un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am circulat în spațiul Schengen pe Otopeni și mi-a plăcut

11 Apr 2024  ·

TURISM  ·

14 comentarii

Dacă Mariciu a fost printre primii români intrați în Schengen pe Otopeni, eu am fost probabil al 346.520-lea sau pe acolo.

Și mi-a plăcut. Este un confort suplimentar pentru călători și prima oară când îl simți chiar ți se pare că intri în lumea bună. M-am și enervat un pic la gândul că până acum nu am avut parte de așa ceva.

Surpriză plăcută a fost încă de la check-in-ul făcut online de acasă, când site-ul liniei aeriene nu mi-a mai cerut date de identificare. Am introdus doar emailul și numărul de telefon, dar nu seria pașaportului sau data de expirare (într-o vreme ajunsesem să le știu pe de rost) sau alte date personale.

Apoi, în aeroportul Otopeni ajuns, am trecut de controlul de securitate și asta a fost tot. Zona de ghișee de verificare a pașapoartelor a fost desființată, la fel și destul de noile porți automate pentru pașapoarte electronice.

Am intrat direct în aeroport, la magazine și la poarta de îmbarcare. Printre pasageri umblau perechi de polițiști de frontieră și știu că ar putea face inopinat control de acte, dar nu am văzut să-i ceară cuiva să se legitimeze.

La îmbarcare, doi astfel de polițiști au stat lângă cei care verificau cărțile de îmbarcare, poate cu ochiul pe vreun individ mai dubios. Până am intrat eu în avion, însă, nu verificaseră pe nimeni.

Nu este ca și cum acel control de pașapoarte la ghișeu lua mult timp, dar parcă am simțit acum mai bine ca niciodată că nu mai sunt cetățean de rangul 3 în UE. Probabil o să simt asta și mai bine la sosire, când la 1-2 noaptea nu va mai trebui să stau la verificare pașapoarte. Atunci parcă orice minut contează, în special dacă nu ai bagaj de cală de așteptat, ci poți merge direct la un Bolt.

(Dacă ai bagaj de cală, mai stai oricum 30 de minute în aeroport. Benzile de bagaje sunt în proces de upgrade sau tocmai au fost upgradate, dar nu știu dacă și cele de la sosiri au fost îmbunătățite sau doar cele de la check-in.)

Am luat o cursă Lufthansa cu escală în Frankfurt. La aterizare acolo, ne-au dus tot direct în zona Schengen a aeroportului, care de obicei este mai mare și mai bine dotată. Mi-a plăcut, mai vreau.

    14 comentarii

  1. Avantajul il observi cel mai bine cand ai zbor cu escala si escala e scurta, atunci nu mai stai cu emotii pt control pasapoarte sau cum e la Viena, unde trebuia sa treci si prin security check …

      (Citează)

  2. Să înțeleg ca nu sunt zboruri din afara shengen pe Otopeni și nu vor fi niciodată, sau de ce au fost desființate complet ghișeele de control pașapoarte?

      (Citează)

  3. La Frankfurt terminalul 2 zona Schengen e doar un coridor lung si ingust cu cateva magazinase si automate pentru suc si apa care de regula nu merg. Si niste scaune insirate pe perete. Zona non-Schengen in schimb e mult mai mare, cu magazine, cafenele si spatii de odihna. Pline de chinezi de regula..

      (Citează)

  4. Duminica la cursa Wizzair catre Barcelona au controlat destul de mult printre oamenii de la coada inainte de boarding (inclusiv au facut poze la pasapoarte), si totusi nu mai erau atatia indivizi dubiosi ca pe vremuri. :o)

      (Citează)

  5. Astept postul in care te plangi de lounge acum :)

      (Citează)

  6. pe mine unu nu ma incalzeste cu nimic asta, 10 min in plus/minus cand calatoresc cu orele chiar nu conteaza. as prefera sa nu ne mai consideram cetateni de rangu 3 intre noi: mai putina coruptie, furt, poluare, nesimtire etc.

    ma bucur ca ti-a placut, astept urmatoru articol cu cladiri in paragina in mijlocul bucurestiului

      (Citează)

    • Nici pe mine nu ma intereseaza sa dispara controalele de la granita. Eu personal nu am stat niciodata mai mult de 20 de minute la vama cu masina. Vrem sa dispara mizeriile, dar ne gandim doar la noi :))

        (Citează)

  7. lasa asta, cum se poate ca un vlogger care are 190k subs sa aiba sub 10-20k views per video? :)

      (Citează)

  8. “(Dacă ai bagaj de cală, mai stai oricum 30 de minute în aeroport. Benzile de bagaje sunt în proces de upgrade sau tocmai au fost upgradate, dar nu știu dacă și cele de la sosiri au fost îmbunătățite sau doar cele de la check-in.)” – Doamne, ce mizerie sinistra e in Otopeni la ridicat bagajul de cala, inclusiv baile jegoase. Efectiv prima experienta a strainilor e ca au ajuns in Africa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus