un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Angajatorul trebuie să deconteze costul ochelarilor de vedere pentru angajații care stau la computer

3 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Nu știam despre treaba asta, dar mi se pare un beneficiu util și probabil că mulți angajatori vor dori să beneficieze de el.

Cândva prin 2022, Curtea de Justiție a UE a decis ca angajatorul trebuie să deconteze tuturor angajaților săi care lucrează la un monitor de calculator costurile cu ochelarii de vedere, iar suma limită este semnificativă, 2.500 de lei pentru lentile și 500 de lei pentru rame.

Decizia a fost obținută chiar de avocați români, zice Euronews. Se pare că inclusiv în legislația românească era deja scris că lucrătorilor trebuie să li se pună la dispoziție “dispozitive de corecție”, iar cazul a ajuns la UE după ce un angajat și-a dat în judecată angajatorul pentru că a refuzat asta.

Altfel spus, dacă aveți interes în această privință, uitați-vă pe legi, mergeți cu ele în mână la HR sau ce-o fi și lămuriți situația. S-ar putea să vi se aprobe fără probleme decontarea unor ochelari de vedere, dacă aduceți factura. Se pare că diverși angajați își dau în judecată angajatorul pentru refuzul de a deconta cheltuiala și câștigă la tribunal.

 

Nu de alta, dar articolul din Hotnews vorbește și despre un caz particular în care purtătoarea de cuvânt a Consiliului Suprem al Magistraturii a dat în judecată instituția, pe baza deciziei din UE, și a obținut decontarea propriilor ochelari în valoare de vreo 2.300 de lei.

Doamna respectivă are salariu de 19.000 de lei pe lună și mai primește pe an 36.000 de lei pentru diurnă și transport, dar până la urmă legea este lege și se aplică tuturor. Și-a cerut drepturile de la angajator și a câștigat în instanță.

Dacă însă oamenii cu astfel de venituri profită de astfel de prevederi, ar fi cazul să o facă și toți ceilalți, nu? Nu de alta, dar de ce să nu vă faceți ochelari pe banii firmei, mai ales dacă stați minim 8 ore cu ei pe nas în folosul respectivei companii?

asus s5507

    23 comentarii

  1. In realitate, angajatorul se spala pe maini si-ti ofera un voucher de 500 lei pe an avand impresia c-a rezolvat problema.
    Singura solutie este actionarea in instanta, si multi nu vor face pasul asta.

      (Citează)

  2. La Amazon parca era in limita a 150euro la fiecare 2 ani, am facut anul trecut. Si trebuie aprobare de la o groaza de lume, ziceam la un moment dat ca mai lipseste si Bezos sa aprobe :)) Birocratie online, small indie company.

      (Citează)

  3. discriminare, aia care nu poarta ce primesc? :D

      (Citează)

    • Sansa de a sta cu ochii in calculator suficient cat sa inceapa sa poarte

        (Citează)

    • sansa de a putea vedea fara ochelari. destul de nepretuita as zice

        (Citează)

    • Aia sa fie mulțumiți ca-s sănătoși.Nu ei nici o plăcere sau avantaj să porți așa ceva.Daca aveau tehnologie cu infraroșii și zoom mai ziceam.Dar până acolo mai e ceva cale…Asta e ca și ajutorul de la Stat pt auto noi și altele.Poti accesa daca vrei dar daca nu ești șofer de ex,ce faci cu ea ?Angajezi unul sau o păstrezi in parcare să vadă vecinii că ai ?

        (Citează)

  4. Eu m-am certat cu ei câteva luni pe tema asta. Băiatul de la SSM mi-a confirmat că am dreptate cu articolul de lege și m-a trimis la HR, spunând că el nu poate deconta.

    HR mi-a spus c-o să propună companiei și m-a pus să aștept până se decide/aprobă un buget și adaugă în contractul colectiv. De la discuția asta a trecut jumătate de an și oricând mă duc la ea s-o întreb dacă s-a aprobat bugetul îmi spune că încă nu și că să am răbdare că mă anunță ea.

    Cu astfel de angajatori nu ai ce face decât să îi dai în judecată dar mă tem că mai mult dau pe avocat decât pe ochelari (știți cât durează în România procesele….)

    Nici nu mi-am permis să-mi fac ochelarii și să trimit factura pe numele lor pt că nu știam ce sumă se decontează. Legea nu e gândită cu cifre maxime. Pur și simplu spune că angajatorul trebuie să plătească pt ochelari.

    Ce sfat îmi dați?

      (Citează)

    • Sfat: daca inca nu ti-ai facut ochelari, atunci fa-ti rapid. Ochii tai sint mai importanti decat niste bani. Iti poti face ochelari buni fara sa cheltui zeci de milioane.

        (Citează)

    • Bun sfat. Da, mi-am facut ochelarii anul trecut, ca doar nu era sa stau asa.

      Doar ca as fi vrut sa-mi plateasca angajatorul niste rame fancy si lentile pe masura (zeiss sau ceva?), doar ca sa ma razbun pe ei ca trag de timp.

      Eu mi-am luat niste rame din otel ieftine (sa nu le rup daca ma asez vreodata pe ele) + lentile non-brand cu protectie lumina albastra.

        (Citează)

  5. Cei mai mulți angajatori (mai ales cei privați) oferă o sumă care diferă de la companie la companie. Politica ultimului angajator a fost că decontează o sumă fixă pentru ochelari, dar 1 dată pe an și a fost așa înainte de legea asta. Nu mai lucrez acolo și nu-mi aduc aminte clar de câte ori pe an era permis, dar era specificat. Tot acolo era și o restricție pentru că trebuia să scrie că sunt ochelari pentru a fi folosiți la calculator ca să deconteze suma respectivă, nu decontau orice fel de ochelari de vedere.

    @Florin: dacă ai nevoie de ochelari și nu costă extrem de mult, eu ți-aș recomanda să-i faci. Chiar ești singurul care vrea să deconteze ochelari? Mi se pare doar o modalitate de a întârzia o plată. Legea e un prim pas înainte și nu va impune sume pentru că sunt companii pentru care 500 de lei e o sumă mare, dar și companii care ar putea deconta și 1500 de lei fără mari probleme.

      (Citează)

    • Cred ca restul si-au platit ochelarii din buzunarul lor, asa cum am facut si eu.
      E posibil ca ei sa nu stie de lege/sa creada ca la noi in companie nu exista un astfel de beneficiu.

      De acord, e o modalitate foarte parsiva de a trage de timp.
      Compania cred ca o duce bine avand in vedere ca si-au marit sediul din nordul capitalei (+zeci de mii de euro/luna pt chirie) si ne platesc licente Adobe,PowerBI & stuff.

        (Citează)

  6. Cand nu mai vezi la calculator, solutia nu e o pereche de ochelari ci un monitor mai mare!

      (Citează)

  7. „Doamna respectivă are salariu de 19.000 de lei pe lună și mai primește pe an 36.000 de lei pentru diurnă și transport, dar până la urmă legea este lege și se aplică tuturor. „ – A Penny Saved is a Penny Earned (a se vedea Funeral, una dintre cele mai bune reclame la Volkswagen)

      (Citează)

    • Lumea va fi mai buna cand o sa intelegem ca drepturile nu ar trebui conditionate de nivelul veniturilor si ca nu e frumos sa ii judecam pe cei care beneficiaza de ele. Ca nu te injura nici pe tine nimeni ca ai tichete de masa desi poate sunt o fractiune minuscula din venitul tau.
      Sa ne bucuram ca aia care au salariu minim au acces la sistemul de educatie si de sanatate in aceeasi masura in care au si miliardarii.

        (Citează)

  8. Radu, asa cum spui și în articol, ochelarii sunt un beneficiu. Legea e mai complicata de atât și nu poți merge doar cu factura la HR si gata, ai banii.

    Regulile sunt asa:
    1. Angajatorii sunt obligați sa facă risc assessments și sa afle daca sunt într-adevăr obligați sau e nevoie ca angajații sa poarte dispozitive de protecție. De obicei este făcut de SSM și se iau în calcul dispozitivele(a se citi ecranele) pe care lucrează angajații. Dacă ai laptop-uri, monitoare sau alte ecrane care afectează ochii, treci la pasul 2. Dacă nu ai și dai oamenilor doar IPS ,LED, Retina display, ești safe.
    2. SSM trimite ce au aflat către HR care face o analiza împreună cu cei de la medicina muncii sa afle cam ce procent din angajați au nevoie sau folosesc deja dispozitive de corecție (de obicei scrie pe fisa medicala).
    3. Se întocmește procedura de decontare a ochelarilor (nu este obligatorie o suma maxima) ci faci un alergat de lentile/rame (pentru a evita ca unii sa cumpere rame extra scumpe etc.). Spui ca se decontează un ochelar pe an, dacă ii spargi, pierzi nu mai primești etc.
    4. Angajații trebuie sa meargă la oftalmolog obligatoriu, nu la optometrist.
    5. Cu hârtia de la oftalmolog poate merge la firma sa ceara aprobare.
    6. După aprobare poate merge sa facă ochelari, sa ia factura și sa deconteze.

    All în all, chestia e ca este un beneficiu și nu orice angajator e obligat sa deconteze dacă lucrezi la PC (mai ales dacă lucrul e câteva ore pe zi). Face deja parte din dispozitivele de protecție normale pe care un om trebuie sa le primească pentru a desfasura activitatea dacă e nevoie (cum e nevoie în construcții de ex sa primești casca, vesta, bocanci etc.)

    De ce trebuie asa multa hartogaraie? Pentru ca aceste cheltuieli se contează diferit în contabilitate și trebui sa fie justificate la ANAF ca să nu îți iei amenzi.

      (Citează)

  9. Nu înțeleg de ce doar cei care stau la calculator pot beneficia de acest drept. Cei care conduc mașina firmei nu merita sa vadă puțin mai bine?

      (Citează)

    • Compania îți oferă beneficiu/compensație pentru ca îți cauzează probleme cu vederea în cazul în care te pun sa lucrezi 8h la un calculator CRT(de ex).

      E de datoria ta sa iti iei ochelari ca să poți sa iti faci treaba ca șofer. Pe ideea asta compania ar trebui sa iti deconteze și creme pentru hemoroizi pentru ca stai prea mult pe scaun…

        (Citează)

  10. Andrei I:
    Vrei sa spui ca exista tipuri de ecrane care nu afecteaza ochii daca le privesti 8 ore pe zi?

    Nu exista ecrane cu impact 0 absolut. Însă ecranele de generație noua tind sa aiba tot ce trebuie ca tu sa fii afectat cat mai puțin. Dacă mai respecți și regulile de SSM esti și mai safe și nu o sa iti fie afectați ochii.

      (Citează)

  11. Am cerut si eu acest “drept” si mi-au inventat tot felul de motive cum ca nu sunt eligibil. Am renuntat :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus