un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A apărut un nou top 50 al celor mai bune restaurante din lume

14 Jun 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

7 comentarii

The World 50 Best tocmai a lansat un nou top al celor mai bune restaurante din lume. Este cea mai prestigioasă listă din domeniu și se face anual. O găsiți aici.

Din ce văd acolo, este anul spaniolilor, cu 3 restaurante în primele 4 din lume. Disfrutar din Barcelona este cel mai bun din lume, dar Asador Etxebarri din Țara Bascilor și Diverxo din Madrid sunt în top 4. Și sud-americanii stau bine, cu 3 restaurante în Top 10.

Am fost la trei restaurante din actuala listă extinsă. Gaggan, în Bangkok, în 2019, era pe vremea aceea numărul 3 sau 4 în lume, iar acum este pe locul 9.

Ne-au așezat la chef’s table și chiar Gaggan ne-a explicat fiecare din cele aproximativ 25 de feluri servite. A fost o experiență memorabilă. Eu și Matilda îl considerăm, de fapt, cel mai bun restaurant la care am fost vreodată.

Am fost și la Tim Raue în Berlin, în 2018. Atunci era pe locul 37 în lume, acum este pe locul 30. La Cosme am fost în 2019, în New York. În acel moment era pe locul 23 în lume, acum este pe 99.

Este un restaurant cu bucătărie mexicană. Atmosfera a fost foarte intimă, era aproape beznă în interior, lămpile iluminau doar masa. Am băut și mâncat foarte bine a la carte, țin minte un preparat cu carne de rață slow cooked care a fost excelent și a avut și un sos super pe lângă el.

Restaurantele care câștigă numărul 1 într-un an intră apoi într-o listă specială Best of the Best și nu mai concurează din nou în anii următori. Din acea listă, în 2019 am fost la Eleven Madison Park, în New York, iar în 2023 la Osteria Francescana din Modena, cel mai bun restaurant din lume în 2016 și 2018.

Ce m-a uimit cel mai tare a fost că chef-ul Massimo Bottura a venit de la aeroport direct la restaurant, să-și salute oaspeții din acea zi și să ne întrebe cum a fost totul. Omul venea de la New York, unde ținuse un discurs la Națiunile Unite. Eu m-aș fi dus direct acasă.

  7 comentarii

 1. Daca restaurantele care castiga locul 1 intra intr-o lista speciala si nu mai concureaza in anii urmatori, cum a reusit Osteria Francescana sa fie numit cel mai bun restaurant din lume atat in 2016, cat si in 2018?

    (Citează)

  • Decizia cu lista separată s-a luat ceva mai târziu, probabil tocmai pentru că aceleași 5-6 restaurante împărțeau mereu top 5 sau chiar primul loc. În 2019, zice Wikipedia.

     (Citează)

 2. Timp de aproape 2 ani am servit cafea la cele mai bune aparate din lume. Ce nu a fost precizat: aparatele chiar erau ceva fenomenal, cu ecrane, touch, mai multe soiuri de boabe, frigider pt lapte, etc. iar cafeaua era fenomenala pentru poze insta si fb.. dar gustul era execrabil, un mix de otet si apa calda cu aroma de cafea.
  Tot asa sunt si acele restaurante? Poze si mai putin mancare?

    (Citează)

  • Pai mergi la Mac inainte, pui stomacul la cale si apoi pentru “atmosefera”, “senzatii” , poze si check-in pe facebook mergi la restaurantele astea din lista.

     (Citează)

  • Uite, fără supărare, dar dacă aveau “ecrane, touch, […] frigider pt lapte” în mod cert NU erau “cele mai bune aparate din lume”, ba dimpotrivă, mă face să cred că erau niște pocnitori de birou, cu grup automat și cel mai probabil necurățate corespunzător de foarte multă vreme. Foarte scumpe probabil, de asemenea.
   Poți merge la Nuova Simonelli, Victoria Arduino sau Rancilio pe site-uri și dacă vezi vreun espressor cu ecran sau frigider de lapte eu îl mănânc (laptele, zic). Până și Lelit-ul lui Radu este cu vreo 3 clase peste cele amintite de tine.
   Știu că discuția este off-topic, dar ești atât de adânc în eroare despre ce înseamnă “cele mai bune aparate din lume” încât nu am putut să te las să rămâi cu părerea asta și sper să nu o iei personal.

     (Citează)

 3. La top 50 pizzerii, avem și noi în Iași o prezență. În plus suntem pe locul 2 la comenzi de pizza în lume.

    (Citează)

 4. Sa inteleg ca in Europa de Est nu avem niciun restaurant in top 50 ?

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus