenit la diverse accidente sau urgențe din cartierul lor.

Cursul de prim ajutor vă învață cum să interveniți în situații ce nu necesită medicamente sau intervenții complexe, că pentru asta vin medicii cu ambulanța. Veți învăța cum să salvați un om care se îneacă, cum să faceți masaj cardiac, cum să opriți o sângerare, cum să verificați starea cuiva, să-l întoarceți pe o altă parte fără să-l puneți în pericol, cum să-i eliberați căile respiratorii șamd. Altfel spus, chestiuni de bază care ar fi bine să fie predate și în școală și cunoscute de toată lumea, că poate aveți vreodată nevoie de ele prin familie. Eu am făcut cândva un curs de doar 3 ore și mi s-a părut deosebit de util.

Ambulanță București face tot ce poate, dar se luptă constant cu lipsa banilor, a dotărilor și a oamenilor. În acest moment au 562 de voluntari înscriși în acest proiect (și alții care merg chiar pe ambulanțe să ajute – alt program), dar speră să atragă cât mai mulți pentru a acoperi și mai bine Bucureștiul. Pentru că uneori situația arată ca aici.

    4 comentarii

  1. Planuri de extindere si in alte orase?

      (Citează)

  2. Laudabil!
    In Iasi cand va fi posibil oare?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus