blog demisec cu note fine de tehnologie

Out of office pentru o vreme. Mă găsiți în Instagram Stories și o să pun diverse și pe Facebook. Robotesc și la canalul de YouTube.

Un scurt istoric despre cum blogul mi-a schimbat viața

13 Jun 2017  ·

EXPERIENȚE, GÂNDURI  ·

120 comentarii

V-am mai spus că, în ultimii 11 ani, blogul mi-a adus diverse beneficii. Nu doar bani, ci și experiențe pe care puțini au ocazia să le trăiască, precum zbor cu balonul sau condus mașini rapide pe circuit și multe altele.

Mi-a definit viața, pot spune astăzi, nu doar ca mi-a schimbat-o. Vreau să vă povestesc cum am ajuns aici, o poveste pe care cred că nimeni nu o știe în întregime, având în vedere că se conturează din segmente ce au fost până acum îmbinate în mintea mea, iar de astăzi și în textul de mai jos.

Anul era 2007 și acest blog era abia lansat. Descoperisem cu plăcere PDA-urile ca soluție mobilă pentru conectare la Internet, pentru navigație prin iGO șamd, ocazie cu care am învățat multe și despre sistemul GPS, Windows Mobile, ecrane rezistive șamd. Un coleg de muncă, Alin pe numele său, avea însă ceva mai bun: un smartphone cu Windows Mobile, un telefon Eten al cărui cod nu-l mai știu, dar care atunci reprezenta cam ce putea oferi mai bun tehnologia mobilă.

Așa am luat prima oară contact cu un smartphone și am scris diverse articole apoi despre astfel de tehnologii, ba chiar mi-am cumpărat și eu un PDA.

În același an apare primul iPhone, dar în România asta se întâmplă mai mult la nivel de știre, abia a doua generație ajungând oficial aici, dacă țin bine minte (o lansare în viscol la Orange Concept Store, parcă?). Cum am ajuns însă să scriu review-uri pentru telefoane, ceea ce practic a devenit un trademark al acestui blog în primii ani?

Ei bine, în 2008 cei de la eMAG aveau un forum și acolo au lansat un program de testare pentru membri. Ofereau la testare în special plăci video și laptopuri, ceea ce a atras multe înscrieri în program, dar eu am fost singurul care a dorit unicul telefon-PDA din lista inițială, un model Asus P750. Pe vremea aceea, apropo, nu se spunea musai smartphone, ci telefon-PDA.

Asus P750 avea cameră de 3 megapixeli și ecran 320 x 240 px de vreo doi inchi, plus taste normale de telefon sub acesta. Am fost să ridic telefonul într-o clădire de pe Virtuții unde probabil eMAG avea sediul pe vremea aceea (aceeași clădire a cărei fațadă a ars ulterior), l-am butonat câteva zile, am scris un review mare pe forumul eMAG și câteva cuvinte pe acest blog. A mers bine. Uitându-mă acum în articolele vechi, văd că în același program am testat ulterior HTC Touch Cruise, HTC Touch Diamond și Toshiba Portege G910 înainte de oprirea programului respectiv și, de altfel, a întregului forum.

Tot prin 2008 îmi dă într-o zi telefon Cristi Manafu, spunându-mi că are un telefon Nokia nou-lansat și întrebând dacă nu vreau să-i fac un review. Nici nu mai țin minte ce model era, ceva nu foarte memorabil, dar când mi l-a dat a fost și prima oară când ne-am întâlnit în persoană, dacă nu mă înșel. Țin minte că am fost uimit că producătorii și agențiile lor de comunicare au astfel de modele de împrumutat pentru review-uri fără măcar un proces verbal de predare-primire; poate părea ceva normal acum, dar eu, nevenind din filieră de presă, ci alt domeniu, nu știam atunci cum merg lucrurile.

Un pic mai târziu, însă, Vodafone lansează un program numit Gadgeteer din care fac parte diverși bloggeri și ziariști. La invitația lui Cristi Manafu, inclusiv eu. Programul a durat câțiva ani și a adus pe bloguri cele mai noi telefoane mobile, că operatorii mereu au acces la așa ceva, într-o perioadă în care lumea era pur și simplu avidă după noutăți și teste cu astfel de dispozitive. Era perioada în care producătorii de smartphone-uri cu Windows Mobile au încercat să concureze fără succes iPhone-ul, care s-a dovedit un element disruptiv peste puterile lor.

În septembrie 2008 apare însă pe piață primul telefon cu Android, HTC Dream, un model de tip slider cu tastatură completă QWERTY sub ecran. În România, Android intră destul de greu. Dacă mă uit pe articolele din acea perioadă, testam Nokia N97 și N97 Mini în acest interval de timp.

HTC Dream Orange FR.jpeg
By Akela NDEOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Primul telefon Android pe care-l butonez chiar eu este HTC Magic, pe care Vodafone l-a lansat oficial în România în august 2009. Magic îmi place atât de mult încât decid că trebuie să trec pe Android, impresionat fiind de fluiditatea cu care rula aplicații și interfața ușor de utilizat, butonul Back fiind o invenție excelentă. În acel moment, eu aveam un HTC Touch HD cu Windows Mobile; până l-am vândut eu, pe piața noastră deja apăruse HTC Hero, acesta urmând să fie primul meu telefon cu Android.

 

Apropo de cum a trecut timpul, tot în 2009 nashu_mare lăsa un prim comentariu pe blog. Acum are 4.273 de comentarii publicate și 23 în moderare, fiind cel mai activ cititor. Ne-am cunoscut personal pentru prima oară în 2011, în parcarea de la Carrefour Orhideea, unde ne-am întâlnit ca să-i vând un cablu de 5 metri mufat DVI-HDMI pentru 50 de lei.

Ne-am mai întâlnit apoi la premiera unui film pentru care eu aveam patru bilete, așa că i-am dat lui două, ocazie cu care i-am cunoscut și viitoarea soție. Ne-am văzut de multe ori ulterior. În 2013, de fapt, am plecat cu toții în excursie în Portugalia printr-o ofertă Groupon (sau alt site compatibil), ceva de genul 250 de euro de persoană pentru zbor spre Lisabona și 4 nopți de cazare în centru. A fost unul dintre cele mai mișto city-break-uri, Portugalia este o destinație minunată pentru turiști.

În 2014, repetam totul spre Amsterdam, Olanda, o altă excursie foarte frumoasă, cu excepția unei seri care a început cu chec “magic” într-un “coffee shop” și s-a terminat cu o călătorie foarte amuzantă cu tramvaiul și una pe 5 cărări prin holurile unui hotel pe care eu le vedeam pictate ca un caleidoscop, deși ele erau albe. Vă povestesc altă dată despre asta.

În ianuarie 2010, Google lansează Nexus One. Telefonul este performant, un adevărat salt evolutiv în domeniu, și are un design plăcut, fiind dorit în întreaga lume. Site-ul TechCrunch.com organizează un concurs în care dă un Nexus One ca premiu prin tragere la sorți celor ce se înscriau printr-un comentariu. Se strâng mii, poate zeci de mii de comentarii din întreaga lume, inclusiv eu lăsând unul.

N-am avut noroc, n-am câștigat cu acea ocazie, deși chiar acel Nexus One urma să-mi schimbe și mie viața. Telefonul este câștigat de altcineva din România, o domnișoară numită Matilda, care îl primește ulterior prin curier, împreună cu un tricou pe care scrie TechCrunch.

Pe Matilda am cunoscut-o personal la o întâlnire Gadgeteer, în clădirea Vodafone, la puțin timp după aceea. Noi, bloggerii și ziariștii din program, aveam întâlnirile noastre trimestriale, iar la una dintre ele a fost invitată și Matilda, ca proaspăt posesor de Nexus One, un telefon foarte dorit, după cum vă spuneam.

Acel moment când am făcut cunoștință în sediul Vodafone a fost unul destul de tipic pentru mine. Din întâmplare, m-am așezat chiar pe scaunul de lângă ea în sala respectivă, așa că i-am spus “salut” în acel prim moment și acesta a fost singurul cuvânt pe care i l-am adresat în acea zi. Nici nu ne-am luat la revedere. Tipic pentru mine, după cum vă spuneam.

Ne-am revăzut abia după doi ani, în 2012, la o petrecere organizată tot de Vodafone. Acolo am vorbit mai mult timp. În altă zi poate am continuat cu o plimbare în Cișmigiu și o cafea.

Un lucru duce la altul pe căi misterioase, imprevizibile, conectând diverse segmente și momente ale vieții. Weekendul trecut Matilda și cu mine ne-am căsătorit. Nashu_mare ne-a fost naș mare.

Acum o să mă ia la sentimente cu “fiule spiritual!” de câte ori nu-i apar comentariile pe site, dar ncsf. Și, apropo, lipsim câteva zile, așa că așteptați-vă la o activitate mai redusă pe blog, fără știrile zilei și alte articole despre întâmplările momentului.

  120 comentarii

 1. Mai are sotia ta Nexus-ul?

    (Citează)

 2. Felicitari!

    (Citează)

 3. Cred ca trebuia mentionata si aventura pe forum-ul linkmania :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus