un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Blogul acesta a împlinit azi 18 ani de existență

18 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

56 comentarii

Trebuie să deschid o sticlă de șampanie și să o torn peste laptop și peste un server, deoarece acest blog a împlinit astăzi 18 ani de existență și, gluma ‘ceea, acum are voie să bea alcool.

Acum 18 ani, pe 18 aprilie 2006, am publicat primul articol pe blog. Era ceva despre niște abonamente RDS. Nu dau link. Mi-e ușor jenă, e ca și cum te-ai uita la fotografii de cînd erai copil și aveai freză ciudată.

Țin minte vremurile acelea de început. Blogul era hostat pe blogspot.com. Aveam un cover, o imagine în header, cu silueta unui oraș. Mereu mi-au plăcut “skylines”, îmi inspiră modernitate și structură și precizie.

Abia după câțiva ani m-am mutat pe WordPress, pe server și domeniu propriu. Îmi aduc aminte și momente precum primul Roblogfest la care am participat (2007, cred că am fost prea timid ca să vorbesc cu cineva) sau “thrill-ul” de vedea în analytics trepte de trafic pe blog. Momentul când am depășit prima oară 500 de unici pe zi, apoi când asta a devenit ceva cotidian. Momentul de 1.000, de 2.000, de 5.000…

A fost o perioadă frumoasă. Nu-mi vine să cred că au trecut deja 18 ani. Dacă este o morală de reținut de aici, este că timpul trece foarte repede. Mai este o idee și mai importantă de reținut, dar v-o spun la final.

Blogul mi-a adus foarte multe. Am cunoscut-o pe Matilda prin intermediul său. Am mai povestit asta pe larg, dar, pe scurt, eu scriam despre telefoane, iar Matilda a fost cea care a câștigat un Nexus One la un concurs internațional, probabil primul astfel de telefon care a intrat în România, și a fost invitată din acest motiv la o conferință pe la Vodafone, unde ne-am cunoscut prin 2009 sau 2010.

Ne-am revăzut în 2012 la o petrecere. Ne-am căsătorit în 2017.

Pe nashu_mare l-am cunoscut pentru că lăsa foarte multe comentarii pe blog, iar la un moment dat ne-am întâlnit ca să-i vând un cablu de 10 metri DVI la HDMI sau ceva acolo. Am băut și o bere. Ne-a devenit la propriu naș mare la nuntă. A trebuit să-i pup mâna.

Pe Marian și pe Georgiana nu mai știu exact când i-am cunoscut. Primul pe Marian, cu care am împărțit cândva o mașină la un drivetest și am petrecut deci mai mult timp împreună cu acea ocazie. Pe Georgiana pentru că lucra tot în domeniul comunicării în acei ani.

La un moment dat m-am întâlnit cu ei în oraș și cred că era prima lor ieșire în cuplu. Nu mai știu ce an era.

Când s-a născut Alice și a venit momentul să ne gândim la nași de botez, ei au fost prima noastră alegere. Ne-ar plăcea ca Alice să semene cu Georgiana. Apoi, noi doi suntem mai… comozi. Ne-am dorit ca Alice să aibă în preajmă și persoane mai aventuroase, mai puse pe distracție.

Eu și Matilda am devenit în ultimii ani nașii de botez ai copiilor altor doi bloggeri. Suntem cumetri, cum se zice, cu respectivii bloggeri și partenerii lor de viață. I-am cunoscut datorită blogului acum mulți ani. Am fost la nunțile lor. Am fost alături de ei când au născut (nu la propriu). Ne-am lepădat de Satana împreună.

O familie mărită. Am mulți prieteni buni cunoscuți pentru că există acest blog. Vorbim des ziua, mergem la munte împreună, petrecem la zile de naștere, ne vedem la brunch-uri. It’s nice.

Blogul mi-a adus și multe experiențe frumoase. Am ajuns în locuri care poate nu ar fi fost prea curând pe radarul meu. Am fost în Chile. Am explorat două insule în Azore. Am vizitat tot ce-i prin Iordania. Am zburat cu un balon cu aer cald și am condus mașini foarte rapide pe circuit.

Îmi hrănește mult și curiozitatea. Am vizitat diverse fabrici, de exemplu, ceea ce pentru mine este o experiență plăcută. Am degustat whisky alături de experți. Am avut acces la tot felul de dispozitive înainte de lansarea lor sau acces la tot ce este nou. Recent am condus Duster 3, inclusiv pe un traseu special de off-road, deși mai sunt câteva luni până ajunge mașina pe piață.

Produce bani. Din estimarea mea, sunt vreo 10 bloggeri în România care pot spune că trăiesc din asta, poate chiar mai puțini, iar faptul că sunt unul dintre ei este un motiv de mândrie pentru mine. Este ceva ce am reușit 100% prin forțe proprii. Este o viață bună și sunt mereu conștient și recunoscător pentru cât de norocos sunt și pentru cum s-au aliniat lucrurile până acum. Nu știu cât va ține, dar aș fi ipocrit dacă m-aș plânge de ceea ce a fost până acum.

Am avut și multe eșecuri, desigur. Dacă aș putea da timpul înapoi, aș face multe lucruri altfel. Am ratat momentul de a fi mai activ pe YouTube. N-am intuit deloc ce canal important va fi și a fost o vreme când râdeam de cei care făceau doar asta, pe la începuturi. Nu sunt eu vreun mare talent pe video, dar cel mai important pe Internet este de fapt să fii dispus să muncești zi după zi. Asta aduce deja 80% din “succes”, iar eu n-am avut niciodată o problemă cu a lucra mult.

Am ignorat multă lume. N-am fost niciodată prea implicat în blogosferă, deși ar fi trebuit. Cum bine spune Hoinaru uneori, Instagram, YT și alte rețele au algoritmi automați și performanți care împing conținutul în fața oamenilor, plus butoane de Like pe care este simplu de apăsat pentru a da o validare acelui creator de conținut. Blogurile nu au nimic de acest gen, așa că ar fi trebuit să fim mai activi noi în această privință, cum au spus alții (Zoso, de exemplu) de multe ori.

N-am propus campanii în mod activ, deși ar fi fost simplu și ar fi ieșit mult mai bine, ci m-am mulțumit cu ce propuneri picau în poală.

Dă-i mintea cea din urmă omului, hindsight is 20/20, dacă aș fi știut dinainte și alte asemenea vorbe de duh. Ce-a fost a fost, să vedem ce rezervă viitorul.

N-am o concluzie la acest articol, ci un sfat. L-am mai dat și cu alte ocazii. Sfatul meu pentru toată lumea ar fi să încerce un proiect personal în social media. Blog, YouTube, TikTok, Instagram — nu contează platforma, poate fi ce vă atrage pe voi. Este încă loc destul, câtă vreme sunteți dispuși să munciți pentru asta și să faceți un conținut util altora. În cel mai rău caz, veți câștiga prieteni și experiențe noi. În cel mai bun caz, veți câștiga și bani.

Știu, social media este nasoală. De fapt, însă, asta doar spune că este loc destul, chiar o nevoie, pentru conținut de calitate sau util sau pur și simplu personal, non-fake, plăcut de urmărit.

Vă mulțumesc că urmăriți acest blog. Nu contează de câtă vreme o faceți. Dacă măcar o dată ați găsit ceva util aici, eu mă bucur și vă mulțumesc că i-ați alocat din timpul vostru.

    56 comentarii

  1. La cât mai multe articole inspirate! La mulți ani!

      (Citează)

  2. La multi ani!

      (Citează)

  3. La mulți ani!
    Spre deosebire de mulți alții îți scrii gândurile și ideile foarte usor, iar rezultatul sunt texte ușor de citit. Asta cred că a asigurat succesul blogului.
    Un gând bun pt Matilda. Ai răspuns unui comentariu de al meu într-un mod care a contat enorm pt mine la acel moment. Mulțumesc mult!

      (Citează)

  4. La mulți ani înainte! Este blogul meu preferat. :)

      (Citează)

  5. La multi ani!
    Cat mai multe articole pe blog.

      (Citează)

  6. La multi ani, multe articole (si comentarii) pana pe la 81 de ani cel putin :)
    Cred ca am inceput sa citesc blogul undeva in 2007 deci simt ca au trecut foarte multi ani. Am crescut toti impreuna cu blogurile si industria dar obiceiul de a lua zilnic doza de blog a ramas.
    Enjoy the ride !

      (Citează)

  7. La mulți ani!

      (Citează)

  8. La multi ani si multe articole in continuare!!!

      (Citează)

  9. Am descoperit blogul tau cand cautam un review pentru un aparat foto mirrorless Samsung NX1000. Se intampla prin 2013. Dupa aceea am inceput sa verific mereu ce ai postat.
    Mult succes in continuare!

      (Citează)

  10. La multi ani inainte! Sa ne destinzi cu articolele tale in continuare mult timp!

      (Citează)

  11. Multi inainte, si la mai multe comment-uri :)

      (Citează)

  12. La mulți ani și vorba lui Exarhu: Ar fi păcat să renunți tocmai acum! 🍾

      (Citează)

  13. Multi inainte !!!

      (Citează)

  14. La mulți ani!

      (Citează)

  15. Deci blogul s-a născut la 2 ani și o zi după fiu-meu cel mare.
    Să ne trăiască, să mai sărbătorim! 🍻

      (Citează)

  16. La multi ani!
    Citesc blogul zi de zi de vreo 6-7 ani.

      (Citează)

  17. La multi ani!

      (Citează)

  18. Cititor de prin 2007, tin minte ca ne-am intalnit la o mini-conferinta RCS prin 2010-11. La multi ani!

      (Citează)

  19. La multi si felicitari pentru blog. Este in rutina diminetii sa te citesc in fiecare zi.

    Dar, si aici este un mare, DAR. Esti total absent in comentarii. In ultima vreme nici macar nu le mai citesti, cu atat mai putin sa raspunzi. Si usor-usor va disparea umbra de comunitate si probabil vor scadea si vizitatorii.

      (Citează)

  20. Succes în continuare!

      (Citează)

  21. 18 ani de blog si 16 ani de comments 😁

      (Citează)

  22. Multi ani inainte cu multe realizari si succes in toate. Te citesc de pe vremea linkmania chiar daca nu postez:D.

      (Citează)

  23. Cătălin Tănase

    18/04/2024 la 10:16 AM

    Nu mai știu sigur, dar am impresia că ți-am descoperit blogul pe vremea când îmi făcusem upgrade la conexiunea de 1Gbps și căutam un router :)

    La Mulți Ani!

      (Citează)

  24. La multi ani!

      (Citează)

  25. Eu am descoperit blogul pe vremea când bloggerii erau foarte activi pe Twitter. Nu mai țin minte de câți ani citesc blogul, dar nu știam de începutul pe blogspot. Singurul motiv pentru care am continuat să-l citesc este pentru că nu ești o persoană pe un piedestal, nu scrii doar despre anumite lucruri și se poate discuta constructiv cu tine. E un fel de coffee talk pentru mine. La mulți ani în continuare. Mișto ideea de 18 ani făcuți pe 18 aprilie.

      (Citează)

  26. La multi ani!

      (Citează)

  27. Radule următorii 20 tot aici să fii. Succes și La Mulți Ani !

      (Citează)

  28. Sa fie peste 10 ani de cand il urmaresc…am un ritual zilnic de a citi “presa” inainte sa ma apuc de treaba si am 3 bloggeri pe care ii citesc. Nu sunt de acord cu tine in tot ce spui sau faci, dar tocmai asta e frumusetea socia media-ului. Cat timp exista respect, putem sa “agree to disagree”. Bafta multa in continuare.

      (Citează)

  29. La mulți ani.

      (Citează)

  30. La multi ani!

      (Citează)

  31. La multi ani! Am ajuns pe aici cred ca pentru review-urile de routere, am ramas pentru turul burgerilor :)

      (Citează)

  32. La multi ani , doar eu stiu cate ” TI-am zis ca mi-am facut blog ?” am auzit la inceput

      (Citează)

  33. La cat mai multi ani! 🥳
    Sa fiti fericiti toti 3!

      (Citează)

  34. La Multi Ani!

      (Citează)

  35. La multi ani!

      (Citează)

  36. La Mulți Ani !

      (Citează)

  37. La mulți ani!

      (Citează)

  38. Am o lista de cateva bloguri (maxim 5) pe care le citesc zilnic. nwradu.ro e pe lista :) La multi ani!

      (Citează)

  39. Ce imi place la blogul asta este atitudinea relaxata, imi da impresia ca chiar daca ne contrazicem pe ceva, nu ne despartim definitiv. Putem tine aproape dupa aceea.

    La multi ani!

      (Citează)

  40. Well, la multi ani si la mai mare :)

      (Citează)

  41. La mulți ani!🍾🥂

      (Citează)

  42. La multi ani! Intru zilnic ;)

      (Citează)

  43. Bravo, o idee buna ar fi poate sa mai postezi din cand in cand cate un articol vechi interesant, sau care e inca actual, sau sau…La multi ani!

      (Citează)

  44. La multi ani!

      (Citează)

  45. La multi ani!.
    Blogul tau este singurul pe care il citesc cu regularitate.

      (Citează)

  46. La multi ani! Succes in continuare cu blogul.

      (Citează)

  47. Felicitari, Radu! La multi ani cu blogul!

      (Citează)

  48. Mulți înainte.

      (Citează)

  49. La mulți ani! Sunteți tare faini și ma bucur de ce scrii de vreo 10 ani. Sa fiți sănătoși.

      (Citează)

  50. Burger, router, café, OnePlus. Și altele. Cu OnePlus am și rămas definitiv, de la 3t încoace.
    Merci! Chapeau!
    La mulți ani!

      (Citează)

  51. Bravo. Citesc bilunar blogul asta! Face parte din activitatea mea sezoniera.

      (Citează)

  52. La mulți ani cu inspirație, Radu!

      (Citează)

  53. La Multi Ani!!!

      (Citează)

  54. La multi ani! Am găsit informații utile aici care mi-au folosit.
    Apreciez ca ai trecut de faza cu hate, pe unele bloguri a rămas încă…
    Îți doresc numai bine și sa te mai găsim aici peste încă 18ani.

      (Citează)

  55. La mulți ani blogului, dar și celor ce îl țin în viata. Ție și familiei tale. Hehe, și când te gândești ca eram în aceeași încăpere din Vdf cand ai cunoscut-o pe Matilda. Sa fiți fericiți!

      (Citează)

  56. LMA !!! Ingineru’ blogosferei 🤗😝

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus