►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
11 Jun 2024 ·
Apple a avut o prezentare foarte bună în deschiderea WWDC. Urmează lucruri bune pentru iOS, MacOS, inteligență artificială pe dispozitive (numită Apple Intelligence la ei) și inclusiv îmbunătățiri pentru iPad.
Două noutăți mi-au plăcut mult în prezentarea de ieri. Sunt chestiuni de quality of life pe care le poți folosi zilnic pentru o utilizare mai confortabilă.
Prima funcție foarte utilă: vei putea aranja iconițele și widgeturile oriunde vrei pe ecranul unui iPhone sau iPad. Woo-hoo, nu?! Funcția va fi adăugată pe iOS și iPadOS 18. Și da, Android o are de la prima ediție, dar Apple știa mai bine până acum unde vrei tu să fie pictogramele tale.
De ce îmi place să le aranjez eu cum vreau? Din două motive. Mi se pare stupid să ai pictogramele în partea de sus a ecranului, nu jos la îndemână pentru apăsare cu degetul mare al mâinii. Eu am 8 pictograme pe home screen. Când va fi activată această funcție, le voi muta de sus în partea de jos.
Al doilea motiv este legat de wallpaper. Eu folosesc wallpaper pe telefon, ceva cu design abstract. Sunt însă o mulțime de oameni care au pe ecran fotografia copiilor lor sau altă scenă frumoasă, iar “acțiunea”, elementul central, fețele copiilor respectivi sunt acoperite de pictograme pentru că sunt în partea de sus a fotografiei. Acum le poți aranja cum vrei tu.
Și cum vei putea face asta și pe iPad, mi se pare că inclusiv tabletele capătă un boost important de interfață prin această funcție.
A doua funcție foarte utilă: vei putea controla un iPhone de pe un Mac. Poți deschide pe laptop o fereastră în care să vezi ecranul telefonului, poți folosi orice aplicație din telefon, poți tasta, vedea notificări șamd.
Am fost chiar uimit că Apple, care are o integrare foarte bună între dispozitivele sale, nu avea deja o astfel de funcție. Windows și Android o rezolvă prin Your Phone de mulți ani.
Mi se pare utilă tot din mai multe motive. Întâi pentru că, dacă lucrez pe Mac și vin niște notificări pe telefonul meu iPhone, mi s-ar părea normal să le văd pe ecranul Mac-ului. În fond, toate sunt interconectate și legate la același Apple ID.
Am deja un dispozitiv Apple în față, de ce trebuie să ridic altul atunci când a făcut bip-bip doar ca să văd că este o reducere de la Tazz? În viitorul MacOS Sequoia (așa se cheamă), vei vedea în laptop notificările primite pe telefon.
Și nu se oprește aici utilitatea. Poate am nevoie de telefon pentru a rezolva ceva simplu, dar este în partea cealaltă a camerei sau l-am uitat în bucătărie. Poate vreau să comand ceva pe Tazz sau să scriu în Journal sau pur și simplu să trec telefonul din partea cealaltă a camerei pe Silent. Mi se pare normal să pot rezolva toate acestea de pe dispozitivul Apple pe care-l am deja deschis în fața mea, dacă tot se laudă producătorul cu interconectivitatea lor. Și în noile MacOS și iOS se va putea face asta.
De reținut: Apple Intelligence vine pe iPhone 15 Pro sau mai noi, pe Mac-uri și iPad-uri cu procesor M1 sau mai nou.
În esență, Apple a anunțat ceea ce mă așteptam să anunțe: formele uzuale de “AI”, precum editare text, generare de imagini, editare avansată de fotografii și integrarea avansată cu Siri și alte aplicații.
Apple Intelligence, însă, este construit pe două principii are ar putea fi diferențiatoare importante: înțelege bine contextul personal al cererilor tale și oferă confidențialitatea datelor.
Contextul este important. Exemple date în prezentare au fost “arată-mi fotografiile trimite de Josh zilele trecute” sau “îmi permite programul să ajung și la evenimentul copilului?” și telefonul înțelege din calendar ce ședințe ai programate, la cât trebuie să fii la școală, se uită cât este traficul până acolo și îți spune dacă este cazul să reprogramezi ceva sau nu.
Au fost date însă mult mai multe exemple de integrări precum am mai văzut și pe alte dispozitive sau în alte AI-uri: reformulare text, generare de imagini și emoji, editare de fotografii pentru eliminare obiecte, căutare avansată de fotografii (“arată-mi pozele din orașul X în care purtam haina verde”), rezumare de notițe, transcriere șamd. Siri te va înțelege mai bine și dialogul va fi mai fluent, inclusiv de genul “editează fotografia aceasta și pune-o ca profil”.
Vă așteptați la ceva magic, la vreo funcție nouă? Nu există, acestea sunt limitările actuale ale AI-urilor generative. Important va fi, de fapt, cât de bine tunate vor fi aceste funcții.
În ce privește privacy-ul, Apple spune că foarte mult procesări vor fi on-device. Ce nu se poate face on-device va fi procesat în cloud, cum era și de așteptat, dar Apple spune că va folosi un soi de Private Cloud pentru fiecare utilizator, unde datele sunt doar procesate și apoi șterse și niciodată folosite în alte scopuri.
Pentru foarte mulți utilizatori, asta va conta mult. AI-ul vine cu funcții utile, dar unii nu vor ca fotografia pe care ei o editează sau textul pe care-l rescrie AI-ul să fie ulterior folosit și pentru îmbunătățirea serviciilor sau antrenarea suplimentară. Apple promite că nu va face nimic de genul aceasta.
Siri primește și un mod în care poți scrie comenzile, dacă nu vrei să le vorbești. Poate fi o funcție utilă când nu vrei gălăgie. ChatGPT va fi integrat, de asemenea, în Siri și alte unelte de scris. Apple pare că va colabora cu OpenAI, nu cu Google, cum spuneau și zvonurile, deși nu se știe dacă și-au dezvoltat singuri celelalte funcții sau le-au luat de la altcineva.
Au mai fost multe alte noutăți anunțate. Altele care mi-au plăcut sunt cele de mai jos:
Puteți vedea aici funcții și screenshoturi mai bune cu viitorul iOS, care va fi lansat la toamnă, probabil odată cu iPhone 16. Pe lângă rearanjarea pictogramelor, acestea vor avea și un dark mode care le întunecă. Vei putea și să le dai o tentă de culoare. Mie nu-mi pasă de asta, dar știu mulți oameni care vor ca iconițele să aibă toate aceeași culoare, poate și pentru a se potrivi cu un anumit wallpaper.
Aplicația Journal, pe care o folosesc, te va lăsa să înregistrezi și un fel de mood zilnic, iar uneori doar asta vreau să fac.
Photos va trece printr-un redesign semnificativ. Rămâne de văzut dacă rezultatul va fi mai bun sau mai rău decât ce avem în prezent. Va fi un singur ecran, fotografiile sus, sub ele pot apărea albume și persoane etc.
O altă funcție interesantă va fi că poți trimite bani de la un iPhone la altul, atingându-le între ele. Sunt curios dacă va merge pur și simplu pentru că ai Apple Pay, indiferent de cardul înregistrat acolo. Oricum, “îți dau pe Revolut” ar putea fi mult mai simplu.
Poți bloca anumite anumite aplicații pentru a nu fi deschise decât cu FaceID sau parolă. Poți ascunde complet unele aplicații instalate în telefon. Util pentru Tinder, aplicații bancare, din astea.
Control Center poate fi customizat în detaliu. Devine ca o pagină cu widgeturi și inclusiv alte aplicații pot crea widgeturi pentru CC, iar tu le poți aranja cum vrei acolo. Not bad, I suppose.
Opțiune de a programa mesaje în Messages. Acum vei putea programa un La mulți ani din seara dinainte ca să fii primul care felicită pe cineva a doua zi. Tot Messages va avea și suport pentru RCS, dar cu mesaje de culoare verde. Nu uitați, bula mesajului contează în first world problems!
iPadOS (toate noutățile aici) va avea aplicație oficială de Calculator. Treaba asta cu calculatorul este însă mai interesantă de atât. Apple integrează calculatorul și cu stylusul și vei putea scrie formule matematice, iar programul le va calcula în timp real rezultatul. Vei putea face modificări în timp real și totul se va actualiza pe loc. Mi s-a părut că devine astfel un program educațional foarte bun, mai ales că va suporta și funcții complexe precum grafice de funcții.
Notes pe iPad va fi, de fapt, mult îmbunătățit. Scrisul de mână va fi mai bine recunoscut și automat aliniate literele și aranjate pentru a fi citețe. Vei putea șterge un text mâzgălindu-l cu stylusul, ceea ce va fi echivalentului unui Delete.
Vei putea face foarte ușor loc, chiar și într-un scris de mână, pentru a mai introduce cuvinte noi. Treburile acestea vor face luare de notițe cu un Apple Pencil mult mai simplă. Sper să mă ajute și pe mine cu propria tabletă, deoarece momentan notițele mele scrise de mână sunt greu de înțeles chiar și de către mine.
Viitorul MacOS va integra Apple Pay în alte browsere. Să vedem cum va funcționa asta în practică.
Keychain capătă o aplicație Passwords mai amplă și devine un manager de parole mai complex.
Ferestrele pot fi aranjate mult mai ușor pe ecran în diverse poziții. RIP Magnet.
Mi s-a părut amuzant că Apple tot îi dă înainte cu Spatial Computing, dar marea majoritate a îmbunătățirilor arătate pentru Apple Vision sunt legate de cum să faci filme sau să te uiți mai bine la filme și fotografii. Până și Canon face un obiectiv 3D pentru EOS R7.
Vision Pro este tot mai mult un dispozitiv pentru entertainment, nu pentru muncă.
Vei putea da din cap în semn de Da sau Nu pentru a accepta sau refuza un apel telefonic, de exemplu, iar căștile Pro primesc și funcție de Voice Isolation, când elimină zgomotul de fundal pentru a transmite mai clar vocea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
11/06/2024 la 8:02 AM
Mie-mi place ca sunt tot mai deschiși către jocuri pe Mac
Cătălin Tănase(Citează)
11/06/2024 la 9:37 AM
Deschiși au fost tot timpul, atâta timp cât devii erau dispuși să adopte Metal API – ceea ce era clar că nu se va întâmpla. E aceeași scuză că MacOS are o cotă de piață prea mică ca să se investească acolo, e mult mai ușor să continui pe Windows și ce vine de la NVIDIA.
dam167(Citează)
11/06/2024 la 7:32 PM
Au anunțat Metal 2 și comunică activ în direcția asta. La asta m-am referit
Cătălin Tănase(Citează)
11/06/2024 la 8:19 AM
Faza aia cu trimisului bani de la apple nu cred ca va merge in europa ci doar in america unde apple are inrolat pe iphone cardul apple.. cred ca pentru ei va fi util serviciul..
eBogdan(Citează)
12/06/2024 la 9:07 AM
Eu stau in Europa si sunt sigura ca va merge prin Apple Pay (la care am atasat un card normal) cu care platesc peste tot, si la magazin si si online; chiar nu vad de ce chestia cu trimisul de bani va fi diferita.
Kay(Citează)
11/06/2024 la 8:19 AM
Îmi place și mai mult de Apple de când Elon Musk a făcut spume aseară, mințind, cum face deobicei. Apple are AI de prin 2017 și Elon a înțeles că Apple folosește OpenAI la nivel de OS. Nici măcar nu s-a uitat la event și minte în continuare, iar fanii lui, au un IQ de furnică.
Apple are un avantaj enorm prin faptul că își dezvoltă singuri hardware-ul, software-ul și serviciile și nu o să aibă competiție nici pe partea de AI.
Claudiu(Citează)
11/06/2024 la 11:14 AM
Apple au cam renunțat la AI-ul propriu, au semnat colaborare cu OpenAI
https://openai.com/index/openai-and-apple-announce-partnership/
Tano(Citează)
11/06/2024 la 6:27 PM
Tu fiind un fan Elon Musk, altfel nu scriai asta.
Uitate la event din nou să înțelegi.
Claudiu(Citează)
11/06/2024 la 9:12 AM
Bună gluma asta cu deschiderea spre jocuri, e o foșgăială de devs după anunțul cu Metal de acum un an de zile. Pana mea, până și pe Linux a crescut compatibilitatea cu Proton.
g3#(Citează)
11/06/2024 la 9:14 AM
@Claudiu, cum se numește AI-ul Apple?
g3#(Citează)
11/06/2024 la 10:06 AM
Nu folosesc iOS și nici iPad, de câteva săptămâni am un iPod cu care ascult muzică (iPod-ul nu mai e la nivelul iPhone/iPad de mult). Îmi place că după zeci de ani au dat și ei dreptate utilizatorilor pentru că îi vor lăsa să-și customizeze dispozitivele (mai e de muncă acolo). Aplicația Calculator de pe iPad este visul oricărui elev.
Mihai(Citează)
11/06/2024 la 10:28 AM
Ce model de iPod?
Nu cred că e vorba de dreptate, prioritizează și ei anumite lucruri în dezvoltarea iOS. Continuity a început cu iOS 8 parcă, e de mult timp în lucru, sunt convins că și widget-urile și calculatorul din iPadOS, ca să nu mai zic chiar de iPadOS care încă nu e la nivelul la care ar vrea lumea să fie. Radu zice că Your Phone există de mult timp, dar funcționează cum trebuie? De asta e bun continuity la Apple, nu că au inventat ei asta, ci că merge bine și e intuitiv.
Până la pictograme Control Centre a fost mult timp în lucru, s-a lucrat mai mult la optimizări de OS decât la partea aia. Mult timp nu puteai accesa de acolo nici WiFi sau BT, trebuia să mergi în setări, în timp ce pe Android aveai toate prostiile acolo – inclusiv reclame și notificări dar hei, erau toate acolo.
Iar despre customizat, același lucru e și la Windows și Linux, dar e evident că n-o să prioritizeze Microsoft asta atâta timp cât există multe alte probleme.
dam167(Citează)
11/06/2024 la 11:13 AM
Apple au anuntat ca folosesc OpenAI pentru AI-ul lor. Ia cu pita, de acum o luna:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-11/apple-closes-in-on-deal-with-openai-to-put-chatgpt-on-iphone
Sau anuntat oficial si de OpenAI:
https://openai.com/index/openai-and-apple-announce-partnership/
Emil(Citează)
11/06/2024 la 6:28 PM
Tu nici măcar nu te-ai uitat la event și scrii prostii. Cool.
Claudiu(Citează)
11/06/2024 la 11:34 AM
creier de furnica
GabrielG(Citează)
11/06/2024 la 11:43 AM
Important va fi, de fapt, cât de bine tunate vor fi aceste funcții. tunate? wtf does that mean? zi si tu reglate, implementate ca nu vine ploaia peste ele.
in alta ordine de idei…
android npc in 2023: dAr pE iOs Nu pOti sA pUi iCoNiTeLe UnDe vrEi.
android npc in 2024: anDroiD AvEa fUnCTiA aSta De 15 aNi.
* a se citi cu vocea lui gelex
GabrielG(Citează)
11/06/2024 la 9:36 PM
Apple npc razand de un Android npc: muahahaha
Andrei G(Citează)
11/06/2024 la 12:49 PM
Sunt mai încântat de chestiile anunțate pentru Mail, ca de exemplu de faptul ca mailurile se adaugă automat în anumite categorii( cum sunt și pe aplicația de Google mail.
Metanoia(Citează)
11/06/2024 la 9:22 PM
Acum simt ca daca imi iau un iPhone o sa pot face aproape tot ce fac pe un telefon cu Android. Mi se pare un upograde masiv din partea Apple.
Andrei G(Citează)
12/06/2024 la 9:12 AM
https://www.macrumors.com/2024/06/10/ios-18-apple-intelligence-limited-preview/
Stai la coadă, boss! ☝️
g3#(Citează)
12/06/2024 la 9:11 AM
Haha, I wish!!! Eu sunt in ecosistemul Apple si din varii motive nu o sa schimb prea curand, dar ma doare sufletul cand vad ce camera foto am eu la high-level iPhone vs ce camere sunt pe telefoanele high-level cu Android.
Kay(Citează)
13/06/2024 la 10:08 AM
Poate cu ocazia AI pe ios, o sa avem si Siri in limba romana.
Alin Manea(Citează)
13/06/2024 la 11:21 PM
Nope, nu cred că avem o piață de desfacere puternică pentru Apple.
g3#(Citează)